Cynia, jakobinka (Zinnia) cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cynie

Post »

Pierwsza partia cynii z siewu już w gruncie. Kilka dni temu posiałam różowego Liliputa, dzisiaj cynię daliową białą i Liliputa białego. Jutro ciąg dalszy. Rozsady w końcu nie zrobiłam, jak to często bywa, plany sobie, a życie sobie...
A co do przymrozków, u mnie nie zapowiadają, a jeśli nawet miały by zdarzyć się zimne noce w okolicy "Zośki", to i tak nasiona jeszcze nie wykiełkują ponad powierzchnię ziemi.
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Trudno,ryzyk-fizyk :wink: moje już w gruncie.Jedne z rozsady a drugie z nasion siane bezpośrednio na miejsce stałe.Liliput też już po flancowany.Każda decyzja niesie jakieś ryzyko ale należy próbować.Będzie co będzie.Mam nadzieje że te podpędzone zakwitną w lipcu lub przy końcu czerwca. ;:65
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32

Post »

tysonka, nie brał bym tych danych na poważnie :wink: W Warszawie ma być wg tej strony 20 maja niby 21 w dzień i... -1 w nocy (wg np. TVN Meteo 14 w dzień i 9 w nocy) a 22 maja 29 w dzień i 5 w nocy... :roll:
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Paweł też zaglądałam na prognozy i to samo widziałam niestety samemu trzeba będzie pilnować ile jest żeby nie zmroziło.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kurcze mogło by to się już przełamać i mielibyśmy chociaż jeden problem z głowy a tak to stale ta obawa co przyniesie noc,jaka będzie temperatura przy gruncie.Słowem szaleństwo pogodowe.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32

Post »

Dziś na twojapogoda.pl zmienili dane i 20 maja ma być teraz 19 w dzień i 10 w nocy (a nie wyssane z palca 21 / -1) i w te dane można uwierzyć :) Na kalendarzowych ogrodników się ochłodzi ale tylko ze względu na pochmurną i deszczową pogodę więc o przymrozkach nie ma mowy.
Pozdrawiam
Paweł
x-Cz-a

Post »

Poczekam i kupię gotowce ;:173
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

No,dzisiaj dokupiłem liliputy w Lidlu,dwa opakowania i jutro pójdą do gruntu.Nim wyjdą,mam nadzieje że będzie już po strachu.Miło by było by serwis pogodowy nie robił takiej wtopy z temperaturą -1C w nocy jak pisałeś Pawle.
Paweł
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39

Post »

Jeżeli już, to lepiej, żeby w tę stronę się mylili niż w drugą. Nocą, której teściowej poległy sadzonki pomidorów zapowiadali 3 stopnie na plusie. Miałam szczęście, że przełamując niechcenność wniosłam wszystko do domu.
millie
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 12:59

Post »

Mam pytanie niezbyt związane z tematem, ale skoro mowa o temperaturze... Mam problem z hartowaniem siewek (różnych jednoroczych) - na razie nie wytrzymują na słońcu i muszę je przenosić z miejsca w miejsce. Do tego codzienie zabieram je na noc do domu i nie wiem czy to ma sens - czy taki spadek temperatury w nocy tak powiedzmy do 6 stopni moze osłabić jakoś siewki, które dotychczas rosły w domu i były wystawiane na dwór tylko na dzień? nie chcę zmarnować sadzonek, ale wynoszenie i wnoszenie co dzień ponad 50 doniczek, donic i wielodoniczek wykańcza mój kręgosłup, a nie wiem czy to nie zwykła nadgorliwość (żeby nie powiedzieć głupota;))
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wydaje mi się, że przy takiej temperaturze nie trzeba chować siewek na noc. Jedyne, co im może zaszkodzić to ostre słońce, do którego muszą się przyzwyczaić :wit
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39

Post »

Ja od kwietnia nie chowam, wyjąwszy okres załamania pogody, kiedy przyszły przymrozki.
Żeby być całkiem uczciwą, do domu wpuszczam na noc jedynie heliotrop, nie miałam go nigdy, nie wiem, jak on znosi temperatury poniżej 10 stopni C.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Na początku kwietnia wszystkie rozsady kwiatów, oprócz begonii, przeniosłam do inspektu foliowego rozstawionego w warzywniku. Temperatura nocą wcale nie jest tam dużo wyższa niż na zewnątrz (różnica 2-3 stopni), wszystkie rośliny mają się dobrze, są zwarte i mocne. Minusem jest na pewno to, że jeszcze trochę poczekam na kwiaty petunii, ale rzeczywiście bieganie z doniczkami na taras i z powrotem dwa razy dziennie trochę mnie już złościło.
Millie, jeśli temperatury nocne nie spadają u Ciebie jakoś mocno, to zacznij zostawiać siewki na zewnątrz. Można przysunąć je bliżej ściany budynku - tam zawsze cieplej, lub osłonić jakimś kartonem, ale na pewno lepiej im będzie na zewnątrz niż w ciepłym domu. Ucierpieć mogą tylko siewki bardzo wybiegnięte, ale takie często i tak padają.
millie
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 12:59

Post »

Dzięki, powoli zacznę zostawiać, bo dziś znów miałam mały dramat - zamykając drzwi od balkanu wdeptałam w wielką doniczkę z lewkoniami i lobelią, ech dobrze że mam na zapas... I to już drugi raz. Moje rośliny zajmują cały pokój, dobrze, że nie używany, bo lokator mógłby się nie zmieścić, wchodzi się jak do lasu;) I chociaż lubię ten widok, to bieganie z doniczkami jest strasznie męczące.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

:D Może łatwiej będzie Twoim siewką się zaadoptować gdy wystawisz je pod krzewy, płotek czy drzewo na które promienie słoneczne będą do południa.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”