Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Dorotek, czy inne, niedojrzałe owoce pomidorów też mają takie zziarnienia na skórce i miąższu?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Mirek dzięki, dzisiaj im zaserwuje saletre wapniowa, natomiast co z tym pomidorem czarnym w środku? To już na SZW nie wygląda...
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
I na pewno nie ostatni. Przy oprysku dolistnym wapno wchłania się po 4-5 dniach w 50%. I bardzo powoli przemieszcza się w roślinie .
Nie obrywaj tych pomidorów.
Pozdrawiam! Gienia.
Whitedame wydaje mi się, ze takie coś maja tylko te które sie czerwienią czyli te ?najstarsze? owoce

Te zielone wydają się być czyste

W ogóle te plamki na liściach układają się dość dziwacznie bo są tak jakby od spodu krzaczki i na jego jednej połowie, nie wiem czy jest to dobrze widoczne na zdjęciu

Zauważyłam jeszcze jedna rzecz, aczkolwiek nie wiem czy ejst to coś nienormalnego. Mianowicie takie zgrubienia na łodydze

Nie wiem czy to coś co powinno mnie niepokoić, gdyż na drugim pomidorze który wydaje się być zdrowy i okazały są takie same tylko mniej

Przepraszam za mnogość zdjęć, ale myśle ze tak najlepiej wszystko widać niż jakbym opisywała, szczególnie ze jestem jeszcze świeżakiem w uprawach

Te zielone wydają się być czyste

W ogóle te plamki na liściach układają się dość dziwacznie bo są tak jakby od spodu krzaczki i na jego jednej połowie, nie wiem czy jest to dobrze widoczne na zdjęciu

Zauważyłam jeszcze jedna rzecz, aczkolwiek nie wiem czy ejst to coś nienormalnego. Mianowicie takie zgrubienia na łodydze

Nie wiem czy to coś co powinno mnie niepokoić, gdyż na drugim pomidorze który wydaje się być zdrowy i okazały są takie same tylko mniej

Przepraszam za mnogość zdjęć, ale myśle ze tak najlepiej wszystko widać niż jakbym opisywała, szczególnie ze jestem jeszcze świeżakiem w uprawach

- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
IzabelaK,
Niech Cię szlag nie trafia
Uprawa pomidorów ma sprawiać przyjemność , a nie ... ból głowy
To potwierdza moje przypuszczenia. SZW jak malowana
Nie zaleca się zrywać takich owoców.Niech wiszą na krzaku.Te zmiany się już nie cofną.
Już to przerabiałem na własnej skórze.
Opryski saletrą wapniową mają zabezpieczyć pozostałe, zdrowe grona.
Pamiętaj o regularnym podlewaniu !!!
Niech Cię szlag nie trafia

Uprawa pomidorów ma sprawiać przyjemność , a nie ... ból głowy

To potwierdza moje przypuszczenia. SZW jak malowana

Nie zaleca się zrywać takich owoców.Niech wiszą na krzaku.Te zmiany się już nie cofną.
Już to przerabiałem na własnej skórze.
Opryski saletrą wapniową mają zabezpieczyć pozostałe, zdrowe grona.
Pamiętaj o regularnym podlewaniu !!!
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Gienia kiedy następny oprysk ?I czy tylko na owoce czy dolistnie ?gienia1230 pisze:I na pewno nie ostatni. Przy oprysku dolistnym wapno wchłania się po 4-5 dniach w 50%. I bardzo powoli przemieszcza się w roślinie .
I czy mogę pokrzywa je nawieźć ?
- Mirek19
- 1000p
Saletrą wapniową przeciw SZW opryskuje się same grona, a nie całe krzaki
Minimum trzy opryski co trzy dni.
Minimum trzy opryski co trzy dni.
Pozdrawiam, Mirek
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Dorotek - spokojnie, masz tylko lekki niedobór wapnia, zrób oprysk jakimś wapniowym. 3 razy co kilka dni i potem co 2 tygodnie profilaktycznie. Możesz też przy podlewaniu dodawać do wody nieco kwasu cytrynowego, wapń z wody przyjmie postać łatwo przyswajalnego cytrynianu.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
massur Dzięki! Te plamy to objaw niedoboru czy zgrubienia na łodydze? Czy wszystko po kolei
Mowisz o takim zwykłym kwasku cytrynowym spożywczym? Ile go sypnąć na litr wody?

-

Pozdrawiam! Gienia.
- Mirek19
- 1000p
Gienia,
Jeśli chodzi o saletrę wapniową ja opryskuję tylko grona.
Co innego jest w przypadku cytrynianiu wapnia - wtedy możemy robić opryski jak leci , cały krzak razem z gronami
Stosując saletrę wapniową na ten luksus nie możemy sobie pozwolić, ponieważ wprowadzilibyśmy do rośliny za dużo azotu.
Natomiast kwas cytrynowy znajdujący się w cytrynianie ma właściwości chelatujące, wapń z niego jest łatwiej przyswajalny niż z saletry.
Jeśli chodzi o saletrę wapniową ja opryskuję tylko grona.
Co innego jest w przypadku cytrynianiu wapnia - wtedy możemy robić opryski jak leci , cały krzak razem z gronami

Stosując saletrę wapniową na ten luksus nie możemy sobie pozwolić, ponieważ wprowadzilibyśmy do rośliny za dużo azotu.
Natomiast kwas cytrynowy znajdujący się w cytrynianie ma właściwości chelatujące, wapń z niego jest łatwiej przyswajalny niż z saletry.
Pozdrawiam, Mirek
-
Rozumiem Mirku, możesz nie wierzyć, ale naprawdę nic tym pomidorom nie było, nie były przeazotowane. To była odmiana tutejsza Sausage ( czerwony), niskie, krępe i baaardzo plenne krzaczki. Dobrze, ze to wyjaśniłeś dokładnie, wszystkim się przyda ta wiedza.
Pozdrawiam! Gienia.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Dorotek, to zaburzenia w produkcji likopenu na skutek ekstremalnych temperatur.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa