Orzech włoski - uprawa Cz.1
-
- 50p
- Od: 30 paź 2012, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Orzech włoski
yogi60 to gratuluje orecha, wodnikszuwarek Dzięki za odp dot. pasty pzdr
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

W tym roku z powodu długo utrzymującej się suszy bardzo szybko zaczął rzucać orzechy.
Z pewnością ma na to wpływ odmiana, tym bardziej, że siewki raczej nie powtarzają cech materiału wyjściowego. Dawniej, jak już ktoś wcześniej napisał, sadzono przeważnie siewki i na nie mogło to mieć wpływ. Obecnie coraz częściej można kupić szczepione z opisem odmiany i często nawet wymagań glebowych, więc może to mieć mniejszy wpływ.
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
Witam !
Mam pewien dylemat. W okolicy rósł kiedyś stary niemiecki orzech . Dzis chciałem sprawdzić, czy zyje, ale niestety został ścięty
. Jednak ku mojemu zdziwieniu niedaleko tego miejsca wyrosla duza ( ok 2 m ) sadzonka . Mam wątpliwości, czy wykopać drzewko i zabrać je do mojego sadu
. Sadzonka rosnie dosłownie w buszu . Pelno tam dzikiego chmielu i starych bzów . Co byscie zrobili na moim miejscu ? Brać do domu czy nie ? Siewki owocują bardzo późno, poza tym nie wiem jak owocowała roślina mateczna .

Siewka z dużą pewnością nie powtórzy owocowania rośliny matecznej, więc i tak i tak bierzesz w ciemno. Jeśli masz miejsce i czas to możesz zaryzykować bo w większości przypadków to co wylęgnie się ze starej odmiany i tak będzie zdrowsze od nowości, które na ogół są wydelikacone i wrażliwe na wszystkie świństwa i nie dotyczy to tylko orzecha, ale większości nowych odmian produkowanych pod sady przemysłowe, specjalnie pielęgnowane i chronione /jabłonie nawet kilkadziesiąt oprysków w sezonie/. Fakt, że na owocowanie poczekasz kilka lat, stąd uwaga o czasie i miejscu. 

- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Bierz , jak zacznie owocować i będzie niedobry to wytniesz.
-
- 200p
No dobrze przekonaliście mnie . Zobaczymy co z tego będzie
. Powiedzcie mi kiedy mam wykopywać ? Można już teraz, czy trochę poczekać ?

- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Poczekać , jak zrzuci liście, myślę , że w październiku.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w tamtym roku przesadzałem 13 orzechów,co prawda nie włoskich,ale orzechów.kilka było po 30cm a większość miała ponad 3 m
Wszystkie się przyjęły.Przesadzane były w październiku.Musisz dobrze obkopać ten orzech będzie miał potężny system korzeniowy,mi zostały dziury,jak na poligonie pełnym min.Musisz tak szeroko kopać,jak korzenie się rozrosły i możliwie jak najgłębiej,palowego nie wykopiesz,będziesz musiał go tak czy siak przeciąć łopatą/siekierą.ważne żebyś miał go jak najwięcej.Straszna harówka,radzę kogoś zabrać ze sobą,bo samemu się rady z takim olbrzymem nie da.Powodzenia!

-
- 200p
Właśnie mam zamiar zabrać ze sobą sąsiada
. Ten orzech rośnie w fantastycznym miejscu. Dosłownie dżungla
. Kiedyś mieszkali tam ludzie, ale dom się zawalił. Zostały tylko piwnice zalane wodą i pełno przeróżnych roślin ( od starych jabłoni, po dziki chmiel i stare porośnięte mchem bzy ) . Uwielbiam takie klimaty
.

Z tych starych jabłoni to natnij zimą sztobrów. Toż to majątek /może nie finansowy/. Kiedyś Skierniewice ogłosiły, że poszukują starych odmian do uzupełnienia kolekcji / mam na myśli Instytut Sadownictwa w Skierniewicach/. Myślę, że niejeden szkółkarz /taki prawdziwy miłośnik swojej pracy/ był by zainteresowany takim starym sadem. 

-
- 200p
Ja właśnie chciałem zaszczepić starego orzecha, ale ktoś go od tak sobie zabrał
. W zamian za to znalazłem tam dużą sadzonkę. W najbliższym czasie znowu tam zajdę i zrobię kilka zdjęć . Większość drzew owocowych została wycięta, a inne zagłuszyły chwasty i chmiel. Jabłoń jest naprawdę okazała i widać, że jest bardzo stara i zaniedbana
. Nawet nie miałem czasu sprawdzić, czy będzie owocować
.

Czasem dobry pomolog po pokroju, liściach, korze i kilku innych cechach potrafi rozpoznać odmianę nawet nie owocującą. Ja niestety nie, nawet po owocu nie był bym pewny jaka to odmiana
, no może Koksa, bo jestem za nią strasznie głupi. To co się obecnie pod tą nazwą sprzedaje ma się nijak do oryginału. Oczywiście zdjęcia porób. Na przełomie listopada i grudnia / koniecznie po pierwszych silnych przymrozkach podobno nawet jeszcze w styczniu można to zrobić/ natnij pędów najlepiej, ale zdrewniałych, powiąż w pęczki i zakop w piasku. Na wiosnę zrazy jak znalazł. Ze szczepieniem orzecha jest chyba trudniej, ale nigdy tego nie robiłem więc nie mam pojęcia.

-
- 200p
W takim razie będę musiał wdrapywać się na drzewo, bo korona jest dosyć wysoko przez ograniczenia w dostępie światła
. Powiem szczerze, że nigdy jeszcze nie szczepiłem drzewek i dopiero zapoznaje się z teorią
.

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Wszystko zależy od orzecha kiedy z ,,siewki" będzie chciał owocować.
Moja ,,siewka" zaowocowała w 7 roku niewielka ilością szt 21.
Wsadziłam parę orzechów w ziemię i zostawiłam tego który najwyżej urósł. Na zimę przez pierwsze 3 lata owijałam go kartonem i na powierzchni robiłam wokół kopczyk (jak różom). Prowadziłam na 1 pęd aż nie mogłam dostać czubka i wtedy pozwoliłam mu się rozkrzewić. Następne lata malowałam mu korę na biało przed zimą bo rośnie na skarpie. Teraz ma 12 lat i jest rozpiętości 11m i jedynie prześwietlam go.
Moja ,,siewka" zaowocowała w 7 roku niewielka ilością szt 21.
Wsadziłam parę orzechów w ziemię i zostawiłam tego który najwyżej urósł. Na zimę przez pierwsze 3 lata owijałam go kartonem i na powierzchni robiłam wokół kopczyk (jak różom). Prowadziłam na 1 pęd aż nie mogłam dostać czubka i wtedy pozwoliłam mu się rozkrzewić. Następne lata malowałam mu korę na biało przed zimą bo rośnie na skarpie. Teraz ma 12 lat i jest rozpiętości 11m i jedynie prześwietlam go.