Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Post »

Lucynko gratuluję pierwiosnka tez siałam w tym roku ale tylko skiełkowały ;:222
Mak wschodni popodziwiam w tym roku u Ciebie moje nie mają pąków , chyba wymarzły dobrze ze roślina przetrwała.
Przygotowania do ślubu to mimo niedogodności fajny czas. Wspominam do dziś przygotowania swoich dzieci, a mam co opowiadać bo miałam dwa śluby w jednym prawie czasie planowany córki na 25 lipca i niespodziankowy syna 5 sierpnia , w grudniu już miałam wnuka. ;:224
Ogród sobie na pewno poradzi bez waszej nieobecności ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko coś ostatnio się mijamy ... nie wiedzieć dlaczego nie mam powiadomień o ruchach na Twoim koncie ;:131 No, ale nadrobiłam już zaległości pooglądałam Twoje kwitnienia i ... zachwyciła mnie krzewuszka variegata (oczywiście nie tylko)... czy mogę liczyć na patyczki do ukorzenienia...
No to masz teraz zamieszanie, ale czego się nie robi dla dzieci... Z nie takimi sprawami sobie radziliście, to co tam dla was zorganizować ślub ;:168 trzymam kciuki za pomyślną realizację planów ;:215
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko :wit
Teraz zachwyciła się Tym ciekawym pistrzepionym makiem.
I ten pełny fioletowy bodziszek. Piękny. Jeszcze takiego nie widziałam. Zawsze jakieś ciekawostki masz. ;:215
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Urocza kolekcja orlików, fajna grupka u Ciebie. Lucynko, pamiętam jak kiedyś kupiłam gazanie, piękne były, ale niestety lato w wtedy mocno deszczowe było, więc nie często podziwiałam.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Na szczęście nie jest jeszcze tak źle i nie tylko działke odwiedzam, ale i z Wami kontakt postaram się utrzymywać, oczywiście w miarę możliwości.
Dzisiaj po południu pogoda u mnie znacznie się poprawiła, słoneczko przegoniło chmury i nawet dość ciepło się zrobiło.
Ponieważ całe przedpołudnie strawiłam na tzw. mieście, to popłudnie spędziłam na działce. Bałam się, że ulewy wypłukały ziemię z korzonków młodych roślinek, ale na szczęście nic takiego się nie stało. Przy pomocy pazurków wzruszyłam ziemię na rabatach i na tej czynności minął mi cały pobyt na działce. Nawet fotek nie zrobiłam, a zakwitły pierwsza lilia i liliowiec.

Seba - jasne że będą udane, nie ma innej opcji. Już ja wszystkiego dopilnuję, a jestem w takich sprawach osa.
Arbuzy mają się dobrze. ;:333 Wprawdzie jest ich tylko pięć, ale najsilniejsze i dają radę.

Beatko [Bazyla] - no to oprócz pasji ogrodowej mamy coś jeszcze wspólnego: całkowite przygotowanie wesela. ;:306
Maki też mnie zaskoczyły, tym bardziej że pokazały kwiaty dopiero po trzech latach od wsadzenia, a rozlazły się jeszcze na boki.
Ten bodziszek jest raczej półpełny, pełny jeszcze nie kwitnie, a wszystkie oprócz żałobnego zakupione od tzw. baby na ryneczku.
Faktycznie nie zwróciłam uwagi na jednoczesną wysyłkę postów. No i ...tak! "Świat już nie jest taki sam!"

Dziękuję pięknie za dobre życzenia i Tobie również zdrówka życzę. ;:167

Taro - nie posiadam piwonii drzewiastej ani koperkowej, to w zamian zakwitła mi majówka. Coś za coś. :D
Dziękuję w imieniu pierwiosnka. ;:180

Moniczko - mojego zawciągu też jakby ubyło, jest go znacznie mniej, niż było jeszcze przed rokiem.
Bodziszki nabyte u tzw. baby na rynku i wspaniale sobie radzą, nawet zbyt wspaniale, bo nie tylko się rozrastają, ale i sieją, tylko ponieważ rosną obok siebie, to nie wiem, które siewki której odmianie przypisać. Jeśli będziesz chciała takie niepewne, to postaram się przypilnować siewek.
Ten pierwiosnek jeszcze nie w pełni rozwinięty, a maleństwo takie, że ledwo je nad ziemią widać. ;:306
Dziękuję za wszystkie miłe słowa. ;:196

Dorotko [korzo_m] - nie dziękuj, tylko wsadź do ziemi i niech cieszą Twoje piękne oczęta.
Co tam wesele, jakoś się przeżyje. Najważniejsze że w ogóle się żeni ten mój stary kawaler. ;:138
Białego bodziszka nie widziałam, musze popatrzeć u Ciebie bądź u Marysi. ;:131 Nawet gdybym chciała mieć takiego, to już nie znalazłabym dla niego miejsca.

