Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
Re: Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
waga65, ale później mogę je do gruntu wsadzić obok siebie?-chyba się nie pogryzą
. Później do gruntu to kiedy przesadzić? w kwietniu, czy dopiero w maju?

- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najlepiej posadź do gruntu taką z doniczki jak już groźba przymrozków minie.
Natomiast podział, przesadzanie piwonii w inne miejsce to się w sierpniu przeprowadza.
Natomiast podział, przesadzanie piwonii w inne miejsce to się w sierpniu przeprowadza.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- waga65
- 200p
- Od: 15 cze 2015, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie pogryzą się ale lepiej je posadż w odstępie nie wiecej niż 50 cm.od siebie .
Niech już normalnie się korzenią i rozrastają.I tak musisz ze 3 lata poczekać na kwiatki.
Rzadko ale się zdaża,że w tym samym roku od posadzenia,albo na nastepny zakwitnie.
Jak się ociepli i nie będzie już dużych przymrozków tak jak Ci LadyK napisała, to możesz początek kwietnia sadzić do gruntu.
na razie trzymaj w doniczkach i podlewaj od czasu.
Niech już normalnie się korzenią i rozrastają.I tak musisz ze 3 lata poczekać na kwiatki.
Rzadko ale się zdaża,że w tym samym roku od posadzenia,albo na nastepny zakwitnie.
Jak się ociepli i nie będzie już dużych przymrozków tak jak Ci LadyK napisała, to możesz początek kwietnia sadzić do gruntu.
na razie trzymaj w doniczkach i podlewaj od czasu.
Dzięki, tak zrobię. Czy system korzeniowy bardzo się rozrasta na szerokość?
- LadyK
Raczej nie, piwonia nie ma jakichś strasznie długich korzeni w bok, zazwyczaj ( z moich obserwacji) korzenie pokrywają się z częścią nadziemną, no może są ciut szerzej tak parę centymetrów. Na głębokość starsze okazy się ładnie rozrastają tak na długość szpadla mniej wiecej więc ogólnie bryła korzeniowa potrafi być okazała.
Pozdrawiam Katarzyna
Dzięki, pytałam dlatego, bo chcę posadzić w pobliżu niskiego rododendrona (kulistego) i zastanawiałam się nad odległością między nimi
- waga65
- 200p
Piwonia nie zabardzo lubi towarzystwo innych roślin.Jak już chcesz posadzić to zachowaj odległość więcej niż 50cm.Posadż ją w miejscu gdzie będzie miała 6 godzin słońca dziennie.
- LadyK
A tak jeśli chodzi o towarzystwo to trzeba zachować odległość, tym bardziej, że rododenronowi musisz zapewnić kwaśne podłoże.
Pozdrawiam Katarzyna
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiełki piwoni czerwonej są największe, chociaż i biała i różowa też już są widoczne.

LadyK a peonie przypadkiem nie lubią lekko kwaśnej ziemi-wyczytałam gdzieś w googlach?
- LadyK
Piwonia toleruje glebę obojetną, lekko kwaśną jak i lekko zasadową. Natomiast rododendron wymaga bardzo kwaśnej ziemi a to już różnica.
Pozdrawiam Katarzyna
Ogólnie ziemię w ogrodzie mam lekko kwaśną, gdy wsadzałam rododendrona to tylko wokół jego korzeni wsypałam mu ziemię typowo do rododendronów więc 70cm od niego myślę, że aż taka kwaśna nie będzie i mogę peonię posadzić.
- waga65
- 200p
Pamiętaj ,że rododendrony lepiej rosną w półcieniu,a piwonia musi mieć dużo słońca.
Mój rododendron rośnie w słońcu (do godz.14) i ma się dobrze, nawet zeszłego roku jak na taką "miniaturkę" sporo podrósł. Chyba peoni wystarczy pełne słońce do godz.14, jeśli się mylę i powinna być na "patelni" przez cały dzień to dajcie znać-na razie wsadziłam w doniczkę, więc jeszcze mogę przemyśleć i wsadzić ją gdzieś w bardziej nasłonecznione miejsce.
Moim zdaniem rododendron i piwonia niezbyt do siebie pasują.Piwonia powinna mieś stanowisko w pełnym słońcu, glebę lekko gliniastą i trzeba liczyć się z tym, że jak się rozrośnie, to będzie wykładać się na rododendrona, szczególnie odmiany o mniejszych rozmiarach.Piwonie są bardzo ozdobne, najlepiej sadzić je w jednorodnych grupach, gdzieś pod ogrodzeniem, albo w towarzystwie jakiegoś szczepionego drzewka, czy na trawniku.
U mnie rosną pod ogrodzeniem z siatki od strony południowej, na drugim planie za miskantami, wiosną kiedy kwitną dobrze je widać, bo miskanty późno się zielenią, a delikatne listki trawy dodają lekkości 'ciężkiej bryle' piwonii, potem je zasłaniają, co też mi odpowiada.
U mnie rosną pod ogrodzeniem z siatki od strony południowej, na drugim planie za miskantami, wiosną kiedy kwitną dobrze je widać, bo miskanty późno się zielenią, a delikatne listki trawy dodają lekkości 'ciężkiej bryle' piwonii, potem je zasłaniają, co też mi odpowiada.