Pomidory pod folią cz.2
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
Zuzia 55 :Elu ten Ananas Noir jest wyjątkowo jasny u Ciebie.Mój jest ciemno bordowy
Co dziwniejsze mam trzy krzaki Ananas Noir i dwa z nich mają kolor trochę ciemniejszy, a trzeci jest jaskrawo pomarańczowy jak widać na zdjęciu. Dzisiaj bardziej już dojrzały i różnica jest bardziej widoczna. Niestety nie zrobiłam fotek.
Aniag78 Twoje pomidorki bardzo ładne, ale puszczenie na kilka pędów niestety opóźnia dojrzewanie. Plon jest wyższy, ale kosztem wcześniejszych zbiorów. Moje wszystkie na 1 pęd puszczone i sadzone po dwa w jednym. Mam wczesną odmianę Sub arctic planty i te właśnie puściłam kilka sztuk na 2-3 pędy- niestety wyszły na późniejsze od odmian średnio wczesnych.
Co dziwniejsze mam trzy krzaki Ananas Noir i dwa z nich mają kolor trochę ciemniejszy, a trzeci jest jaskrawo pomarańczowy jak widać na zdjęciu. Dzisiaj bardziej już dojrzały i różnica jest bardziej widoczna. Niestety nie zrobiłam fotek.
Aniag78 Twoje pomidorki bardzo ładne, ale puszczenie na kilka pędów niestety opóźnia dojrzewanie. Plon jest wyższy, ale kosztem wcześniejszych zbiorów. Moje wszystkie na 1 pęd puszczone i sadzone po dwa w jednym. Mam wczesną odmianę Sub arctic planty i te właśnie puściłam kilka sztuk na 2-3 pędy- niestety wyszły na późniejsze od odmian średnio wczesnych.
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wydaje mi się, że to są dwie różne odmiany, czytałam w którymś wątku Kozulkowym, jest Ananas i Ananas Noir
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Tak, też czytałam gdzieś o tym. Nasiona kupowałam jako ananas noir na alledrogoo i jak widać mam kolejną niespodziankę 
Znalazłam w necie odmiany: Ananas, Ananas noir i Ananas green.
Tu zdjęcie takiej właśnie pomarańczowej odmiany ananas: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=140
Wychodzi na to, że mam dwie, a może trzy odmiany-suuuper, lubię takie niespodzianki

Tu zdjęcie takiej właśnie pomarańczowej odmiany ananas: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=140
Wychodzi na to, że mam dwie, a może trzy odmiany-suuuper, lubię takie niespodzianki

-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zobaczę, co u mnie wyrośnie, bo z akcji miałam Ananas i Ananas noir, oba jeszcze zielone, a dodatkowo miałam Amana orange i okazało się, że trochę byle jak podpisywałam siewki i teraz nie wiem, które Ananas, a które Amana 

Dorota
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Trochę teorii ananasowej podsyłałem niedawno w tym wątku:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p5254736
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p5254736
pozdrawiam, Tomek
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Twoje też są podobne do Ananas Paradeiserela151 pisze:Tak, też czytałam gdzieś o tym. Nasiona kupowałam jako ananas noir na alledrogoo i jak widać mam kolejną niespodziankę

-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Tomku, czytałam o to o ananasach, a nasiona mam z akcji od różnych osób, więc dopiero jak dojrzeją będę mogła je konkretnie zakwalifikować.
Dorota
Zaprezentuję moje cudaki. Mój trzeci sezon ogródkowy, pomidorowy również. Z roku na rok pomidorki coraz ładniejsze i wydajniejsze. Widać olbrzymią różnicę patrząc na roślinki bardziej "dośwadczonych" sąsiadów
. Teraz uczą się od młodej. 
Obraz po tygodniowej nieobecności

Pierwszy w tym roku tak poważny zbiór - wczoraj - jednorazowo ponad 3 kg (w mniejszych ilościach pojawiały się już od miesiąca pozwalając na podjadanie)

Żółta zeberka Kozuli

Megagron buduje

Obraz po tygodniowej nieobecności

Pierwszy w tym roku tak poważny zbiór - wczoraj - jednorazowo ponad 3 kg (w mniejszych ilościach pojawiały się już od miesiąca pozwalając na podjadanie)

Żółta zeberka Kozuli

Megagron buduje

Jaki piękny zbiór, u mnie dalej nabierają masę, zieloną masę
.

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Elu , tak wszyscy się zachwycają, że zastanawiam, żeby w przyszłym sezonie posadzić ze dwa krzaki megagrona, bo w tym roku do testowania posadziłem Adonisa, a towarową odmianą są Vp-1 i Vp-2.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Piękne pomidorki Tomku, a żółta zebra , moim zdaniem, najładniejsza
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Ja swoją uprawę zostawiłem dokładnie 25.06 tego dnia wyjechaliśmy na miesięczny urlop z którego jeszcze nie wróciliśmy, sąsiadka która zajmuje się uprawą ( choć to może za dużo powiedziane bo podlewa i otwiera tunel ) dzwoniła że krzaki niesamowicie się rozrosły. A jak je opuszczałem praktycznie ogołociłem krzaki ze zbędnej zieleniny wiedząc że długo mnie nie będzie. Nie wiem czego się spodziewać ale podobno niektóre pomidorki się czerwienieją to sukces bo jak je opuszczałem miały już 6 grono i wysokość około 1,6m. Przez tyle czasu nie dostały ani kropli gnojówki ani azofoski o opryskach nawet nie wspominając. Teraz we Włoszech nakupowałem trochę nasion jednak niczego specjalnego nie znalazłem, specjalnie dla mnie teściowa znalazła spore drzewko liścia laurowego i rozmarynu wylko weź to zabierz do kraju ;)
Ludwik-to Ty jeszcze megagrona nie testowałeś?ekopom pisze:Elu , tak wszyscy się zachwycają, że zastanawiam, żeby w przyszłym sezonie posadzić ze dwa krzaki megagrona, bo w tym roku do testowania posadziłem Adonisa, a towarową odmianą są Vp-1 i Vp-2.