Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Post »

W temacie ROD się podepnę... Powstał w 1981r , od początku jego powstania jestem jego użytkownikiem...początkowo z oporami bo to działka Małżonka a ja nie czułam potrzeby bycia działkowiczem... Początkowo bramy były otwarte ,wjazdowa również..no to właściciele maluchów i nie tylko parkowali przy swoich działkach ,zaczęło się mycie aut i grzebanie w silnikach... ;:oj Zarząd zadecydował i chwała mu za to ! o zamknięciu bram wjazdowych na co dzień ,żeby ograniczyć te praktyki...I tak na szczęście jest do dzisiaj! Ogród jest usytuowany w polach, za miastem daleko od szosy i spaliny nie trują nas ani roślin... Wiosną i jesienią przez 2 tyg.na zmianę są otwarte bramy wjazdowe i każdy może sobie przewozić w/g potrzeb... Doraźnie potrzebę otwarcia bramy trzeba zgłosić Gospodarzowi ogrodu ...Wszyscy się przyzwyczaili i nie ma żadnego problemu... Od 3 lat dopiero osiągnęliśmy po latach walki z Prezesem , że bramki wejściowe są zamykane na klucz na co dzień . Skończyły się włamy i kradzieże dokonywane wcześniej notorycznie przez złomiarzy ...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Lucynko! Na spacerek się pewnie wybiorę, ale gnębić odwiedzinami nie będę :;230 Choć z drugiej strony, jak trafi się okazja, to chętnie się spotkam z Tobą. ;:196
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu [Maska] - ja dzisiaj też tak z doskoku na FO. Jakaś dziwnie pracująca sobota mi się uszykowała. ;:224
... więc pewnie i begonia skiełkowała pięknie. :tan
Ten kwitnący żółtek to jakiś rozchodnik. Nie pytaj jaki, bo nie wiem. Kupiłam go kiedyś w ogrodniczym pod nazwą: "bylina".
Z obserwacji wiem tylko tyle, że jest niziutki. Zamieszkał w związku z tym na skalniaku. ;:108
Na jutro u mnie też zapowiadają ładną pogodę. Słoneczko potrzebne młodym sieweczkom, zresztą nam także. Niech więc świeci. ;:3 ;:3

Irenko [Rzepka] - różne mogły być powody nieudanego pierwszego wysiewu. Trudno powiedzieć, jakie. Nie mniej próbować warto.
Mnie zawsze gęsto wschodziły heliotropy, a w tym roku z dwóch siewów uzyskałam zaledwie 9 sztuk. Zupełnie nie wiem, dlaczego. ;:131

Maryniu - u nas wielu działkowców hoduje gołębie i co dzień w różnych porach dnia są obecni na działkach, a poza tym mamy całonocnego stróża, dzięki czemu od jakiegoś czasu nie słychać o kradzieżach. ;:58

Reniu - to niech się taka okazja trafi. ;:180 ;:180 ;:180

Trochę kolorków na dobranoc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:41 Bardzo kolorowych snów Wam życzę. ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wyszły mi dwa takie białe hibiskusy, ale jak wyszły chyba dwa tygodnie temu tak stoją w postaci liścieni ;:oj ciekawe czy coś z nich będzie? jest taki śliczny bo czysto biały ;:333
Śpij dobrze i niech Ci się przyśni pole heliotropów ;:224 Obrazek
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Lucynko masz rację co do złodziei. Moi rodzice mieli działkę na ROD niedaleko dawnego PGR-u. Mimo zamkniętych bram i furtek kradzieże były na porządku dziennym- ogórki, irysy razem z kłączami, lilie, piwonie, truskawki (jednego roku nawet ie spróbowaliśmy ;:185 ;:145 ). Kradzieże z domku skończyły się jak tata zamiast kłódki założył zwykły drut. ;:306 Wtedy nawet nie otwierali a tak zawsze była oberwana kłódka i porozwalane narzędzia i ubrania robocze.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko hibiskusy piękne, ;:oj mam z siedmiu żywopłot, bardzo je lubię. Żółty rozchodnik, to może ostry, mam podobny, niziutki, mocno przyrasta wszerz. Begonie zrobiły ci świetną niespodziankę, ale miałaś miłą pracę. ;:215 Na rabatach cebulowe się śpieszą do życia, oby tylko mocnych mrozów nie było. Straty nieuniknione, jak zimy bez śniegu. ;:131 Moje żurawki też paskudne, już zastanawiam się ile ich wyrzucić, bo trudno się po zimie regenerują. ;:222
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Mi wyszły 2 niebieskie hibiskusy i z 10 białych. Ale z pozostałych co posiałam ani jeden nie raczył wyjść ;:185
Słuchajcie - a jak ten ukorzeniacz z wierzby się zagotuje to sie nie nadaje? Przez 2 godziny gotowałam i na koniec wyszłam z kuchni, a drań zaczął bulgotać :evil:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witajcie w piękny niedzielny poranek! :wit :wit
Słoneczko cieplutko przygrzewa, aż chce się żyć! ;:3

Marysiu [Maska] - aż dwa hibiskusy Ci wyszły?! Mnie tylko jeden, a wysiałam cztery kolory. Też stoi w miejscu, ale jest zdrowy, wobec czego przepikowałam go i pozwalam dojrzeć do wzrostu. Spokojnie, Maryś, zacznie rosnąć, gdy zdecyduje, że przyszedł na to czas. ;:303
Została mi odrobina nasion heliotropów. Będę jeszcze próbowała siać. Może coś z nich będzie.... Jeśli tak, będę się dzieliła sadzonkami. :tan

Kasiu [klarag] - właśnie, dla złodziei nie ma przeszkód. ;:145

Soniu - mój rozchodnik jest młodziutki, w tym roku zobaczę, czy się rozrasta.
Najwięcej cebul tulipanów posadziłam bardzo późną jesienią. Te jeszcze śpią. ;:19 Natomiast z poprzednich lat już wychylają główki. ;:223

Kasiu [vimen] - to Ty jesteś rekordzistką w temacie hibiskusów! ;:215
Co do zagotowanej wierzby, to nie wiem, co Ci poradzić. ;:185 Czytałam, że nie wolno dopuścić do wrzenia. ;:108

Życzę wszystkim fantastycznej niedzieli. ;:4
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No widzisz Lucynko, jak słonko dzieli promyki sprawiedliwie, u nas dziś siąpi :wit
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko kolorki na dobranoc ;:333 ja mam dzisiaj ładną pogodę i ptaszki mi śpiewają ;:48 ;:50
Miłego dnia ;:168
Pozdrawiam Alicja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko śliczna niedziela dzisiaj!
Nie będę pikować hibiskusów bo na razie mają liścienie i dopiero jak pierwsze prawdziwe listeczki wypuści to spróbuję, bo posiałam po parę nasion do doniczki i wyrosły akurat w tej jednej :D
Z heliotropów rezygnuję, można powiedzieć pogniewałam się na nie :D Mam inne niebieskie kwiatki to na nich skupię swoją uwagę ;:333
I ja Tobie życzę spokojnej i radosnej niedzieli Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Niedziela się kończy, a ja jestem bardziej zmęczona niż jakiegokolwiek innego dnia w minionym tygodniu. ;:222
Jutro odpocznę, tym bardziej, że ok. godz. 16 zacznę kolejne wysiewy. Już mnie łapki swędzą, ale wytrzymam. :tan

Iwonko [00..] - to oznacza, że jutro siąpić będzie u mnie. Tobie więc życzę słoneczka. ;:196

Alicjo - też miałam ładna pogodę, ale z przyczyn niezależnych ode mnie nie mogłam z niej skorzystać. ;:110
Śpiewające ptaszki = sama radość! ;:138

Marysiu [Maska] - a jutro, pojutrze będziesz coś siała? Ja doczekać się już nie mogę. ;:7
Może moje heliotropy dotrwają do wiosny, to się podzielę. Piszę: może, bo jakieś kiepściuchne są. ;:oj Jeszcze tak nie miałam. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego.... Zawsze wschodziły mi bardzo gęsto, w tym roku z lupą trzeba szukać siewek. ;:29

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życząc wszystkim dobrej nocy, żegnam Was do jutra. ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Miło zobaczyć kotka przed snem i te astry może mi się przyśnią. ;:19 ;:131
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Lucynko ;:196 przepraszam że tak późno do Ciebie dotarłam ale całe popołudnie odpoczywałam i teraz nie mogę się pozbierać :oops:
Piękne astry ;:333 ;:333 ja zawsze je sieję i same tez się wysiewają :D
Cudne masz hibiskusy a szczególnie ten śnieżnobiały ;:215
Kicia do wy miziania - pilnuje Twoich kwiatuszków :)
Dobrej i spokojnej nocy ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko podejrzewam że upały mogły mieć wpływ na jakość nasion, albo co innego. Dziękuję za dobre serce, ale zostaw sobie Heliotropy. Pamiętam moje siewki na pewnym etapie i to całkiem wyrośnięte nagle usychały, więc jakby nie daj Boże to już lepiej miej Ty. Będę siała we wtorek, bo M ma katar i niech sobie go jeszcze jutro wygrzeje a we wtorek muszę ruszyć po ziemię, bo mam jeszcze mały woreczek. Mam co prawda duży wór zwykłej w tunelu, ale nie wiem czy będzie pasowała sianiu. Przyniosę jutro i zastanowię się. Teraz będę siała pomidory te co do namiotu foliowego. Te co do gruntu to z końcem lutego lub początek marca (jak tam wolno). Odpoczywaj od obowiązkowego przyjmowania gości i dobrej nocy ObrazekObrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”