Mój ogród na fotografii- część 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród na fotografii- część 9

Post »

:wit
Bogusia ;:196
Na chwilę obecna mam następujące roślinki, które mogłabym Ci podesłać, jakbyś chciała
Oto one:
Wielosił
Irysy kolory nn bo nie pamiętam gdzie jakie rosną :roll:
Irys niski ciemno fioletowy,
Dzwonek Pink Octopus i inny nn niebiesko-fioletowy
liliowiec niższy pomarańczowo-brązowy
floks biały

Natomiast piwonię bordową dopiero we wrześniu, bo nie pamiętam, na którym miejscu ją posadziłam jesienią ( w zeszłym roku jesienią przesadzałam piwonie gdzie będą sobie spokojnie rosły )

Truskawki już rosną, nowe listki wypuszczają :tan

Pozdrawiam serdecznie i miłego wieczoru życzę
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

Jak to cieszą pierwsze nowalijki,a jak smakują ;:215 ;:306
Magnolie piękne,ale ja niestety u siebie nie mam gdzie posadzić ;:145 .Super,że mogę podziwiać u Ciebie ;:185
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko! tez czytałam o pogorszeniu pogody, nawet z przymrozkami i deszczem ze śniegiem ;:222
Moja agrowłóknina czeka w pogotowiu na okrycie roślinek.Nowalijki super!!! U mnie druga strona tunelu też jeszcze do końca nie uporzadkowana. Tam sadzimy pomidory , a po bokach ogórki i bakłażany/ ale to dopiero 1 maja/
Ewuniu! bardzo proszę o iryski i dzwonki. Wielosił niebieski i floksy białe mam. Cieszę się,że truskawki przyjęły się , oby też obficie plonowały / w pierwszym roku na pewno owocowanie będzie znikome/
Aniu! nowalijki smakują wyśmienicie. W tym tygodniu będzie też już sałata z własnej, foliowej uprawy :tan

U mnie słonecznie ,a na termometrze w słońcu 21C. To lubię ;:215
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Bogusiu, na widok nowalijek aż ślinka cieknie. U mnie na razie tylko szczypior jest. Sałata rośnie ale pomału bo pod chmurką.
Za to kwitnie już kurdybanek, mam już czosnek niedźwiedzi i czosnaczek. Zielono się wreszcie robi dookoła, tylko jest bardzo zimno.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Nowalijki...... Kiedy ja je w końcu zjem? ;:306
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu! zimno teraz też u mnie. Kwitnie tarnina , a od dawien dawna sprawdziłam,ze gdy kwitnie jest zimno. Do 16 było ciepło ,słonecznie. Teraz wieje zimny, przeszywający wiatr. Ależ ta pogoda zmienia się w ciągu dnia. Kurdybanku nigdy nie używałam, choć chyba i u mnie on jest. Czy to specjalna jakaś odmiana???
Dorotkoja swoje wysiewy w tunelu foliowym poczyniłam w lutym i okryte były cały czas agrowłókniną. Nawet gdy podlewałam nie ściągałam jej . Odsłaniałam tylko do wyplewienia , bo te rosły w galopującym tempie/ ciepło, woda , więc miały raj ;:306
Ja mam już od 2 tygodni posadzone w ogrodzie ziemniaki , przykryte agrowłókniną . W ogrodzie powschodziła też rzodkiewka i posadziłam rozsadę sałaty. ,

