Poziomki - uprawa cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Poziomki - uprawa

Post »

fiwonka pisze:Proszę Was o poradę. Otóż, moje baronki, wysiane 9.02, nawet nie wytworzyły liści właściwych, były też trochę powyciągane. Moje wielodoniczki nie spisały się, bo ziemia w nich strasznie przesychała, potem je podlewałam -może za mocno - aż w końcu zaczęły padać. Dzisiaj postanowiłam uratować chociaż część i popikowałam to, co zostało. Wsadziłam je do nowych pojemniczków po same liścienie. I moje pytanie: czy jest szansa, że coś z nich będzie?
Mogą odżyć, co prawda pikuje się z pierwszymi liśćmi właściwymi i o ile nie brała ich zgorzel, jak mówisz że padały ciężko określić przyczynę padania nie widząc ich, w razie co masz jeszcze szanse na wysianie ale pamiętaj o nich i zadbaj co by nie było jak z tamtymi. Wysiewy trzymaj pod przykryciem.
  • Pozdrawiam Jurek
fiwonka

Post »

Jacku, siewki nie wyglądały źle, tylko listki zaczynały usychać, a potem cala reszta. Mam nadzieję, że jeszcze ruszą :?

Santana51, wysiałam już drugą partię, tym razem Rugia. zaczynają powoli kiełkować i trzymam je na parapecie od strony południowej
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Proszę doradźcie :) Jak zaczną pękać nasionka i pojawią się kiełki poziomek to podsypać je delikatnie cienką warstwą ziemi czy nie? Posiałam petunie, nie podsypałam ich jak zaczęły kiełkować... teraz są wysokie i się pokładają. Nie chcę popełnić błędu przy poziomkach, bo bardzo mi na nich zależy :) Proszę o szybką odpowiedź :D
Badylarz, podziwiam. Oby rosły tak pięknie jak wyglądają ;:215
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Ogoonek pisze:Proszę doradźcie :) Jak zaczną pękać nasionka i pojawią się kiełki poziomek to podsypać je delikatnie cienką warstwą ziemi czy nie? Posiałam petunie, nie podsypałam ich jak zaczęły kiełkować... teraz są wysokie i się pokładają. Nie chcę popełnić błędu przy poziomkach, bo bardzo mi na nich zależy :) Proszę o szybką odpowiedź :D
A czemu nie przykryłaś ich od razu, ja przykrywałem je 0,5cm warstwą przesianego podłoża, poziomka nie wymaga światła do kiełkowania jak poniektóre rośliny, weź na sitko ziemi i posiej na nie tak jak byś posypywała cukrem pudrem ciasto tylko troszkę grubiej :D
  • Pozdrawiam Jurek
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

:wit fiwonka sprawdź czy parapet na którym prudukujesz rozsady nie jest zbyt mocno podgrzewany przez grzejnik. Jeżeli tak, to ustaw pojemniki wyżej najlepiej na płycie styropianowej zapakowanej w plastykową torbę. Moje sadzonki są przepikowane w wielodoniczki o przekroju 4/4 cm (prawdopodobnie trochę za małe), też stoją na parapecie od strony południowej i nie obserwuje nadmiernego wysychania podłoża. Pozdrawiam, ONA. ;:215
fiwonka

Post »

badylarz, u mnie kaloryfery są zimne, bo w tym roku ogrzewamy dom kominkiem, a temperatura w pokojach waha się między 21-26 st. Te popikowane wczoraj, trzymają na razie fason - nic nie padło ;:138
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57

