Wysiewanie kaktusów cz.1

Zablokowany
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wysiewanie kaktusów

Post »

Nie nie, firma to W. Legutko :)

Teraz są już takie i dalej nie wiem, co to takiego:
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Gosia:)
x-k-ka

Post »

Goshia może napisz do firmy W. Legutko . Adres email znajdziesz na ich oficjalnej stronie - wystarczy poszukać w Googlach. Napisz im że jesteś zadowolona i ich nasion , ładnie wzeszły itd. słódź im .Poproś aby ci napisali jakie gatunki nasion możesz się spodziewać , nie zapomnij o skanie opakowania nasion . Ja tak zrobiłam z inna firma i ładnie mi odpisali. ;:333
Goshia
500p
500p

Post »

Dobry pomysł, dzięki kafforka :)
x-k-ka

Post »

Czekam . Jestem ciekawa czy odpiszą ;:173 .Podziel się później wiadomościami, sama jestem ciekawa jakie okazy mają. Ile zapłaciłaś na nasiona?
Goshia
500p
500p

Post »

Coś w okolicach 2,50 zł. Po jakim czasie Tobie odpisali?
Kobylak
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 gru 2013, o 01:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

2 tygodnie temu wysiałem kilkanaście porcji kaktusów, część ariocarpusów, część echinocereusów. Stan na dziś to wschody w większości doniczek z ariakami i zero wschodów u echinocereusów. Dodam, że wysiewy są w dość prowizorycznym fitotronie oświetlanym diodami o barwie zimno-białej, temperatura 19-23*C. Nasiona zostały kupione wiosną tego roku.
Dlaczego echinocereusy nie wykiełkowały, czy potrzebują więcej czasu, może temperatura jest zła, może nasiona są zbyt stare?
x-k-ka

Post »

Goshia nie pamiętam ale chyba po tygodniu
Goshia
500p
500p

Post »

Ja pisałam 3 listopada i nic do teraz :(
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Należy jeszcze poczekać co najmniej dwa tygodnie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry, proszę o rade - kaktusiki siane w marcu, pikowane w lipcu , stoją na parapecie w temperaturze 16-18 stopni, podłoże z dodatkiem ziemi bukowej - przesadzać do nowego podłoża? a jeśli nie to kiedy zacząć nawozić? Obrazek Obrazek
Basia
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nie ma jednoznacznego przepisu kiedy należy zacząć nawozić siewki. W naturze nikt im nawozu pod korzenie nie podsypuje. Jeśli roślinki znajdują się w świeżej i bogatej w składniki odżywcze ziemi i zdrowo rosną to ich nawożenie nie jest konieczne. Jeśli zostały posadzone do bardzo mineralnego podłoża, brakuje im pożywienia i rosną powoli to należy je nawozić. Oczywiście nawozimy tylko w okresie wiosny i im mniejsze siewki tym mniejsza dawka nawozu. Trzeba rośliny obserwować i na tej podstawie podjąć decyzję o rozpoczęciu nawożenia lub nie. Ja sieję nasiona do czystego żwiru i niewielkich ilości nawozu dodaję do pierwszych spryskiwań jeszcze nie kiełkujących nasion.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

blabla pisze:Ja sieję nasiona do czystego żwiru i niewielkich ilości nawozu dodaję do pierwszych spryskiwań jeszcze nie kiełkujących nasion.
a czy to nie jest tak, że nasionka mają w sobie pewien zapas substancji odżywczych? Taki żeby wystarczyło na start i chwilę po?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Kontakt:

Post »

teoretycznie to mają tylko na pierwsze trzy tygodnie albo żle zapamiętałem gdzieś przeczytany materiał :D
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Przecież w naturze nasiona nie kiełkują w próżni tylko w podłożu, które ma stały poziom składników odżywczych przez cały okres życia roślinki. Jak wysiewa się nasiona do podłoża z dodatkiem humusu to tam także od momentu wysiania znajdują się sole mineralne. Wg mnie jest to kwestia zupełnie bez znaczenia. Jeśli na jakiś czas od wysiewu siewka obejdzie się bez pokarmu to wcale nie oznacza, że ten pokarm znajdujący się w podłożu w tym czasie będzie w czymkolwiek przeszkadzał lub nie pomoże w jej rozwoju. Poza tym siewki nie kiełku ją "na gwizdek", wszystkie w jednym czasie. Czasem ten proces jest mocno rozłożony w czasie. Czasem gdy jednym nasionkom dopiero pęka słona nasionka to inne siewki mają już pierwsze ciernie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

Muszę pójść do sklepu i kupić sobie nasiona i coś wysiać , jakieś kaktusy
Pozdrawiam Anna
Zablokowany