Ogród zielonej
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Soniu, i ja corocznie wtykam wiosną gdzie popadnie gałązki bukszpanu. Marzy mi się bukszpanowy żywopłot oddzielający warzywniaczek od reszty ogrodu.
Co z tymi naparstnicami? Co roku mam siać? Znalazłam w ogrodzie kilka posadzonych w zeszłym roku, na razie tylko jedna ma kwiat. Czyli za rok co? Już nie będzie kwitła?
Co z tymi naparstnicami? Co roku mam siać? Znalazłam w ogrodzie kilka posadzonych w zeszłym roku, na razie tylko jedna ma kwiat. Czyli za rok co? Już nie będzie kwitła?
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko najpewniejszym sposobem jest chyba własny wysiew, choć w niektórych ogrodach samosiejki są stale. Ja z pewnością wysieję białą, a nasiona innych rozsypię w słonecznym miejscu, niech same rosną. Róże teraz będą królować, u mnie też kilka kwitnie, ale ja biegam do ogrodów gdzie jest sto, albo więcej. 
Małgosiu ścinki bukszpanu nic nie kosztują, a ukorzenia się łatwo. Jak do dołka przy sadzeniu da się trochę kompostu, to rosną szybko. Ja dwudziestocentymetrowy żywopłot mam po trzech latach, ale tnę radykalnie dla zagęszczenia. Naparstnice mam pierwszy rok, ale dziewczyny mnie uświadamiają, że co roku trzeba siać, lub czekać na samosiejki, bo to generalnie rośliny dwuletnie.

Małgosiu ścinki bukszpanu nic nie kosztują, a ukorzenia się łatwo. Jak do dołka przy sadzeniu da się trochę kompostu, to rosną szybko. Ja dwudziestocentymetrowy żywopłot mam po trzech latach, ale tnę radykalnie dla zagęszczenia. Naparstnice mam pierwszy rok, ale dziewczyny mnie uświadamiają, że co roku trzeba siać, lub czekać na samosiejki, bo to generalnie rośliny dwuletnie.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Soniu, zachwyca mnie porządek w Twoim ogrodzie.
Widać pracowite rączki ogrodniczki, ale też zmysł artystyczny, dzięki któremu aranżacja rabat i dobór roślin dają wrażenie takiego sympatycznego spokoju.
Śliczne różyczki.

Widać pracowite rączki ogrodniczki, ale też zmysł artystyczny, dzięki któremu aranżacja rabat i dobór roślin dają wrażenie takiego sympatycznego spokoju.

Śliczne różyczki.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- jolcia1212
- 500p
- Od: 8 gru 2009, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jaki porządeczek u Ciebie, miło pospacerować.
Właśnie uświadomiłam sobie że nie cięłam bukszpanów

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Soniu nie wiem jak ty to robisz, że roślinki, które i ja posiadam u ciebie kwitną wcześniej
U mnie zaledwie jedna róża dopiero kwitnie, a u ciebie już takie piękne 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
kilka mi sie ukorzeniło bukszpanków
też mam kupione nieformowane bukszpany i tworze z nich kulki mam nadzieje że kiedyś będą takie zgrabne jak twoje
kupić kilkanaście kulek bukszpanowych to nie na moją kieszeń 

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Ale się uśmiałamcyma2704 pisze: Aktualnie pielę kleome, werbenę, żeniszka, firletkę kwiecistą, ostróżki jednoroczne i szałwię

U mnie zauważyłam dopiero że między werbenami rozsiała się kleome. Tyle, że ja każdą chronię jak najdroższy skarb, bo w tym roku nigdzie nie znalazłam nasion i nawet chodziłam nachmurzona, że w tym roku nie udało mi się jej posiać, a tu taka niespodzianka..
Mówisz, że marzysz o rzędzie białych naparstnic. Cóż czysto białe ciężko osiągnąć, bo to istna loteria. Ale możesz kupić gotowe nasiona białej z czerwoną gardzielą. Wtedy nie zaplącze się żadna różowa

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
piękne róże
Ciekawy i ślicznie wygląda ten Wiciokrzew japoński.
Nawet jak nie kwitnie to dekoracyjnie wygląda z tymi nakrapianymi listkami
bodziszek pełny??Jeszcze takiego nie widziałam

Ciekawy i ślicznie wygląda ten Wiciokrzew japoński.
Nawet jak nie kwitnie to dekoracyjnie wygląda z tymi nakrapianymi listkami

bodziszek pełny??Jeszcze takiego nie widziałam

- cyma2704
Lucynko dziękuję.
Lubię pracę w ogrodzie, a że domowych obowiązków nie mam wiele, to ręce zajęte roślinami.
Niestety już tak mam, że z porządków nie jestem do końca zadowolona. Znowu nasadziłam jednorocznych we wszystkie wolne miejsca i miszmasz gotowy.
Różanych rarytasów u mnie nie ma, wystarczy mi, że kwitną. Chopin już ma kilkanaście kwiatów i pachnie obłędnie.

Jolu miło.
Bukszpany tnę raz, w czerwcu. Czasem jak mnie denerwują jakieś przymrożone po zimie, to w kwietniu przytnę, ale tylko te brzydkie pędy. Najlepiej ukorzeniają się pędy z piętką, ale każdy ucięty wsadź do ziemi w miejscu zacienionym, lub do doniczki. Niestety trzeba pilnować podlewania. Około 80% się powinno ukorzenić.

Małgosiu u nas generalnie trochę cieplej wiosną, szczególnie ostatnimi laty. Chyba moja piaskowa gleba nagrzewa się szybciej, różom się podoba. Pierwsza róża w moim ogrodzie, Bonica.

Anitko ja nie mając doświadczenia w uprawie ogrodu, nie boję się eksperymentować. Ukorzenianie to jednak najtańszy sposób na dużą liczbę sadzonek. Mogę też już stwierdzić, że jest on zdecydowanie zdrowszy, niż bukszpan pędzony w szkółkach. Tylko nie bój się swojego ciąć radykalnie, szybko uzyskasz pożądany kształt. Jedyne niebieskości, jakie mam dziś dla ciebie.

Sabinko poważnie zastanawiam się nad ograniczeniem roślin, które tak się u mnie sieją, tylko jak to zrobić.
Kleome miałam chyba 500 sztuk, zostawiłam 10 dla znajomej, reszta w kompostowniku. Różowe naparstnice też mi się podobają,
białe tylko na białą rabatę.
Jakbym wpadła na ten tort, to mogłabym przywieźć kleome, a dziś już klops. 

Aniu wiciokrzew japoński zagościł u mnie przypadkiem. Obdarowałam sąsiadkę siewkami, a ona dała kawałek szarego patyka wiosną. Wsadziłam na skarpie koło kompostownika, bo nie wiedziałam co to jest. Teraz już zrobiłam kilka sadzonek, bo sam się ukorzenia i rozsadziłam na skarpie, świetnie zadarnia i mam spokój z osuwającą się ziemią.
Jedyną jego wadą jest szybki wzrost, ale trzy razy w roku przytnę nożycami do żywopłotu i dalej ładnie rośnie. Bodziszek Plenum kupiłam w kapersie, mam nadzieję, że ładnie przezimuje i pokaże więcej kwiatów wiosną. Aspirin pokazała pierwszy kwiat.

Jedna z róż sadzonych jesienią, ma 40 cm wysokości i w miarę zwarty pokrój. Jeden pęd wyskoczył na ponad metr, jest bez pąków. Nie umiem ocenić, czy to od podkładki.

Jak wracałam do domu, witała mnie sarna.

Tawuły japońskie zaczynają kwitnienie.

Żurawka, o której zapomniałam, była wyjątkowo nędzna przez dwa lata. W tym jakoś się pozbierała i ma dużo przyrostów.

Dobrej nocy i miłego ogródkowania jutro.

Jolu miło.

Małgosiu u nas generalnie trochę cieplej wiosną, szczególnie ostatnimi laty. Chyba moja piaskowa gleba nagrzewa się szybciej, różom się podoba. Pierwsza róża w moim ogrodzie, Bonica.

Anitko ja nie mając doświadczenia w uprawie ogrodu, nie boję się eksperymentować. Ukorzenianie to jednak najtańszy sposób na dużą liczbę sadzonek. Mogę też już stwierdzić, że jest on zdecydowanie zdrowszy, niż bukszpan pędzony w szkółkach. Tylko nie bój się swojego ciąć radykalnie, szybko uzyskasz pożądany kształt. Jedyne niebieskości, jakie mam dziś dla ciebie.

Sabinko poważnie zastanawiam się nad ograniczeniem roślin, które tak się u mnie sieją, tylko jak to zrobić.

Aniu wiciokrzew japoński zagościł u mnie przypadkiem. Obdarowałam sąsiadkę siewkami, a ona dała kawałek szarego patyka wiosną. Wsadziłam na skarpie koło kompostownika, bo nie wiedziałam co to jest. Teraz już zrobiłam kilka sadzonek, bo sam się ukorzenia i rozsadziłam na skarpie, świetnie zadarnia i mam spokój z osuwającą się ziemią.

Jedna z róż sadzonych jesienią, ma 40 cm wysokości i w miarę zwarty pokrój. Jeden pęd wyskoczył na ponad metr, jest bez pąków. Nie umiem ocenić, czy to od podkładki.

Jak wracałam do domu, witała mnie sarna.

Tawuły japońskie zaczynają kwitnienie.

Żurawka, o której zapomniałam, była wyjątkowo nędzna przez dwa lata. W tym jakoś się pozbierała i ma dużo przyrostów.

Dobrej nocy i miłego ogródkowania jutro.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Śliczna ta żurawka i jaka rozrośnięta!
Ja też nie mam wielu róż
i dlatego z przyjemnością oglądam sobie te piękne kwiaty w cudzych ogrodach. 

Ja też nie mam wielu róż

Pozdrawiam. Lucyna
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Soniu mi chodziło o ostróżkę
Niebieskie naparstnice to dopiero byłby widoczek.

- cyma2704
Lucynko żurawka ma niezbyt atrakcyjne liście z wierzchu, ale spód burgundowy i tak ładnie wyrastające, małe burgundowe liście na pędach kwiatowych.
Aniu właśnie się zastanawiałam, gdzie szukać niebieskich naparstnic, wujek G nie znał takich.
Ja nie mam szczęścia do cimnoniebieskich ostróżek, kupiłam wszystkie bez kwiatów i wszystkie bladawce. Dziś zobaczyłam, że dwie mają takiego mączniaka, że chyba je wyrzucę. 

Aniu właśnie się zastanawiałam, gdzie szukać niebieskich naparstnic, wujek G nie znał takich.

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Soniu i ja zastanawiam się ostatnio nad wprowadzaniem do ogrodu roślin które mocno się rozsiewają. Czytam o plagach, moja werbena wciąż w rozsadniku i zaczynam się poważnie zastanawiać czy wysadzić ja na rabatę
Moja różanka dość ciasna i z plewieniem tam coraz gorzej. A już i tak wszędzie widzę siewki naparstnic i łubinów
A żurawka potwierdza teorię, że rośliny potrafią sobie świetnie radzić bez naszej opieki. Człowiek chodzi, chucha i dmucha, a tu zapomniana żurawka i proszę jak sobie radzi

A żurawka potwierdza teorię, że rośliny potrafią sobie świetnie radzić bez naszej opieki. Człowiek chodzi, chucha i dmucha, a tu zapomniana żurawka i proszę jak sobie radzi

- jolcia1212
- 500p
- Od: 8 gru 2009, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ten pęd to chyba dziczka, ja bym cięła. U siebie usunęłam już kilka w tym sezonie. Bardzo osłabia roślinę.
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
I ja mam problem z rozpoznaniem dzikich pędów różanych. Ostatnio wycięłam trzy takie podejrzane u Rhapsody. Wydawało mi się, że mają drobniejsze listki niż pozostałe, to poszły pod nóż.
Cleome słabo mi się wysiała, znalazłam tylko trzy siewki. Jednym sieją się w nadmiarze, innym wcale-nie ma sprawiedliwości. Generalnie to u mnie sieją się tylko chwasty, ale tych nikt nie chce
Nie mam komu oddać 
Cleome słabo mi się wysiała, znalazłam tylko trzy siewki. Jednym sieją się w nadmiarze, innym wcale-nie ma sprawiedliwości. Generalnie to u mnie sieją się tylko chwasty, ale tych nikt nie chce