Post »

santana51 pisze:
Ogoonek pisze:Proszę doradźcie :) Jak zaczną pękać nasionka i pojawią się kiełki poziomek to podsypać je delikatnie cienką warstwą ziemi czy nie? Posiałam petunie, nie podsypałam ich jak zaczęły kiełkować... teraz są wysokie i się pokładają. Nie chcę popełnić błędu przy poziomkach, bo bardzo mi na nich zależy :) Proszę o szybką odpowiedź :D
A czemu nie przykryłaś ich od razu, ja przykrywałem je 0,5cm warstwą przesianego podłoża, poziomka nie wymaga światła do kiełkowania jak poniektóre rośliny, weź na sitko ziemi i posiej na nie tak jak byś posypywała cukrem pudrem ciasto tylko troszkę grubiej :D
Yhhym, a więc to tak? :D Jak tylko wrócę do domu to sitko w ruch! Zrobię "ciasto" poziomkowe z cukrem pudrem, hihi ;:306 Dzięki za radę, też mniej więcej tyle nasypię. Muszą się udać poziomki w tym roku :twisted:
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Musi się udać. Najważniejsze że od ziemi odrosly. Teraz już z górki
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Słuchajcie, moje poziomaski są malutkie ale listek właściwy wyciąga się jak żyrafa. A mają 1 cm wysokości. Czy takie maciupaski można rozsadzać ? A jeżeli tak - jak to robicie ?
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Oczywiście że można rozsadzać.
A jak? Hmm... delikatnie :lol:
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44

Post »

ja delikatnie małym widelczykiem ruszałem ziemię wbijając go gdzieś około centymetra od siewek i lekko poruszając. Można w ten sposób wyłuskać całą grudkę ziemi razem z siewkami a potem sobie ją rozbić i podzielic na poszczególne siewki.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

:wit Prawdopodobnie jeszcze nie czas. Z wczesniejszych wpisów wynika, że powinny twoje siewki mieć co najmniej dwa liście właściwe. Ja wykonałam tylko polecenia i efekt po jednym tygodniu od przepikowania dla mnie jest rewelacyjny. Wczoraj nawet na jednej sadzonce zobaczyłam czerwoną poziomkę, która niestety okazała się biedronką z dwoma kropkami ale zawsze to coś. Wracając do twojego problemu to zrobiłam to tak. Napełniłam paletę ziemią uniwersalną do warzyw, troszeczkę ją ugniotłam a następnie przygotowanymi dwoma patyczkami (jeden cienki grubości około 2 mm, drugi grubości około 6 mm) wykonałam całą robotę. Cienkim wyrywałam siewki, które delikatnie, palcami umieszczałam w otworze wykonanym grubszym patykiem. Oba patyczki są ostro zakończone. Otwór wykonany grubszym patykiem powinien mieć głębokość umożliwiającą umieszczenie siewki po liścienie, bez zawijania korzeni. Siewkę w otworze należy delikatnie obcisnąć ziemią i wyrównać wierzch co jest ważne przy podlewaniu (woda wsiąka bardzo równomiernie). Paletę umieściłam w ciepłym i słonecznym miejscu. Pozdrawiam i powodzenia życzę. ONA
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

;:215
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

A ja do wykopania młodych poziomek używałem łopaty :shock: ..... w postaci małej łyżeczki :) .
Odkopywałem małą kępkę i tą samą łyżeczką oddzielałem pojedyncze rośliny.
W ten sposób mogłem nabrać na "łychę" roślinę z kupką ziemi, ale bywało i tak, że z gołym korzeniem zostawała jeżeli rosła gęsto.
Drugą stroną łyżeczki robiłem dołek w ziemi do pikowania, wkładałem sadzonkę i łyżeczką ugniatałem ziemię.
Po takiej ceremonii spokojnie mogę awansować na "mistrza łyżeczki" :lol: .
A co do roślinek, to one będą się tak wyciągać jeżeli nie dostaną świeżego powietrza i słońca ;:3 .
:wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40

Post »

Ja nie przeczytałam lektury na temat poziomek i przepikowałam rośliny z zaledwie dwoma listkami ;:124 ... ale co najlepsze, mają się świetnie, mimo że są maciupkie :D 12 sadzonek, tak na próbę ... Wielki szacunek dla tych wszystkich, którzy decydowali się przesadzać 200 sadzonek ;:333 Obrazek
Słoneczko, wyjdź! :)
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”