Pod puszczą cz.2
- anabuko1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pod puszczą cz.2
Brawo piękne wspomnienia wiosny w tą zimową, mroźną aurę . 

- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonko ,ja jakoś tej zimy nastawiłam się na odpoczynek i chociaż mam momenty , że tęsknię za ogrodem to wyjątkowo nie spieszno mi nawet do siania , widocznie w zeszłym sezonie dostałam od ogrodu w kość i muszę to odreagować , więc póki co , cieszę się że zima mrozi i sypie białym puchem , roślinki spokojnie sobie śpią , a ja mogę poleniuchować .
Martuniu , no właśnie jak dopada mnie tęsknota za ogrodem to przeglądam sobie zeszłoroczne zdjęcia , ale jak tylko dochodzę do roskopananego trawnika to tęsknota gdzieś znika
, mam dosyć i wtedy najchętniej odwiedzam Wasze ogrody to zawsze działa na mnie kojąco .
Zuziu , u mnie też dosypało i mrozi , i dobrze , tak ma być , ja bardzo lubię zimę , nawet jak się wy.....na swoim rowerku to mi to nie przeszkadza bo na śniegu mięciutko , mogę w sobotę i niedzielę dłużej pospać , a nie zrywać się skoro świt i gnać w rabatki bo upał doskwiera , teraz nic mnie nie goni , jestem jak akumulator , cały czas się ładuję
bo za dwa miesiące znowu będzie ogród na pierwszym planie .
Aniu , tak to już jest , że serce tęskni , ale rozum mówi - odpoczywaj , zima w zasadzie dopiero nabiera rozpędu , więc zgodnie z poleceniem rozumu i rytmem przyrody odpoczywam i nawet to lubię
, przynajmniej na razie .

Martuniu , no właśnie jak dopada mnie tęsknota za ogrodem to przeglądam sobie zeszłoroczne zdjęcia , ale jak tylko dochodzę do roskopananego trawnika to tęsknota gdzieś znika

Zuziu , u mnie też dosypało i mrozi , i dobrze , tak ma być , ja bardzo lubię zimę , nawet jak się wy.....na swoim rowerku to mi to nie przeszkadza bo na śniegu mięciutko , mogę w sobotę i niedzielę dłużej pospać , a nie zrywać się skoro świt i gnać w rabatki bo upał doskwiera , teraz nic mnie nie goni , jestem jak akumulator , cały czas się ładuję

Aniu , tak to już jest , że serce tęskni , ale rozum mówi - odpoczywaj , zima w zasadzie dopiero nabiera rozpędu , więc zgodnie z poleceniem rozumu i rytmem przyrody odpoczywam i nawet to lubię

- anabuko1
Dalej piękna wiosna..
Na leniuchowanie szkoda czasu.Cos tam innego tworzę

Na leniuchowanie szkoda czasu.Cos tam innego tworzę

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
No i fajnie Elu, więc ładuj akumulatorki swoje i spaceruj po naszych ogrodach
, na ostatnim zdjęciu to jakaś ozdobna wisienka?

- pela11
Witam , wiadomo , że jak zbyt długo wszystko idzie dobrze , to znak , że jak nic w końcu coś musi walnąć . Właśnie walnęło u mnie
bo w nocy moja mama przewróciła się w pokoju jak długa i bardzo poważnie złamała rękę , więc noc miałam z głowy a dzisiaj prawie cały dzień spędziłam w warszawskim szpitalu . Na szczęście ręka już jest poskładana i teraz tylko 6 tyg. gipsu i więcej pracy dla mnie .Cały mój plan wypoczynkowy diabli wzięli , następna życiowa nauczka , żeby nic wcześniej nie planować .Miałam wybrać się w sobotę do Wa-wy po różne ogrodowe zakupy ale pewnie będę musiała przynajmniej do połowy lutego poczekać
. Pozostanie mi jedynie w najbliższych tygodniach posiedzieć przy kompie i kartce papieru z planami warzywnika ,kupić w mieście potrzebne do siewu rośliny i uzbroić się w cierpliwość Na szczęście mam jeszcze do zrobienia jedna serwetę na ogrodowy stolik , więc wieczorami nie będę się nudziła .,
Aniu , domyślam się czym zajmujesz ręce w wolnych chwilach i bardzo Cię w tym zajęciu wspieram , bo to fajne hobby i świetnie komponuje się z ogrodem .
Iwonko , to jest wiśnia ozdobna Royal burgundy , bardzo pięknie i długo kwitnie .

bo w nocy moja mama przewróciła się w pokoju jak długa i bardzo poważnie złamała rękę , więc noc miałam z głowy a dzisiaj prawie cały dzień spędziłam w warszawskim szpitalu . Na szczęście ręka już jest poskładana i teraz tylko 6 tyg. gipsu i więcej pracy dla mnie .Cały mój plan wypoczynkowy diabli wzięli , następna życiowa nauczka , żeby nic wcześniej nie planować .Miałam wybrać się w sobotę do Wa-wy po różne ogrodowe zakupy ale pewnie będę musiała przynajmniej do połowy lutego poczekać

Aniu , domyślam się czym zajmujesz ręce w wolnych chwilach i bardzo Cię w tym zajęciu wspieram , bo to fajne hobby i świetnie komponuje się z ogrodem .

Iwonko , to jest wiśnia ozdobna Royal burgundy , bardzo pięknie i długo kwitnie .

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Elżuniu,oj tak się mamie źle przydarzyło ,dla niej ból i siedzenie ,bo nic nie zrobi a dla Ciebie dużo więcej pracy i opieki ,a mama mieszka z Tobą ?,wspomnienia ogrodowe super się ogląda, dobrze ,ze mamy te zdjęcia ,bo tyle można powspominać i nawet coś nowego zaplanować ,pozdrawiam życzę zdrówka dla ciebie i dla mamy i dużo siły opiekuńczej 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Wiesz bardzo mi sie ozdobne wiśnie podobają, ale jakoś się jeszcze mi nie przytrafiło je mieć
, no cóż, trzeba to zmienić, śliczne kolory. Elu zdrówka dla mamy i spokoju dla Ciebie, co masz zrobić i tak zrobisz tylko trochę później 

- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Elu widzisz tak to czasami bywa, los niestety nie szczędzi nam i sam układa scenariusz. Mam nadzieję, że wszystko szybko się zrośnie i nie będzie większych problemów. Musisz uzbroić się w cierpliwość i na karteczce wszystko planować, a jak nadejdzie czas to przeniesiesz to na ogród 
Piękne azalie

Piękne azalie

-
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
Miałaś nadmiar czasu,skarżyłaś się na nudę! W ogrodzie się odprężysz,tym czasem masz inne zajęcie.Znam to jak wiesz z autopsji!Tak to jest ze starymi ludźmi.Życzę Ci siły Elu i cierpliwości ,oraz miłości a przede wszystkim Tobie zdrowia byś mogła go poświęcić przy opiece nad matką! 

- anabuko1
Elu, no czymś trzeba się zająć.
Azalie piękne.Ja mam już 4.Mam nadzieję,że dobrze przezimują
Azalie piękne.Ja mam już 4.Mam nadzieję,że dobrze przezimują

- pela11
Witajcie , no i mamy już luty a i prognozy za bardzo nie potwierdzają powrotu ostrej zimy . U mnie w domu jak w kotle , mam pełne ręce roboty a dodatkowo boli mnie coś kolano , więc w domu jedna bez ręki a druga bez nogi , mam jednak nadzieję , że to okres przejściowy
bo muszę wybrać się po nasiona warzyw i ziemię do wysiewu .Najbliższe tygodnie to będzie właśnie czas na uprawy parapetowe .U mnie będzie skromnie , troszkę papryczek i pomidorków .
Martuniu ,Mama mieszka ze mną , siedzę teraz w kuchni w galaretkach i w opiece nad Mamą , czasami nie wiem w co ręce włożyć a pogoda paskudna i w kościach mnie drze , skubany pesel się odzywa jakby nie mógł wybrać innego terminu do darcia
Ty pewnie też zaczniesz już coś wysiewać i jak się domyślam , to na pewno nie będą to małe ilości .Pozdrawiam
Iwonko, prawdę powiedziawszy , to nie wiem , która z nas teraz potrzebuje bardziej zdrówka .
Miałam odpoczywać a niestety nie mogę .Najgorsze , że czeka mnie jeszcze z Mamą rehabilitacja i wszystko razem sporo to potrwa i to mnie najbardziej martwi , a wiosna za pasem
. Bardzo lubię swoje wiśnie ozdobne , zresztą za mało miałam drzew liściastych , więc posadziłam takie jakie lubię , wiśnie i głogi to moje ulubione drzewa , najbardziej ciekawa jestem kolumnowej amanogawy jak mi się rozrośnie . Pozdrawiam cieplutko
Mariuszu , chyba właśnie tej cierpliwości u mnie zbyt mało , a karteczek leży już cały stos
Trzeba się z życiem
. Pozdrawiam
Bożenko , jaka znowu nuda ? , ja i nuda to dwie sprzeczności ! , nawet jak mam chwilę wolnego to zaraz szukam sobie zajęcia .O ogrodzie teraz nawet nie myślę bo i po co skoro on mnie i tak nie potrzebuje .Muszę teraz jedynie skupić się na : śniadanie , obiad , praca,kolacja , mycie ,leki , sniadanie , obiad , praca , kolacja ......Pozdrawiam cieplutko
Aniu , azalie bardzo dobrze zimują , to piękne wiosenne krzewy i mam ich na pewno około 15 szt i z pewnością to nie koniec bo co roku wiosną jakiś nowy krzew dosadzam .Nie zakwaszaj ich tylko za mocno bo one nie lubią zbyt kwaśnej ziemi .Pozdrawiam

