Chyba Cię zmartwię. Xipe pisał, że frezje muszą przejść specjalne preparowanie, żeby zakwitnąć. Nie wiem, czy domowym sposobem da się to zrobić.tu.ja pisze:[...] Mam nadzieję, że jak cebule podrosną w gruncie to w przyszłym roku więcej zakwitnie.
[...]
Moje spełnione marzenie tu.ja cz.2
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Tuja!
No aż bym Cię wyściskała za to jak działasz!
Tyle zmian nie tylko w aranżacji ale w samej braci roślinnej!
Chociaż mamy różne ogrody ale chyba podobnie działamy - wiosną leśny zakątek , rozsiane śniedki, które trzeba pozbierać do kupy ( ale jak i kiedy?), płotki ze ściętych gałęzi, no i ten betonowy problem, który podjęłaś się rozwiązać - superowa ziemianka ( bunkry to chyba w czasie wojny
) i to , że siejesz z nasion!!! - I za frezję , którą bardzo trudno wyprowadzić i za kwitnącą w maju hostę i za lilię na balkonie he, he, ( też tak miałam w zeszłym roku).
Dobrze, że wirtualnie, bo mocno Cię za to wszystko ściskam, gratuluję i pozdrawiam!

Tyle zmian nie tylko w aranżacji ale w samej braci roślinnej!
Chociaż mamy różne ogrody ale chyba podobnie działamy - wiosną leśny zakątek , rozsiane śniedki, które trzeba pozbierać do kupy ( ale jak i kiedy?), płotki ze ściętych gałęzi, no i ten betonowy problem, który podjęłaś się rozwiązać - superowa ziemianka ( bunkry to chyba w czasie wojny

Dobrze, że wirtualnie, bo mocno Cię za to wszystko ściskam, gratuluję i pozdrawiam!

Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Z miłością do Ogrodu - Orania
- agape
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej Izo!
Z persektywy parku działka jest nie do poznania! Nie wiedziałam, że rośnie u Ciebie tyle irysów! Są bajeczne! Okopane drzewa to był kapitalny pomysł! Jak je podsadzisz, np. tak jak tymi hostami to będzie tak nastrojowo! Trochę sadowo-trochę parkowo...jakby park był przedłużeniem Twojej działki!
A powiedz mi, ten domek, w kolorze cegły?- to jest Wasza altanka czy sąsiada? Bo nie mogę sobie wyobrazić kierunków?
Z persektywy parku działka jest nie do poznania! Nie wiedziałam, że rośnie u Ciebie tyle irysów! Są bajeczne! Okopane drzewa to był kapitalny pomysł! Jak je podsadzisz, np. tak jak tymi hostami to będzie tak nastrojowo! Trochę sadowo-trochę parkowo...jakby park był przedłużeniem Twojej działki!
A powiedz mi, ten domek, w kolorze cegły?- to jest Wasza altanka czy sąsiada? Bo nie mogę sobie wyobrazić kierunków?
- markussch01
- Od: 7 lis 2007, o 22:40
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Na dzień dobry muszę się pochwalić dzisiejszym prezentem od dzieci:
- jeszcze dziś pójdzie do ogrodu
Asiu - miło mi niezmiernie, że Ci się podoba. Oglądając ogrody innych też czasem jestem w szoku - jakby inny kraj...
Dziękuję Ewo! Na Forum jest mnóstwo fajnych pomysłów do ściągnięcia.
Ido - pomidorek rośnie - wolno, ale rośnie. Chyba za mało uwagi poświęcam
Jolu - swoje plany musiałam dostosować do tego co zastałam. Masz rację basen i bunkier są koło altanki. W zeszłym roku kupiłam młodą sadzonkę krzewuszki. Wybrałam 3 pędy najsilniejsze i zaplotłam je w warkocz do 2/3 wys. i związałam. Wszystkie gałązki rosnące na "pniu" obrywam. Tę sztuczkę też "podejrzałam" na Forum
. A drzew dorosłych to u mnie aż nadto.
Krzysiu - chyba wiesz, że czasem teoria sobie, a praktyka sobie...Zobaczymy...Mojej Mamy znajoma już od wielu lat sadzi w ogrodzie te same cebule frezji i co roku jej kwitną - a nie przypuszczam by coś specjalnego z nimi robiła.
Oranio - wielkie dzięki! I za gratulacje, i za uściski. Chyba nie zasłużyłam na to wszystko
Aga - ten domek to nasza altanka po liftingu. A ten park nie jest ani ładny, ani duży i z zasady zarośnięty chwastami do pasa.
Jacku - ten żółto-bordowy irys jest olbrzymi. Kwitnie mi pierwszy raz. Jeśli reflektujesz mogę się podzielić.
Ewo - miło, że zajrzałaś. Dzięki za słowa uznania!
Jesteś miły Markusie, ale chwastów u mnie pod dostatkiem. A bałaganu za altanką staram się nie pokazywać

