Ogród Atki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Atki

Post »

Poczekamy może ktoś ściągnie do nas i będzie do zdobycia. Zresztą ja mam tylko kilka...jeszcze sobie poszaleję...w sklepach internetowych jest duży wybór. Jak zaczynam pisać nazwy to lista robi się bardzo długaaaa...
magdala

Post »

Witaj Beato :wit

Zaglądając dzisiaj do Ciebie, pomyślałam ile jeszcze tak cudownych ogrodów ukrywa się przede mną na forum ...?
Że mnie tutaj wcześniej nie było .... :roll:

Ogród masz bajkowy!! Kipiący kwiatami (w dodatku piszesz,że jest niewielki).
Rosną u Ciebie tak różnorodne rośliny , przepięknie!!
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, że poszłaś w róże! Nie ma Louise Odier :(
M się trafiła jak ślepej kurze ziarno! Kupiłam 2 lata temu z przeceny za 5 zł :;230 Ze szkółki "Rosarium"
W przyszłym roku zrobię płatki w cukrze!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anna11 pisze:Poczekamy może ktoś ściągnie do nas i będzie do zdobycia. Zresztą ja mam tylko kilka...jeszcze sobie poszaleję...w sklepach internetowych jest duży wybór. Jak zaczynam pisać nazwy to lista robi się bardzo długaaaa...
U siebie na ten rok zamknęłam listę ;:224 , ale 2012 przede mną :;230
Magdala :wit witaj i dziękuję za te miłe słowa :D
takasobie pisze:Widzę, że poszłaś w róże! Nie ma Louise Odier :(
M się trafiła jak ślepej kurze ziarno! Kupiłam 2 lata temu z przeceny za 5 zł :;230 Ze szkółki "Rosarium"
W przyszłym roku zrobię płatki w cukrze!
No to faktycznie trafiło Ci się. Kiedyś kupiłam Luise Odier, ale słabiutka sadzonka była i niestety nie rosła. Po dwóch latach zrobiła miejsce inym roślinom. Ale ciągle mi jej brakuje :?
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i przyszły pierwsze róże ;:167 , już wymoczone i posadzone.
Dwie pierwsze: Compasion i Romanze posadziłam jak należy w ciągu dnia. Ale potem niestety musiałam wyjść i ostatnią pięknotę Amber Queen sadziłam po 20 przy świetle ulicznej lampy ;:224 Prawdę powiedzieć, to całkiem widno jest, jak księżyc wyjrzy zza chmur :;230
Przesiałam dziś też cały jeden pojemnik kompostu i częściowo rozwiozłam - nie mam niestety gdzie go przetrzymać i musiałam juz niektóre rośliny podsypać. Okopczykowałam na początek sadzone w tym roku róże i Stewardię, trochę dałam kompostu pod liliowce, lilie i clematisy.
Chciałabym jeszcze przed zimą przesiać drugi pojemnik i go zlikwidować. Jest on zrobiony ze stempli po budowie i niestety sypie się już. No i kawałek miejsca bym miała :;230 Zaczęłam go dziś, ale czasu i sił nie starczyło na dokończenie.
Mogę odstąpić pomysł na przesiewanie kompostu. Nie mogłam się doprosić o sito, siatkę w ramie miałam, ale pobudowlaną: wielką i ciężką. Jak tu się brać za robotę... Ale potrzeba jest matką wynalazku :D kompost przesiewałam przez małą, plastikową skrzyneczkę do roślin ;:108 i całkiem dobrze mi się robiło.
Czekam jeszcze na następne róże. Nie wytrzymałam i zamówiłam w Rosarium ;:170 Może jutro już będą? :tan ;:65 :tan
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Beatko, :D z Amber Queen będziesz bardzo zadowolona ;:138 , Masz dobry pomysł z tym przesiewaniem kompostu. My kobitki mamy zawsze proste, ale jakie super pomysły z papuguję go. Twój. Jakie różyczki jeszcze zamówiłaś. :tan
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Pomysł ze skrzyneczką iście inżynierski! :-) Widze, że problem powszechny i odwieczny! Nie można sie doprosić :;230
Ja też dostałam tylko ramę (na szczęście niewielką) i ... kładę ją na taczkę i wrzucam od góry i tak rozgarniam łopatą. No i mam już w taczce :tan
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takasobie pisze:Pomysł ze skrzyneczką iście inżynierski! :-) Widze, że problem powszechny i odwieczny! Nie można sie doprosić :;230
Ja też dostałam tylko ramę (na szczęście niewielką) i ... kładę ją na taczkę i wrzucam od góry i tak rozgarniam łopatą. No i mam już w taczce :tan
Witaj :wit
też tak robiłam, ale było mi niewygodnie i później zdejmować tego wielkoluda z taczki ... Wolę sposób ze skrzyneczką, chociaż trzeba się namachać rękami, zeby wszystko się przesiało.
majka411 pisze:Beatko, :D z Amber Queen będziesz bardzo zadowolona ;:138 , Masz dobry pomysł z tym przesiewaniem kompostu. My kobitki mamy zawsze proste, ale jakie super pomysły z papuguję go. Twój. Jakie różyczki jeszcze zamówiłaś. :tan
Zamówiłam przede wszystkim te, których u Sipa nie będzie, czyli Comte de Chambord i Luise Odier. Wzięłam też Tip Top - kiedyś spotkałam, nie kupiłam, a potem żałowałam :) i Heidi Klum - to jest mój kolor po prostu.
