Cieszyniankę na forum rozpropagowała Grażynka-Kogra. Ma w swoim ogrodzie.
Ciekawostką tej rośliny jest to, że kwitnie na ... zielono!
Owszem, jest to roślina chroniona, ale jej sadzonki można już kupić w ogrodniczych.
Witaj Aniu! Tak, na zdjęciach są trzy gatunki wilczomleczów: mirtowaty, sosnka i ten, o który pytałaś - groszkowy. Jego kwiat jest na ostatnim zdjęciu poprzedniego postu, a właściwie to są przykwiatki, bo kwiatek jest w środku taki niepozorny. Za to potem są piękne nasionka - groszki. On jest ozdobny właściwie przez cały rok. Jakbyś go chciała, to daj znać. A Ty masz zdaje się ten białoobrzeżony, jednoroczny, którego ja nie mamzanna pisze:Witaj Jacku!
Fajny awatarek!
Świetne wilczomlecze. Mirtowaty rozpoznałam - mój po kilku latach rośnięcia 'wstecz' opuścił mnie bezpowrotnie...
A co to za wilczomlecz wysoki z długimi wąskimi liśćmi, trochę wpadający na łodydze w czerwień? Jak kwitnie?
Witam Cię Jolu z wielką radościąJolantaGraj pisze:WITAM cię Jacku .Po raz pierwszy przejrzałam twój ogród w całości .Troszkę mi to zajęło.
Poprzedni twój ogród jest wspaniały .Włożyłeś w niego dużo pracy i serca.Przyniosło to cudowne efekty .Teraz tworzysz drugi ogród ,jest to ciężka harówka ,ale efekty ,nawet te najmniejsze bardzo cieszą .Jesteś w tej dobrej sytuacji ,że nie musisz kupować mnóstwo roślinek ,masz je skąd przetransportować i masz się czym wymieniać z innymi .
Pewnie ,tak jak wszyscy nie możesz się już doczekać wiosny ,aby podziwiać swoje efekty pracy i przewieść jeszcze to co się da .
Życzę dalszych sukcesów ogrodowych .