Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

Dzięki Soniu. U mnie też kokorycz bladożółta mocno się sieje ale czasem wybiera trudno dostępne miejsca, szczeliny więc mi to nie przeszkadza. Hiacyntów u mnie nie brakuje. A tymczasem zakwitł pierwszy tulipan:
Obrazek

Włochate sasanki też już o krok od kwitnienia
Obrazek

I coś co mnie teraz mocno absorbuje - sadzonkowanie dalii! W kubkach przeźroczystych pięknie widać korzonki młodych roślinek:
Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Wiesz, Florianie, ja teoretycznie wiedziałam, że dalie można rozmnażać nie tylko przez podział karp, czytałam też Twój wątek, gdzie niejednokrotnie wspominasz o sadzonkowaniu dalii, ale ta sadzoneczka na zdjęciu jest imponująca! Jak dotknięcie kolejnej tajemnicy roślin ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Słodkie owłosione różowości. ;:oj
Sadzonka dalii piękna, intrygująca ta bordowa łodyga.
Pudło na sadzonki dla utrzymania wilgotności?
Florianie miłej pracy w cieple, bo coś przymrozkami nas straszą. ;:167
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jeszcze musiałbym te dwa wymienione przez Ciebie gatunki kokoryczy gdzieś dorwać, żeby spróbować. Przylaszczki u mnie też marne strasznie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florianie
Czy mógłbyś wstawić przy okazji fotkę dalii ''York & Lancaster'' Ja cie prosza :D
Cudne hiacynty :!:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Miłek, cieszynianka - to rośliny które miałam, z jakiś powodów zaginęły. Zdjęcie mi dedykowane jest świetne, chyba Twoja forsycja jest dość wysoka ? No ta przestrzeń na zdjęciu :D Dojrzałam też listek łubinu. Miałam też sananki, ale to chyba krótkowieczne roślinki, jedna czeka jeszcze na posadzenie,bo zastęskniłam za nimi :)
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

pelagia72 pisze: 5 kwie 2025, o 15:48 Florianie
Czy mógłbyś wstawić przy okazji fotkę dalii ''York & Lancaster'' Ja cie prosza :D
Oj, tak, tak! Ja też!
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelino, rozmnażanie wegetatywne przez ukorzenianie pędów jest emocjonujące. Wiedzą to wszyscy, którzy w ten sposób rozmnażają róże, hortensje i inne rośliny. I chociaż robię to już od kilkunastu lat, za każdym razem cieszę się równie mocno, gdy widzę, jak pęd puszcza korzenie i rodzi się nowa roślina :tan Dla mnie jest to cud narodzin!
Obrazek

Dalia 'York&Lancaster'
Obrazek

Soniu, bez odpowiedniej wilgotności ilość przyjętych pędów byłby niewielki. Więc pierwsze 3 tygodnie ukorzenianie przebiega w "inkubatorze". To jedna z podstawowych zasad skutecznego sadzonkowania.
Tak, nadchodzą bardzo zimne noce. Naciąłem wieczorem dużo magnolii, bo prawdopodobnie podmarzną, a uprawiam je na kwiat cięty:
Obrazek
O inne kwiaty mniej się martwię, bo np. narcyzy pełne już wycięte :lol:
Obrazek

Loki, warto spróbować.
Miniaturowe bergenie już kwitną:
Obrazek

Jeden z niewielu odmianowych narcyzów, któremu dobrze u mnie:
'Katie Heath'
Obrazek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Florian Silesia pisze: 5 kwie 2025, o 23:30 za każdym razem cieszę się równie mocno, gdy widzę, jak pęd puszcza korzenie i rodzi się nowa roślina
Chyba wszyscy tak mają :wink: w każdym razie ja też :D
Dwa dni temu wykopałem patyk hortensji z piękną bryłą korzeni, a wsadziłem go do gruntu w ub. wiosną przy cięciu krzewu.
Posadziłem na razie do donicy, a cieszyłem się jak mały chłopiec z zabawki :heja
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Florian
Dziękuję ;:196 Super :!:
Podobają mi się bukiety narcyzów ;:138
Jak to robisz ,że tyle pędów kwiatowych ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Dalia York&Lancaster piękna, ale kolor przekłamany, prawda? W rzeczywistości jest biało-czerwona?
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, trzeba uściślić, czy chodzi Ci o ilość pędów narcyzów w pęczku czy w kępie? Odp. na pierwsze pytanie jest oczywista: narcyzy sprzedaje się w takich zagęszczonych pęczkach. A w kępie ilość narcyzów jest oczywiście mniejsza ale za to kęp mam całkiem sporo.
Mam też coraz więcej narcyzów trąbkowych (to chyba ta najpopularniejsza odm. 'Golden Harvest') i to też cieszy:
Obrazek

Natomiast hiacynty te z doniczek bardzo dobrze aklimatyzują się do warunków ogrodowych i nie chorują:
Obrazek

Olu, dziękuję. Miłek, sasanka, cieszynianka nie są trudne w uprawie ale mają swoje wymagania. Miłek nie znosi przesadzania i ogólnie naruszania korzeni. Z kolei cieszynianka musi mieć zawsze wilgotną glebę. Sasanka natomiast nie jest krótkowieczna ale jak jej nie pasują warunki nie przyrasta i szybko wypadnie. Nie lubi nawożenia za to w glebie przepuszczalnej sieje się bardzo dobrze. Miałem kiedyś mnóstwo samosiejek. Teraz dysponuję raczej gliniastymi glebami i sasanki nie szaleją ale udaje mi się je utrzymać. Też nie lubią przesadzania a właśnie mnie to czeka.
W ostatnie chłodne dni miłek nie otwierał się:
Obrazek

Spadek temperatur nie był u nas drastyczny i nic nie pomarzło!
Obrazek

Andrzeju, Ty to jesteś w ogóle mistrz w ukorzenianiu! Ja ograniczam się do dalii, bo to moja niemal praca. No i czasem inne badylki ukorzeniam ale często po prostu zaniedbuję podlewania i nici z ukorzeniania badylków. Krzewy, które rosną u mnie wolę rozmnażać przez odkłady.
Zaczynają kwitnąć pigwowce
Obrazek

Forsycja stanowi dobre tło do fotografowania innych roślin:
Obrazek

Ewelino tak, 'York&Lancaster' jest biało-czerwona ale to zdjęcie było robione w mocnym słońcu i czerwony zbliżył się do różu. Natomiast w tej kolorystyce są ładniejsze odmiany dalii więc nawet nie mam lepszych zdjęć 'York&Lancaster'.
'Hapet Picotee'
Obrazek
'Luan'
Obrazek
Takie kolory wśród balek mają też 'Checkers', 'Hapet Checkers', 'Valentina', Hapet Jocker' i inne. Naprawdę darowałbym sobie 'York&Lancaster'
Co do przekłamywania kolorów -mój aparat nie poradził sobie z kobaltowym kolorem miodunki 'Mustead Blue'. Wyszedł fiolet:
Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Florianie, co do zasady masz rację, zwłaszcza Luet zasługuje na miejsce na mojej liście...
Ale, wygrasz-li z sentymentem?
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelino tak, 'Luan' też jest obecnie nr 1 w tej grupie i w dodatku nie wykazuje zmienności kolorów. A sentymenty? No cóż, ja też niektóre kwiatki mam z sentymentu i dlatego że bardzo chcą ze mną być, czyli są nie do zdarcia.
Np. taki barwinek; ekspansywny ale ma swoje zalety - pięknie zadarnia, zimozielony i obficie kwitnie wiosną:
Obrazek

Żywokost wielokwiatowy też bardzo ekspansywny i właśnie zabiera się za kwitnienie:
Obrazek

O ekspansywności bluszczyku kurdybanka już nie wspomnę. Tylko w takich szczelinach pozwalam mu zostać:
Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Florianie, u mnie barwinek zdobył pierwsze miejsce dla najbardziej ekspansywnej rośliny. Zaraz po bluszczu ;:224 Na wiosnę robię porządki z nowymi odrostami tych dwóch roślinek, które sama sprowadziłam do ogrodu. Ale jestem w stanie zrozumieć ich użyteczność dla florystów. Żywokost miałam też, ale i on musiał uciekać bo siał się okrutnie. Czerwonego nie widziałam jeszcze.
Co do pogody, to u nas kilka nocy od -2 do -4 było. Dzisiejsza na plusie, ale magnoliowe kwiatki nie poradziły sobie. Mam nadzieję, że te, które nie zdążyły opuścić pączka będą cieszyły. ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”