Taki - sobie ogród cz.4
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.4
Nieustannie zachwycam się tulipanami. Chyba mamy szczęście, bo w naszym klimacie możemy cieszyć się nimi już od pewnego czasu. Ładnie u Ciebie.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Ja też podziwiam ten śliwkowy kolor barwinka! Kiedyś go nawet miałem ale wyleciał.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku! Ten barwinek jest chyba najbardziej żywotny zaraz po barwinku major. Bardzo mi się podoba i chyba najbardziej go lubię.

Mam jeszcze taki o pełnych kwiatach

Ewka! Ja też się zachwyca! I swoimi i cudzymi tu na forum. Musimy się nimi nacieszyć, bo niedługo przekwitną

Karolina! Dziękuję bardzo! Tak teraz we wszystkich ogrodach! Aż się chce żyć!

Gabriel! Też tak mam!
Teraz to luzik, łopatka, kompościk i następna! No i zawsze kilka miłych słów do karpy

Kasia! Ja już nie dokupuję w Ogrodzie Botanicznym. Nie będę miała gdzie posadzić
Faktycznie, ja kupiłam sporo tulipanów w biedronce. A ten fajny i ...pachnie!
Tolinka! Tak to chyba to, bo potem takie "pieniążki" wiszą!
Justyna! Jasne, że damy radę! W przyszłym tygodniu wystarczy, jak posadzisz! Ale będzie pięknie!
Dziś trochę odpoczynku. Zadoniczkowałam kanny, ale nie wstawiałam do szklarni, bo jest ciepło, wystarczy im!
Trzy dalie posadziłam tylko - moje "wiatraczki"
Poza tym hamak... wreszcie!

Mam jeszcze taki o pełnych kwiatach

Ewka! Ja też się zachwyca! I swoimi i cudzymi tu na forum. Musimy się nimi nacieszyć, bo niedługo przekwitną

Karolina! Dziękuję bardzo! Tak teraz we wszystkich ogrodach! Aż się chce żyć!

Gabriel! Też tak mam!

Kasia! Ja już nie dokupuję w Ogrodzie Botanicznym. Nie będę miała gdzie posadzić

Tolinka! Tak to chyba to, bo potem takie "pieniążki" wiszą!
Justyna! Jasne, że damy radę! W przyszłym tygodniu wystarczy, jak posadzisz! Ale będzie pięknie!

Dziś trochę odpoczynku. Zadoniczkowałam kanny, ale nie wstawiałam do szklarni, bo jest ciepło, wystarczy im!
Trzy dalie posadziłam tylko - moje "wiatraczki"

Poza tym hamak... wreszcie!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Miłko-pachnie,nie wpadłam na to żeby go powąchać,a i z karpami nie gadałam
.Ja na pewno coś tam kupię,może uda mi się nabyć sasanki,bo też bardzo je lubię,no i w ogóle lubię nasz botanik 

- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Nie chcę Ci się za mocno narażać
, ale kanny, to nie moja bajka. Może dlatego, że na moim piachu nie chciały rosnąć, a o kwitnieniu mogłam pomarzyć
. Moja kuzynka jednak je uwielbia, stąd moje pytania.
Pod dalie podłożyłam 'żarełka', więc mam nadzieję iż wszystko będzie dobrze. Zobaczę, jak będą rosły ten pierwszy raz
.

Pod dalie podłożyłam 'żarełka', więc mam nadzieję iż wszystko będzie dobrze. Zobaczę, jak będą rosły ten pierwszy raz

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fajny ten fioletowy barwinek 
Ja mam zwykły, niebieski.
Już sadzisz dalie? Tak się zastanawiałam nad swoimi, czy nie za wcześnie?

