Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Post »

Jolu jak myślisz pod czyim wpływem zakupiłam Crocusa - właśnie zainspirowana zdjęciami Safoya :;230
A czy próbowałaś obcinać paznokcie podczas snu? u mnie Ania ma obcinane paznokcie u nóg podczas snu i to do półgodziny po zaśnięciu (później się budzi).

Zdjęcie z poziomu tarasu rewelacyjne, takie szersze ujęcia lepiej obrazują Twój ogród. U mnie też niektóre róże startują od zera (póki co pokazuję te giganty), ale poglądowo muszę u siebie wrzucić zdjęcie jednej rabaty, która wygląda rozpaczliwie - wszystko było cięte do kopca.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Jolu, moja imienniczko,
i ja powtórzę za innymi, że jestem pod wrażeniem nowych rabat. Twój ogród rozwija się w szybkim tempie ;:63 .
Zachwyciła mnie 'Ghita Renaissance'. Cóż za nieskromny, różowy kolor, fantastyczna :tan .
Mam u siebie 'Ninę Renaissance' - kremową. To róża kultowa, terminator nie do zdarcia, także pięknie pachnie.
Już myślałam, że ochota na nowości mi przeszła, a tu taka Ghita, próbuje podważyć moje ostanie postanowienia.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aprilku pięknie w tym twoim lesie i jestem pod wrażeniem ilości roślin i mnogości kwitnień i w ogóle jestem pod wrażeniem że to wszystko rośnie w ogrodzie leśnym,już sobie wyobrażam ile pracy i zachodu potrzebuje twój ogród, żeby to wszystko tak pięknie rosło ;:108
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Jol, u Ciebie się zawsze uśmieję :;230
A przecież my musimy kogoś głaskać. Mąż nie chce bo się boi że wyłysieje... A koty zawsze pod ręką
Mam ten problem, ze mąż się goli na tzw. Pazdana ;:306 Syn w trudnym wieku 14 lat, więc już na mizianie nie pozwala ;:185 Kota jak dotąd nie mam ( żmudnie oszczędzam, bo to nie byle wydatek)... I co mi pozostaje? No, to już wiem, czemu czasem taka zmierzła jestem :wink:
Za taki widoczek z tarasu

Obrazek

można zaryzykować mandat za wtargnięcie na cudzy teren ;:108
Bajecznie ;:180
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zachwyt nad Wojsławicami podzielam. Choć byłam tam jesienią i podziwiałam trawy i hortensje. To miejsce które trzeba odwiedzić w różnych porach roku. Jeśli chodzi o ogród japoński masz racje zbyt tłoczny, gdy ja byłam zza płotu dochodziły okropne dźwięki prób jakiegoś rockowego zespołu, który szykował się do występu w ramach 5-ciodniowej majówki. Z tego też powodu specjalnie pojechałam do ogrodu rano, by nie słyszeć południowych koncertów ze sceny przy fontannach. Jednak na ciszę mąconą jedynie śpiewem ptaków nie mogłam liczyć.
Tak samo zawiodłam się ogrodem botanicznym we Wrocławiu. Liczyłam na coś więcej.
Informację o ogrodzie w Jarkowie i szkółce Grochowskich z ogrodami przydomowymi sobie zanotowałam. Jako że najstarsze dziecię studiuje we Wrocławiu będzie co zobaczyć przy kolejnych u niej odwiedzinach.
Szukasz pomysłu na ogrodowe eskapady? A w Hortulusie byłaś?
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Jolu za każdym razem podziwiam Twój ogród jak zaglądam do Ciebie :) mam nadzieję, że moje naparstnice też się będą rozsiewać :) róże pięknie wplatają się w krajobraz Twojego ogrodu ;:63
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Piękne te Twoje rabatyJolu bardzo spokojne , ;:180 u mnie to można dostać zawrotu głowy .

Róże widzę że szaleją musi pięknie pachnieć w ogrodzie .
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

O matko, ale spektakl ;:oj
Wszystkim, które nie mają kogo głaskać mogę pożyczyć mojego kota, on wiecznie "niedopieszczony" :;230
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Ależ piękny ogród pokazujesz! A te Twoje róże zjawiskowo kwitną, krzaczki mają duże to i nic dziwnego...
Kociaki nieustannie mi się podobają!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Aneczko jesteś przemiła ;:168
Już wiem o który ogród w lesie ci chodziło. Widziałam w powtórkach ten ogród młodego artysty i przyznam, że mi się podobał. Taki stonowany. U mnie szaleje kolor ;:306 Kilka pomysłów wykorzystam przy tworzeniu rabat leśnych. Na razie to jedna wielka różanka :roll:

Lesiu, ja też wiele róż oceniałam przez pryzmat zdjęć Safoyi i nie zawsze rzeczywistość była zgodna z jej artystycznymi dziełami.
Paznokcie staram się obcinać kici podczas snu ale to nie łatwe. Ona czujna jak ważka :;230 Może kiedyś się oswoi...
U mnie też wiele róż cięte do kopca a kilka wymarzło np Minerva czy Lavender Lassie. Na szczęście miałam ich więcej niż po jednym egzemplarzu. A tobie jakieś wypadły? Bo nie pamiętam.

Yollando, Ghita Renaissance mnie zachwyciła. Wieczorem, gdy zapada lekki zmrok jest niemal fluorescencyjna. Żadnej innej róży tak nie widać. No i ten bajeczny zapach. Wiele więcej powiedzieć na razie nie mogę bo to jej pierwsze kwitnienie ale dość obfite ;:333

Tolinko dziękuję, komplementy łykam jak bocian żaby ;:226 i puchnę z dumy. Widocznie warto było trochę popracować ;:224

Elwi, przy twoich postach ja też zawsze "łapię szeroki uśmiech". Widocznie nadajemy na podobnych falach ;:303
Mój M ma bujną fryzurę, nic by mu nie zaszkodziło, poza uszczerbkiem na męskiej dumie. A syn lat 22, ma już inną głaszczącą ;:158
A swoją drogą czy takie "gładkie" nie głaszcze się łatwiej? ;:187
Mandatu za wtargnięcie u mnie nie dostaniesz, nie wiem tylko jak pieski. Musiałabyś w inny sposób złamać prawo i zastosować uświęcone w kraju przekupstwo ;:302
;:166

Alicjo, ja też chcę Wojsławice zwiedzić w innych terminach i właśnie jesień wydaje mi się teraz najbardziej atrakcyjna ze względu na trawy.
W Botaniku we Wrocławiu nie byłam, teraz się mocno zastanowię czy warto. Spada na liście na niższą pozycję.
Hortulus jeszcze nie eksplorowany przeze mnie. Plan jest, widziałam o nim odcinek w Mai w ogrodzie. Wydaje się wart zwiedzenia. A tobie się podobał? Na co zwrócić uwagę i kiedy tam najlepiej się wybrać?

Mariusz, u mnie naparstnice szaleją ale początki były trudne. Kupiłam jedną sadzonkę. Byłam świeżak, myślałam że bylina. Zresztą czy ja wtedy w ogóle wiedziałam co to bylina ;:223 No w każdym razie, w kolejnym roku się nie pojawiła więc uznałam, że to coś jednorocznego. Za dwa lata pojawiło się zielone, dobrze, że nie wypieliłam. Zakwitły dopiero w kolejnym roku i od tego czasu już ze mną zostały. Pozwalam im na wszystko ;:170
Najlepiej jak zawiąże nasiona, wytrzepać je w sobie wiadomym miejscu, żeby pochopnie nie wypielić. Nasion rozrzuca miliardy więc jest szansa że będziesz się nią cieszył, jeżeli nie masz twardej gliniastej ziemi. Bo tego one nie lubią.

Geniu, witaj. Co prawda nie mam tak barwnie jak u ciebie ale też stonowane te moje rabaty raczej nie są ;:306 Ciężka praca nad zachowaniem odpowiedniego koloru, bardzo często niweczona jest przez amok zakupów bez planu. Róże faktycznie pachną pięknie, zwłaszcza że mam sporo historycznych. Warto je sadzić mimo, że kwitną najczęściej tylko raz. Właśnie dla tej nieziemskiej woni. Ty zresztą też masz sporo róż. Wybierając odmiany zwracasz uwagę na zapach? Czy jest to obojętne dla ciebie?

Małgosiu, tylko żeby się nie okazało że oddasz kota do głaskania i już nie wróci ;:306
Dzięki za miły wpis.

Kropelka/Mariolu dziękuję uprzejmie. Podziwiałam ostatnio ujęcia twojego ogrodu robione z góry. Bardzo egzotycznie to wygląda jak wokół niemal roślinna pustynia i twoje nasadzenia jak oaza w środku ;:333

Ponieważ wczoraj zamiast robić zdjęcia rzuciłam się do sadzenia jeżówek, które jeszcze chwila a zakwitłyby mi w przechowalniku, nowych zdjęć nie zrobiłam. Ale kilka dni temu śledziłam głodną wiewiórkę podkradającą ziarna ptakom. Może się niecnota spodoba.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wiewiórka niesamowita, istna gimnastyczka! ;:306 Ale z drugiej strony, to jeśli głód przyciśnie, to nie ma co się dziwić...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ruda sprytna, a jaka sprawna ;:oj
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Jolu,

Cóż za piękne żywe stworzenie!
Wspaniale uchwyciłaś wyczyny wiewiórki, masz dobre oko do zwierząt, uwielbiam oglądać je na Twoich zdjęciach.
Oczywiście, poczynając od kotów ;:167 ;:167 . Czym np. byłaby ta beżowa kanapa bez nich?

Ogród leśny przepiękny. Podoba mi się Twoje wyczucie proporcji, nie starasz się "przeskoczyć" naturalnego lasu ogrodowym kwieciem. Las i tak jest nie do pobicia!
Twój ogród wynurza się z lasu, ale go nie przytłacza.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

To prawdziwa sztuka stworzyć tak piękny ogród w lesie, Tobie udało się znakomicie rośliny wtopiły się w leśny krajobraz i tworzą spójną całość. ;:215
W Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu byłam kilka lat temu wiosną i było całkiem fajnie, może trafiłam na mniejszy ruch, bo mimo sąsiedztwa ulicy hałas nie przenikał do ogrodu. Chyba kwestia wyboru terminu zwiedzania.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Aprilku!
Wiewióra przebiła wszystko ;:oj!
Dla takich widoków mogłabym mieszkać byle gdzie i byle jak, no i telewizor niepotrzebny ;:306.
Jaki ma biały brzdylek, cudny!

;:196 Jagi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”