Asiu - miło mi niezmiernie, że Ci się podoba. Oglądając ogrody innych też czasem jestem w szoku - jakby inny kraj...
Dziękuję Ewo! Na Forum jest mnóstwo fajnych pomysłów do ściągnięcia.
Ido - pomidorek rośnie - wolno, ale rośnie. Chyba za mało uwagi poświęcam

Jolu - swoje plany musiałam dostosować do tego co zastałam. Masz rację basen i bunkier są koło altanki. W zeszłym roku kupiłam młodą sadzonkę krzewuszki. Wybrałam 3 pędy najsilniejsze i zaplotłam je w warkocz do 2/3 wys. i związałam. Wszystkie gałązki rosnące na "pniu" obrywam. Tę sztuczkę też "podejrzałam" na Forum

Krzysiu - chyba wiesz, że czasem teoria sobie, a praktyka sobie...Zobaczymy...Mojej Mamy znajoma już od wielu lat sadzi w ogrodzie te same cebule frezji i co roku jej kwitną - a nie przypuszczam by coś specjalnego z nimi robiła.
Oranio - wielkie dzięki! I za gratulacje, i za uściski. Chyba nie zasłużyłam na to wszystko

Aga - ten domek to nasza altanka po liftingu. A ten park nie jest ani ładny, ani duży i z zasady zarośnięty chwastami do pasa.
Jacku - ten żółto-bordowy irys jest olbrzymi. Kwitnie mi pierwszy raz. Jeśli reflektujesz mogę się podzielić.
Ewo - miło, że zajrzałaś. Dzięki za słowa uznania!
Jesteś miły Markusie, ale chwastów u mnie pod dostatkiem. A bałaganu za altanką staram się nie pokazywać

- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- tu.ja
Aga - sama byłam zaskoczona, bo po raz pierwszy wpadli na taki pomysł. Oczywiście słodkości też były, bo u mnie wszyscy są łasuchami i piękna biała róża do wazonu.
Tak zrobię Iduś. Mam nadzieję, że w gruncie nadrobi.
Podejrzałam na jednej z działek fajny pomysł na bez. Zobaczcie sami czy nie wygląda to ciekawie...

Zakwitł mi w końcu posłonek ( siałam go w 2007r):

Kwitnie czerwony kuklik:

Maleńki czosnek kazachski:

Zaczyna kwitnąć różowa inkarwilla - co ciekawe w zeszłym roku ten egzemplarz nie miał kwiatów

Tak zrobię Iduś. Mam nadzieję, że w gruncie nadrobi.
Podejrzałam na jednej z działek fajny pomysł na bez. Zobaczcie sami czy nie wygląda to ciekawie...

Zakwitł mi w końcu posłonek ( siałam go w 2007r):

Kwitnie czerwony kuklik:

Maleńki czosnek kazachski:

Zaczyna kwitnąć różowa inkarwilla - co ciekawe w zeszłym roku ten egzemplarz nie miał kwiatów

- tu.ja
Witaj Ziel-ona w moim ogródku! Chyba pierwszy raz do mnie trafiłaś... Dziękuję za słowa uznania, ale są chyba troszkę na wyrost...
Dzięki Moniko i Jolu! Mam nadzieję, że będzie zdrowo rósł i pięknie kwitł przez wiele lat. Samotny nie będzie, bo w zeszłym roku kupiłam Westerplatte i rosną już obok siebie.
Fajnie Ido , że mamy jakieś "wspólne" rośliny. Zobaczymy jak się będą sprawować. W planach na przyszłość mam jeszcze zakup kilku innych clematisów
Dzisiaj od rana zimno i pada...Więc kilka zaległych fotek:

Dzięki Moniko i Jolu! Mam nadzieję, że będzie zdrowo rósł i pięknie kwitł przez wiele lat. Samotny nie będzie, bo w zeszłym roku kupiłam Westerplatte i rosną już obok siebie.
Fajnie Ido , że mamy jakieś "wspólne" rośliny. Zobaczymy jak się będą sprawować. W planach na przyszłość mam jeszcze zakup kilku innych clematisów

Dzisiaj od rana zimno i pada...Więc kilka zaległych fotek: