Ogród Atki
Re: Ogród Atki
Poczekamy może ktoś ściągnie do nas i będzie do zdobycia. Zresztą ja mam tylko kilka...jeszcze sobie poszaleję...w sklepach internetowych jest duży wybór. Jak zaczynam pisać nazwy to lista robi się bardzo długaaaa...
Witaj Beato
Zaglądając dzisiaj do Ciebie, pomyślałam ile jeszcze tak cudownych ogrodów ukrywa się przede mną na forum ...?
Że mnie tutaj wcześniej nie było ....
Ogród masz bajkowy!! Kipiący kwiatami (w dodatku piszesz,że jest niewielki).
Rosną u Ciebie tak różnorodne rośliny , przepięknie!!

Zaglądając dzisiaj do Ciebie, pomyślałam ile jeszcze tak cudownych ogrodów ukrywa się przede mną na forum ...?
Że mnie tutaj wcześniej nie było ....

Ogród masz bajkowy!! Kipiący kwiatami (w dodatku piszesz,że jest niewielki).
Rosną u Ciebie tak różnorodne rośliny , przepięknie!!
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzę, że poszłaś w róże! Nie ma Louise Odier
M się trafiła jak ślepej kurze ziarno! Kupiłam 2 lata temu z przeceny za 5 zł
Ze szkółki "Rosarium"
W przyszłym roku zrobię płatki w cukrze!

M się trafiła jak ślepej kurze ziarno! Kupiłam 2 lata temu z przeceny za 5 zł

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Atka-a1
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U siebie na ten rok zamknęłam listęAnna11 pisze:Poczekamy może ktoś ściągnie do nas i będzie do zdobycia. Zresztą ja mam tylko kilka...jeszcze sobie poszaleję...w sklepach internetowych jest duży wybór. Jak zaczynam pisać nazwy to lista robi się bardzo długaaaa...

Magdala

No to faktycznie trafiło Ci się. Kiedyś kupiłam Luise Odier, ale słabiutka sadzonka była i niestety nie rosła. Po dwóch latach zrobiła miejsce inym roślinom. Ale ciągle mi jej brakujetakasobie pisze:Widzę, że poszłaś w róże! Nie ma Louise Odier![]()
M się trafiła jak ślepej kurze ziarno! Kupiłam 2 lata temu z przeceny za 5 złZe szkółki "Rosarium"

- Atka-a1
No i przyszły pierwsze róże
, już wymoczone i posadzone.
Dwie pierwsze: Compasion i Romanze posadziłam jak należy w ciągu dnia. Ale potem niestety musiałam wyjść i ostatnią pięknotę Amber Queen sadziłam po 20 przy świetle ulicznej lampy
Prawdę powiedzieć, to całkiem widno jest, jak księżyc wyjrzy zza chmur
Przesiałam dziś też cały jeden pojemnik kompostu i częściowo rozwiozłam - nie mam niestety gdzie go przetrzymać i musiałam juz niektóre rośliny podsypać. Okopczykowałam na początek sadzone w tym roku róże i Stewardię, trochę dałam kompostu pod liliowce, lilie i clematisy.
Chciałabym jeszcze przed zimą przesiać drugi pojemnik i go zlikwidować. Jest on zrobiony ze stempli po budowie i niestety sypie się już. No i kawałek miejsca bym miała
Zaczęłam go dziś, ale czasu i sił nie starczyło na dokończenie.
Mogę odstąpić pomysł na przesiewanie kompostu. Nie mogłam się doprosić o sito, siatkę w ramie miałam, ale pobudowlaną: wielką i ciężką. Jak tu się brać za robotę... Ale potrzeba jest matką wynalazku
kompost przesiewałam przez małą, plastikową skrzyneczkę do roślin
i całkiem dobrze mi się robiło.
Czekam jeszcze na następne róże. Nie wytrzymałam i zamówiłam w Rosarium
Może jutro już będą?

Dwie pierwsze: Compasion i Romanze posadziłam jak należy w ciągu dnia. Ale potem niestety musiałam wyjść i ostatnią pięknotę Amber Queen sadziłam po 20 przy świetle ulicznej lampy

Przesiałam dziś też cały jeden pojemnik kompostu i częściowo rozwiozłam - nie mam niestety gdzie go przetrzymać i musiałam juz niektóre rośliny podsypać. Okopczykowałam na początek sadzone w tym roku róże i Stewardię, trochę dałam kompostu pod liliowce, lilie i clematisy.
Chciałabym jeszcze przed zimą przesiać drugi pojemnik i go zlikwidować. Jest on zrobiony ze stempli po budowie i niestety sypie się już. No i kawałek miejsca bym miała

Mogę odstąpić pomysł na przesiewanie kompostu. Nie mogłam się doprosić o sito, siatkę w ramie miałam, ale pobudowlaną: wielką i ciężką. Jak tu się brać za robotę... Ale potrzeba jest matką wynalazku

Czekam jeszcze na następne róże. Nie wytrzymałam i zamówiłam w Rosarium

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Beatko,
z Amber Queen będziesz bardzo zadowolona
, Masz dobry pomysł z tym przesiewaniem kompostu. My kobitki mamy zawsze proste, ale jakie super pomysły z papuguję go. Twój. Jakie różyczki jeszcze zamówiłaś. 

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Pomysł ze skrzyneczką iście inżynierski!
Widze, że problem powszechny i odwieczny! Nie można sie doprosić
Ja też dostałam tylko ramę (na szczęście niewielką) i ... kładę ją na taczkę i wrzucam od góry i tak rozgarniam łopatą. No i mam już w taczce

Ja też dostałam tylko ramę (na szczęście niewielką) i ... kładę ją na taczkę i wrzucam od góry i tak rozgarniam łopatą. No i mam już w taczce

Miłka
- Atka-a1
Witajtakasobie pisze:Pomysł ze skrzyneczką iście inżynierski!Widze, że problem powszechny i odwieczny! Nie można sie doprosić
![]()

też tak robiłam, ale było mi niewygodnie i później zdejmować tego wielkoluda z taczki ... Wolę sposób ze skrzyneczką, chociaż trzeba się namachać rękami, zeby wszystko się przesiało.
Witajmajka411 pisze:Beatko,z Amber Queen będziesz bardzo zadowolona
, Masz dobry pomysł z tym przesiewaniem kompostu. My kobitki mamy zawsze proste, ale jakie super pomysły z papuguję go. Twój. Jakie różyczki jeszcze zamówiłaś.

Zamówiłam przede wszystkim te, których u Sipa nie będzie, czyli Comte de Chambord i Luise Odier. Wzięłam też Tip Top - kiedyś spotkałam, nie kupiłam, a potem żałowałam

No i największy grzech zamówiłam Ritausmę

- Atka-a1
Róże dziś dostałam
i już posadzone, z wyjątkiem Ritausmy czekającej na swoje miejsce.
Wszystkie róże były wielopędowe i miały dobry system korzeniowy.
Narobiłam się dziś, tym bardziej, że spieszyć się musiałam, bo czasu mało. I tak wróciłam z ogrodu o 17.30
Dwie róże sadziłam z czołówką na czapce
, ale czego się nie robi dla naszych ukochanych
Prawie cały kompost przesiany, zostały tylko niedobitki. Mam nadzieję skończyć tę operację w sobotę, o ile do pracy nie pojadę.
Teraz tylko czekam na różyczki od Sipa i na Pastellę od Gosi
Nie wiem tylko czy dobrze zrobiłam: wszystkie sadzone teraz róże od razu okopczykowałam, może powinnam poczekać?
Jak radzicie? Jeszcze mogę zebrać nadmiar ziemi do donic.
Miałam też problem z miejscem dla Heidi Klum więc wsadziłam ją do wielkiej donicy i wkopałam pomiędzy dwie pnące. Doszłam do wniosku, że gdyby rosły razem, to korzenie by się dotykały, miałyby ciasno, a tak średnio ciasno będzie miała jedna
Jak znajdę lepsze miejsce, to łatwiej będzie mi ją przesadzić z donicy, niż kopać pomiędzy różami. Ritausma w doniczce "zadołowana" czeka do soboty.

