Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1
- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oleander
Iwonko, dajesz stężenie takie jak zalecane, czy trochę mniejsze? Pytam, bo zakupiłam taki nawóz i jest on o wiele silniejszy od innych, i troszkę się boję lać wszystko pełną dawką 

Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Daję płaską łyżeczkę (chyba około 5 gramów) na 5 litrów wody. Czyli raczej tak jak zalecają, no może ciut mniej. Tylko, że nie do każdego podlewania, bo czasem zapominam. 

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Ja nawożę raz naokoło 2 tygodnie nawozem Zielony Dom "dla roślin zielonych" 

raflezja pisze:Ja wszystkie kwitnące podlewam nawozem interwencyjnym Substral do pomidorów. Oleandry też.
Ja w tym roku też zasilam kwitnące właśnie tym nawozem (od połowy marca).
No i efekty już są - bugenwilla zaczyna mi już kwitnąć

Ze dwa razy lunęłam też nim i diffenbachię i mi zakwitła

Nie wiem czy to zasługa substrala czy tak miało być...
Begonia tamaya ugina się od kwiatów od 3-ech miesięcy
Póki co nawozu nie zmieniam

- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Na pewno to, przynajmniej częściowo, zasługa nawozu do pomidorów, bo on ma bardzo dużo potasu, a wiadomo, że do kwitnienia akurat on jest bardzo potrzebny 

Hej, jak myślicie, czy można dziś już wynieść dorosłe i wielkie oleandry na dwór ? U nas dziś w nocy był niewielki przymrozek i troszkę się przestraszyłam, ale przecież one niewielkie przymrozki przetrzymują , prawda ? Czy lepiej jeszcze poczekać ?
Aha no i dodam, że mam też 5 sadzonek dwuletnich pełnych o różnych kolorach i te chyba jeszcze potrzymam w domu do końca kwietnia lub dłużej. Doradźcie coś.

Aha no i dodam, że mam też 5 sadzonek dwuletnich pełnych o różnych kolorach i te chyba jeszcze potrzymam w domu do końca kwietnia lub dłużej. Doradźcie coś.

Mój stoi jeszcze w mieszkaniu, bo kwitnie i boję się, że chłodne powietrze źle wpłynie na kwiaty 

Ja myślę dziś lub jutro wynieść (przy pomocy męża oczywiscie
) swoje oleandry i na razie postawić je gdzieś blisko domu, żeby w razie co miały cieplej. 

- araukar
- 100p
- Od: 19 cze 2010, o 11:47
Moje oleandry są już na wolnym powietrzu od 2 tygodni
- Frida
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dosłownie przed chwilą przesadziłam swoje olki, a od kilku dni stoją na tarasie. Zastanawiam się nad nawożeniem, bo dałam im dobrą ziemię. Przy okazji z jednego zebrałam nasiona, chyba udało mi się w ostatniej chwili, bo już się rozsypywały. Teraz mam dylemat, co z nimi zrobić? Od razu wysiać, przechować? ale w jakich warunkach? Proszę o radę.
Pozdrawiam, Danuta

Pozdrawiam, Danuta

- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
Moje ponad miesiąc... bez reakcji. Ale cierpliwość ponoć popłaca