Danusiu [danuta z] - kolor maków poprawnie oddaje fotka, a bodziszek jest raczej półpełny, pełny jeszcze nie zakwitł.
Kokoryczkę zlikwidowałam całkowicie, bo strasznie smakowała jakimś owadom i zanim przekwitła, gąsienniczki zdążyły zawsze zeżreć wszystkie liście. A ponieważ zapewne były to gąsienniczki jakiegoś motyla, to nie chciałam ich niszczyć, wolałam pozbyć się kokoryczki. ;:306

Julio - z całego siewu pozostało mi w sumie tylko pięć sztuk pierwiosnków, w tym dwa storczykowate i trzy kandelabrowe. Teraz będę na nie chuchać i dmuchać, by dożyły kolejnej wiosny i porządnie zakwitły.
Swoje ząbkowane też mam z własnego siewu. ;:108
Moje maki wschodnie zakwitły dopiero po trzech latach od wsadzenia, więc jeśli masz młode maczki, to czekaj cierpliwie na kwiatki.
Przygotowując dwa wesela w tak krótkim czasie to faktycznie niezła szkoła życia, ale za to dostałaś wspaniały prezent w postaci wnusia! ;:138 Mnie to raczej nie spotka, a chciałabym.
W ogrodzie bywamy, mamy czas do dziewiątego czerwca, dzięki czemu wszelkie obowiązki związane z przygotowaniami wesela rozłożyliśmy w czasie.

Ewuniu [ewarost] - patyczki krzewuszki będziesz miała. ;:108 Prawda, że jest śliczniutka!
Damy radę, masz rację. ;:303 Rozłożyliśmy w czasie całość przygotowań, nic na łeb, na szyję, spokojnie, powolutku się zrobi. :tan Za kciuki ;:196

Aniu [anabuko] - to mak wschodni, też mi się podoba, a bodziszek to raczej półpełny, pełny dopiero zbiera się do kwitnienia.
Ciekawostki - powiadasz - cóż, każdy z nas jakieś ma i bardzo dobrze, bo możemy poznawać rozmaite roślinki dzięki wędrówkom po ogrodach. To nic, że tylko wirtualnie, zawsze to jakaś przyjemność. U Ciebie też różne nowinki spotykam i to jest piękne! ;:215

Basiu [apus] - trochę orlików się nasiało, głównie tych popularnych, ale jest też ciutka odmianowych, a bardzo lubię te roślinki.
Gazanie kochają słońce i tylko dla jego jasnych promieni otwierają buźki, ale i tak je kocham. ;:108

Dzisiaj nie zrobiłam ani jednego zdjęcia, więc pokażę Wam moje hosty mini.
Widoczne wokół sieweczki to maleńka smagliczka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekDruga celozja zaczęła tworzyć grzebień.

ObrazekKwiat czeremchy, która już przekwitła.

ObrazekHortensja ogrodowa obficie zapączkowana.

Dziękuję za spotkanie i pędzę do Was.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Lucynko, to 9 czerwca obie bedziemy balować :heja Ty na weselu syna ( czego bardzo Ci gratuluję ;:196 A, niech będzie:młodym również gratuluję ;:306 ), a ja na osiemnastce dziewczyny Filipa. Dzieciaki są ze sobą już ponad dwa lata, to nie wypadało nam odmówić. Ale to raczej nie będzie wielka uroczystość. za to u Was pewnie będzie weselicho jak się patrzy. Już Ci życzę dobrej zabawy ;:196
Paczuszke od Ciebie dzisiaj odebrałam ;:196 ;:196 ;:196 Jeśli jutro będę na chodzie po pracy, to od razu pojadę na działeczkę i posadzę. Na razie wsadziłam do doniczki, jakby co, to poczekają na dogodny termin.
Mak swieci jak żarówka, ale ja lubię takie kolorki :tan
Udanego weekendu ;:196
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Lucynko no to czekają Was miłe chwile...będzie się działo. Rodzina się powiększa...fajnie przy stole dodatkowe nakrycia.
A na działce widać że wszystko sobie doskonale radzi ...hosty maleństwa wcale nie takie małe.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Kiedyś sprawię sobie kilka odmianowych orlików, śliczne są! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Wraca majowa pogoda, ciepło, coraz cieplej, aż chce się żyć! :tan

