Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

Elwi tak i one stały tak i dmuchały i dmuchały. ;:306 Chmurka to floks kanadyjski. A jeśli chodzi o świerki to nie wiem zupełnie co im dolega. Na pewno mają ochojnika świerkowo modrzewiowego, modrzewie już załatwione w zeszłym roku wszystkie, do tego albo brązowienie igieł, albo rdza świerka, ewentualnie fytoftoroza. Opryskać się ich nie dało, więc pryskałam ile sięgnęłam i lałam na pień, ziemię. Nic nie dało a stosowałam naprzemiennie różne środki, a na koniec wichura połamała ;:145 . Tuje też zaczynają coś brązowieć miejscami, marnie to widzę. Mszyce widzę też się zaczynają ;:223 .

Lubisz tulipany? :;230 dla Ciebie moje jeszcze kwitną , to już trzeci tydzień, jednak cień czasami służy ;:215 .
Obrazek Obrazek
Obrazek
Na tego jeszcze czekam, mam nadzieję, że deszczyk pada.
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko przyznaję nie wygląda to ciekawie :shock: Myślę że mocne ręce szybko nabiorą ochoty na usunięcie drzew ;:215
Masz te śliczne floksy kanadyjskie we fiołkowym kolorze, też sobie takie kupiłam ;:333 Dziewczynki w dmuchawcach jak zwykle ;:167 Powoli cebulowe odchodzą!
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko szkoda tych iglastych wielkoludów. Niestety nie masz zbytnio wpływu na to co się z nimi stało, to i martwić się nie powinnaś. Po co się zamartwiać, skoro i tak nic nie zmienisz? ;:168 A może się zdziwisz i Twoje cienioluby polubią więcej słonka? Już nie raz o tym czytałam, że rośliny potrafią świetnie sobie dawać radę, nawet gdy warunki dla nich nie są zbyt idealne. ;:333 A może powstanie nowa rabata? W innym cieniu drzew?
Przytulam Cię mocno. ;:168
P.S. Moja córka też nie przepuści żadnemu dmuchawcowi a taka już duża z niej panna. :D
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorotko,bardzo zmienia sie Twoje miejsce na ziemi ,chociaż tak rzadko tam bywasz,chore i połamane świerki bolą ,ale nie ma rzeczy niezastąpionych ,tak jest w przyrodzie ,że jedno zastępuje drugie ,mozna nasadzić co innego ,brzozy sie tak super przezentują ,buki można z lasu przynieść i je przycinać ,żeby nie były takie wielkie ,można zrobić żywopłot bukowo grabowy ,obie rośliny nadają sie do formowania na żywopłot i można przynieść siewki z lasu ,albo kupić za parę groszy,a ogród kwiatowy bardzo pięknieje ,w lecie będzie już wszystkiego pełno,pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:168
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu właśnie oby nabrały ochoty ;:306. Co do dmuchawców to też je uwielbiam, tylko ja już zamiast trawy wszędzie mam mlecze ;:306 .

Aniu nie mam wpływu i pewnie przeboleję, jak i zeszłoroczne straty i straty zimowe, tylko czemu wszystko na mnie się skupia. ;:223. Masz rację na pewno musi powstać nowa rabata i może w cieniu drzew ale to już będzie zupełnie coś innego. Może lepszego :D .

Martuś właśnie brakuje mi pomysłów, trzeba będzie wszystko przeorganizować. Boję się wsadzać iglaków, że znowu zaraza pójdzie. Ale myślałam właśnie o brzozach, przy wejściu koło furtki taki mały gaj brzozowy, buki też by chyba fajnie rosły bo słoneczko by miały ;:333 .

Truskawki i porzeczki i borówki pięknie kwitną, już się nie mogę doczekać ;:183
Obrazek
Obrazek Obrazek
Warzywa już rosną.
Obrazek
Trochę kwitków
Obrazek
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Piękne zdjęcia, zwłaszcza te dwa ostatnie!
I te drobiazgi wokół oczka! ;:173
Warzywnik piękny, tyle miejsca! Ja nawet połowy tego nie mam! ;:145
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Śliczne zdjęcia Dorotko i przypomniałaś mi, że mam takiego kuklika ale zarósł innymi kwiatkami, koniecznie muszę go znaleźć :D Ja też nie mogę się już doczekać na owoce.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Cieszę się, że płomyk kanadyjski nie dał plamy :lol: Zresztą o prawie bezobsługowy więc nie mogło być inaczej!
Roślinki czekają na Ciebie 8-) Napiszę wieczorem na pw.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Weekend minął jak zwykle szybko. Dużo pracy, dużo pielenia, dużo sadzenia- to oczywiście lubię. Zawitałam w weekend do Aprilkowego lasu i powiem Wam, zakochałam się w tym lesie. ;:167
Cudowny zapach, słońce przebijające przez drzew, kwitnące azalie i Rh. Jola ma wszystko przemyślane, poplanowane i ma wielkie serducho. Jolu dziękuję jeszcze raz za bagażniki roślin i za pomysły, które u Ciebie podpatrzyłam i na pewno wykorzystam. ;:196
takasobie pisze:Piękne zdjęcia, zwłaszcza te dwa ostatnie!
I te drobiazgi wokół oczka! ;:173
Warzywnik piękny, tyle miejsca! Ja nawet połowy tego nie mam! ;:145
Miłka dziękuję, choć ze mnie słaby fotograf, do tego źle widzę przez obiektyw, ale jak nastukam 100 zdjęć w weekend to zawsze jakieś dwa będą ok :;230 . Warzywniak i ja mam za mały nic mi się nie mieści. W sobotę pomidory wysadzałam w rządki pomiędzy sałaty i rzodkiewki, dobrze, że chociaż rzodkiewki są już do jedzenia, a sałatę porozsadzałam.
Maska pisze:Śliczne zdjęcia Dorotko i przypomniałaś mi, że mam takiego kuklika ale zarósł innymi kwiatkami, koniecznie muszę go znaleźć :D Ja też nie mogę się już doczekać na owoce.
Marysiu, widzisz, warto czasem zglądać ;:306 . A ja też nalazłam u siebie kilka sztuk agrestu, na krzakach sadzonych wiosną. ;:215
JacekP pisze:Cieszę się, że płomyk kanadyjski nie dał plamy :lol: Zresztą o prawie bezobsługowy więc nie mogło być inaczej!
Roślinki czekają na Ciebie 8-) Napiszę wieczorem na pw.
Jacku bezobsługowy to nie znaczy, że ja go nie zepsuję , potrafię czasem zmarnować roślinę albo wypielić, ale ten floks jest po prostu cudny. Napisałam pw.

Trochę fotek.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorotko,coraz wiecej nasadzeń i kwitnień ,jak to się wszystko szybko robi ,jak sie patrzy z boku :uszy ,podoba mi się i warzywnik ,podziwiam Cię ,bo w końcu nie jesteś tam codziennie,a wszystko bardzo zadbane,pozdrawiam i i miłego dnia życzę, u mnie słoneczna żarówa :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś dziękuję staram się jak mogę, a roślin przybywa w większości dzięki Wam wszystkim, za to wielkie dzięki ;:168 . W sobotę, tak żargonowo powiem, z pola zeszłam o 23, a w niedzielę jak wlazłam w truskawki tak popołudniu wyszłam. Oczywiście cała zsypana przez słońce, rosną w słońcu, nabawiłam się alergii słonecznej? ;:202 .Mówisz, że żar z nieba leci, ja wolę słońce w cieniu ;:306 , a to zaleta drzew.
To obiecane zdjęcia bo mi praca przerwała :;230 .
Jak dojechaliśmy na działkę , taka niespodzianka nas zastała.
Obrazek Obrazek Fakt, że jedna ale ile ma zdjęć ;:306 i zobaczymy czy przetrzyma u mnie, czy skończy jak inne ;:224 .
A dziewczynki delikatnie Joli -April dawały znaki , że im się podobają Jej pięknie kwitnące Rh i azali w Aprilkowie, z nadzieją że te kwitki też dostaną ;:306 , ale nie dała się namówić ;:306 .

Orliki , też będzie sesja.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ten się dopiero rozkręca.

Obrazek

I ten
Obrazek
A ten orlik , to mój nowy nabytek od April , prawie czarny
ObrazekObrazek
Ostatnie tulipany
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Prawie czarny orlik piękny! Będę na takiego polować. ;:215
I poducha floksa niezmiennie zachwyca. ;:oj
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze nie koniec ale już nic nie piszę, bo się opisałam i skasowałam ;:223 .
Obrazek

Wejście do sadu, pergola jeszcze goła , ale obsadzona, a z tyłu ta zielona ściana zaraz będzie biała od czarnego bzu ;:215
Obrazek

Teraz trochę pospacerujmy wokół oczka, zaczyna się robić gęsto :D .
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Już niedługo
Obrazek Obrazek

Zapiszę bo znowu zniknie, zaraz przejdziemy do części leśnych :;230 .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jakie piękności! Orliki powalające. Mnie strasznie wkurzają, bo rosną, gdzie nie siałam, ale maj bez orlików...? Kwiaty na cienkich łodyżkach jakby zawieszone w powietrzu!
Śliczne irysy! Azalia - miód!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aneczka1979 pisze:Prawie czarny orlik piękny! Będę na takiego polować. ;:215
I poducha floksa niezmiennie zachwyca. ;:oj
Będę pielęgnować, żebyś mogła upolować ;:306 :wink: . Floks o tak ciągle zachwyca co widać na ciągłym zwrocie soczewki aparatu w jego stronę ;:224 .
Obrazek Obrazek
Obrazek
takasobie pisze:Jakie piękności! Orliki powalające. Mnie strasznie wkurzają, bo rosną, gdzie nie siałam, ale maj bez orlików...? Kwiaty na cienkich łodyżkach jakby zawieszone w powietrzu!
Śliczne irysy! Azalia - miód!
Dziękuję ;:196
Iryski dopiero zaczynają, a takie piękne kępy orlików to pierwszy raz są, rewelacyjnie się prezentują. A chabry też niczego sobie...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

A mieliśmy przejść na skraj lasu ;:306 To w takim razie później. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”