Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

Marysiu Dopiero teraz doczytałam, że można od razu do gruntu. Ja mam ją (palmę) kilka lat ale zawsze w doniczce. W przyszłym sezonie spróbuję na grządkę wysadzić to może zakwitnie.
Ja także cieszę się, że będę mogła odwiedzić Wasze ogrody. Niedziela na śląsku a środa u Ciebie w B. ;:4
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu kupiłam wielką cebulę na targu w Krzeszowicach i od razu kwitła, małych jest kilka ale kwitnie tylko ta wielka ;:215 mimo że wszystkie lądują w gruncie :) Udanego jutrzejszego dnia ;:168
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Las Małgoś-rośnie już u mnie ;:306
Matko, ale mnie wszystko boli, palec już przestał na szczęście. ;:306
Dziś wysadziłam do gruntu paprykę, bakłażany, rodzynki i część dyń.
Część rodzynków jest już w gruncie od 10 dni i ma się dobrze, ale na zimne noce okrywałam folią bąblową.
Jeszcze mam tyle do zrobienia..... ;:oj
Czy ja się wyrobię do końca maja????????????
A u Was jak z zaplanowaną pracą? Czy Wam też doby nie wystarcza? ;:223
Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Ogrodniczki! ;:4
Nareszcie nastała prawdziwa wiosna.Dziś u mnie cały dzień takie niebo i 23 stopnie na plusie. ;:215
Obrazek
Ten tydzień był wyjątkowo pracowity bo wreszcie można sadzić już wszystko na całego i nadrabiać zimne zaległości.Przykładowy wczorajszy dzień z życia ratoogrodnika.
Obrazek
Tak wyglądają efekty niektórych poczynań.
Obrazek
Exhibition po pierwszym zasileniu.
Obrazek
Kocanki świeżo wysadzone.
Obrazek
Astry i zatrwian po przyjęciu zaczynają rosnąć.
Obrazek
Pomidory w tunelach nareszcie zaczynają rosnąć tak jak powinny po plagach jakie ich nawiedziły począwszy od żółknięcia i fioletowienia liści poprzez zgniliznę pierścieniową i alternariozę a zakończywszy na szarej pleśni.Dosyć jak na jeden miesiąc.Mają prawie trzy tygodnie opóźnienia w stosunku do tego jak powinny teraz wyglądać,ale jak taka pogoda a szczególnie noce będą jak teraz trochę nadrobią.Mogę wreszcie obydwa pokazać jak wyglądają po plewieniu,podrywaniu liści i wilków i podwiązywaniu.
Obrazek
Obrazek
Od jutra pora na paprykę by ją wysadzić do gruntu.
Obrazek
Małgosiu liczę na długą relację z wczorajszych Twoich poczynań ogrodowych i dzisiejszego spotkania z naszymi przyjaciółkami. ;:108 :D
Jeszcze może kilka wiosennych motywów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
;:3 i miłej niedzieli oraz całego nadchodzącego tygodnia Małgosi i dziewczynom życzę. :D :wit
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Witku

Poczytałam , obejrzałam ;:oj i jestem pod wielkim wrażeniem !
Wszystko ładnie opisane , wypielone i wypielęgnowane ;:333

Ja jestem konsekwentna i pomidory będę wysadzać po 22 maja , czyli jutro i pojutrze . Tak sobie wymyśliam i tego się trzymam :D

Ostatnie dni i noce były na tyle ciepłe , że zaczęłam hartować na słońcu rozsadę o gruntu .
Jednak najpierw będą sadzone pomidory w szklarni .

Swędziały mnie łapki by zrobić to dzisiaj , ale nie . :D

Małgosiu , ja też liczę na fotorelację . ;:108
Pozdrawiam, Beata.
x - e-1

Post »

Witek, a co za owłosione zwierzę przemyka przed tymi funkiami? ;:oj
Na Pikusia niepodobny.. ;:306
Tyle pola do obrobienia, to chyba rano do domu wracasz? :roll:
Beatko, aleś twarda, ja bym nie wytrzymała. ;:oj
Mi zostały już tylko dyniowate i trochę kwiacisków do wysadzenia,
ale to nie koniec, mam jeszcze tyle zaplanowanych rzeczy.... ;:224
Małgosiu ja też czekam, wiesz na co? ;:108
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Staram się z pomocą mżonki jak mogę ogarnąć towarzystwo. :D Z plewieniem Beatko najdłużej schodzi,ale ja tam gdzie nie muszę chemii nie używam.Mnie sadzenie pomidorów do gruntu samo się rozwiązało.W tunelach prawie 80 roślin padło ;:174 i w to miejsce wsadziłem te przeznaczone do gruntu.Od jutra jak znajdziesz czas Beatko swoje tunelowe możesz sadzić a potem już cała resztę. ;:173 Mnie pomijając drobniejsze sadzenia mniejszych ilości dyń i tykw pozostanie do sadzenia papryka i wysiew na późniejszy zbiór drugiego rzutu ogórka (Bara).Jeszcze ten tydzień i potem z pracami będzie chwilę z górki. ;:108
Owłosione zwierzę?Nietoperz krwiopijca może. ;:306 To mój palec. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Elu W sobotę wykonałam 90% zaplanowanych prac ale, że w środę mam urlop ;:oj dokończę to, co nie zdążyłam.
Doba u mnie co raz krótsza choć wydawałoby się, że dnia przybywa. Berbeć nie chce zasypiać sam więc mam pół godziny wieczorem ucięte a to odbija się na całym harmonogramie.

Wituś Widok wiosennego nieba oraz soczystej zieleni jest niesamowity ale martwi mnie Twoje zapylanie. Mam nadzieję, że nie ręcznie ;:306 Już wyobrażam sobie jak w rytm muzyki idziesz i potrząsasz krzaczkami a po 4 godzinach wracasz na początek i trzęsiesz od nowa :;230
Przepraszam, wiem, że to nie śmieszne ale słońce przygrzało i takie głupoty mi po głowie chodzą.
Jestem pod wrażeniem Twoich zagonów truskawki i cebuli. Może to słabe okulary, ale wydaje mi się, że wyplewione na maxa ;:oj
Przykro czytać, że poniosłeś takie straty ;:174 O ile dobrze pamiętam w zeszłym sezonie też miałeś taki problem ale sadzonek chyba nie straciłeś. 80 roślin to ogrom Twojej pracy, serca i pieniędzy. Dobrze, że miałeś co posadzić i częściowo nowe nasadzenia zrekompensują straty.
Ale choróbsko opanowane?
Ogród ozdobny pięknie rośnie a przedostatnia fotka ;:215

Beatko Już wysadzone towarzystwo?
Podoba mi się Twoja konsekwencja w działaniu i na pewno na tym nie stracisz. Teraz jest najlepszy czas- ciepło, noce z przyzwoitymi temperaturami a do tego jeszcze nieco deszczu ma być u Ciebie. Twoje pomidory i papryki ruszą z kopyta a moje muszą się pozbierać po chłodach Sofiji :roll:

Chcieliście relację? Proszę bardzo.
W sobotę ostatnie sadzonki pomidorów i papryk pojechały na wieś. Myślałam, że będzie tego mniej a tu znów pełne dwa koszyki. Papryka kwitnąca, pomidory mocno wyrośnięte ale dowiozłam bez start

Obrazek

Obrazek

Grządki już niemal pełne, brakuje jeszcze arbuzów i melonów ale dosadzę je w środę. Ponieważ nornice szaleją nadal, wkopałam dla nich duże donice i liczę, że gryzonie oszczędzą sadzonki

Obrazek

Obrazek

W ozdobnym także co raz więcej barw a zieleń aż kipi. Zwłaszcza chwasty ;:306

Pierwsze kwitnienia od posadzenia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rabata północna i pod drzewami zapełnia się co raz bardziej :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piwonie, róże zapączkowane a pierwszy anemon wzruszył mnie doszczętnie. Ulubione szałwie także już rozpoczynają koncert. Oj, pszczoły będą miały radochę ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pogoda w sobotę była "ciężka". Niby fajnie, bo ciepło ale to ciepło było męczące. Za to w niedzielę był totalny rilaks.
Do południa z berbeciem na placu zabaw, potem szybki obiad i wyruszyliśmy do Jaworzna. Oczywiście, jak na blondynkę przystało pogubiłam się pod koniec i pomimo szczegółowych instrukcji Kasi, w drodze powrotnej także ;:306
Spotkanie z Kasią i Irenką a także Mżonkiem Irenki było fantastyczne. Poplotkowałyśmy o FO, o pomidorach, o ogrodach, trochę prywatnych tematów. Czasu nam brakło na wszystko. Widziałam ogrom sadzonek pomidorowych Kasi, zaglądałam na rabaty kwiatowe, wetknęłam nos w lilaka meyera, oglądnęłam z każdej strony wędzarnię. Najbardziej zadziwiła mnie ziemia u Kasi. To faktycznie piach i aż dziw, że na takiej glebie można mieć takie piękne nasadzenia, idealny trawnik i las pomidorowy. Oczywiście pod dębem także byłam ;:108
Nie wiem jak to się stało, ale do Krakowa zajechałam z pełnym bagażnikiem roślin choć miałam być twarda i niczego nie wywozić :lol: Część pojedzie w środę do Marysi a reszta do mnie na wieś.
Ogórków nie miałam w planie ale dzięki Irence już mam a teraz siedzę i kombinuję, gdzie ja to wszystko posadzę :;230
Dziewczyny są super ;:215
Kasiu Bardzo dziękuję za gościnę i Twoją otwartość ;:196 Irenko Jesteś super babeczka a Twoja pasja połączona z poczuciem humoru to mieszanka "wybuchowa" ;:196
Z emocji towarzyszących spotkaniu, nie zrobiłam ani jednego zdjęcia :oops:
Jak tylko posadzę moje nowe roślinki to pokaże, co to za skarby ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
x - e-1

Post »

Las Małgoś
Relacja satysfakcjonująca. ;:138
Tymczasowy taż piękny. ;:173 Fioletowe kwiaty śliczne, a na 3 od końca fotce to co to, szałwia muszkatołowa?
Fajnie, że mogłyście w realu poplotkować z wizją, fonią i w trójwymiarze :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Małgosiu relacja tak obrazowa, że widzę Was na tym spotkaniu ;:306
Podziwiam ogród, jesteś wielka ;:215 wszystko wygląda wzorowo! Takich też plonów Ci życzę Droga Ogrodniczko ;:196 i czekam w środę ;:180 Ja dzisiaj do pięknego ogrodu w Kalwarii ;:71

Witku mając taki areał i tyle zajęć musi być kartka ;:215
Moje straty to nic w porównaniu z Twoimi chociaż żal po nich taki sam.

Beatko Ty dalej sadzisz :D

Elu u mnie planowana praca zawsze przewyższa realne godziny i siły, no ale stale sobie tłumaczę...nie pracujesz na akord ;:223 Upał niestety utrudnia i znowu sucho ;:222

Miłego dnia i ciut chłodniejszego!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Cześć Małgosiu. :D
Witajcie dziewczyny. ;:4
;:215 widoki kwitnących i rosnących roślin u Ciebie Gosiu a i pomidorki widzę w bardzo dobrej kondycji masz.Bardzo dużo sobie zrobiłaś a jutro też podgonisz prac.Pogoda nam teraz sprzyja i niech tak zostanie na długo,szczególnie noce cieplejsze. ;:333 Pytasz o zapylanie.Teraz to najbardziej kłopotliwe bo do każdego trzeba się schylić i potem kręgosłup odpowiada.Zapylam co cztery-pięć dni Betoksonem.Zapylać w ten sposób muszę bo same niestety może z 10% by zawiązały.Jak będziesz u Marysi(którą przy okazji pozdrów) to się popraw i parę fotek zrób. ;:108
Nie chciałbym Ci za bardzo zaśmiecać Twojego wątku swoimi zdjęciami,ale w tym tygodniu pewnie już nie będę pisał bo ostatnie sadzenia do soboty chciałbym zakończyć by po niedzieli trochę zwolnić tempo i odpocząć.
Pokażę dziś efekty z wczoraj i dziś.Sporo z pomocą żony zrobiliśmy.
Wczoraj z rana poszła w ruch glebogryzarka żeby przygotować pole pod sadzenie papryki,cukinii i przy okazji za jednym podejściem przejechałem międzyrzędzia w ogórkach,bo co jak co,ale chwasty to najszybciej rosną i nic nie jest w stanie im przeszkodzić.Początkowo planowałem podzielenie sadzenia papryki na dwa dni,ale jak się chłop zaweźmie to i skończy.
Wyszło siedem rzędów i jakieś 710 roślin.Takim systemem w tym roku sadzona z szerszymi międzyrzędziami aby można wjechać glebogryzarką.
Pierwszy rząd z lewej to doniczkowa rozsada cukinii.Wyszło 34 rośliny.
Obrazek
Pustawo zrobiło się w mnożarce... ;:oj
Obrazek
...ale na stołach po drugiej stronie życie rozwija się jeszcze w najlepsze...
bazylia
Obrazek
heliotropy wprawdzie jak na tą porę małe,ale ostatnio ruszyły z rośnięciem.Dziś dostały większe doniczki.
Obrazek
Petunie przygotowują się do kwitnięcia...a po prawej stronie tykwy które czekają jeszcze na wysadzenie,ale już niebawem.
Obrazek
Perowskię też w końcu coś natchnęło i rośnie...
Obrazek
podobnie jak koper,na razie mszyca go nie atakuje chociaż już jest jej dużo i tylko patrzeć jak zainteresuję się papryka,więc miejcie to na uwadze.
Obrazek
Ogórki mam w takiej fazie w tej chwili i ze wschodów jestem w pełni zadowolony.W sobotę pewnie wysieję drugą odmianę na późniejsze zbiory.
Obrazek
Dziś po wcześniejszym przygotowaniu dołków i daniu kurzeńca przysypanego warstwą ziemi w docelowe miejsce gdzie miały rosnąć pomidory do gruntu powędrowały dynie i melony.
Obrazek
Pomidory w tunelach przy obecnych temperaturach potrzebują co trzy dni bezwzględnego podlewania a to co im teraz najbardziej smakuje to Rosasol pod korzeń.Jak ja to mówię zaczyna im wierzchołkiem kręcić i pęd główny ładnie grubnieję.Za jakiś czas wszystko wróci do normy i liście im się wyprostują.Dobrały się do jedzenia pupile.Najwyższe rośliny(ok.80 cm.) i spore już owoce pomimo że prowadzę go w tym roku na dwa pędy prezentuje Oslinye Ushi.
Obrazek[/URL
[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/a6fe42cfe388796c]Obrazek

To by było na tyle tej relacji z potyczek przeciętnego ogrodnika. ;:4
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Margo_margo pisze:Najbardziej zadziwiła mnie ziemia u Kasi. To faktycznie piach i aż dziw, że na takiej glebie można mieć takie piękne nasadzenia, idealny trawnik i las pomidorowy.
Przepis na sukces - garść kompostu i szczypta ;:167 .... i jakoś dają radę mimo piachu ;:113
Ale jak miałyśmy okazję zobaczyć, piach ma też swoje zalety. Mimo braku piaskownicy Twój Adaś znalazł sobie świetne miejsce do zabawy w świeżo rozkopanym dołku. ;:306

Mimo skwaru udało mi się dziś posadzić kolejną partię roślinek. Słońce znów trochę mnie przypiekło, ale odkryłam, że nie tylko mnie :wink: ....wszystko wskazuje na to, że pierwsza degustacja własnego pomidorka będzie już w maju ;:138

Obrazek

Witek Twoje zdjęcia za każdym razem działają na mnie uspokajająco. Przy Twoich ilościach moje wydają mi się malutkie i przechodzi mi złość na samą siebie, że takie ilości wszystkiego wysiałam ;:306
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tyle wczoraj napisałam i wszystko poszło w kosmos :roll:

Kasiu Gratuluję zapalonego pomidorka ;:138
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
Małgosiu cieszę się że Cię zobaczę :heja i zapowiadają się chętni na czerwcowe spotkanie ;:215

Witku dziękuję za pozdrowienia, które oczywiście odbiorę od Małgosi ;:306 Szczęka mi opada jak widzę Twoje wspaniałe uprawy i mam chęć wszystko przereorganizować, ale chyba na chęciach się skończy ;:306

Kasiu zazdroszczę smaku pierwszego własnego pomidora i mam nadzieję na relację z konsumpcji ;:306
Kasiu i Irenko już wiem, że jadą dary do mnie i z góry dziękuję ;:196 ;:196

Wszystkim odpowiedniej pogody do pracy i odpoczynku! :wit
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Marysiu, nie ma za co. :) Rodzynki nie do końca są zahartowane, bo w chłodniejsze dni nie wynosiłam ich na zewnątrz (w sumie tylko jeden pełny dzień spędziły w ogrodzie w cieniu), więc na początku ostrożnie ze słońcem.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”