Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Post »

;:138 Tytan pracy ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, Ty jesteś jak błyskawica. ;:303
Pochwal się, ile czasu zajęło Ci sadzenie cebul.
Ja znaczników wstawiać nie będę. W razie czego zajrzę do Ciebie i po kwiatku będę rozpoznawała swoje roślinki. :;230 :;230
Jednak ich imiona też sobie spisałam i również w wolnej chwili sobie je wygugluję, tak z ciekawości, żeby wiedzieć, jakie kwiaty powinny pokazać się wiosną.
Jak smakują amoniaczki? Jeśli trochę poleżą, będą jeszcze smaczniejsze. Ale pewnie już zostało po nich wspomnienie, skoro głodomory się na nie rzuciły ...
Wybywam, ale bądź czujna, bo dziś jeszcze do Ciebie zajrzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Misiu noooo!

Lucynko Amoniaczki pycha....no aż za dobre ...rączka na gumeczce ;:14 Pewnie niewiele zostało ale pudełko mam schowane :;230 Posypałam część Ksylolitem, bo cukier brązowy się skończył i z ksylolitu zrobił się jakby czekoladowy karmel :D
Cebule możemy mieć różne i tylko część się może pokrywać. Lilie mam Ovatie i Garden Pleasure 6 rodzajów tulipanów i 9 hiacyntów. Niestety niektóre nazwy niewyraźnie napisane, a w necie nie ma. Sadzenie miałam uproszczone, bo na grządce gdzie co prawda są jeszcze resztki truskawek, ale w międzyrzędziach były deski (szerokie) i jak je wyjęłam to kopałam dół na 4 doniczki albo więcej i sadziłam taśmowo :;230
Do miłego ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Obiecałam, przydreptałam.
Witam się z Tobą po raz drugi, Marysiu! ;:196 ;:196
Skoro jest tak, jak mówisz, to trudno, ale żadnych znaczników robić nie będę. Zmarzłabym, zanim bym popodpisywała. Najwyżej wiosną będę guglować. Trudno. ;:131
A już widzę, że jest, jak mówisz. Wyjęłam ściągawkę. Tulipanów mam 7 rodzajów, hiacyntów tyle samo, a lilie to: Boogie Woogie i Ovatie.
Ja będę biegać po całej działce w poszukiwaniu wolnych miejsc. Też wsadzę w doniczkach, ale pojedynczo, bo w minionym sezonie te tulipany, które sadziłam w koszyczkach - wszystkie - pogniły. Nie chcę powielać błędu.
Sporo czasu mi to zajmie, ale trudno. Bardziej boję się o moje plecki. Mam jednak nadzieję, że koleżanka - sąsiadka trochę pomoże. W końcu jest nieco młodsza. Jakieś trzy lata ... ;:306
A'propos cukrowania amoniaczków to ja też czasami zapominam zakupić brązowy cukier. Wtedy posypuję białym. Moja babcia i mama tylko takim posypywały.
Kiedy robię ciastka na święta, to je posypuję kolorową posypką. Rozmaicie można je zdobić. Bez posypki cukrowej też są smaczne, tylko mniej słodkie.
Teraz już wybywam do jutra, wobec czego życzę Ci dobrej nocki i pachnących snów. ;:79 ;:41
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko niestety posadzone trzy lata temu piękne tulipany i szachownice kostkowane w ogromnej donicy jak nie wyszły na drugi rok wykopałam, w środku nie było NIC....zgniły to są chyba cebule mnożone w sposób nie naturalny ;:222 Zaparłam się i przestałam kupować, ale tu znowu uległam i zobaczymy (obie ;:306 ) W końcu to wydatek jednego obiadu w knajpie więc co tam!
Muszę kupić amoniak bo okazało się że miałam na pół porcji, więc dokupię i taki grupy cukier kryształ, bo takim babcia posypywała ;:333
Dobrej nocy i smacznych snów ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jestem ciekawa czy moje szachownice kostkowane sadzone w ubiegłym sezonie zakwitną.ne jadłam jeszcze amoniaczków, bo nie znoszę zapachu amoniaku .Pamiętam ,ze kiedyś był używany do pieczenia ciast .Szybka jesteś Marysiu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jadziu szachownice sadziłam trzy lata temu, na następny rok kwitły a w tym już nic.
Amoniak czuć w czasie pieczenia a potem już nic a nic , bo on paruje to musi Ci ktoś upiec ciastka :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w sobotę w pochmurną, mokrą typową listopadową. Za dużo wody, już nie wsiąka nawet jak na godzinę deszcz ustaje. Pozostały mi grządki odeskowane do przekopania ale nic z tego, bo glina klei się do butów i do łopaty.
Moje codzienne przemarsze przez ogród do kur i z powrotem są moim jedynym kontaktem z ogrodem i pewnie tak już pozostanie do wiosny :D
Opadły już prawie wszystkie liście z wyjątkiem złotlina i wierzby pogiętej w wersji zielonej, bo ta ze złotym pniem już też leży na skalniaku. Początkowo miałam z nimi walczyć ale potem stwierdziłam że rośliny mają naturalną ochronę :wink:
W dalszym ciągu rozkwita chryzantema Green i pewnie jej urodę poznam we flakonie jak zdążę uciąć kwiatostan

Obrazek

Róże próbują kwitnąć

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Ciemierniki cuchnący i korsykański szykują się do kwitnienia

Obrazek

Obrazek

Truskawka wisząca i poziomka wydaje owoce

Obrazek

Obrazek
Kapustki w rozkwicie

Obrazek

Obrazek

Karczoch wypuścił świeży pióropusz

Obrazek

A to powód moich stałych spacerów na świeżym powietrzu

Obrazek

I taki maluszek

Obrazek

Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu faktycznie na wybiegu kurek widać błotko :wit , Może dodamy mojego piachu , a ja zabiorę nadmiar gliny i obie będziemy zadowolone :uszy ;:224 jaka szkoda ,ze tak się nie da ;:145 u mnie nawet podczas największej ulewy nie ma takich widoczków.
Moje ciemierniki od Ciebie na razie pąków nie mają , za to wypuszczają nowe liście :tan może zakwitną bliżej wiosny.
Widać,zenie było przymrozków masz jeszcze zielono i kolorowo jak na tą porę roku.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jakie śliczne kurki!!! Jakie śliczne!!! ;:138 ;:138 ;:138

W Twoim ogrodzie więcej kwiatów, niż na mojej działeczce. Ładnie jeszcze róże kwitną. ;:333
Kapustki biją kolorami, a moje już dawno zasiliły kompost. ;:219
No i jeszcze masz co podjadać. ;:215 Tylko pozazdrościć! ;:303
Narzekasz na pogodę, a ja dzisiaj swoją pochwaliłam. Wprawdzie siąpił deszczyk, ale wiatru w ogóle nie było i spokojnie wysadziłam cebule. Nawet niedużo czasu mi to zajęło: jakieś trzy godzinki. Jestem szczęśliwa, choćby z tego tytułu, że pobyłam na działce. W sumie szaro tam i buro, ale świeże powietrze dobrze robi na psychikę. :tan

Czy ja dobrze rozumiem? Czy znowu będziesz piekła ciacha? Uparta jesteś i łakoma .... ;:108
Miłego wieczoru. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu oj nie da się a byłoby to najlepsze wyjście. Pamiętam forumkę co miała piachy, ale sąsiad miał gline i woziła do siebie taczkami pod róże :;230 u nas taczki nie wchodzą w rachubę, nawet mój wózeczek :;230
Te ciemierniki co Ci posłałam to dwa dopiero na wiosnę powinny kwitnąć a chyba były 3? to jeden jest odciupany od tego co mam od Lidzi i parę dni temu pokazywałam że kwitnie, o mam zdjęcie

Obrazek
Jak go dostałam kwitł bez przerwy cały sezon. Te na dzisiejszych zdjęciach to trochę inne i kwitną wiosną.
Przymrozek był bo dalie i inne delikatne poszły do piwnicy, ale nie takie dokuczliwe.

Lucynko to są kurki błotne :;230 Kwiatki jeszcze stale dają trochę koloru i gdyby nie woda co je wręcz rozpuszcza to byłoby lepiej. Kapustki u Tereni przetrwały zimę i ma je do tej pory więc nie pójdą na kompost ;:185 Truskawki i poziomki już nie dojrzeją, ale to ich wina bo truskawki zaczęły owocować dopiero w październiku ;:223 Dobrze, że udało Ci się posadzić cebule i chyba nawet sąsiadka nie musiała pomagać :D
Nie będę piekła ciastek tylko chcę kupić składniki i mieć, bo na wsi nie mam sklepu z amoniakiem, żeby wyskoczyć jak zajdzie okoliczność ;:306 Po cichu Ci powiem że część ciastek schowałam ;:306

Dziewczyny życzę też miłej niedzieli!
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu tak były trzy ;:196 jeden rozrósł się już naprawdę ładnie, dwa słabiej ale wszystkie są żywe i wypuszczają nowe listki :heja
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To ten co się rozrósł to pewnie ten co na zdjęciu, bo jest bardzo żywotny i sprawdź czy na pewno nie ma pączków :lol:
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiuna działce byłam w ubiegłą sobotę i nic nie zauważyłam , cały tydzień po pracy i obiedzie już ciemno, dziś nie mogłam ;:223 a jutro nie wiem bo pada , temperatura leci w dół :shock: naprawdę szybko wczoraj o tej porze było 10 stopni teraz jest - 1, nie wiem czy czasem śniegiem nie sypnie.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Marysiu ależ Ty lecisz ze stronami ,że ciężko mi nadążyć a planuje już nie mieć zbyt wielkich zaległości choć wiem,że to prawie nierealne bo przecież miesiąc świąteczny się zbliża :D
Maska pisze:Za nami lato, lato jakiego chyba jeszcze nie było, a przynajmniej ja nie pamiętam. Co prawda jako ogrodnik niewiele mam do powiedzenia, bo staż mam krótki. Inaczej ocenia się lato z punktu widzenia wczasowicza, a inaczej z pozycji ogrodnika lejącego dzień w dzień wodę z kranu :shock: pod swoje mdlejące rośliny.
Początek tego wątku zaczęłaś bardzo ciekawym spostrzeżeniem... słuchając w sezonie prognoz często dostawałam białej gorączki gdy "pogodynka" wspominając o ewentualnym deszczu zżymała się mówiąc przy okazji kilka słów bo przecież lato to wczasowicze, turyści itd.
A .... rolnicy, ogrodnicy i działkowcy jakby nie istnieli ... nie wiem czym to jest podyktowane ;:131
Widzę, że nie tylko ja mam problemy z zakończeniem prac na działce bo ta ciepła jesień jakoś nas rozleniwiła i odsunęła myśli o nadchodzącej zimie .Oferta z Lilipolu faktycznie ciekawa ale do mnie dotarła za późno.
Miłej niedzieli ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”