Phalaenopsisy Oriona
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
każde kwitnienie jest inne... u mnie zwykle mają mniej kwiatów niż w chwili kupienia, bo zanim trafią do sklepów, pewnie są uprawiane w idealnych warunkach, a u mnie warunki dość skromne. stoją sobie tylko na oknie, nie nawożę wcale... ale mnie zadowalają ich kwiaty.orion pisze:Dziewczyny jak to jest z kolejnymi kwitnieniami? Są takie same jak to pierwsze przyniesione ze sklepu?
- Storczykowa
to zależy. mi kilka Phalaenopsisów powtarzało kwitnienia, kwiaty miały takie same lub mniejsze, to zależy. różowa Vanda jak powtarzała kwitnienie miała więcej kwiatów i chyba trochę większe niż w chwili kupienia. zwykle mają podobnej wielkości, ale u Phalaenopsisów często jest mniej.orion pisze:A kwiaty są mniejsze czy takie same? Ja mam na razie tylko jednego phalaenopsisa, który zakwitł ponownie i kwiaty ma mniejsze.
Ten z ostatniego zdjęcia też mnie w sklepie zauroczył. I czekał tam na mnie dwa dni!!! Aż byłam zdziwiona, że jeszcze tam jest!!! Jest u mnie już tydzień w domu, otworzyły się w tym czasie 4 pączki, kolejne szykują się do otworzenia i żaden nie opadł
Ze szklanymi osłonkami nie mam najmniejszych problemów, bo moje storczyki nie stoją na bezpośrednim słońcu.

Ze szklanymi osłonkami nie mam najmniejszych problemów, bo moje storczyki nie stoją na bezpośrednim słońcu.
Polacy wygrali w siatkę ( w ręczną zresztą też)!!!!!

Aniu pytasz o storczyka który raz za razem wypuszał listki?
Jest tak jak pytałam. Nie wszyskie listki się powiększają. Na trzy które wyszły powiększają się tylko dwa najwyżej. Trzeci stanął w miejscu. Tak samo malutka łodyżka kwiatowa.
Mam nadzieję, że niedługo ruszy bo korzenie przyrastają jak szalone. Jutro postaram się zrobic zdjęcia, żeby zilustrowac to wszystko.

Aniu pytasz o storczyka który raz za razem wypuszał listki?
Jest tak jak pytałam. Nie wszyskie listki się powiększają. Na trzy które wyszły powiększają się tylko dwa najwyżej. Trzeci stanął w miejscu. Tak samo malutka łodyżka kwiatowa.