Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby
Do poniedziałku to adenium spokojnie by wytrzymało poza doniczką.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
To napisałem przed wyjęciem adenium z podłoża, usuwając pewne słowa można nadać tej wypowiedzi inne brzmienie.Senior pisze:Zajrzysz w korzenie i nic nie zobaczysz ponieważ na razie uległa zniszczeniu strefa włośnikowa i dlatego pomimo że roślina zostanie podlana to włośniki nie pociągną wody. Jeżeli chce to może zajrzeć czy nie rozwinęła się choroba grzybowa w co wątpię
Zastanówmy się co mogło spowodować taki wygląd tego adenium. Jest zima, dzień jest krótki a więc fotosynteza jest słaba. Rośliny potrzebują mniej nawozów i wody. W tym okresie najczęściej zdarza się przelanie nie tylko adenium, ale i wielu innych roślin.
1234samnie podlewał wszystkie rośliny mniej więcej jednakowo. Gdyby zapomniał w dłuższym okresie czasu podlewać tylko to jedno adenium, to i tak nie doszłoby do przesuszenia ponieważ raz że adenia są wytrzymałe na suszę, a dwa w tym okresie krótkiego dnia prawie wszystkie rośliny mają mniejsze zapotrzebowanie na nią - chyba że będziemy je doświetlać.
Moim skromnym zdaniem pozostaje jednak sprawa przelania. Dlaczego tylko to jedno? Mogło się złożyć na to wiele czynników mających związek z podłożem i jego przepuszczalnością lub cechy genetyczne tej jednej rośliny.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Tym samym, jeśli roślina nie ma korzeni włośnikowych, wsadzenie jej do wilgotnego substratu może być niezbyt dobrym posunięciem. Oczywiście tutaj się zgadzam z przedmówcą, że to jest najprawdopodobniej cecha indywidualna tego jednego egzemplarza.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tylko 1234samnie pisał właśnie, że rośliny doświetla.(...)chyba że będziemy je doświetlać
Ten cytat (+ zdrowe liście + stan korzeni) głównie składnia mnie do tego, że to jednak zasuszenie a nie przelanie, chociaż wypadałoby sprecyzować, co znaczy "rzadko" i "niewielka ilość wody".Trzymam je na parapecie, doświetlam i podlewam bardzo rzadko niewielkimi ilościami wody.
Tak czy inaczej decyzja o losie tego adenium została już podjęta, a co z tego wyjdzie to zobaczymy.

- Senior
Zapomniałem o tym doświetlaniu - sorry. Należałoby doprecyzować nie tylko ilości wody i częstotliwość podlewania, lecz również temperaturę w jakiej przebywają i czym doświetla, jaką moc mają żarówki.. Moje żarówki do doświetlania mają łączną moc teraz 330 Wat.
Robiłem próby z żarówkami o słabej mocy i nie dawały rady.
Robiłem próby z żarówkami o słabej mocy i nie dawały rady.
-
- 50p
- Od: 21 maja 2010, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie potrafię jeszcze ocenić czy roślina przeżyje moje ostatnie operacje jakie na niej przeprowadziłem. Po 5 dniach od przesadzenia wygląda to tak, że ciężko zauważyć różnicę. Naiwnie miałem nadzieję, że jak wrócę po weekendzie to kaudeks będzie okrągły ;) co prawda wydaje mi się, że jest bardziej twardy niż w zeszłym tygodniu, ale nadal jest pomarszczony i wygląda jak wygłodzony.

- Senior
Daj go w najcieplejsze miejsce i na razie nie podlewaj.
- kinia34
- 200p
- Od: 17 wrz 2016, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje miniaturki stoją teraz na oknie wschodnim w najcieplejszym pokoju.Trochę opadają im liście,ale wiosną będzie chyba lepiej.Podlewam wtedy gdy przesycha podłoże .Korzonki wystają poza otwory w pojemniczkach więc je przesadzę do trochę głębszych.Trzeba będzie dopasować.

Kinia34
- Senior
Podłoże mają bardzo przepuszczalne - nie muszą się obawiać przelania.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest skromna zapowiedź tego, na co czekam. Coraz bliżej wiosny, może doczekam się już tym razem kwiatów, chciałbym zobaczyć czy roślina powtarza kształt i kolorystykę kwiatów:

- fotka niezbyt udana, główny "temat" niebyt ostry, następne fotki powinny być dużo lepszej jakości, pąki podrosną, łatwiej będzie "ustawić" ostrość.

- fotka niezbyt udana, główny "temat" niebyt ostry, następne fotki powinny być dużo lepszej jakości, pąki podrosną, łatwiej będzie "ustawić" ostrość.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 lut 2018, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szanowni Panstwo, za okolo 2 tygodnie chciałbym przyciąć moje trzyletnie Adenium Obesum. będę to robić pierwszy raz. Wiem juz ze mam posypac rane rośliny cynamonem, doczytalem sie tego z lektury Panstwa watku. A czy z odcieta galazka da sie cos zrobic? Np nowa sadzonke?
Pisownia - proszę używać wszystkich polskich liter/mod.
Pisownia - proszę używać wszystkich polskich liter/mod.
- Senior
Obciętą gałązkę możesz ukorzenić. Jeżeli jest to gałązka z cennego okazu o pięknych kwiatach to możesz ją zaszczepić na innym adenium.
Ranę po cięciu ja smaruję klejem "kropelką"
Ranę po cięciu ja smaruję klejem "kropelką"
A jak postępować z odciętymi gałązkami żeby je ukorzenić ? Zostawić do zasuszenia cięcia ?
- Senior
Ja odciętej gałązki nie suszyłem, wsadzałem do podłoża mineralnego i podlewałem na podstawkę. Im mniejszy zraz, tym łatwiej się ukorzenia. Na zrazy nakładałem woreczki nylonowe, aby utrzymywały wilgoć. Ukorzenianie musisz przeprowadzać w jak najwyższej temperaturze, najlepiej na ciepłym parapecie lub latem - wtedy najłatwiej się ukorzeniają.
To część moich zimujących w całkowitych ciemnościach bez podlewania

To część moich zimujących w całkowitych ciemnościach bez podlewania