Dzisiaj znowu kosiłam trawę, bo po tych deszczach galopuje. Poprzednie koszenie było zakończone w miniony piątek.
Zostawiam zdjęcia ogrodu, ilustrujące jego stan, w nowym tygodniu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Bogusiu, aż mi słów brakuje! Uwielbiam te Twoje plamy kolorów, tworzą klimat jak z obrazka. Kolekcja magnolii szykuje się imponująca :) Piszesz, że pierwsze tulipany przekwitły - jednak u Ciebie cieplej, bo u mnie pokazały się tylko dwa botaniczne i w donicach na pełnym słońcu (jeśli takowe jest) takie pojedyncze. A jakie bogate rozsady ;:oj Mi w tym roku niestety nie wyszło, dużo się działo w kluczowym czasie i nie dało rady. Jeszcze rok i na pewno się uda :wink:
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu!miło mi, że lubisz oglądać obrazki mojego ogrodu.U mnie wczesne tulipany , posadzone od strony południowej , pod ścianą budynku przekwitły. Dzisiaj część kwiecista ogrodu była pozbawiona mojej ingerencji ;:306 bo skupiłam się intensywnie na przygotowaniu grządek warzywnych. Pierwsze wysiewy poczyniłam już około dwa tygodnie temu , ale sporo mi zostało areału do zagospodarowania.Jutro zamierzam dokończyć warzywnik. Mam nadzieję,ze dobra aura będzie mi sprzyjała.
Rozsady są w miarę udane, choć nie wszystkie nasionka powschodziły. Te, na zdjęciach stoją jeszcze w domu/ niecierpek, pelargonie, ogórki/ a sporo mam już wystawionych do tunelu foliowego.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu w ogrodzie kwietnym chyba już wszystko masz porobione, czysto, ślicznie ;:215 ja dziś trawę pokosiłam, od razu działeczka ładniej wygląda :wit
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko! Niby tak , z grubsza porobione...ale gdy dojdę do końca ogrodu, trzeba zaczynać od początku. :;230 Ja nie mogę pozwolić sobie na ociąganie się czy zwłokę, chwasty by mnie prześcignęły. Wolę systematycznie dbać, ale 6 dni w tygodniu to za mało- /w niedzielę prace ogrodowe zawieszam, w tym dniu jedynie odpoczywam w nim/
Słoneczko od rana zachęca do wyjścia do ogrodu, kończę kawkę i zmykam ;:108 Czeka mnie dokończenie warzywnika , koszenie trawy i dalsze porządkowanie tunelu foliowego/ jednej strony/, bo po drugiej doskonale panoszą się już nowalijki :tan Pozdrawiam i posyłam słoneczko/ jeśli u Ciebie brak/ ;:306 Jego widok daje mi powera :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozdrawiam wszystkich moich gości , posyłając jednocześnie cudowne słoneczko!
A to nasz cudowny kwiatuszek/ ten najmłodszy / Starszy ,/ też cudowny /nie bardzo już chce się fotografować ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jest słoneczko, właśnie wysłałam zamówienie na nową folię do mojego tunelu, bo już zniszczony, łatam, ale na nic to wszystko, trzeba nową folię ;:108
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Bogusiu, kurdybanek to dzikie zioło. Na polanach jest tego dużo, ww ogrodzie pięknie rośnie ale jest inwazyjny. Zapach i smak rekompensuje kontrolę nad tym zielskiem. Można spotkać odmiany o pstrych liściach, używany do kompozycji kwiatowych. Najlepsze właściwości ma w czasie kwitnienia, taki z przypalonymi listkami na słońcu. Wnusio śliczny. Ja będę babcią w październiku.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ale słodziaka tam masz pięknego!!
Pięknie wiosennie w twoim ogrodzie,Duuze kępy gęsiówki,Może i moje będą kiedyś takie,
Miejsce do grilka przygotowane,
Ja jeszcze nie miałam czasu na grilowanie.Ale ognisko juz pierwsze było :)
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko! uprawa nowalijek w tunelu foliowym...a później innych np. pomidorów, ogórków , bakłażanów...to wspaniała bajka ;:108
Danusiu ! u mnie tego kurdybanka mnóstwo. Mam go dosyć , to pskudne zielsko/! A to nasza kochana wnusia...Michalinka..Michasia!
b]Aneczko! [/b]słodziak nasz kochany! Miejsce do grillowania jest , ale w naszym ogrodzie nie było. Grilllowaliśy u syna na budowie.
Gęsiówka tworzy wspaniałe kępy ;:108
Beatko!masz rację ..taki los ogrodnika , na szczęście odśnieżania od kilku lat nie ma .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”