Ja dopiero zaczynam "przygodę" z różami i mam pytanie czy dobrym pomysłem jest posadzenie razem Eden Rose i Red Eden?
Nie ma róży bez kolców... różanka u Ewy.
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne te jesienne róże... u mnie Heide też jakby nie zauważyła jesieni
i nie mogę sie doczekać do przyszłego roku, aż zakwitnie Lucia, którą posadziłam w sobotę...
A dzisiaj, zagladając do mojej szkółki różanej odkryłam, ze zakwitła mi jedna z sadzonek Heidetraum
- nie pamiętam, żeby którakolwiek z ciętych sadzonek miała pąk. To po prostu wstydu trzeba nie mieć, żeby tak bez korzenia sobie kwitnąć ;-) ale ta róża dużo może, jak sieokazuje 
A dzisiaj, zagladając do mojej szkółki różanej odkryłam, ze zakwitła mi jedna z sadzonek Heidetraum
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
gloriadei

- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wlazł mi wirus do kompa i spowalniał prace ale juz jest pokonany!!!
Oliwko,
Bonica mnie zadziwiła, bo rośnie w słabej ziemi przed domem, gdzie pod spodem jest pełno gruzu budowlanego i sam piach . Najwyraźniej to jej odpowiada ;) Dosypuje tylko co roku wiosną jakis nawóz i kompost.
A Colette
, no cóż, kto ja posadzi będzie zawiedziony przez pierwszy rok, bo gdy jeszcze jest mała i mało kwiatów, nie robi wrażenia, tym bardziej, że kwiat szybko sie osypuje. Ale jak zakwitnie duzy krzew dziesiątkami kwiatów na raz to szczena opada
Aszko, ta ostatnia Bonika to krzak. Jak masz szansę to przesadź za młodu ;)
Z 5 szt bedzie LAS !!!
Dominiko,
tak, tne 1 cm pod oczkiem,
mozna w czerwcu zielne a teraz do zimy - półzdrewniałe i zdrewniałe.
Dorotko, napisałam u ciebie ;)
100krotko,
Heide rzeczywiście niezmordowana i żywotna! Ale żeby kwiatnąć na młodej sadzonce ?
Madziu, zadolować w ziemi ;) klosz na głowę , w styczniu świeczyna!
Oliwko,
Bonica mnie zadziwiła, bo rośnie w słabej ziemi przed domem, gdzie pod spodem jest pełno gruzu budowlanego i sam piach . Najwyraźniej to jej odpowiada ;) Dosypuje tylko co roku wiosną jakis nawóz i kompost.
A Colette
Aszko, ta ostatnia Bonika to krzak. Jak masz szansę to przesadź za młodu ;)
Z 5 szt bedzie LAS !!!
Dominiko,
tak, tne 1 cm pod oczkiem,
mozna w czerwcu zielne a teraz do zimy - półzdrewniałe i zdrewniałe.
Dorotko, napisałam u ciebie ;)
100krotko,
Heide rzeczywiście niezmordowana i żywotna! Ale żeby kwiatnąć na młodej sadzonce ?
Madziu, zadolować w ziemi ;) klosz na głowę , w styczniu świeczyna!
-
x_P-42
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
-
x_P-42
Kiedyś w szale zakupów nabyłam na all róże pnące m.in.Sympatię , Rosarium itp. Nie przepadam za różami i kompletnie nie wiem, jak przygotować je do zimy.Napisz mi kilka słów : obcinać, czy nie? Jak wysoko? Czym zasypać i kiedy to wszystko zrobićPola42 pisze:Witaj Ewo, przylecę później po porady na temat przygotowania róż do zimy, bo jestem tępa w tej materii .
Jak już rosną , to szkoda zmarnować, zwłaszcza,że ta Rosarium faktycznie pięknie kwitnie. ;:2
-
gloriadei

- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
AniuDS
dziękuję ;)
Do Chopina niedługo będę musiała podchodzić z drabiną
a był wiosna przycięty do kolan
Gosiu
Chopin ma 3 lata. Spodziewm się ,że bedzie jeszcze wiekszy
Mógłby spokojnie rosnąć przy podporze jak pnąca. Ziemię ma średnią. Tylko on taki jest z natury wielgaśny
Dominiko,
Charles to super angielka i takiej nigdy za wiele ;) Powodzenia w ukorzenianiu!
Polu
Przed zimą nie przycinać! -to dopiero na wiosnę w czasie kwitnienia forsycji.
Chyba, że masz jakies bardzo wybujałe pędy, które przeszkadzają to obciąc tylko końce ( ok. 1/4 pedu )
Teraz, czytaj późna jesien: po pierwszych wiekszych przymrozkach obsypać nasadę krzewu do wys. 20-30cm kompostem, korą lub lisćmi. jeśli zimą bedzie śnieg to przykryje róże i spokojnie przeżyją.
Jeśli nie to w czasie silnych mrozów okryć krzewy włókniną, jutą lub świerczyną.
Nigdy nie uzywać folii!!! Bo się zaparzą.
W przypadku wcześniejszych mroźnych wiatrów to nawet zasłaniam róże pnące duzymi kartonami -
nie wygląda to ładnie ale czasem może uratowć życie
gdybyś miała jeszcze jakies pytania to śmiało ;)
czasami nie wiem czy potrafie wszystko dobrze wyjaśnić
dziękuję ;)
Do Chopina niedługo będę musiała podchodzić z drabiną
a był wiosna przycięty do kolan
Gosiu
Chopin ma 3 lata. Spodziewm się ,że bedzie jeszcze wiekszy
Mógłby spokojnie rosnąć przy podporze jak pnąca. Ziemię ma średnią. Tylko on taki jest z natury wielgaśny
Dominiko,
Charles to super angielka i takiej nigdy za wiele ;) Powodzenia w ukorzenianiu!
Polu
Przed zimą nie przycinać! -to dopiero na wiosnę w czasie kwitnienia forsycji.
Chyba, że masz jakies bardzo wybujałe pędy, które przeszkadzają to obciąc tylko końce ( ok. 1/4 pedu )
Teraz, czytaj późna jesien: po pierwszych wiekszych przymrozkach obsypać nasadę krzewu do wys. 20-30cm kompostem, korą lub lisćmi. jeśli zimą bedzie śnieg to przykryje róże i spokojnie przeżyją.
Jeśli nie to w czasie silnych mrozów okryć krzewy włókniną, jutą lub świerczyną.
Nigdy nie uzywać folii!!! Bo się zaparzą.
W przypadku wcześniejszych mroźnych wiatrów to nawet zasłaniam róże pnące duzymi kartonami -
nie wygląda to ładnie ale czasem może uratowć życie
gdybyś miała jeszcze jakies pytania to śmiało ;)
czasami nie wiem czy potrafie wszystko dobrze wyjaśnić
- 100krotka

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj...
Chyba mojemu Chopinu ;-) dałam za mało miejsca...
a uprzedzali...
no nic, człowiek uczy się przez całe życie ;-)
Chyba mojemu Chopinu ;-) dałam za mało miejsca...
a uprzedzali...
no nic, człowiek uczy się przez całe życie ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48