Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

Elu
Mieszkam w tej mojej leśnej enklawie już trzynaście lal . Trochę roślin w tym czasie było już przetestowanych . Najlepiej lubię te , które same rosną . Hortensja i piwonie sama przjemność . Trzeba im tylko obciąć suche badylki i czasem , ale nie za dużo zasilić . Rudbekie , maki , fiołki trójbarwne , pysznogłówki , firletki też są fajne bo się same rozsiewają . Jedynymi kwiatkami , które wysiewam i pikuję to aksamitki , które potem też same rosną . Oczywiście , że wysiewałam inne kwiatowe cuda , ale te wyżej wymienione dają sobie radę bez mojej specjalnej pomocy . Lubię bardzo cynie , ale suczka też je lubi ..jeść . Wystarczy , że muszę przed nią ogradzać pomidory i ogóki .
Teraz jest niepocieszona , bo spady śliwkowe nocą wyjada borsuk i dla niej nic nie zostaje :D
Jednak jestem otwarta na Twoje propozycje roślin na moją działkę . :D
Pozdrawiam, Beata.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli lubisz rośliny ozdobne, które same rosną, to właśnie ja mogę Ci powiedzieć jakie, bo u mnie właśnie jest taki zaniedbany ogród, gdzie rośnie tylko to, co dało sobie samo radę np: funkie, ale też jest trochę takich kwiatów i roślin, które jak funkia ma niepozorne kwiaty, za to bardzo dekoracyjne liście i świetnie zadarniają ziemię, co hamuje wzrost chwastów i sprawia, że latami nie musimy praktycznie nic robić. U mnie miejscami jest taki cień jak w warunkach leśnych, ale wiosną to wszystko kwitnie i jest sam kwiat, Teraz te rośliny mają tylko liście i czas je już trochę ujarzmić, bo porozrastały się niemiłosiernie i wymieszały ze sobą. Porobię fotki, to coś Ci polecę, a nawet mogę się niektórymi podzielić :D
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Elu
Chętnie popatrzę na zdjęcia i z przyjemnością skorzystam z Twoich propozycji . :D
Ja też zupełnie serio mówiłam o nasionach pomidorów dla Ciebie . Oczywiście sprawa do dyskusji ;:108
Oczywiście nie o tej porze .
Dobranoc ;:196 idę spać ;:19
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

:wit Witajcie jestem po nieplanowanej przerwie.Mam awarię monitora i w poniedziałek muszę go oddać do naprawy.Dziś udało mi się go odpalić,nie wiem na jak długo.Jedną starą pięćdziesięcioletnią kosztelę mam i w tym roku obrodziła,a rodzi przemiennie.Przez tą suszę jabłka są niewyrośnięte,ale coś tam smaku złapię.
Wczoraj praktycznie ostatnie śliwki Węgierki oberwałem i taki widok to już historia do przyszłego roku.

Obrazek
Podobnie jak i ta nakrapiana:

Obrazek
Na osłodę zostało jedno drzewo takiej oto fioletowej:

Obrazek
Coś się kończy a coś zaczyna,jak to w życiu.Dojrzewają właśnie owoce szarej renety:

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
x - e-1

Post »

A zdjęcia koszteli nie masz? Witku, a potrafisz szczepić? Może tak byś nam zaszczepił zielone jabłuszka?

Obrazek

Marysia pisała, że..... prawdziwych koszteli już nie ma.... na rynku ;:145
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu zapomniałem dziś zrobić zdjęcia koszteli,ale przy najbliższej okazji to uczynię.Mam jedną jedyną taką starowinkę.Niestety nie jestem perfekt we wszystkim i szczepić się nie nauczyłem.Ze szczepienia to dobrze wychodzą mi tylko zastrzyki ;:306 ale Małgosia się wystrachała i wyleczył ją sok z pigwowca-powiedzmy.
Jeśli ogrodowo to pokażę Wam jeszcze maliny,które przeżywają drugą młodość:

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na podkładkach ja szczepiłam i nie jest to trudne, ale ja uważam że inaczej smakują kosztele rosnące na podkładkach a inaczej z tych starych drzew. Witku co sądzisz o tym? Elu jak masz możliwość zakupu podkładek do szczepienia jabłoni to powinnaś spróbować :D
x - e-1

Post »

No i Marysia jakby słyszała mnie podczas pisania do niej prośby o wyjaśnienie tej tajemnicy :D
Marysiu to się robi wiosną? Ino skąd te podkładki wytrzasnąć?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację Marysiu,nie ma nawet porównania.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
x - e-1

Post »

No to jakim cudem mieć taką jabłonkę pomijając kupno działki z takim starym drzewem?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witku podziwiam Twoje śliwy a jak pokazałeś maliny to mi szczęka opadła Obrazek

Ja postanowiłam jednak pryskać moje drzewa owocowe...nie ma wyjścia :wink:

Elu podkładki kupisz przez internet, a zrazy pod koniec zimy prześle Ci Witek. Zajdziesz instrukcję w necie i zniszczysz najwyżej dwie podkładki, a potem już bez problemu zaszczepisz.
x - e-1

Post »

Czyli potrzeba co najmniej 3 szt? Najlepiej 5. Ok będę szukała podkładek pod koniec zimy, a Witek wyśle mi rózgi. No a te zrazy to kiedy się właściwie ścina? Można też szczepić przez oczkowanie, ale to chyba trudniejsze?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu gdyby nie podlewanie co jakiś czas to maliny tak by nie wyglądały,podobnie jak astry.
Elu,Marysia dobrze prawi,ona się na tym lepiej zna niż ja. :oops:
Serdecznie pozdrawiam.
MK
x - e-1

Post »

Nie uwierzycie, ale w tle słyszę piosenkę, którą moja córa lubi ,, Hej Marysiu pokaż wszystkim co w swym ogródku masz,, :;230

Marysiu muszę znów zajrzeć do Twojego ogródka :D O Marysia już off. Ja dzisiaj całe popołudnie przed kompem, bo pracuję na siedząco jak ten świstak:D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu zrazy po mrozach się ścina i przechowuje w lodówce żeby nie wyschły. Oczkowanie chyba nie jest trudne, ale próbowałam kiedyś śliwkę zaszczepić i niestety rok był suchy śliwka z dala od wody i nie przyjęły się.
Elu mój ogródek pokazuję na 1000 sposobów więc zapraszam ;:306

Witku masz rację znam jeszcze jedną osobę co podlewała i też zbiera kilogramami :D
Nie znam się na tym tylko ja lubię próbować różnych rzeczy :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”