Róże u Doroty...2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty...2015

Post »

Aniu aneczka1979 doczekasz się już lada chwila ;:65 Ja jeszcze czekam na tę drugą.
Wisley 2008 to młodziutka róża z wiosny. Na razie wiem tylko jedno...Jest absolutnie zjawiskowa i bardzo fotogeniczna.

Jeszcze raz specjalnie dla Ciebie Wisley 2008

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Anastazja80 Amber Cover w tej chwili ma ok. 80 cm wysokości i podobnie szerokości. Co roku kwitnie bardzo obficie i nie sprawia żadnych problemów ;:215

Amber Cover i w jej nóżkach Stephanie Baronin zu Guttenberg Rose

Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit jak w raju :heja :heja :heja Dorotko czy to ta ławeczka, która stoi koło
podwyższonej rabaty :D Lubię Twoje rabatki w ogrodzie... kolory dla mnie są super ;:215
Pamiętasz jak Ci mówiłam jak posadzę Novaliskę, mam ich trzy dwie rosną właśnie w sposób jaki Ci mówiłam,
a jedną zaryzykowałam i posadziłam w trochę bardziej nasłonecznionym miejscu.
Te dwie ładnie rosną i olbrzymka ma już kolorowe pączki... ale, ta co ma więcej słonka jest wyraźnie mocniejsza i pąki praktycznie się za chwilę otworzą.
Chyba jesienią przesadzę te dwie spod północnej strony pergoli na trochę więcej słonka... :D
najwyżej parasolkę będę im otwierać :;230 Jak Twoja w tym sezonie ... chyba posadziłaś do gruntu.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Uff, ale się wreszcie napatrzyłam i nasyciłam Twoimi różami. Są piękne i dorodne; warto popracować na taki widok ;:63 .
Wczoraj wieczorem zobaczyłam tylko pierwszą część i dalej nie dałam rady, ale i dobrze, bo rano lepiej reaguję na takie cudeńka ;:108 .
Piękna różanka ;:138 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Dorotko, zdjęciami czarujesz Obrazek
U Ciebie sucho, a ja znów pociachałam powojniki z uwiądem ;:161
Młode róże jak na razie opierają się chorobom i plamistości. Od połowy tygodnia ma już znów przyjść lato więc mam nadzieję, że ogród odżyje, bo jakoś przysnął ostatnio przez te deszcze i chłody.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Bardzo mi się te pomarańczki spodobały. Ojjj bardzo.
Kupiłam Red Leonardo ale tradycyjny też jest piękny. Chyba się w przyszłym roku bez niego nie obędę.
Afrodite cudowna. Ciemne liście, piękny jasny kwiat.. Ah... ;:173
Floresita
200p
200p
Od: 2 lis 2014, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To na pewno jest Tom-Tom. U mnie pomimo zimnego klimatu zakwitł już ponad dwa tygodnie temu, i to od razu bukiecikiem trzech kwiatów. Widać, że będzie bardzo "wigorną" różą - mnie on się podoba. Tak jak pisałam, z jednego łososiowego kartonika bujnie zakwitł mi Abraham, natomiast żółty kartonik otwiera bukiety pąków w kolorze krwistej czerwieni! Reszta auchanowych angielek jeszcze nie kwitnie. Kupiłam też wiosną 1 kartonik pomarańczowy z różą angielską z OBI (z tej serii z której ty kupiłaś białą). Miałam nadzieję, że będzie z niej Charles Austin, ale również okazała się Abrahamem. Do róży Emilien Guillot przymierzam się już drugi rok, ale teraz po obejrzeniu zdjęć twojej - decyzja zapadła! Jest tak piękna. że wprost nie sposób opisać słowami jej urody! Po prostu poraża i zapiera dech w piersi jej uroda! Powinnaś dawać wcześniej ostrzeżenie, że zamierzasz umieszczać jej nowe zdjęcia, żeby osoby o słabym sercu mogły się odpowiednio przygotować ...
Anastazja80
500p
500p
Od: 20 mar 2014, o 19:59

Post »

Dzięki dorotka350, już postanowione, jesienią (zainspirowana zdjęciem twojej róży) zamawiam Amber Cover.