Ja mam zwykły, niebieski.
Już sadzisz dalie? Tak się zastanawiałam nad swoimi, czy nie za wcześnie?
-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
piękne te pełne tulipany. Moje już się wyrodziły i raczej są pojedyncze... Karp dalii masz mnóstwo. Podziwiam. Widok przy kwitnieniu świetny 

- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Cześć Miłka,
Posadziłam wczoraj 12 dalii myśląc cały czas o Tobie
no jakoś tak teraz dalia tylko z Tobą mi się kojarzy
dalie bedą oddzielały warzywnik od rabaty różanej. No może być trochę dziwnie....
Moje 12 sztuk, to jak twoja jedna skrzyneczka
Posadziłam wczoraj 12 dalii myśląc cały czas o Tobie

Moje 12 sztuk, to jak twoja jedna skrzyneczka

Pozdrawiam
- takasobie
Justi! Bardzo mi miło
Dalie są takie piękne i wdzięczne! Ja też mam w zasadzie w takim miejscu, gdzie po jednej są truskawki i dalej warzywa, a po drugiej roże. Więc nic śmiesznego
Ja w zasadzie dalie mam wszędzie oprócz cienia głębokiego...
Mariola! Teraz jest czas tulipanów! Jest pięknie! Zamierzam dosadzić jesienią z 50 sztuk, bo zawsze wiosną czuję niedosyt
A karp już nie mam dużo. Większość posadzona!
Jakieś tam drobiazgi pozostały.
Aga! Taki niebieski też u mnie rośnie, też go lubię, jest taki radosny.
I wariacje nt barwinków:
niebieski pełny

major

variegata

Aniu! Nie ma obowiązku lubienia kann.
Ja nie wiem jak to jest, ale kiedyś mi kiepsko rosły. Zaczytywałam się tu na forum o ich uprawie, cudowałam, wysadzałam, jakieś czary mary uprawiałam i pięknie rosły. Teraz nic nie robię (jak pisałam) i też mi rosną. Tyle, że nauczyłam się je przechowywać. Po prostu nie otrząsam z ziemi i z bryłą układam w skrzynkach. One same się wzbudzają na wiosnę i jak sadzę do ziemi, już są rozhulahe i chętne do rośnięcia.
Kasik! Ja ich nie wąchałam ale przechodziłam obok i ... mi zapachniało! Przypomniałaś mi, że muszę wysiać maciejkę
Daj znać, kiedy dokładnie będziesz w Botaniku na pw.
Dzis kolejne 10 dalii poszło do gleby!
Niewiele już zostało, miejsca powinno wystarczyć
I nareszcie zaczęło padać
Byle jak, ale pada!
Straszna kurzawa już była, a popiół na pół szpadla.
No i wreszcie popikowałam ostra papryczkę. Nawet nie chciało mi się liczyć, ile tego było
I parę fotek:

Za tym tęskniłam całą zimę...

taki ogólny widok

Hosta (Sombrero?)

Rododendron "Graf Lenart"

Mariola! Teraz jest czas tulipanów! Jest pięknie! Zamierzam dosadzić jesienią z 50 sztuk, bo zawsze wiosną czuję niedosyt

Aga! Taki niebieski też u mnie rośnie, też go lubię, jest taki radosny.
I wariacje nt barwinków:
niebieski pełny

major

variegata

Aniu! Nie ma obowiązku lubienia kann.

Kasik! Ja ich nie wąchałam ale przechodziłam obok i ... mi zapachniało! Przypomniałaś mi, że muszę wysiać maciejkę

Dzis kolejne 10 dalii poszło do gleby!

I nareszcie zaczęło padać

Straszna kurzawa już była, a popiół na pół szpadla.
No i wreszcie popikowałam ostra papryczkę. Nawet nie chciało mi się liczyć, ile tego było

I parę fotek:

Za tym tęskniłam całą zimę...

taki ogólny widok

Hosta (Sombrero?)

Rododendron "Graf Lenart"

Miłka
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Podziwiam Cię ,za to sadzenie ogromnych ilości dalii .Kiedyś też miałam sporo ,ale zrezygnowałam z nich całkowicie .Miejsca co raz mniej .Przechować karpy też nie bardzo mam gdzie .No i to dźwiganie ,a do pomocy jakoś chętnych zawsze było brak .
Patrzę na te Twoje hamaki i zastanawiam się ,jak często używasz ich do odpoczynku .Też mam ,ale w zeszłym roku nawet przez chwilkę na nim nie poleżałam ,więc nie wiem ,czy jest sens w ogóle rozwieszać .

Patrzę na te Twoje hamaki i zastanawiam się ,jak często używasz ich do odpoczynku .Też mam ,ale w zeszłym roku nawet przez chwilkę na nim nie poleżałam ,więc nie wiem ,czy jest sens w ogóle rozwieszać .

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Szykuj kawkę, jadę poleżeć na hamaczku. Ja nie mam....bo nie ma jak doczepić. Kiedyś był, bo rosły drzewa, ale drzewa trzeba było usunąć i została mi bujany hamak, na którym jak leżę to dziwnie kręci mi się w głowie. Chciałam kupić taki stojący hamak, ale strach mnie naszedł że nie podźwignie.
Barwinka nie mogę się uchować. Sadzę co roku uszczknięte po ludziach pędy i ...nic.

Barwinka nie mogę się uchować. Sadzę co roku uszczknięte po ludziach pędy i ...nic.
- takasobie
Jola! Jak się zmęczę, to się kładę! To działa jak balsam na mój nadwyrężony kręgosłup. Nawet nie siadam na ławce, bo od siedzenia mnie też boli. Potrafię pomiędzy jedną a drugą robotą zdrzemnąć się na 5 minut.
Jesienią (a była łaskawa) brałam sobie nawet poduszkę i kocyk
Moje hamaki są jak najbardziej używane, ale mąż mi nie chce zrobić zdjęcia, żebym miała dowód.
Już kilka osób przyznało, się że zrezygnowało z dalii z powodu uciążliwości sadzenia. Dlatego nauczona doświadczeniem bliźnich, nie sadzę wszystkiego w jeden dzień, bo bym zwariowała. Robię to powolutku, ze spokojem. Ale nie wyobrażam sobie np siania jakiś jednorocznych. Owszem mam jakieś kilka sztuk aksamitek i cynii, ale na więcej nie dam sie namówić
Małgosiu! Przyjeżdżaj choćby dziś! Przyjmuję na hamakach z honorami!
A te barwinki, to Ci przysłać? Wszystkie chcesz? Wyślę Ci po weekendzie!

Już kilka osób przyznało, się że zrezygnowało z dalii z powodu uciążliwości sadzenia. Dlatego nauczona doświadczeniem bliźnich, nie sadzę wszystkiego w jeden dzień, bo bym zwariowała. Robię to powolutku, ze spokojem. Ale nie wyobrażam sobie np siania jakiś jednorocznych. Owszem mam jakieś kilka sztuk aksamitek i cynii, ale na więcej nie dam sie namówić

Małgosiu! Przyjeżdżaj choćby dziś! Przyjmuję na hamakach z honorami!
A te barwinki, to Ci przysłać? Wszystkie chcesz? Wyślę Ci po weekendzie!

Miłka
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Miłko, doczytuję, ze z daliami już prawie kończysz sadzenie, a ja dalej je w skrzyneczkach trzymam
. Cóż liczę na łaskawą pogodę w długi weekend, który aż taki długi nie będzie i mam plan je wysadzić. Oczywiście znów mam problem z miejscem
i chyba będę zrywać pod nie darń.
Jak będziesz dzielić barwinka to pomyśl też o mnie proszę

Jak będziesz dzielić barwinka to pomyśl też o mnie proszę

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Przepiękne barwinki, tulipany, kwitnące drzewa, no i HAMAKI
szkoda ,ze puste, u mnie stale jeden byłby pełny 

- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Kontakt:
Witaj Miłko
Twoje jesienne hosty i żurawki, które dostałem od Ciebie dobrze się czują na naszej działce.Hosty nie które mają już liście ,a żurawki idą jak burza w przyroście liści.DZIĘKUJĘ
Twoje jesienne hosty i żurawki, które dostałem od Ciebie dobrze się czują na naszej działce.Hosty nie które mają już liście ,a żurawki idą jak burza w przyroście liści.DZIĘKUJĘ

Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)