Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Marysiu, dużo kolorowych kwiatków już u Ciebie kwitnie, a ja mam jedno pytanie. Oświeć mnie, proszę, co to jest?

Obrazek

Sądzisz, że te makowe siewki to już jednoroczne, czy raczej bylinowe. ;:218 U mnie jeszcze ani jednej siewki jakiejkolwiek roślinki nie widziałam. ;:185 A dzisiaj M mi doniósł, że w zacienionych miejscach jeszcze zalegał zmarznięty śnieg. ;:oj
Pokaż, jak duże są Twoje pomidorki, że już odważyłaś się wystawić je na taras. ;:180 Chociaż może u Ciebie dużo cieplej było.
U mnie w najcieplejszym momencie dnia na balkonie miałam 11* w pełnym słońcu.

Przystopuj troszeczkę, bo w końcu sił Ci zabraknie, a wtedy kto zrobi resztę?
Słonecznego ;:3 ;:3 ;:3 czwartku Ci życzę ;:196 , a dzisiaj spokojnej nocy ;:41 i kolorowych snów.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu to się zawzięłaś na pracę i jak czytam są wielkie postępy i szybko idzie do przodu ,,ja dzisiaj nic w ogrodzie nie zrobiłam ,byłam po mięso na paróweczki, na baleronik i na boczuś ,potem upiekłam dwa chlebki w czerwonych żeliwnych garnkach i jeden malutki ,no i nasypywałam ziemi do pojemniczków bo muszę już pikować pomidorki ,więc zaczyna się coraz więcej pracy,ale dzisiaj na kolację zrobiłam kanapeczki ze świeżutkim chlebusiem,białym ekologicznym serkiem ze szczypiorkiem , polską rzodkieweczką ,własnym baleronikiem i tylko nie miałam swoich pysznych pomidorków,więc biorę się z nimi do roboty ,żeby moje marzenie pomidorkowe się spełniło,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu
Podziwiam Cię ,ale i martwię się ,że zaszalałaś za bardzo ;:196
Bardzo dużo zrobiłaś jednego dnia - ja bym nie dała rady ;:131
Co to za roślinka z czerwonymi pędami :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Dzisiaj przyroda pomaga mi w sadzeniu i podlewa. Mam nadzieję, że pogoda się zmieni i pozwoli dzisiaj też popracować, bo zostało jeszcze dużo do posadzenia i do zrobienia :wink:

Justynko no to możesz szaleć :D a dalie są piękne!

Lucynko Roślina, o którą pytasz to bergenia. Niestety miałam ich kilka ale zostały sponiewierane przez grabarza gliny ;:124 ale to roślina nie do zdarcia i na pewno odbije :wink:
Zrobię dzisiaj zdjęcia mojej młodzieży zarówno na parapecie jak i na rządce gdzie rok temu były maki i na pewno wysiały się tam jednoroczne.
W ogóle to zaniedbałam fotografowanie siewek :roll: Robi m się strasznie ciasno i dzisiaj postanowiłam wynieść do tunelu karczochy. jakby był przymrozek to wsadzę do pojemnika styropianowego. Może uda się uniknąć rozkładania drugiej szklarenki w domu.
Raczej nie zapowiada się na słoneczny czwartek, ale cieszę się że podlało wsadzone rośliny. Udanego czwartku i słoneczka chociaż Tobie ;:3 ;:196

Martusiu zaśliniłam się :D Do serka możesz dodać już czosnek niedźwiedzi. Pikowania masz na cały dzień ...samego dziurkowania pojemniczków ;:202 Zatem życzę powodzenia i samozaparcia ;:168
Ja też dzisiaj nastawiłam zakwas i pod wieczór albo jutro rano upiekę chlebek. Musiałam się zawziąć Martusiu bo migiem wyłażą chwasty, a dzisiaj po deszczu trawka wygrabiona na ścieżce tak ładnie się zazieleniła. Pozdrawiam ;:196

Agnieszko jak mus to mus! Wiesz że przychodzi taki czas, że wszelkie prace są utrudnione a teraz póki rusza wegetacja jest łatwiej :D Myślę że chodzi Ci o wschodzące wilczomlecze ...niestety nie wiem jaka to odmiana.

Miłego dnia!
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Twoja bergenia już pokazuje kwiatki, mojej jeszcze daleko do kwitnienia.
Robota pali Ci się w rękach w dodatku przy tej okropnej pogodzie. Podziwiam.
Czerwone pędy, o które pytała Agnieszka to prawdopodobnie wilczomlecz słodki 'Chameleon'.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Marysiu, mam nadzieję, że słoneczko jednak towarzyszyło Ci przy dzisiejszych pracach, bo i u mnie rano było pochmurno (o szóstej jeszcze padał deszcz), a w ciągu dnia pięknie się rozjaśniło i podobno było nawet 17*. Nawet się nie zorientowałam, że tak pogoda się odmieniła, bo cały dzień siedzę w dodatkowej robocie, a tam ciągle muszą być zaciągnięte rolety i świata nie widać ;:202 Dopiero koleżanka wysłała mi zdjęcie ze swojej działki i uświadomiła mi, co to też się wyprawia za moimi plecami :;230
Z Ciebie to niezła zawodniczka ;:63 Nie muszę sobie dokładać dwudziestu lat, żeby wiedzieć, że nie dam rady tyle przerobić, Nawet teraz ;:202
Chleby będziemy piekły razem, bo i ja dzisiaj nastawiam zaczyn. rano tylko wyrobię i pomknę na działeczkę, a chlebki upiecze latorośl. A wieczorkiem jeszcze będę piekła pszenny, osobno bo on wymaga innego przygotowania i więcej czasu.
Oszczędź troszkę siły, bo i weekend podobno ma być ciepły. A tak to padniesz z wycieńczenia i doczekasz, ale lecząc przemęczenie ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu z tego co czytam, kondycja Ci dopisuje, ale zwolnij nieco to dopiero koniec marca... jeszcze wszystko zdążysz. ;:168 Patrząc na twoje piękne kępy wiosennych kwiatów doszłam do wniosku, że już nie będę poszerzać listy nasadzeń (no może jeszcze przebiśniegów mi brakuje), a dosadzać to co już mam i dobrze u mnie rośnie... U ciebie cieplej bo moje żonkile jeszcze nie kwitną... ;:185
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Zazdroszczę kondycji. W takim tempie w mig wszystko uporządkujesz i posadzisz. Będzie pięknie. ;:215
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, bergenię znam, a nie rozpoznałam. ;:223 Może dlatego że te, które ja widuję, mają kwiaty wysoko, a Twoja tuż przy ziemi. ;:108 Czy to taka odmiana, czy wybryk natury? ;:306
Twoje życzenie dla mnie spełniło się: było ciepło, bezwietrznie, a od południa zaświeciło piękne ;:3 .
Wykonałam ciężką robotę, tj. skopałam klepisko ;:oj - twardo udeptaną ziemię przed domkiem, gdzie powstaje nowa rabata kwiatowa. ;:63
Czekam na zdjęcia Twojej "młodzieży", a zdaje się, że masz jej dużą gromadkę. ;:204 No to się chwal! :tan
Jeszcze tu dzisiaj zajrzę. ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witajcie! plan dnia wykonany :D
Kurniczek wysprzątany, wet zaliczony ...coś wykopane, coś posadzone i prace się posuwają :arrow:

Lidziu u Ciebie bergenia spóźniona a u mnie różeniec górski, Ty pokazywałaś zieloną sporą roślinę a u mnie kuleczki wystają z ziemi :D
Mam bardzo dużo pracy w tym sezonie i muszę narzucić sobie dyscyplinę realizując po kolei prace, inaczej ogród zarośnie chwastem i będzie jeszcze trudniej pracować. Dziękuję za nazwanie wilczomlecza :D

Iwonko słoneczko wyszło właśnie na czas prac ogrodowych, ale na krótko bo przeważało chmury, za to jutro ma być słonecznie, a ja mam dzień ogrodowy :tan Wieczorem nie spadła za bardzo temperatura co wróży ocieplenie. Oj Iwonko ile mnie czasem wysiłku kosztują te moje wyczyny, ale wiosną zawsze pokonujemy sami siebie ;:333 Chlebek będzie jutro a dzisiaj zrobiłam M tiramisu, bo została połowa składników i znowu będą pyszności do kawki.
Może nie będzie tak źle, w końcu rozkręcam się. To i Tobie miłego ogrodowania weekendowego ;:196

Ewciu powiedzmy że nabywam kondycji, bo po zimie była kompletna klapa. Oczywiście przybyło mi tu i ówdzie a teraz to muszę zgubić. Wczoraj jak się napracowałam to pierwszy raz w życiu w nocy obudziłam się głodna...ale do rana głód przeszedł ;:306
Żonkile też mi jeszcze nie kwitną, zakwitł jeden i miniaturki a wszystkie odmianowe w niskich pąkach.
Narzuciłam sobie tempro i muszę go utrzymać ;:196

Marysiu i o to chodzi, nie mogę potem mieć wyrzutów sumienia że coś zaniedbałam ;:306

Lucynko mimo jednak zmęczenia zmobilizowałam się i piszę skoro masz wpaść i sprawdzić czy zadanie wykonałam ;:168 Moje bergenie z czasem kwiaty wydłużą, ale wczesną wiosną pęd jest króciutki. Mam inne które kwitną trochę później i często przemarzają...muszę je chyba przesadzić, bo teraz w dodatku zmaltretowane są przez wykopy!
Miałaś piękną pogodę i fajnie! Ja miałam kilka spraw w Krakowie i nie musiało mi ;:3 Dużo załatwiliśmy i dzień był bardzo udany!
No to na jutro słonka i sił do pracy ;:196

Najpierw parapety, pomidory mam jeszcze na dole które wynosiłam na taras i są takiej samej wielkości. Papryczki niewielkie, ale karczochy duże ;:215 Kiepsko z kwiatkami bo niedawno dopiero posiałam (odnalazłam późno nasiona) ale myślę że zdążą wyrosną do połowy maja ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz Lucynko pytałaś o maki pierwszy to bylinowy, a niżej siewki jednorocznych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i parę innych roślin

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lidziu to mój różeniec górski
Obrazek

Parę pączusiów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odnalazł się pierwiosnek ząbkowany, w mało wyeksponowanym miejscu ale jest i z czasem go przesadzę ;:215
Obrazek

A to moje nowe kurki, które z czasem mam nadzieję będą szczęśliwe i bezczelne jak moje dotychczasowe

Obrazek

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu odrobiłam zaległości i widzę, że się u Ciebie dzieje ;:215

Cieszę się z poprawy kondycji zdrowotnej kotki, którą proszę dobrze wygłaskać ode mnie. Gratuluję zakupu nowego drobiu. Oraz, a może przede wszystkim padam na kolana z podziwu wobec Twoich ogrodowych wyczynów ;:180

Zdjęcia też bardzo optymistyczne, potwierdzające wiosnę i radujące nie tylko oko ale i duszę.

Pozdrawiam serdecznie, życzę zdrówka i dobrej pogody ;:168 ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,duże masz już pomidorki ,moje dzisiaj pikowane ,ponad 100 ich posadziłam ,ale jeszcze dużo zostało ,więc walczę dalej ,wiosna trochę zmienna i zimna i nasze roślinki tak nieśmiało się wychylają ,kurki jeszcze zalęknione ,ale się oswoją i będą dokazywać,czytam ,że dostałaś wielkiej mocy do pracy w ogrodzie ,tak już mamy ,że są dni w których nic nie możemy zrobić ,a są takie ,w których nadrabiamy wszystko szybko i dokładnie ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Maria sporo masz tej slicznej wiosny już :) A kurki faktycznie jakby po traumie i zagubione biedactwa ;:4 . A może trzeba im pokazać że rano na słoneczko i grzebanko... :) i przestana się bać. Mam nadzieje że są zdrowe; przed chwila sąsiad mi przywiózł wspaniałe jajka i mówił że miał kurki chore i musiał wymienić je na zdrowe. Piękna rozsada u ciebie :) Dużo energii ci życzę do działania w ogrodzie ;:87
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Podziwiam Twoją energię i rozsady :D
Wielkie pomidory i karczochy.
Co tam za patyczki masz pod butelkami :?:
U nas pogoda odstręcza od pracy, wczoraj posadzone bratki kładą się na wietrze...
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Marysiu przepiękna wiosna, wszystko budzi się do życia, poletko żonkili jak co roku pięknie się prezentuje, wszystko tryska energia jak i Gospodyni :) Oby tak dalej i oby zdrówko i pogoda dopisywały :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”