Wiosenny wiejski ogród cz. 25
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wiosenny wiejski ogród cz. 25
Róże cudne, szczególnie 'Blue Qeen'
Ta roślina do rozpoznania, to może być rdest plamisty różowokłosy.
Znasz może nazwę irysa?
Ta roślina do rozpoznania, to może być rdest plamisty różowokłosy.
Znasz może nazwę irysa?
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Aguś Liczę na nią

Lidziu dziękuję to szybko przejrzałam listę nasion i znalazłam Polygonum orientale - rdest wschodni. Poczekam jak rozkwitnie
Róża niby z LM, ale nazwana. Niestety irys to dar więc bezimienny, ale zauważyłam że ma ciekawe płatki. Jeżeli chcesz to zaznaczę i sprawdzę czy da się podzielić
Lidziu bardzo powoli rośnie Ipomopsis rubra, nie wiem dlaczego czy moja glina jej nie pasuje? a jak rośnie u Ciebie?

Lidziu dziękuję to szybko przejrzałam listę nasion i znalazłam Polygonum orientale - rdest wschodni. Poczekam jak rozkwitnie

- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Oj tak, patyczki zabiorę na pewno
, nawet nie wiesz jak dużo patyczków
I trzymam kciuki za Mozart'a bo wujek Google pokazał prawdziwe cudeńko po wpisaniu nazwy.
PS
Negocjuję 1 dzień urlopu w lipcu (za 15 sierpnia) więc jeśli się nie wybierasz na wywczasy to będzie to dzień dla nas

PS
Negocjuję 1 dzień urlopu w lipcu (za 15 sierpnia) więc jeśli się nie wybierasz na wywczasy to będzie to dzień dla nas

- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ta różowa też ładna 

- Maska
- Kontakt:
Małgosiu nie wybieram się nigdzie i już się cieszę
Akurat róże przekwitną (niektóre) i patyczki będą do wycięcia 

- Maska
- Kontakt:
To właśnie jest Mozartwitch pisze:Ta różowa też ładna

- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A wiesz, pasuje nazwa do róży 

- Maska
- Kontakt:
Wiem Agusiu dlatego byłoby mi jej żal 

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Ipomopsis rubra wymaga gleby bardzo przepuszczalnej i na mojej twardej glinie pomimo podsypania kompostem i piaskiem, prawie wcale nie rośnie.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Już się cieszę na spotkanie z Tobą i spacer po szaliczku
Pamiętasz, jak pisałam u Ciebie o wyciętych (ukradzionych) patyczkach z osiedlowej róży? Skubnęłam ją mimochodem będąc na spacerze z maluszkiem. Przyjęły się prawdopodobnie trzy. Jednej ściągnęłam kapturek wczoraj na próbę a dziś pięknie rozłożyła liście i chyba będzie chciała kwitnąć
Dwie pozostałe już wyskakują z butelek więc im także muszę ściągnąć kapturki. Czekam tylko jak się ochłodzi 

Pamiętasz, jak pisałam u Ciebie o wyciętych (ukradzionych) patyczkach z osiedlowej róży? Skubnęłam ją mimochodem będąc na spacerze z maluszkiem. Przyjęły się prawdopodobnie trzy. Jednej ściągnęłam kapturek wczoraj na próbę a dziś pięknie rozłożyła liście i chyba będzie chciała kwitnąć

- Maska
- Kontakt:
Lidziu no to kiepsko! chyba ją przesadzę, bo szkoda byłoby całkiem zmarnować. Dodam jej piasku i kompostu i zobaczymy. Nie ginie ale i nie przyrasta
Małgosiu a kiedy te patyczki pobrałaś w tym roku? bo jak w zeszłym to ok, a jak w tym to najważniejsza zima i ja zostawiam pod butelką to wiosny następnego roku

Małgosiu a kiedy te patyczki pobrałaś w tym roku? bo jak w zeszłym to ok, a jak w tym to najważniejsza zima i ja zostawiam pod butelką to wiosny następnego roku

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,różyczek tyle ci zakwitło i ta moja ulubiona też ,ale ona zmarniała,nie miała korzonków i jej nie mam ,może przysyp jeszcze raz ,i trzeba czekać dotąd aż będzie miała korzonki,u mnie też róże zaczynają kwitnąć ,dzień był bardzo gorący i nic nie popadało ani w nocy ,ani w dzień i chyba nie ma widoku na deszcz,i znowu będzie podlewanie a to zajmuje trochę czasu,to kiedy się do mnie wybierzesz,pomyśl coś o tym,pozdrawiam i pięknych snów życzę 

- Maska
- Kontakt:
Martusiu nie martw się jeden wykopałyśmy, a drugi jest przysypany
a jeszcze teraz widzę odrost taki młody więc jak zdrewnieje będzie różyczka
I u mnie cienia deszczu i teraz sprawdzałam prognozy to wszystkie się zmieniły i deszczu ani burz nie ma
Jak tylko pozbędę się kłopotu z mieszkaniem to zaplanuję wyjazd. Jeszcze trochę poczekaj
Spokojnej nocy i miłych snów 

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu śliczna różyczka
.Napisz mi proszę jeszcze raz jakie i kiedy pobierać gałązki róż do ukorzeniania bo nijak nie mogę ukorzenić oprócz odkładów ,ale nie każda sie tak da .Miłego dnia 

Pozdrawiam Alicja
- Maska
- Kontakt:
Alu najlepiej udają mi się z tych letnich gałązek. Jak róże przekwitną zostaną gałązki do obcięcia to wtedy takie mniej więcej grubości ołówka i długości 25 - 30 cm ucinam zostawiam tylko parę liści na górze a resztę obrywam, jeżeli te górne są za duże to je skracam do połowy nożyczkami. Wciskam te patyczki w pulchną glebę (ważne, żeby zapamiętać kierunek jak rosły) i nakrywam uciętą butelką plastikową, tą częścią gdzie jest korek który odkręcam. Tą dziurką podlewam od czasu do czasu (ważne!). W takim stanie zostawiam do wiosny, tylko przed zimą butelkę obsypuję suchymi liśćmi i kompostem. Chyba wszystko napisałam jakby coś było niejasne to pytaj