Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dorotakol pisze:moja druga też ma być pomarańczowa, ale jaka będzie to się wkrótce okaże :D bardzo bym chciała, żeby była podobna do Twojej :D
Życzę Ci tego ;:333
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mambo - Phal. equestris kojarzy mi się z jakimś monstrum z horroru :D Fantastycznie wygląda ;:63
Ascocenda bardzo mi się podoba :P - może dlatego też, że moja bardzo podobna.... :wink: Pamiętam, że po zobaczeniu Twojej przy pierwszym kwitnieniu miałam nadzieję, że moja okaże się podobna - i udało się :!: Moja jednak jakby troszkę jaśniejsza. Też teraz kwitnie, ale chyba nie ma szans dorównać Twojej, bo dopiero drugi raz w tym roku...(mnie to i tak bardzo cieszy...żeby była jasność :D).
Encyclia vitellina urzekająca, jednak nie na moje warunki, czego bardzo żałuję :(
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, dziękuję za miłe słowa :P Nasze Ascocendy są bardzo podobne, ale nie jestem pewna na 100% czy takie same :roll: Z opisu różnych Ascocend wynika, że akurat moja (Ascocenda Su Fun Beauty) kwitnie najczęściej z wszystkich. Po prostu trafiłam, zupełnie nieświadomie, na taką odmianę. Dwukrotne kwitnienie Twojej też może sprawić dużo radości :D a że ma mniej kwiatów może wynikać z tego, że jest jeszcze młoda. Nie pamiętam żebyś ostatnio pokazywała jej kwitnienie, a chętnie ją zobaczę :wink:
Encyclia vittellina stoi u mnie na północnym parapecie przy szparze okiennej. Mam ją dopiero od majowej wystawy i w zasadzie nie wiem jeszcze co będzie dalej, chociaż widać pojawiający się pęd :wink: Wydaje mie się, że nie zapewniam jej jakichś specjalnych warunków, więc jeśli masz jakieś nienasłonecznione miejsce może warto jednak pokusić się i spróbować jej uprawy :?:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Mambo - z przyjemnością pokażę zdjęcia mojej Ascocendy, ale jutro najwcześniej. Wczoraj M. zrobił jej piękne fotki, ale trzeba je zmniejszyć, a ja nie wiem jak z tego formatu, wiec musimy sie uzbroić w cierpliwość :?
Co do Encyclii vitelliny - to może kiedyś...Zobaczę jak u Ciebie będzie się sprawować :D i czy nie będzie problemu z kolejnym kwitnieniem - wtedy może wygospodaruję jakiś kącik dla niej, choć łatwe to z pewnością nie będzie....
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia będą na pewno piękne i już się nie mogę doczekać ;:65 Pisząc o Encyclii vittellinie zupełnie zapomniałam, że problemem może być brak miejsca ;:131 :roll: Jakoś dziwnie tak się dzieje, że zawsze to miejsce jednak się znajduje :lol:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

No, dotarłam tu wreszcie :D
Kwitnień tu co nie miara !
Biały falenopsisw drobne kropeczki - dostojny. Ascocenda, storczyk niezwykle żywotny - ma wyraziste w kolorze kwiaty. Można sie optymistycznie nastroić patrzą na niego :)
Trochę inna ta Ascocenda jest niż u Madzi, ale jedna i druga bardzo piękna.
Jeśli będziesz mogła, zrób proszę fotkę tego przyrostu E. vittelliny, który ewent. w/g Ciebie ma szanse na kwitnienie.
Chętnie porównam z moim.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art, szybciutko zabrałam się do robienia zdjęć i przy okazji zrobiłam ich trochę więcej niż prosiłaś :oops:

Encyclia vittellina i jej nowe przyrosty, a na kolejnych zdjęciach kiełkujące pędziki u 2 psb :P Mam nadzieję, że będzie widać to co trzeba, bo jakoś trudno było mi zrobić dobre fotki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tu pędzik Phal. equestris ilocos var alba , który jest jeszcze młodziutką roślinką kupioną od Jolusi wiosną tego roku :P Później kilka zdjęć aktualnie kwitnących hybryd Phalaenopsis. Kwitnienia nie są zbyt obfite, ale i tak cieszą oko :wink: Na końcu nowy przysrost ( mój pierwszy) u LC.

Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ja tez Mambo na szybciutko odpowiadam, bo lecę do pracy.
Dzięki za zdjęcia. Twoja En. vittellina rzeczywiście będzie kwitła. Moja ma aż 4 takie przyrosty, ale w dużo młodszym stadium. Upewniłaś mnie jednak co do wyglądu tych "nadziejek" :D
A falenopsisy hybrydy bardzo wdzięczne. Tego bordowego mam identycznego. Bardzo trwały.
Gratuluję kwitnień ;:63
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p
Od: 7 sie 2007, o 17:48

Post »

Mambo Twoje stroczyki również bardzoooo ładne :P

Pzodrawuiam
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ale cudowne kwitnienia!!! a equestris na pewno będzie piękny. też mam sadzoneczki ilocos alba.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Mambo, zauroczył mnie ten łososiowy falenopsis ;:226 i żółciutki także śliczny i bordowy....jak zawsze same "ochy" i "achy" :lol: a że kwitnienia niezbyt obfite...cóż, ja sobie zawsze tłumaczę że zbierają siły na następne, żeby nas zaskoczyć :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Ale kwitnień ;:111
Wszystkie śliczne.. :lol: Mój Phal.equestris var "alba" już zaczął rozwijać pączuszki..
Gratuluję pędzika ;:113
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Bardzo mi się podoba ten łososiowy,a gdy wróciłam do poprzedniej strony to powalił mnie twój Equestris no i rekordzistka Ascocenda.Piękny pomarańcz.Czy na żywo też ma taki mocny kolor :?:
No i jak tu nie kochać wandowatych :?: Kończą jedno kwitnienie... zaczynają drugie i tak w kółko.Można podziwiać ich kwiaty do znudzenia.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mambo gratuluje ;:2 Takie piękne kwitnienia , że hoho. Pędzik u ilocus alba dorodny, czekam na kwiatuszki ;:23 Lc wypuściła zdrowy nowy przyrost. Wiesz jak ona kwitnie :?:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Mambo, śliczne masz kwiatuchy :shock: Super, że Encyclia vittelina zakwitnie, piękne ma kwiatki i kolor ;:215
A pędzik na Phal. equestris var. ilocos f. alba już całkiem spory ;:109 Jeśli chodzi o hybrydki... mnie też najbardziej podoba się łososiowy :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”