Martuniu ,Mama mieszka ze mną , siedzę teraz w kuchni w galaretkach i w opiece nad Mamą , czasami nie wiem w co ręce włożyć a pogoda paskudna i w kościach mnie drze , skubany pesel się odzywa jakby nie mógł wybrać innego terminu do darcia

Iwonko, prawdę powiedziawszy , to nie wiem , która z nas teraz potrzebuje bardziej zdrówka .

Mariuszu , chyba właśnie tej cierpliwości u mnie zbyt mało , a karteczek leży już cały stos

Bożenko , jaka znowu nuda ? , ja i nuda to dwie sprzeczności ! , nawet jak mam chwilę wolnego to zaraz szukam sobie zajęcia .O ogrodzie teraz nawet nie myślę bo i po co skoro on mnie i tak nie potrzebuje .Muszę teraz jedynie skupić się na : śniadanie , obiad , praca,kolacja , mycie ,leki , sniadanie , obiad , praca , kolacja ......Pozdrawiam cieplutko

Aniu , azalie bardzo dobrze zimują , to piękne wiosenne krzewy i mam ich na pewno około 15 szt i z pewnością to nie koniec bo co roku wiosną jakiś nowy krzew dosadzam .Nie zakwaszaj ich tylko za mocno bo one nie lubią zbyt kwaśnej ziemi .Pozdrawiam

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elu, wytrwałości przy opiece nad mamą, bo wiem że taka opieka wymaga dużo siły i cierpliwości. Podziwiam Twoją pogodę ducha oraz to, że pomimo swoich dolegliwości piszesz z humorem o tych wszystkich problemach. Miejmy nadzieję, że wiosną mama wróci do formy i będziesz mogła zająć się ogrodem
Wiosenne fotki w sam raz na poprawę humoru

Wiosenne fotki w sam raz na poprawę humoru

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ależ ta wiśnia ozdobna zupełnie przypomina mi rododendron. Gdybyś nie napisała, pomyślałabym że przedstawiasz swoje azalie i Rh.
Przepiękna jest. Faktycznie stanowi wielką ozdobę ogrodu.
Zastanowiło mnie, co piszesz o azaliach. Wszędzie piszą, że azalie właśnie lubią kwaśną ziemię, jak wszystkie rośliny wrzosowate. I ja już się przygotowałam, żeby je zakwasić wiosną, a teraz sama już nie wiem.
Przepiękna jest. Faktycznie stanowi wielką ozdobę ogrodu.

Zastanowiło mnie, co piszesz o azaliach. Wszędzie piszą, że azalie właśnie lubią kwaśną ziemię, jak wszystkie rośliny wrzosowate. I ja już się przygotowałam, żeby je zakwasić wiosną, a teraz sama już nie wiem.

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Elżuniu,widzę ,ze masz trochę azali ,one cudowne są na wiosnę i fajnie zdobią ogrody,narcyzy też super zdobią i ogród i domek ,uwielbiam je we flakonie ,dziękuję za przepis ,placek już upieczony ze śliwkami na wierzchu i posypany cynamonem,pozdrawiam i życzę zdrówka dla Ciebie i mamy 

- anabuko1
Jeszcze raz pochwalę cudne azalie.
I wiosenne bardzo piękne tulipankowe i nie tylko wspomnienia

I wiosenne bardzo piękne tulipankowe i nie tylko wspomnienia