Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

:wit Witajcie w grudniu!
Kolejny już raz w krótkim czasie mam kłopoty z połączeniem internetowym. Płacimy wcale niemałe pieniądze, a co dwa - trzy dni blokada połączenia. Telefony nie wystarczają, będę zmuszona pójść i osobiście zderzyć się z dostawcą, bo tak dłużej nie może być. Jeżeli to nie pomoże, po prostu zmienimy dostawcę.
Nie dość tego, to jeszcze pogoda cały czas dołująca, naprawdę depresji można się nabawić.

Halszko - ano nie było. ;:185 Dużo nerwów mnie to kosztowało. ;:145 Ostatecznie nasi mieli więcej szczęścia niż umiejętności, a to dzięki Arabii Saudyjskiej. Obawiam się jednak, że jeszcze jeden mecz sobie zagrają i wrócą do domu. ;:108
Jedno hipeastrum wiosny nie czyni i raczej nie wierzę w przebudzenie pozostałych. ;:222
Dobre życzenia zawsze w cenie, zatem serdecznie dziękuję za nie ;:167 i wzajemnie życzę Wam zdrówka. ;:196

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, z zakupami, zwłaszcza ubraniowymi, mam tak samo ;:333 . Tylko konieczna konieczność zmusza mnie do przymierzania, galerie znoszę jedynie jako towarzystwo osoby przymierzającej ;:306 . O wiele chętniej odwiedzam markety budowlane, bo tam zawsze jest coś zielonego :wink: .
Ozdób świątecznych naoglądałam się tylko dlatego, że byłam zmuszona zrobić sobie okulary i wybrałam salon, gdzie robią expresem, mieszczący się w galerii. Na co dzień i od święta, najchętniej robię zakupy w sklepie, który widzę z okna ;:333 .
Szkoda, że nie cieszy Was fakt, że słońce jednak świeci codziennie, tylko czasem nad chmurami ;:168 . Mnie tak bardzo nie przeszkadza brak jego widoku, zwłaszcza teraz, kiedy świeci mi prosto w oczy, wystarczą mi ciepłe dni :D . Może to dlatego, że przez kilka lat zmagałam się z uczuleniem na jego promienie?
Poczytałam trochę wątek miłośników hippeastrum i to normalne, że nie kwitną każdego roku, dlatego trzeba mieć ich duuużo, żeby mieć kwitnące i spokojnie patrzeć na te"liściaste" :roll: .
To kwitnące, o pełnych kwiatach, stara się jak może, wynagrodzić Ci brak kwiatów u innych ;:138
Muszę wziąć z Ciebie przykład ;:196 , przemóc się i wyjść grabić liście, dopóki śnieg ich nie przysypał
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Lucynko, ja każdego roku planuję na zimowe wieczory: będę robiła fotoksiążkę z mojego ogrodu i co prawda do tej pory jakoś mi się nie udało ;:306 Ale może to dobry pomysł na jesienno-zimową depresję :)
Teraz najkrótsze dni, najtrudniejszy okres. Jeszcze miesiąc i będzie lepiej ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko nic ciekawego,mróz -5.Parę kwiatków u mnie kwitnie,trochę fiołków i storczyk taki drobny.
Miłego wieczoru. :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Nic się u mnie nie zmieniło, ale nie będę już utyskiwała. Wzięłam się za przedświąteczną krzątaninę na poważnie i doła pogoniłam. ;:134 Tak sobie rozplanowałam robotę ( z rozpiską na kolejne dni ;:306 ), by codziennie zająć czymś i ręce, i głowę.

Martusiu - o! To tak jak ja. Też nigdy nie minę marketu, w którym mogę znaleźć coś zielonego bądź zapowiadającego zielone. :lol: Zawsze tam zaglądam i czasu mi tam nie szkoda. ;:7
Dobrze rozumiem? Tobie słonko w oczy świeci! ;:3 ;:333 A mnie nie chce. ;:222
Skoro zwartnice mają muchy w nosie, to już je przestaję lubić. ;:108 Więcej przy nich roboty niż radości.
Grabienia liści nie zazdroszczę, strasznie tej czynności nie lubię, a na szczęście to M musi się z liśćmi uporać. ;:306
Skoro już się przełamałaś, to miłej pracy. ;:196

Obrazek

Ewuniu jolifleur - szczerze mówiąc, nigdy niczego na zimowe długaśne wieczory nie planuję, a jedyne co robię, to gromadzenie literatury, której mi nigdy dość. A dla urozmaicenia dokładam krzyżówki: "Jolki" i "Z przymrużeniem oka". ;:303
Na szczęście teraz czas oczekiwania wiosny skracają obowiązki związane ze świętami ;:215 , gdyby nie to, ciężko byłoby żyć. ;:32

Obrazek

Danusiu - "trochę fiołków" - powiadasz? Przecież Ty masz bardzo ładne fiołeczki ;:215 , a ja bardzo te kwiatuszki lubię. :D
Mróz i u mnie się dzisiaj popisał. ;:7 Głównie w nocy, kiedy to osiągnął -5, ale w dzień też nie było pieszczoty, bo nie schodził z -2 stopni. ;:oj
Dziękuję i wzajemnie samych miłych chwil życząc, buziaki ślę. ;:196

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Różyczki śliczne.Jak pisałam u nas sypie.Przynajmniej jest biało ,a nie szaro-buro.
Tak to nic ciekawego,byłam w mieście z wozem,ledwo przyciągnęłam.Ludzi pełno,chyba kupują już na święta.??
Miłego dnia. :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko, na prawdę uwielbiam budleje, ale nie wiedziałam, że są i miniatury. Cudnie musi taka wyglądać jak zakwitnie.
A nazwę tego karpia to znałam, jednakże dopiero teraz poczytałam jak się go przyrządza i chyba rzeczywiście warto się koło niego pokręcić. Myślałam, że jest inaczej podawany, że to inna potrawa. Dziękuje, że podzieliłaś się i tym ze mną.
Za chryzantemę na razie bardzo dziękuję. Miejsca brak, bo one nie wszędzie u mnie chcą być. Te najlepsze stanowiska już są nimi obsadzone.
Miłych przygotowań do Świąt. ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, kiedy już nie można nic robić w ogrodzie, to lubię grabienie, byle tylko nie było zbyt zimno, ale jak mogłabym sobie pogrzebać jeszcze w ziemi, a trzeba zgrabić liściory zalegające na trawniku, to złości mnie taka strata czasu i wtedy to przykry mus ;:223 .
Chodziło mi o to, że nie potrzebuję słońca o tej porze roku, bo jest tak nisko, że świeci mi prosto w oczy i to mi przeszkadza, pewnie dlatego, że coś mi wzrok szwankuje ;:174 , a ono faktycznie u mnie pojawiło się w minionym tygodniu w poniedziałek i w sobotę. Nowy tydzień zapowiada się bez słońca, ale ciepły, jak na grudzień, tylko deszczowy niestety ;:185 .
Ostatnio zewsząd "atakują" mnie róże :) i Ty pokazujesz ich urocze kwiaty ;:138 . To chyba jakiś znak, że trzeba pomyśleć nad reorganizacją ogrodu, celem znalezienia miejsca dla kilku krzaczków tych piękności ;:333
Miłej niedzieli, Lucynko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Ciemna, zimna i wilgotna niedziela nie napawa optymizmem, tym bardziej że prognozy nic dobrego nie wróżą.
Całe szczęście, że czas przedświąteczny sprzyja takiej krzątaninie, która pozwala zapomnieć o niesprzyjającej aurze.
Po świętach zacznie się planowanie wysiewów, grzebanie w nasionkach, a wkrótce potem sianie, pikowanie ...
Rozmarzyłam się.

Danusiu - dziękuję. ;:167
U mnie wczoraj sypnęło białym puchem, a dzisiaj rano śladu już po nim prawie nie było. ;:222
Zakupy świąteczne też już robię i większość wiktuałów, takich które mogą poleżeć, już zgromadziłam. Tylko prezentów jeszcze nie skompletowałam. Zawsze mam z tym problemy. ;:223
Dobrego tygodnia, Danusiu. ;:196

Obrazek

Beatko - dla wysokiej budlei na mojej działce nie ma miejsca, dlatego zdecydowałam się na miniaturową , z której jestem zadowolona. ;:333
Z chryzantemami to jest zagwozdka, szczególnie dla mnie, bo bardzo mi się podobają, ale za późno kwitną. :lol:
Poeksperymentuj z karpiem, a sama zobaczysz, jaki on pyszny. ;:92
Dziękuję i wzajemnie życzę Ci spokojnej aczkolwiek owocnej krzątaniny przedświątecznej. ;:196

Obrazek

Martusiu - no widzisz, a ja nienawidzę zgrabiania liści. Mogę plewić, sadzić, przesadzać, byle nie grabić. ;:306
Dlaczego słoneczko nie świeci tam, gdzie jest najbardziej pożądane, a daje po oczach osobom nielubiącym tego?! :lol: Mnie już mocno doskwiera jego brak, ale cóż ja mogę ... Mogę sobie najwyżej pomarudzić, tylko co mi to da? :|
Musisz uważać na oczy, słoneczne okulary i to dobrej jakości konieczne. ;:108
W moim ogródeczku jest niewiele róż, więcej nie będzie, póki co wystarczą mi te, które jeszcze się nie zestarzały i dobrze sobie radzą. ;:333 Miałam ich dużo więcej, jednak czy to jakieś robale, czy niekorzystne warunki atmosferyczne, przerzedziły mi je dość mocno. ;:222
Dziękuję za niedzielne życzenie. ;:167 Tobie życzę dobrego tygodnia. ;:196

Obrazek

Straciłam cierpliwość dla biało - czerwonych po stracie bramki, i mimo że całkiem przyzwoicie grają, to brak skuteczności zdenerwował mnie i wolę nie patrzeć na ich zmagania z Francuzami.

Dobrego, słonecznego tygodnia, Kochani. ;:3 ;:3 ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Faktycznie pogoda "okazowo listopadowa" a te dnie takie krótkie...i ciemne....ale roboty w domu huk więc szybko zleci nam do wiosny...bo ja już o niej marzę :D
Masz już zrobione plany na wysiewy? Ja planuje dwarfy i papryki.
Mnie się nigdy nie udało z zatwardnicami; liscie jak u palmy i żadnych kwiatów.
Co jest te piękne białe talerze z zwisającymi ecru wisorkami; cudne są!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko nadrabiam miesięczną nieobecność. :) Orlaja pięknie Ci rośnie. ;:215
Ciemiernik popodziwiałam, już ma tyle kwiatów. ;:oj
Chryzantemy masz śliczne, gdy długa jesień, warto je sadzić dla takich widoków. ;:108
Zebrałaś niesamowitą ilość nasion. ;:180 Ja tylko zamówione zbieram, mam za mało kolekcjonerskich, a reszta wysiewa się sama. ;:306
Pozdrawiam ciepło. ;:168
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko po tych zmianach trudno się odnaleźć, ale udało się znalazłam Ciebie. Ja już planuję na całego i wiem co będę siała na przyszły rok. Z części zrezygnowałam bo nie było sensu uprawiać tak jak np bakłażana choć rodził to i tak nikt go nie chciał. Teraz już czas na przygotowania do świąt i nowego roku. Pozdrawiam życzę spokojnej dobrej nocki u udanej niedzieli ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witaj Lucynko :wit
No to nareszcie mamy prawdziwą zimę, ciekawe jak długo z nami zostanie ;:7 Biel śniegu rozjaśnia pochmurne dni i robi się trochę bardziej pogodnie, a to zaraz wpływa na podniesienie nastroju, przynajmniej ja tak mam.
Miłej, spokojnej niedzieli i dobrego tygodnia Lucynko ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko ja też coś nie coś kupiłam.Zima u nas trzyma.Śnieg leży już parę dni.
Miłej niedzieli. :wit
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Witaj Lucynko, weszłam dzisiaj na Forum i oczy zrobiły mi się duże :shock:
jakie zmiany zaszły w szacie graficznej forum! Na razie chodzę po omacku, jakoś ciężko Wszystkich odnaleźć...
Widzę, że Twój ogród do końca kipiał kwieciem, różyczki cudnie kwitły a
Ketmia w białej odsłonie zimową porą robi wrażenie ;:oj Zwartnica też kojarzy się z zimą a Twoja - cytrynkowa ? jest cudna,jak lodowa Pani . Ja nie posadziłam w tym roku, nie było czasu i chęci , pewnie mi się zeschły. Może kupię "gotową ". Pozdrawiam serdecznie i miłego tygodnia Ci życzę :wit
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”