Zszokowany jestem bardzo szybkim wzrostem tych które mam z zeszłorocznych bulw, w tej chwili większość Mignon przerosła inne odmiany wysokie i mają już pąki (bulwy posadzone 1 maja). W jednym miejscu zgrupowałem mniej pewne bo przesuszone kłącza ale wszystkie się przyjęły. Ciekawe jakie udało mi się przechować kolory bo nie wszystkie zakwitły, odkładałem do kompostowania tylko jasnożółte gdyż było ich najwięcej.
Dalie z nasion cz.1
- Pawrzes
- 200p

- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dalie z nasion
Po miesiącu od ostatniego zdjęcia Mignon w skrzynce balkonowej doczekałem się pierwszego, czerwonego kwiatostanu

Zszokowany jestem bardzo szybkim wzrostem tych które mam z zeszłorocznych bulw, w tej chwili większość Mignon przerosła inne odmiany wysokie i mają już pąki (bulwy posadzone 1 maja). W jednym miejscu zgrupowałem mniej pewne bo przesuszone kłącza ale wszystkie się przyjęły. Ciekawe jakie udało mi się przechować kolory bo nie wszystkie zakwitły, odkładałem do kompostowania tylko jasnożółte gdyż było ich najwięcej.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
Mariola54
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O rany to moje dopiero mają po ok 15 cm. 
- Magdallena
- 1000p

- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Mariola, moje też
Ładnie rosną mi tylko gotowe dalie z marketu.
- Nanavel
- 200p

- Od: 5 mar 2014, o 11:10
Ooo wow , moje przesadzone do gruntu doznały szoku i stoją w miejscu. Plus że nie padły, liczę że się zagęszczą i zdecydują kwitnąć 
- Pawrzes
- 200p

A kiedy były przesadzane? Moje stały w miejscu ze 2-3 tygodnie ale już rosną i widać wreszcie które z nich to odmiany wysokie a które niskie. Ale kilka które uzyskałem z sadzonek zielnych od najbardziej wybujałych stoją sobie w miejscu.
Jestem ciekaw jak zareagują te bardzo młode roślinki z niewielkimi korzonkami wysiane 1 czerwca, póki co się przyjęły.
Jestem ciekaw jak zareagują te bardzo młode roślinki z niewielkimi korzonkami wysiane 1 czerwca, póki co się przyjęły.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Nanavel
- 200p

- Od: 5 mar 2014, o 11:10
Moje pierwsze były przesadzane z pierwszą partią pomidorów coś koło 17 maja, niestety grzebałam się z pomidorami i paprykami bo sadzę tylko jak dojeżdżam na działkę jakieś 2 razy w tygodniu, tak więc ostatnie dalie wysadziłam koło 7 czerwca
, te pierwsze przeżyły szok ( nie były hartowane bo nie miałam możliwości ) dostały poparzeń słonecznych prawie padły, ale teraz ruszyły
no to liczę że te z 7 czerwca też odchorują i jeszcze ruszą
)
- Betimarta
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 2 lip 2014, o 12:50
Witam,
moje balkonowe Dalie minion wysiane z nasion,widać pączki i ciekawe jakie będą kolorki.
Pierwszy raz hoduję Dalie i muszę przyznać że są bardzo łatwe w uprawie.
Pozdrawiam
Betimarta

moje balkonowe Dalie minion wysiane z nasion,widać pączki i ciekawe jakie będą kolorki.
Pierwszy raz hoduję Dalie i muszę przyznać że są bardzo łatwe w uprawie.
Pozdrawiam
Betimarta

Pozdrawiam
-
magdeczka87
- 50p

- Od: 3 mar 2014, o 14:13
Moje też już kwitną, ale nie ma co pokazywać, bo okropnie marne. Ślimaki robią swoją robotę:/ W ogóle miały być wysokie na 50-60cm, a są miniaturki:)
- Pawrzes
- 200p

Na pierwszym planie dalie Mignon które wysiałem w ubiegłym roku ale tym razem mam je z przechowanych bulw
A to 40-dniowe dzieciaczki - kołnierzykowe i diablo, zaczynają rosnąć coraz szybciej
Dalie wysokie z nasion zaczęły tak szybko rosnąć, że przegoniły dekoracyjne z bulw.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Właśnie się załamałam
Nie doczekam sie w tym roku kwitnienia dalii chyba
stoją w miejscu jak zaklęte 
Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Coraz więcej coraz piękniejszych mi kwitnie. Warto było walczyć ze ślimakami.

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI