Zawsze za krótkie lato cz. 26

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zawsze za krótkie lato cz. 26

Post »

Ja już powoli zaczynam jesienne porządki z przetasowaniami roślin, tych które nie rosną w odpowiednim miejscu, a już przekwitły .Trochę pracy się nabierało ,chociaż pogoda nie pozwala na razie na przesadzanie większych roślin .Te niestety muszą zaczekać na odpowiednie opady.Tak sobie umyśliłam ,że zamiast wysypywać korą to użyje do tego celu zadarniaczy .Ciekawe co z tego wyjdzie .Fajne te siewki floksów
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marto hibiskus w tym roku wcześniej kwitnie ;:215 Rdest z nasion długo kwitnie wręcz się rozrasta, ciekawa jestem czy uda mi się pozbierać nasiona :D Dzięki!
Tak mam kury i co jakiś czas jakaś mi pada, ale jak coś się dzieje niepokojącego to idę do weta ;:65 mam dwóch i leczę kury :lol:

Dario takie naturalne kompozycje najbardziej lubię, ale na ogół wychodzą tylko raz :wink:

Lucynko tak się przyglądam i chyba kolor hibiskusa taki właśnie jest bo rośliny obok mają prawdziwe kolory :D
Dzięki za pochwałę wschodu ;:168 coś nie chce mi się jeszcze spać, bo ostatnio jestem wyspana. Jakby co to to kury na wybieg a ja do ;:19 ;:306
A Ty sobie smacznie śpij ;:167

Jadziu ja też już wykopuję rośliny i przesadzam, szczególnie te co chcę zdominować sąsiadki ;:306 Zadarniacze czasem też są agresywne więc musisz obserwować. Szczególnie mogą osłabić rośliny płytko korzeniące ;:131 Siewki różnych roślin są ciekawe i na ogół niepowtarzalne ;:215
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,Twój hibiskus ma takie inne płatki ,mój tez zakwitną jednym kwiatem ,ale płatki duże okrągłe,jakaś inna odmiana chyba,jutro u mnie znowu zupa dyniowa :uszy ,ale ugotuję na 2 dni mam nadzieję ,że sie wyrobisz,a jak nie to znowu będę gotować dyniową ;:306 ,u mnie znowu susza i rośliny zaczynają wisieć ,włącznie z dyniami,a mnie sie wcale nie chce już codziennie podlewać,wolę teraz robić przetwory,pozdrawiam i dobrej nocki ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Martusiu nastąpiło widzę zmęczenie materiału ;:4 W środku ziemia jeszcze ma trochę wilgoci, ale po wierzchu wydmuchana przez wiatr ;:224 Na razie z pracy nad M nic nie wyszło, bo chyba upał przegrzał mu ;:14 Liliowca chyba włożę do doniczki :wink: Kiepsko się tydzień kończy ;:222 Całuję i czekamy na lepsze czasy ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,mówisz,że Marusiowi przygrzało ,uśmiałam się ja dzisiaj też nie byłam w ogrodzie ,bo robiłam zupę dyniową i dynię na zimę ,potem biuro rachunkowe i papiery,obiad i po dniu, a w ogrodzie robota się piętrzy,wczoraj zbierałam maliny i robiłam kompociki a wcześniej też wyjazd i tak bez końca,znowu zapowiadają upały i pewnie jutro podlewanie mnie czeka,pozdrawiam i pięknych snów życzę ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martusiu u mnie jak na razie wyrosły cukinie i jestem z nich zadowolona, dyń nie będzie chyba wcale więc rezerwuję u Ciebie kilka ;:180 Oj żebyś wiedziała jak niektórzy panowie brzydko się starzeją ;:223 Ja wczoraj zrobiłam sobie labę ogrodową, nie wiem coś nie miałam humoru na nic ;:185 To zbieractwo pochłania większą część dnia, u mnie jeszcze zaczynają dojrzewać jeżyny. Lecą jabłka i też muszę coś z nimi zrobić, nawet nie dla siebie ale dla pracującej Agnieszki.
Rano tylko 9 st, a co będzie w dzień nie wiem bo chyba nie jakiś wielki upał. Życzę więcej czasu w ogrodzie, bo tam niby pracujesz a wypoczywasz. Całuję i pozdrawiam ;:196

Ogród późno letni i widzę że zaczyna przeważać żółć :D oczywiście przez wszędzie wyrastające rudbekie ;:333

Obrazek

W polu też czuć zbliżającą się jesień

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cynie jakieś takie niewydarzone :wink:

Obrazek

Afrykańska królowa ma coraz więcej czerwieni!

Obrazek

Dzisiaj o świcie!
Obrazek

Obrazek

Dobrego dnia!
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu ;:196 faktycznie u mnie również jesiennie na dodatek drzewa zaczęły zrzucać liście więc jakoś smutno się się robi.
Moje róże nie kwitły powtórnie , nie wiem dlaczego przecież podlewałam. Dopiero teraz po deszczu mają nowe przyrosty .Jest nadzieja Myślę że to wina upału i suszy.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grzybów nie ma bo i z czego jak od miesiaca nie ma deszczu.Co sie to dzieje z ta pogodą.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Śliczne dzielżany.
Bardzo ładne zdjęcie ze szczecią wyszło.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne zdjęcia ..A ta różyczka na końcu to jaka ? Cudo po prostu. ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

MARYSIU ,piszesz o rudbekii ,ale na pierwszej fotce pokazałaś dzielżan .
Afrykańska królowa ,co to . :?: Nie znam tej roślinki .
Dostałam od Ciebie takie coś .Co to . :?:
Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, i ja coraz częściej dostrzegam oznaki zbliżającej się jesieni. Trochę za wcześnie i trochę przykro, że to już tuż - tuż. Zdaje się, że to przez te zwariowane upały i - u mnie - potworną suszę. ;:145
Dzisiaj, jako że na mojej połowie ogrodów działkowych była woda, przez cały dzień z wężem po działce się prowadzałam. Nie wiem, ile hektolitrów wody wylałam, na pewno dużo, ale gdy wykopałam dołek, to ziemia zmoczona była na 'dwa palce' ( ok. 3 cm). Nic tylko głową o mur walić ;:223 ;:223 ;:223
U mnie też już zaczynają dominować żółcie. Jedynie celozje dopiero zaczęły się rozrastać i one dają nieco wesela. ;:138
Wyspałaś się ... Ja też, mimo że wczoraj długo popracowałam sobie przy przeróbce pomidorów. Spałam jak niemowlak do samego rana ... no, niemal południa ... co ja tu wypisuję! Wstałam w godzinach późnorannych. :;230 :;230
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie!
Umoczyłam się dzisiaj w przeróbkę jabłek, aronii i pomidory suszę ;:oj

Julciu moje róże kwitną, ale jakoś skromnie i niektóre mają malutkie kwiatki :wink:
Z czerwonej śliwki połowa liści na ziemi ;:131

Bożenko nigdzie nie ma grzybów w lasach ściółka sucha, musiałoby chyba tydzień padać ;:173

Dario dziękuję, a wiesz że ja lubię tą szczeć :D dzielżany lepiej się trzymają te żółte, bo brązowe leżą po ostatnim deszczu ;:131

Marto to Sebastian Kneipp ma bardzo ciekawy kolor ja go określam jako perłowy :D

Jolu tak pisałam o rudbekii ale nie odnosiło się to do zdjęcia tylko do żółtego które jest już powoli wszędzie :wink:
Ja Ci to dałam ? ale jako nasiona czy roślinę, bo nie wiem co to kwitło? może nikandra>
Afrykańska to Leonotis nepetifolia, zwana potocznie Klip Dagga :uszy

Luciu szkoda główki nie wal nią bo będziesz miała płaskoczole ;:196 Ogród Twój wygląda cudnie i wcale w nim nie widać suszy ;:108 Ja dzisiaj dostałam rachunek za wodę 50 % wyższy niż zwykle :shock: Czytałam że celozje Ci się sieją, dla mnie brzmi to orientalnie ;:224 Dzisiaj ja przerabiam a powoli chce mi się spać z nudów, ale jeszcze pasteryzuję to co w słoikach i reszta jutro bo mam dość. Jakoś szkoda zmarnować jabłek i córka tak się ucieszyła jak jej zaproponowałam, że jej zrobię sok i pulpę ;:218 Życzę Ci i dzisiaj spokojnej nocy ;:168
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Marysiu, piękne sierpniowe obrazki.
Za każdym razem, gdy spaceruje po Twoim szaliczku, poznaje jakąś nową roślinę ;:196 .
Dla mnie zwiastunami nadchodzącej jesieni są ścierniska i rumieniące się grona jarzębin ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ojejku! Alem się wystraszyła! Tego 'plaskoczola'! Już nie walę ;:14
Dzisiaj sobie 'bimbam', wczoraj uporałam się z pomidorami, a jutro czeka mnie robota z brzoskwiniami w syropie. Są już pięknie dojrzałe i najwyższy czas przygotować je do spożywania zimą. Śpij, Maryś, śpij i niech Ci się coś miłego śni. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”