Pozdrawiam
Anastazja
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Też bym taką ławkę przytargała do ogrodu, wielkie brawa należą się eMkowi za jej renowację ;:138
Jest piękną i użyteczną ozdobą ogrodu, można na niej posiedzieć i róże podziwiać.
A różyczki, które się do mnie uśmiechają to:
Abraham Darby, Falstaff, Sharifa Asma i jeszcze doszła Wisley 2008 :roll:
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Dorotko pięknie , Oczu nie mogłam oderwać. Augusta oprócz pięknych kwiatów ma również niesamowity zapach. Ilość angielek naprawdę imponująca ;:138
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Uwielbiam Twoje różane panienki, co jedna to piękniejsza :shock:
Wisley 2008 - wow!!! Prześliczna !!!
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie Red Leonardo strasznie długo trzyma pąki. Jak żadna inna róża. A ja już nie mogę się doczekać, aż moje wiosenne sadzonki zakwitną tak jak twoje.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Dorotko, u mnie podobnie jak u Aneczki Ascot nadal w pączkach. A le za to zaszczyciła mnie łaskawie pierwsza Pastella ;:173
W ubiegłym rogu grubo zastanawiałam się nad wyborem między Piano i Red Leonardo. Zostałam przy Piano, głównie przez twoje zdjęcia. Teraz Patrzę na RL i zaczynam kombinować czy aby gdzieś jej nie upchnąć ;:306 Wyłapałam też różę Geoff Hamilton, głównie przez nazwę i myślę sobie, że fajnie by było posadzić ją obok Lady Emma Hamilton.. Rodzinka w komplecie :;230
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Dorotko - Ładnie Ci wyrosła Amber Cover. Moja w tym roku od samego początku chorowała. Jako pierwsza złapała plamistość i w pierwszym kwitnieniu, które trwało może tylko tydzień, więc nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć, zakwitła może 5-6 kwiatami :oops: .
Augusta to mistrzostwo świata!
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witajcie :wit

Witam Was dzisiejszym zdjęciem ogrodu - zmęczonego słońcem i lejącym się z nieba żarem.

Obrazek

Temperatury jak w tropikach, palące słońce, do tego dramatyczna susza.... tak nas przywitał lipiec ;:3 Róże gotują się w słońcu, większość ma przypalone kwiaty, które momentalnie się osypują. Najlepiej z upałami radzą sobie te najjaśniejsze, chociaż jest też kilka innych, ciemniejszych wyjątków, które ekstremalne temperatury znoszą całkiem nieźle.
Moim głównym zajęciem od kilku dni jest podlewanie i ścinanie całymi wiadrami przekwitniętych kwiatów. Trochę mi smutno, że czerwiec minął tak szybko i z każdym dniem kwiatów będzie coraz mniej. Czas stanowczo za szybko mija.... :( Na dodatek pogoda też nie sprzyja, wszystko przekwita w błyskawicznym tempie, a na kolejne kwitnienie trzeba będzie trochę poczekać.

Majeczko ;:196 tak, to jest ta ławeczka :)
Obie Novaliski posadziłam go gruntu, ale z tym zacienieniem chyba trochę przesadziłam... :oops: Słońca mają za mało, bo tylko ze dwie, trzy godziny. Jesienią czeka mnie znów wykopywanie i przesadzanie w inne miejsce i mocno się zastanawiam gdzie to ma być, bo u mnie nie dość, że z miejscem już krucho, to albo patelnia, albo cień...A to jak widać dla nich nie najlepsze. Gdyby nie moje obawy, że w donicy mogą zmarznąć, to chyba byłoby najlepiej posadzić je właśnie tam. Postawić na tarasie i w razie mocnego słońca rozkładać parasol :;230 W zeszłym roku taka opcja sprawdziła się doskonale.

