Dziękuję Forumowiczom za odwiedziny i bardzo miłe wpisy

.
barbra13 pisze:/ ... / ale dzielisz się swoją wiedzą i doświadczeniem, opisując nie tylko sukcesy w uprawie roślin, ale także te gorsze momenty

.
- na Forum jest coraz więcej zwolenników - amatorów uprawy Adenium. Ja zaczynałem w zasadzie od przysłowiowego "zera" wiadomości na temat uprawy tych roślin - wiem, że początki są bardzo, bardzo trudne, szczególnie gdy "stawia" się pierwsze kroki w danym temacie. W wątku tematycznym, jest zadawane sporo pytań na temat podstawowych wiadomości związanych z uprawą tych roślin dlatego uważam, że moje (nie tylko) spostrzeżenia mogą być przydatne dla osób, które podejmują próbę opieki nad tymi roślinami zresztą, takiego postępowania nauczyłem się na tym Forum. Opiekunowie kaktusów, bardzo często wymieniają się swoimi doświadczeniami związanymi z prawidłową opieką nad kaktusami - przykład idzie z "góry".
Dzisiaj, krótka "historia" z nie tak "tragicznym" początkiem:
- postanowiłem przyciąć jedno z moich Adenium, bardzo "nierówno" rozrastała się roślinie korona:
- przed przycięciem:
- po przycięciu:
To Adenium już kwitło, kwiat rozmiarowo jeden z większych kwiatów, jakimi kwitły Adenium z mojego własnego wysiewu nasion.
Mała przeprowadzka do większego lokum, jednej z moich hoj:
- przed przesadzeniem:
- i już po:
- pisałem jakiś czas temu o próbie ukorzeniania dwóch liści hoi, którą pokazałem wyżej. Próba bardzo udana, ale tylko częściowo, tz liście bardzo ładnie ukorzeniły się, jednak nie ma żadnych "znaków - zapowiedzi", że będą wyrastać nowe młode pędy, zapewne brak chociaż najmniejszego "kawałka - odcinka" pędu matecznego, jest tego przyczyną:
- zastanawiam się czy nadal próbować "uprawiać" te dwa bardzo ładnie ukorzenione liście i podpatrywać co z nich

"coś wyrośnie" ?
Dla porównania wielkości i wyglądu liści, fotki drugiej hoi, która też rośnie u mnie od małej ukorzenionej sadzonki:
- liście tej hoi są dużo, dużo większe od liści hoi przesadzonej dzisiaj i bardziej intensywnie "wysrebrzone". Obie hoje jeszcze nie kwitły.