Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Nieustannie zachwycam się tulipanami. Chyba mamy szczęście, bo w naszym klimacie możemy cieszyć się nimi już od pewnego czasu. Ładnie u Ciebie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Ja też podziwiam ten śliwkowy kolor barwinka! Kiedyś go nawet miałem ale wyleciał.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku! Ten barwinek jest chyba najbardziej żywotny zaraz po barwinku major. Bardzo mi się podoba i chyba najbardziej go lubię.

Obrazek

Mam jeszcze taki o pełnych kwiatach

Obrazek

Ewka! Ja też się zachwyca! I swoimi i cudzymi tu na forum. Musimy się nimi nacieszyć, bo niedługo przekwitną ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Karolina! Dziękuję bardzo! Tak teraz we wszystkich ogrodach! Aż się chce żyć!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gabriel! Też tak mam! ;:306 Teraz to luzik, łopatka, kompościk i następna! No i zawsze kilka miłych słów do karpy ;:306

Obrazek

Obrazek

Kasia! Ja już nie dokupuję w Ogrodzie Botanicznym. Nie będę miała gdzie posadzić ;:223 Faktycznie, ja kupiłam sporo tulipanów w biedronce. A ten fajny i ...pachnie!

Tolinka! Tak to chyba to, bo potem takie "pieniążki" wiszą!

Justyna! Jasne, że damy radę! W przyszłym tygodniu wystarczy, jak posadzisz! Ale będzie pięknie! ;:173

Dziś trochę odpoczynku. Zadoniczkowałam kanny, ale nie wstawiałam do szklarni, bo jest ciepło, wystarczy im!
Trzy dalie posadziłam tylko - moje "wiatraczki" ;:173

Poza tym hamak... wreszcie!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Miłko-pachnie,nie wpadłam na to żeby go powąchać,a i z karpami nie gadałam :oops: .Ja na pewno coś tam kupię,może uda mi się nabyć sasanki,bo też bardzo je lubię,no i w ogóle lubię nasz botanik :)
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Nie chcę Ci się za mocno narażać ;:306 , ale kanny, to nie moja bajka. Może dlatego, że na moim piachu nie chciały rosnąć, a o kwitnieniu mogłam pomarzyć ;:174 . Moja kuzynka jednak je uwielbia, stąd moje pytania.
Pod dalie podłożyłam 'żarełka', więc mam nadzieję iż wszystko będzie dobrze. Zobaczę, jak będą rosły ten pierwszy raz ;:224 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajny ten fioletowy barwinek :)
Ja mam zwykły, niebieski.
Już sadzisz dalie? Tak się zastanawiałam nad swoimi, czy nie za wcześnie?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

piękne te pełne tulipany. Moje już się wyrodziły i raczej są pojedyncze... Karp dalii masz mnóstwo. Podziwiam. Widok przy kwitnieniu świetny :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Cześć Miłka,
Posadziłam wczoraj 12 dalii myśląc cały czas o Tobie ;:196 no jakoś tak teraz dalia tylko z Tobą mi się kojarzy ;:3 dalie bedą oddzielały warzywnik od rabaty różanej. No może być trochę dziwnie.... :;230
Moje 12 sztuk, to jak twoja jedna skrzyneczka :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justi! Bardzo mi miło :D Dalie są takie piękne i wdzięczne! Ja też mam w zasadzie w takim miejscu, gdzie po jednej są truskawki i dalej warzywa, a po drugiej roże. Więc nic śmiesznego :wink: Ja w zasadzie dalie mam wszędzie oprócz cienia głębokiego... :wink:

Mariola! Teraz jest czas tulipanów! Jest pięknie! Zamierzam dosadzić jesienią z 50 sztuk, bo zawsze wiosną czuję niedosyt ;:306 A karp już nie mam dużo. Większość posadzona! :tan Jakieś tam drobiazgi pozostały.

Aga! Taki niebieski też u mnie rośnie, też go lubię, jest taki radosny.

I wariacje nt barwinków:

niebieski pełny
Obrazek

major
Obrazek

variegata
Obrazek

Aniu! Nie ma obowiązku lubienia kann. ;:306 Ja nie wiem jak to jest, ale kiedyś mi kiepsko rosły. Zaczytywałam się tu na forum o ich uprawie, cudowałam, wysadzałam, jakieś czary mary uprawiałam i pięknie rosły. Teraz nic nie robię (jak pisałam) i też mi rosną. Tyle, że nauczyłam się je przechowywać. Po prostu nie otrząsam z ziemi i z bryłą układam w skrzynkach. One same się wzbudzają na wiosnę i jak sadzę do ziemi, już są rozhulahe i chętne do rośnięcia.