Iwonko1 - najlepsze życzenia dla jubilatki. ;:167
Weselicha nie będzie, będzie malutkie weselne przyjęcie dla 40 osób. Jednak czy to dla setki, czy dwudziestki przygotowania niewiele się różnią, wszystkiego trzeba dopilnować, by nie tylko niczego nie zabrakło, ale też by całość miała ręce i nogi. ;:108
Mak musi być żarówiasty, by był widoczny, tym bardziej że krótko kwitnie. Ulewne deszcze zbiły mu wszystkie płatki. Na szczęście mam jeszcze inną odmianę maku wschodniego, który dopiero zbiera się do kwitnienia. ;:333
Dziękuję za weekendowe życzenia, które odwzajemniam. ;:196

Krysiu - jestem cała happy, bo synowa to bardzo dobre dziecko o wielkim sercu. ;:167
Te hosty to naprawdę miniaturki, takie odmiany i one nigdy duże nie urosną. ;:108

Basiu [apus] - będę zbierała nasiona orlików, więc jakby co, to wiesz, co zrobić. ;:303

Z działki.
ObrazekKwiaty majowej piwonii opuściły główki i powoli gubią płatki.

Taką mam fuksję w zamian za begonie i kobyłkę.
Obrazek

Obrazek

ObrazekŻurawki powoli odbudowują swoją masę.

ObrazekInna odmiana szafirka pełnego.

ObrazekZaczynają pokaz irysy syberyjskie, jako pierwszy wystartował fioletowy.

ObrazekNajpóźniejsza z moich krzewuszek.

ObrazekKolejny bodziszek. Na razie jednym kwiatuszkiem.

Także kolejne orliki pokazały swoje kwiateczki.
Obrazek

Obrazek

ObrazekRóżyczka. O odmianę nie pytajcie, bo i tak Wam nie powiem, nie znam. Ważne że kwitnie i pachnie obłędnie!

ObrazekDzwonek..... zapomniało mi się, jaki. (Poszarskiego?)

Podarunek od sąsiada, bez nazwy. Może kto podpowie? Plissss.....
Obrazek

Obrazek

ObrazekOtwiera się pierwszy kwiat różowej piwonii.

I... uwaga! Uwaga! Pierwsza lilia. Trąbkowa.
Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lila już kwitnie, niemożliwe ;:oj widać że u Ciebie dużo cieplej. Jakie ładne kolorki orlików, pamiętaj zbieraj nasionka.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Pierwszą kwitnącą lilię ja już zaliczyłam - moja już przekwita.Nie widać u Ciebie działalności ślimaczej..hosty takie czyściutkie... U mnie ślimaków w bród ..dobrze,że przed erą deszczową solidnie wysypałam w rabatach ślimakolem...w warzywach oczywiście nie ale ścieżki okalające tak i szkód nie widać.
Przygotowań do wesela nie zazdroszczę ;:oj ...Synowej gratuluję! :D
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Lucynko , pokazujesz cudowne obrazki z działki. Fajną rabatkę z żurawkami. Orliki też masz śliczne, a ten kwiatek to może jakiś złocień?
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Lucynko piękne kwiatki :) sąsiad Ci bardzo fajne rzeczy ofiaruje :) Nie wiem co to za kwiatek.
Piękny dzwonek ;:138
Wszystko pięknie kwitnie! U mnie dopiero w pąkach ;:168
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko najpierw tulipanów szukałaś a teraz czarujesz pierwszą kwitnącą lilią! ;:167
Ja też gonię w piętkę, jak wracam to na ogół zmęczona i nie chce mi się nawet palcami przebierać po klawiaturze :lol: Ty widzę dalej jesteś i tak w dobrej formie. Na działce ślicznie kolorowo i zaciekawił mnie pierwiosnek storczykowaty. Miałaś nasiona?
Przesyłam uściski i miłej spokojnej niedzieli życzę ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Lucynko chyba to Złocień pełny albo nazywają Margaretka
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń