Identyfikacja róż

Zablokowany
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Identyfikacja róż

Post »

Gosiu, dziękuję... oglądałam też zdjęcia na HMF i rzeczywiście jest bardzo podobna.
Na jednym zdjęciu taka sama... więc mogę zapisać nazwę... ;:196
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p
Od: 16 wrz 2007, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

papaver pisze:
amelia35 pisze:A mnie intryguje róża, która kupiłam pod nazwą: r. angielska. Wygląda rzeczywiście na takową, ale jaką? Może ktoś z Was zna jej nazwę?

To najprawdopodobniej 'Othello' (Austin,1986).
Zdjęcie mojej,z widoczną fioletową kryzą. Te same też liście i pędy,dość kolczaste jak na różę angielską.

Pozdrawiam,Piotr
Piotrze, ale Twoja ma wyraźnie zielony środek, a moja nie zdąża go w ogóle odsłonić - płatki opadają, gdy ma jeszcze oczko.
Deirde, ale D.B. nie ma wyraźnej kryzy... :roll:
Awatar użytkownika
PiVi
100p
100p
Od: 21 lip 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

amelia35 pisze:
Annes 77 pisze:Amelio wygląda,że masz Williama Sheakspeara:)
już sama nie wiem ... :roll:
Ja też obstawiałbym Wiliama Shakespeara - lub jego nowszą wersję - Wiliam Shakespear 2000

Gabriela pisze:PiVi... to róża z dobrej szkółki, ale niestety... miała być Pirouette, a jest to... też piękna ale nieznajoma...
No to proste rozwiązanie - jak to dobra i znana Tobie szkółka napisać do nich maila ze zdjęciami i opisem sytuacji.
Powinni ją bez problemu zidentyfikować.

PiVi
Moje Róże czyli nowe hobby.
x_p-r

Post »

papaver pisze:
amelia35 pisze:A mnie intryguje róża, która kupiłam pod nazwą: r. angielska. Wygląda rzeczywiście na takową, ale jaką? Może ktoś z Was zna jej nazwę?

To najprawdopodobniej 'Othello' (Austin,1986).
Zdjęcie mojej,z widoczną fioletową kryzą. Te same też liście i pędy,dość kolczaste jak na różę angielską.

Pozdrawiam,Piotr
To jest zdjęcie z ub. r kiedy warunki dla róż angielskich były dużo lepsze niż w tym roku i zdjęcie 'Othello' perfect .Chodziło mi o pokazanie szczególnej cechy dla kwiatów tej odmiany jakim jest fioletowe zabarwienie płatków zewnętrznych.Zdjęcie 'Othello'z tego roku i kwiaty już nie tak pełne i ćwierćrozetowe.
Obrazek

A to już mój 'William Shakespeare (Austin,2000).
Obrazek

Nie bardzo wiem o co chodzi z tym zielonym środkiem 'Othello' :-)?
Jeśli o widoczne żółte pręciki to w przypadku róż angielskich jest to bardzo często kwestia nasłonecznienia kwiatów,tak samo jak i przedwczesne zrzucanie płatków co 'Othello' w tym roku się zdarza.
I jeszcze zdjęcie pędów 'Othello,bardzo charakterystycznych
Obrazek

Pozdrawiam,Piotr

ps. Obie powyższe róże w moim ogrodzie to róże z licencją,zakup w Rosarium przed 4 laty i posypały się paszporty stąd opis jak na zdjęciu. HMF jest źródłem wiedzy o różach ale nie należy przeceniać zdjęć tam publikowanych,są często wątpliwej jakości.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Jest pewna różnica w kolorze - tak wygląda Othello - zakup ze szkółki Rosarium z licencją sprzed 3 lat

Szekspir

http://www.davidaustinroses.com/english ... ?showr=864
x_p-r

Post »

Czyli 'William Shakespeare' jest różą jednego koloru,a róża Amelii to co najmniej dwa kolory. To zdjęcie 'Othello' Deirde nie jest zdjęciem reprezentatywnym tej odmiany róży, po prostu nie oddaje kolorów,które są opisywane - tutaj źródło z postu powyżej,strona Austina http://www.davidaustinroses.com/english ... ?showr=864 jako ciemny karmazynowy zmieszany odcieniami czerwieni .Bardzo ubogi to opis,ale daje pewne pojęcie o kolorach 'Othello'.
Encyklopedia RHS jest dużo dokładniejsza w opisie 'Othello': " Kwiaty są karmazynowe ,z ciemnoróżową wewnętrzną strona płatków i przebarwieniami w kolorach czereśniowym,purpurowym i czerwonym w zależności od pory roku i pogody.Najciemniejsze kolory idą w parze z zimną pogodą .Przebarwieniu ulegają zewnętrzne płatki."
W innym miejscu jest że oczko może być widoczne, ale często nie jest.

Zdjęcia to bardzo często za mało aby właściwie sklasyfikować czy nazwać różę,co widać po zdjęciu mojego 'Othello' i Deirde,a przecież to ta sama róża. Myślę,że opisy dużo wnoszą i pomagają,wzbogacają wiedzę .
Jakkolwiek, podejmowanie się nazywania róży jest zawsze dość karkołomnym zajęciem :-).

Pozdrawiam,Piotr
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Czy ktoś rozpoznaje tę różę? Kupiłam ją jako okrywową Draft's Defender ale już w momencie zakupu wiedziałam, że to nie ona. Niestety, sprzedawca nie wiedział jaka jest właściwa nazywa tej róży. Kwiat jest mały, przypomina wielkością kwiat pięciornika. Liście drobne. Pokrojem krzewu przypomina róże okrywowe.

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42

Post »

Czyżby to "Max Graf" ?
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Deirde pisze:Othello ma zupełnie inny kolor - u mnie kwitnie na czerwono - ma też inny środek.
Tu jest inna róża fioletowa z okiem
http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 083&tab=36
Othello ma różne odcienie, raz jest bardziej czerwony, raz jest bardziej purpurowy.
Raz mu widać oczko, raz nie.
Wszystko zależy warunków pogodowych i uprawy.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Magdaleno za zainteresowanie moją różą ale w opisie znalazłam, że Max Graf ma większe kwiaty, w dodatku płatki wyglądają inaczej więc chyba jednak to nie ta róża.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p
Od: 16 wrz 2007, o 21:14

Post »

papaver pisze:Czyli 'William Shakespeare' jest różą jednego koloru,a róża Amelii to co najmniej dwa kolory. To zdjęcie 'Othello' Deirde nie jest zdjęciem reprezentatywnym tej odmiany róży, po prostu nie oddaje kolorów,które są opisywane - tutaj źródło z postu powyżej,strona Austina http://www.davidaustinroses.com/english ... ?showr=864 jako ciemny karmazynowy zmieszany odcieniami czerwieni .Bardzo ubogi to opis,ale daje pewne pojęcie o kolorach 'Othello'.
Encyklopedia RHS jest dużo dokładniejsza w opisie 'Othello': " Kwiaty są karmazynowe ,z ciemnoróżową wewnętrzną strona płatków i przebarwieniami w kolorach czereśniowym,purpurowym i czerwonym w zależności od pory roku i pogody.Najciemniejsze kolory idą w parze z zimną pogodą .Przebarwieniu ulegają zewnętrzne płatki."
W innym miejscu jest że oczko może być widoczne, ale często nie jest.

Zdjęcia to bardzo często za mało aby właściwie sklasyfikować czy nazwać różę,co widać po zdjęciu mojego 'Othello' i Deirde,a przecież to ta sama róża. Myślę,że opisy dużo wnoszą i pomagają,wzbogacają wiedzę .
Jakkolwiek, podejmowanie się nazywania róży jest zawsze dość karkołomnym zajęciem :-).

Pozdrawiam,Piotr
W związku z trudnością rozpoznania odmiany li tylko po kwiatach, postanowiłam przyjrzeć się liściom i pędom. Moja r. nn ma liście matowe w kolorze zieleni pośrednim między jasnym a ciemnym jej odcieniem o dosyć wyraźnie zaznaczonych nerwach; łodygi cienkie, wiotkie, o drobnych u góry i średnio licznych cierniach, na dole większych i gęściej rozmieszczonych , pąki okrągłe

Obrazek
kik1976
50p
50p
Od: 28 maja 2011, o 16:53

Post »

Przypomina Dupuy Jamain.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jestem przekonana,że róża amelia35 nie jest Othello.
Jestem tego pewna ponieważ dwa sezony wcześniej straciłam dużo czasu na odróżnienie rzekomo kupionego Warwick Castle od Othello właśnie.
Othelo już w pierwszym roku po posadzeniu wyrasta na ogrodowego giganta,jego nowe pędy są sztywne i bardzo długie.
Głównym jednak znakiem szczególnym sa kolce.
Olbrzymie i małe,maleńkie,maciupkie. Jest ich multum.
Nie sposób robić coś przy Othello i nie pokaleczyć się.Jego kwiaty sa równiez ogromne i zanim się rozsypią maja owalny kształt .
Kolor nie może być znakiem rozpoznawczym :wink: wiadomo ale ten ze zdjęcia Amelii odbiega zdecydowanie od koloru Othello.
Równiez liście...
Tu moje zdjęcia -Othello-

Mnie ta róża wygląda na Wiliama Shakespeare,kóry ma równiez sporo kolców ale zdecydowanie mniej niż O.
Mój to stara odmiana Wiliama S. a ten rozpoznawany jest zapewne Wiliamem Shakespeare 2000
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Ja już dawno, dawno temu pisałam Amelii, że to będzie Szekspir. Jest taki sam jak mój.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się bardzo, że Amelia już wie, jak się nazywa jej róża. Może i moja znajdzie tutaj imię? Na poprzedniej stronie przerwałam dyskusję wklejając zdjęcie mojej skromnej drobnej różyczki do identyfikacji. Przypominam się :wink: :D

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Zablokowany

Wróć do „Róże”