Kasik! Ja ich nie wąchałam ale przechodziłam obok i ... mi zapachniało! Przypomniałaś mi, że muszę wysiać maciejkę ;:306 Daj znać, kiedy dokładnie będziesz w Botaniku na pw.

Dzis kolejne 10 dalii poszło do gleby! :tan Niewiele już zostało, miejsca powinno wystarczyć ;:333
I nareszcie zaczęło padać ;:180 Byle jak, ale pada!
Straszna kurzawa już była, a popiół na pół szpadla.
No i wreszcie popikowałam ostra papryczkę. Nawet nie chciało mi się liczyć, ile tego było ;:223

I parę fotek:

Obrazek

Za tym tęskniłam całą zimę...
Obrazek

taki ogólny widok
Obrazek

Hosta (Sombrero?)
Obrazek

Rododendron "Graf Lenart"
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Podziwiam Cię ,za to sadzenie ogromnych ilości dalii .Kiedyś też miałam sporo ,ale zrezygnowałam z nich całkowicie .Miejsca co raz mniej .Przechować karpy też nie bardzo mam gdzie .No i to dźwiganie ,a do pomocy jakoś chętnych zawsze było brak . :?

Patrzę na te Twoje hamaki i zastanawiam się ,jak często używasz ich do odpoczynku .Też mam ,ale w zeszłym roku nawet przez chwilkę na nim nie poleżałam ,więc nie wiem ,czy jest sens w ogóle rozwieszać . ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Szykuj kawkę, jadę poleżeć na hamaczku. Ja nie mam....bo nie ma jak doczepić. Kiedyś był, bo rosły drzewa, ale drzewa trzeba było usunąć i została mi bujany hamak, na którym jak leżę to dziwnie kręci mi się w głowie. Chciałam kupić taki stojący hamak, ale strach mnie naszedł że nie podźwignie. :wink:
Barwinka nie mogę się uchować. Sadzę co roku uszczknięte po ludziach pędy i ...nic.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola! Jak się zmęczę, to się kładę! To działa jak balsam na mój nadwyrężony kręgosłup. Nawet nie siadam na ławce, bo od siedzenia mnie też boli. Potrafię pomiędzy jedną a drugą robotą zdrzemnąć się na 5 minut. ;:19 Jesienią (a była łaskawa) brałam sobie nawet poduszkę i kocyk :D Moje hamaki są jak najbardziej używane, ale mąż mi nie chce zrobić zdjęcia, żebym miała dowód. :wink:
Już kilka osób przyznało, się że zrezygnowało z dalii z powodu uciążliwości sadzenia. Dlatego nauczona doświadczeniem bliźnich, nie sadzę wszystkiego w jeden dzień, bo bym zwariowała. Robię to powolutku, ze spokojem. Ale nie wyobrażam sobie np siania jakiś jednorocznych. Owszem mam jakieś kilka sztuk aksamitek i cynii, ale na więcej nie dam sie namówić ;:185

Małgosiu! Przyjeżdżaj choćby dziś! Przyjmuję na hamakach z honorami!
A te barwinki, to Ci przysłać? Wszystkie chcesz? Wyślę Ci po weekendzie!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Miłko, doczytuję, ze z daliami już prawie kończysz sadzenie, a ja dalej je w skrzyneczkach trzymam ;:223 . Cóż liczę na łaskawą pogodę w długi weekend, który aż taki długi nie będzie i mam plan je wysadzić. Oczywiście znów mam problem z miejscem ;:223 i chyba będę zrywać pod nie darń.
Jak będziesz dzielić barwinka to pomyśl też o mnie proszę ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Przepiękne barwinki, tulipany, kwitnące drzewa, no i HAMAKI ;:138 ;:63 szkoda ,ze puste, u mnie stale jeden byłby pełny ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Kontakt:

Post »

Witaj Miłko
Twoje jesienne hosty i żurawki, które dostałem od Ciebie dobrze się czują na naszej działce.Hosty nie które mają już liście ,a żurawki idą jak burza w przyroście liści.DZIĘKUJĘ ;:196
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”