Novalis w cieniu

Obrazek

Obrazek

Aniu Pulpa222 ;:196 Zobacz, mam niespodziankę...młodziutka The Pilgrim wciąż zawiązuje nowe pączki i daje po kilka kwiatów.

Obrazek

Zuza niedługo nie będzie czym czarować...Jak dłużej utrzymają się upały i brak opadów, to szybko będzie po kwiatach...Na razie cieszę się tym co jeszcze kwitnie. Na szczęście niektóre marudery zaczynają dopiero, więc może i w lipcu nacieszymy się różami.
Martwi mnie tylko młodziutka Larissa...Większość pąków pozrzucała ;:174 , zupełnie nie wiem dlaczego. Nawet nie zrobiłam jej jeszcze żadnego zdjęcia, bo to co kwitnie, to jest gdzieś na ziemi, a pąków na górze zostało bardzo mało...A zapowiadało się takie ładne kwitnienie tej róży...
Za to pierwsze kwiaty pokazała wreszcie Chantal Thomas...i jestem nią zawiedziona. Kwiaty małe, niezbyt trwałe, pokrój krzaczka też nie za bardzo ;:185 Na domiar wszystkiego nie podoba mi się kolor jej liści. Podejrzewam jakąś chorobę, ale nie mam pojęcia co jej może dolegać?

Obrazek

Obrazek

Madziu ja też lubię pomarańczki. Dodają energii w ogrodzie i rozweselają :D
Leonardo da Vinci to ;:215 róża. Uwielbiam ją za całokształt - za obfite kwitnienie, piękne , trwałe kwiaty, ładny kolor, sztywne pędy. Nie wyobrażam sobie różanki bez tej odmiany. Tak samo jest z Aphrodite ;:167 I jak na razie doskonale radzi sobie z tymi wysokimi temperaturami. Kwiaty od momentu rozkwitnięcia nic się nie zmieniły ;:333

Obrazek

Obrazek

Floresito zakwitła kolejna rabatowa z Auchana. Miała być Flamenco...ale wydaje mi się, że to nie jest ta róża ;:218
U mnie obie czerwone kupione jako angielska czerwona, to wielkokwiatowe - pierwsza to Papageno, a druga też ma krwistoczerwone kwiaty. Obie znajdą inny dom...pójdą do ogrodu teściów. Po cichu liczyłam, że chociaż jedna z nich okaże się być William S...tak jak w zeszłym roku...niestety.
Emiliem Guillot jestem zachwycona. Nie dość, że ma sztywne pędy, zwarty krzak, nie rozłazi się na boki, nie zwiesza, to jeszcze kwitnie obłędnie, pachnie i całkiem nieźle znosi te upały.

Domniemana Flamenco

Obrazek

Pierwsze kwiaty nieśmiało pokazuje kolejna debiutantka - Schone Koblenzerin

Obrazek

Anastazja80 mam nadzieję, że będziesz zadowolona...ja nie żałuję, ze zaprosiłam ją do siebie.

Jeszcze raz Amber Cover

Obrazek

Ewuniu7 z tej ławki mogę podziwiać większość rabat :D
Wszystkie różyczki, które wpadły Ci w oko są śliczne ;:138

Wisley 2008

Obrazek

Moniko ;:196 Augusta jest dopiero drugi sezon, ale już w pierwszym pokazała się z jak najlepszej strony. A w tym roku szaleje na całego :heja

Pierwszy kwiat rozwinęła młodziutka, tegoroczna Cream Abundance

Obrazek

Skończyły się uśmieszki, za chwilę wracam....
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Piękne róże,moja Novalis nie zachwyca jak na razie, najpierw kwiaty ucierpiały na wyglądzie przez deszcze,teraz chyba temperatury im nie służą
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”