No i największy grzech zamówiłam Ritausmę ;:167 , dlatego kompostownik wywalam, pójdzie na jego miejsce róża. Mam nadzieję, ze miejsca jej starczy i w rogu, to nie będzie bardzo przeszkadzała.
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róże dziś dostałam :tan i już posadzone, z wyjątkiem Ritausmy czekającej na swoje miejsce.
Wszystkie róże były wielopędowe i miały dobry system korzeniowy.
Narobiłam się dziś, tym bardziej, że spieszyć się musiałam, bo czasu mało. I tak wróciłam z ogrodu o 17.30
Dwie róże sadziłam z czołówką na czapce ;:224 , ale czego się nie robi dla naszych ukochanych ;:167 :;230
Prawie cały kompost przesiany, zostały tylko niedobitki. Mam nadzieję skończyć tę operację w sobotę, o ile do pracy nie pojadę.
Teraz tylko czekam na różyczki od Sipa i na Pastellę od Gosi :D
Nie wiem tylko czy dobrze zrobiłam: wszystkie sadzone teraz róże od razu okopczykowałam, może powinnam poczekać?
Jak radzicie? Jeszcze mogę zebrać nadmiar ziemi do donic.
Miałam też problem z miejscem dla Heidi Klum więc wsadziłam ją do wielkiej donicy i wkopałam pomiędzy dwie pnące. Doszłam do wniosku, że gdyby rosły razem, to korzenie by się dotykały, miałyby ciasno, a tak średnio ciasno będzie miała jedna :wink: Jak znajdę lepsze miejsce, to łatwiej będzie mi ją przesadzić z donicy, niż kopać pomiędzy różami. Ritausma w doniczce "zadołowana" czeka do soboty.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, :D zdanie " poszłaś w róże " jest zwyczajnie prawdziwe. :tan :tan :tan
Piękne odmiany, przemyślne nasadzenia. Jestem pod dużym wrażeniem.
Gdzie Ty dostałaś Ritausmę ? Posadzisz ja w miejscu kompostownika, będzie miała dobrą ziemię.
Szkoda tylko, ze go zlikwidowałaś, to jest najlepsze papu dla różyczek.
Heidi Klum lubi chorować, zadbaj o nią na wiosnę. Dla mnie też jej kolor jest najpiękniejszy.
Czekamy na wiosnę ;:65 ;:65 ;:65 ;:196
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ciężko będzie doczekać się do wiosny,która na forum będzie typowo różana.Każdy kupuje ich takie ilości,że chyba sama się skuszę na nastepne na wiosne.
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze:Beatko, :D zdanie " poszłaś w róże " jest zwyczajnie prawdziwe. :tan :tan :tan
Piękne odmiany, przemyślne nasadzenia. Jestem pod dużym wrażeniem.
Gdzie Ty dostałaś Ritausmę ? Posadzisz ja w miejscu kompostownika, będzie miała dobrą ziemię.
Szkoda tylko, ze go zlikwidowałaś, to jest najlepsze papu dla różyczek.
Heidi Klum lubi chorować, zadbaj o nią na wiosnę. Dla mnie też jej kolor jest najpiękniejszy.
Czekamy na wiosnę ;:65 ;:65 ;:65 ;:196
Ritausmę w Rosarium :D znalazłam. Kompostowniki mam jeszcze dwa plastikowe. Niby mały ogród, a gdybym miała i pięć, to miałabym co wsadzić. A tak muszę wyrzucać :? Ten kompostownik i tak się sypał, to była kwestia czasu. Do tego dość duży (jak dla mnie w tym ogrodzie) i w niewygodnym miejscu. Teraz tam będzie Risauma i jeszcze nie wiem co, ale na pewno coś pod nią z przodu wyląduje. Może jakiś irys? Obok rosną liliowce, niedaleko floksy i kilka róż. Nie mam jak na razie dobrego pomysłu na bezpośrednie jej towarzystwo.
malgocha1960 pisze:Ciężko będzie doczekać się do wiosny,która na forum będzie typowo różana.Każdy kupuje ich takie ilości,że chyba sama się skuszę na nastepne na wiosne.
Tak naprawdę, to i ja się skusiłam :wink:
Te róże z Rosarium, to była chwila i już. Jednego dnia zamówiłam i zapłaciłam, drugiego wysłali, a trzeciego róże już były wysadzone :twisted:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, jesteś szczęściarą jak ja dzwoniłam, to już Ritausmy nie było. :D
Pokażesz ja na wiosnę , oj będę ciekawa twoich nasadzeń. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majko, i ja jestem ciekawa co wymyślę obok niej dla towarzystwa :;230 , ale coś tam na pewno będzie rosło.
U mnie żadne miejsce nie może być puste i się marnować :;230
Wierzę, że aparat fotograficzny jakimś cudem znajdzie się w moim posiadaniu ;:180 ;:170 ;:108 i wiosną, latem, a nawet jesienią czy tak nie lubianą przez niektórych zimą, będę mogła robić zdjęcia moich róż, host, lilii i liliowców, że o irysach nie wspomnę :twisted:
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Atko :wit , po raz pierwszy goszczę w Twoim wątku i wychodzę chora ;:147 .
Cudnie, cudnie , cudnie ;:49 .
Ogród przepięknie skomponowany, dopieszczony.
A te rośliny: lilie, liliowce, pierwiosnki ciemierniki . Kwiatowy zawrót głowy ;:60 .
Błagam powiedz, gdzie kupujesz ciemierniki ;:180 , bo znalazłam takie na które choruję już od 2 lat i nigdzie nie mogłam ich upolować. Mieszkam nie tak daleko, więc może nareszcie mogłabym je kupić ;:65 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”