Na jednym zdjęciu taka sama... więc mogę zapisać nazwę...

Piotrze, ale Twoja ma wyraźnie zielony środek, a moja nie zdąża go w ogóle odsłonić - płatki opadają, gdy ma jeszcze oczko.papaver pisze:amelia35 pisze:A mnie intryguje róża, która kupiłam pod nazwą: r. angielska. Wygląda rzeczywiście na takową, ale jaką? Może ktoś z Was zna jej nazwę?
To najprawdopodobniej 'Othello' (Austin,1986).
Zdjęcie mojej,z widoczną fioletową kryzą. Te same też liście i pędy,dość kolczaste jak na różę angielską.
Pozdrawiam,Piotr
Ja też obstawiałbym Wiliama Shakespeara - lub jego nowszą wersję - Wiliam Shakespear 2000amelia35 pisze:już sama nie wiem ...Annes 77 pisze:Amelio wygląda,że masz Williama Sheakspeara:)
No to proste rozwiązanie - jak to dobra i znana Tobie szkółka napisać do nich maila ze zdjęciami i opisem sytuacji.Gabriela pisze:PiVi... to róża z dobrej szkółki, ale niestety... miała być Pirouette, a jest to... też piękna ale nieznajoma...
To jest zdjęcie z ub. r kiedy warunki dla róż angielskich były dużo lepsze niż w tym roku i zdjęcie 'Othello' perfect .Chodziło mi o pokazanie szczególnej cechy dla kwiatów tej odmiany jakim jest fioletowe zabarwienie płatków zewnętrznych.Zdjęcie 'Othello'z tego roku i kwiaty już nie tak pełne i ćwierćrozetowe.papaver pisze:amelia35 pisze:A mnie intryguje róża, która kupiłam pod nazwą: r. angielska. Wygląda rzeczywiście na takową, ale jaką? Może ktoś z Was zna jej nazwę?
To najprawdopodobniej 'Othello' (Austin,1986).
Zdjęcie mojej,z widoczną fioletową kryzą. Te same też liście i pędy,dość kolczaste jak na różę angielską.
Pozdrawiam,Piotr
Othello ma różne odcienie, raz jest bardziej czerwony, raz jest bardziej purpurowy.Deirde pisze:Othello ma zupełnie inny kolor - u mnie kwitnie na czerwono - ma też inny środek.
Tu jest inna róża fioletowa z okiem
http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 083&tab=36
W związku z trudnością rozpoznania odmiany li tylko po kwiatach, postanowiłam przyjrzeć się liściom i pędom. Moja r. nn ma liście matowe w kolorze zieleni pośrednim między jasnym a ciemnym jej odcieniem o dosyć wyraźnie zaznaczonych nerwach; łodygi cienkie, wiotkie, o drobnych u góry i średnio licznych cierniach, na dole większych i gęściej rozmieszczonych , pąki okrągłepapaver pisze:Czyli 'William Shakespeare' jest różą jednego koloru,a róża Amelii to co najmniej dwa kolory. To zdjęcie 'Othello' Deirde nie jest zdjęciem reprezentatywnym tej odmiany róży, po prostu nie oddaje kolorów,które są opisywane - tutaj źródło z postu powyżej,strona Austina http://www.davidaustinroses.com/english ... ?showr=864 jako ciemny karmazynowy zmieszany odcieniami czerwieni .Bardzo ubogi to opis,ale daje pewne pojęcie o kolorach 'Othello'.
Encyklopedia RHS jest dużo dokładniejsza w opisie 'Othello': " Kwiaty są karmazynowe ,z ciemnoróżową wewnętrzną strona płatków i przebarwieniami w kolorach czereśniowym,purpurowym i czerwonym w zależności od pory roku i pogody.Najciemniejsze kolory idą w parze z zimną pogodą .Przebarwieniu ulegają zewnętrzne płatki."
W innym miejscu jest że oczko może być widoczne, ale często nie jest.
Zdjęcia to bardzo często za mało aby właściwie sklasyfikować czy nazwać różę,co widać po zdjęciu mojego 'Othello' i Deirde,a przecież to ta sama róża. Myślę,że opisy dużo wnoszą i pomagają,wzbogacają wiedzę .
Jakkolwiek, podejmowanie się nazywania róży jest zawsze dość karkołomnym zajęciem.
Pozdrawiam,Piotr