Wszystkie róże były wielopędowe i miały dobry system korzeniowy.
Narobiłam się dziś, tym bardziej, że spieszyć się musiałam, bo czasu mało. I tak wróciłam z ogrodu o 17.30
Dwie róże sadziłam z czołówką na czapce

Prawie cały kompost przesiany, zostały tylko niedobitki. Mam nadzieję skończyć tę operację w sobotę, o ile do pracy nie pojadę.
Teraz tylko czekam na różyczki od Sipa i na Pastellę od Gosi

Nie wiem tylko czy dobrze zrobiłam: wszystkie sadzone teraz róże od razu okopczykowałam, może powinnam poczekać?
Jak radzicie? Jeszcze mogę zebrać nadmiar ziemi do donic.
Miałam też problem z miejscem dla Heidi Klum więc wsadziłam ją do wielkiej donicy i wkopałam pomiędzy dwie pnące. Doszłam do wniosku, że gdyby rosły razem, to korzenie by się dotykały, miałyby ciasno, a tak średnio ciasno będzie miała jedna

- majka411
Beatko,
zdanie " poszłaś w róże " jest zwyczajnie prawdziwe.
Piękne odmiany, przemyślne nasadzenia. Jestem pod dużym wrażeniem.
Gdzie Ty dostałaś Ritausmę ? Posadzisz ja w miejscu kompostownika, będzie miała dobrą ziemię.
Szkoda tylko, ze go zlikwidowałaś, to jest najlepsze papu dla różyczek.
Heidi Klum lubi chorować, zadbaj o nią na wiosnę. Dla mnie też jej kolor jest najpiękniejszy.
Czekamy na wiosnę

Gdzie Ty dostałaś Ritausmę ? Posadzisz ja w miejscu kompostownika, będzie miała dobrą ziemię.
Heidi Klum lubi chorować, zadbaj o nią na wiosnę. Dla mnie też jej kolor jest najpiękniejszy.
Czekamy na wiosnę

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Ciężko będzie doczekać się do wiosny,która na forum będzie typowo różana.Każdy kupuje ich takie ilości,że chyba sama się skuszę na nastepne na wiosne.
- Atka-a1
Witajmajka411 pisze:Beatko,zdanie " poszłaś w róże " jest zwyczajnie prawdziwe.
![]()
![]()
![]()
Czekamy na wiosnę![]()
![]()
![]()

Ritausmę w Rosarium

Witajmalgocha1960 pisze:Ciężko będzie doczekać się do wiosny,która na forum będzie typowo różana.Każdy kupuje ich takie ilości,że chyba sama się skuszę na nastepne na wiosne.

Tak naprawdę, to i ja się skusiłam

Te róże z Rosarium, to była chwila i już. Jednego dnia zamówiłam i zapłaciłam, drugiego wysłali, a trzeciego róże już były wysadzone

- majka411
Beatko, jesteś szczęściarą jak ja dzwoniłam, to już Ritausmy nie było.
Pokażesz ja na wiosnę , oj będę ciekawa twoich nasadzeń.

Pokażesz ja na wiosnę , oj będę ciekawa twoich nasadzeń.

- Atka-a1
Majko, i ja jestem ciekawa co wymyślę obok niej dla towarzystwa
, ale coś tam na pewno będzie rosło.
U mnie żadne miejsce nie może być puste i się marnować
Wierzę, że aparat fotograficzny jakimś cudem znajdzie się w moim posiadaniu
i wiosną, latem, a nawet jesienią czy tak nie lubianą przez niektórych zimą, będę mogła robić zdjęcia moich róż, host, lilii i liliowców, że o irysach nie wspomnę 

U mnie żadne miejsce nie może być puste i się marnować

Wierzę, że aparat fotograficzny jakimś cudem znajdzie się w moim posiadaniu

- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Atko
, po raz pierwszy goszczę w Twoim wątku i wychodzę chora
.
Cudnie, cudnie , cudnie ;:49 .
Ogród przepięknie skomponowany, dopieszczony.
A te rośliny: lilie, liliowce, pierwiosnki ciemierniki . Kwiatowy zawrót głowy
.
Błagam powiedz, gdzie kupujesz ciemierniki
, bo znalazłam takie na które choruję już od 2 lat i nigdzie nie mogłam ich upolować. Mieszkam nie tak daleko, więc może nareszcie mogłabym je kupić
.

Cudnie, cudnie , cudnie ;:49 .
Ogród przepięknie skomponowany, dopieszczony.
A te rośliny: lilie, liliowce, pierwiosnki ciemierniki . Kwiatowy zawrót głowy

Błagam powiedz, gdzie kupujesz ciemierniki

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu