Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu Droga, powiedź, czy miętę ananasową, którą od Ciebie dostałam, mogę pozostawić na zimę w gruncie :?:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

A fotki gdzie ???
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No już daję! Zrobiłam trochę i wysiadły baterie. Ale coś widać.

Noc w ogrodzie - bardzo nastrojowa
Obrazek
Tyle skarbów było w ziemi- ognisko płonęło długo w noc
Obrazek
Tak było - tuż przy ścieżce wysokie rośliny, z tyłu oczywiście iglaki
Obrazek
Wielkie porządki i wyłania się miejsce dla nowych roślin. Tutaj było najwięcej pracy, te wszystkie korzenie ze zdjęcia powyżej pochodzą z tego kawałka. Zmiany są zupełne, chyba jestem zadowolona, ale jak bardzo, okaże się w przyszłym roku
Obrazek
Obrazek
wszechobecny barwinek,który powoli zastąpię żurawkami, hostami ...
Obrazek
Pierwsze zmiany
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A to część ogrodu przy rożance, trochę zmian z okazji przyszłego ogrodzenia. Najpierw trzeba się przekopać przez gęstwinę barwinkową ...
Obrazek
a potem sadzenie - oczywiście wcześniej wykopywanie. Dodałam do ściany zieleni nieco koloru sadząc ogniki i rokitnika - mają kolorowe owoce.
Obrazek
Obrazek
A to rabata z dębem - przerobiona na rododendronowo-hortensjową z żurawkami, runianką i miodunką
Obrazek
Obrazek
Na koniec zwiastuny jesieni - kwitnący wrzos
ObrazekObrazek
oraz dojrzewające Rondo - w tym roku pierwszy zbiór i czerwieniejąca papryka, którą wyhodowałam z nasion
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15

Post »

podziwiam zmiany w Twoim ogrodzie :D lubię obserwować jak się zmienia z dnia na dzień :D
życzę Ci owocnej pracy :D :D :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Danusiu, nooo, wielkie zmiany u Ciebie, ale na lepsze - gratuluję !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu wiosną po nowych zmianach na rabatkach będzie cudnie, podziwiam Wasz zapał.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Danusiu, niebywała praca i kolosalne zmiany, można rzec - rewolucyjne, ale teraz widać konsekwencję i klarowną koncepcję - będzie wspaniale.
Tylko nadmiaru barwinku, przypadkiem nie wyrzucaj do kosza, znam takie miejsce, gdzie wspaniale się poczuje ;)
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Nieźle się napracowałaś ,ale widać , że było warto . :wink:
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za pochwały, ależ mi się cieplutko zrobiło wokół serducha. Postaram się wkleić jeszcze trochę fotek z przemian.
Cynamonku, czyżby barwinek miał zawędrować do Ciebie? Byłoby to lepsze rozwiązanie niż unicestwianie bujnych roślin. Już i tak mnóstwo wyrzuciliśmy.
Jeszcze czeka nas praca związana ze zmianą ogrodzenia. Ze względu na przesuwaną bramę trzeba przesunąć rośliny, ale mamy czas do połowy miesiąca. Przy okazji ogrodzenia znikną mi te paskudne pojemniki na śmieci, będzie wydzielone pomieszczenie, ogrodzone i dyskretnie ukryte. Co prawda poleci bez lilak i/albo niewielki klon - to się jeszcze okaże.
Pochwalę się rycynusem, miałam dwa nasiona, skiełkowało jedno i udało mi się uzyskać taką roślinę, ma ponad półtora metra wysokości i własnie zakwitła
ObrazekObrazek
Obrazek - pigwowiec japoński w tym roku bardzo obficie owocuje.

Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Danusiu, rycynus bardzo dostojny, a pigwowiec obrodził wyjątkowo, mój ma tylko 5 owoców.
Barwinek bardzo chętnie przyjmę, Mam takie niewdzięczne miejsce, gdzie chyba tylko barwinek da radę ... mój trochę niemrawo się rozkrzewia i są tam jeszcze spore łyse placki. Pozdrawiam i do zobaczenia.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Danusiu - ale zmian u Ciebie :!: :!: :!: Spróbuję wygospodarować trochę czasu w tym tyg. i zobaczyć to naocznie (oczywiście najpierw przedzwonię :wink: ). Pigwowiec rzeczywiście obrodził Ci wspaniale - mój ma 2 mikroskopijne owocki :cry: Podziwiam Twoje oraz Mężowe dokonania, tylko proszę uważajcie co by nie naderwać mięśni, kręgosłupów itp. Ogród na pewno się odwdzięczy za tą pracę i będzie jeszcze wspanialszy.
Piękne grona Rondo - życzę dużo słoneczka co nabrały jak najwięcej aromatu na przyszłe winko, a Wy mieliście jeszcze czas na pracę i delektowanie się ogrodem.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Kontakt:

Post »

Danusiu,
widzę ogrom wykonanej pracy i podziwiam - pamiętam swoją walkę z rozbuchanym barwinkiem sprzed kilku lat - po latach zaniedbań zarósł kawał ogrodu i trzeba było spro czasu i energii by go okiełznać - pozostał tylko poza ogrodzeniem i na starym pieńku po drzewie wraz z bluszczem...
Popieram Twoje "zachorowanie" na hortensje - w takich ogrodach jak Nasze - czyli leśnych - dobrze się czują, lubią cień. :wink:
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Danusiu jakie zmiany! :shock: ile włożonej ciężkiej pracy! ale za to jakie będą efekty! super kawał pracy włożony ,wylanego potu, ale to się zawsze opłaca bo potem satysfakcja, a widzę Ze sporo miejsca miałaś na te zmiany.
ten rycynus piękny! czy to roślinka wieloletnia czy się wysiewa co roku?
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Kontakt:

Post »

Podziwiam twoją pigwę - dała piękne owoce! Też mam japońską ale jeszcze wcale nie miała owoców mimo że kwitła. Czy coś robisz specjalnie, czy trzeba żeby coś np. posadzić obok? Ile lat ma Twój pigwowiec?
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, dziękuję miłym gościom za tyle życzliwości.
Onka, rycynus wysiewa się co roku, początkowo rośnie wolno, a potem startuje w górę odrzutowo.
Andrzeju, pigwowce, bo mam ich więcej, były posadzone jako malusie krzewinki w 2004 r., ale nikt się nimi nie zajmował. W 2008, gdy postanowiłam zostać ogrodnikiem, odkryłam je wśrod zielska, wypieliłam, zasiliłam obornikiem i doczekałam się pierwszych zbiorów, niewielkich, ale mnie ucieszyły. W tym roku kwitły nardzo obficie i zanosi się na piękny zbiór.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”