Róże i bajkowy świat ogrodów

Zablokowany
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów

Post »

U nas minusowych temperatur nie ma ,dzisiaj sobie pada deszcz,dobrze,bo będę mniej wody musiała zużyć do podlewania ;:224
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Witaj po dłuższej przerwie. Już co nieco doszłam do siebie, więc nadrabiam. Masz rację, że mamy tą samą rabatówkę. Moja też miała ostatni kwiat tak nietypowo wybarwiony. Ostatnie pączki zerwałam, bo już zimno zrobiło swoje, mimo, że przymrozki się nie powtórzyły.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich zaglądających do mojego ogrodu późno jesiennym jakże pięknym widokiem.

Garden of Roses w całej swojej krasie, ubrała się w jesienne kropelki deszczu jak księżniczka w perełki

Obrazek

Rosnąca obok Marie Antoinette też próbuje jeszcze zachwycić, ale niestety zbyt późno zdecydowała się na zaszczycenie nas swoim widokiem

Obrazek

To prawdopodobnie ostatnie zdjęcia, gdyż zapowiadają na najbliższe dni spore ochłodzenie.

Coś mi uciekło z postu, ale nie będę odtwarzać tego co pisałam, widocznie było nie potrzebne.

Piękny i długi różany sezon się skończył i teraz czas na wspomnienia. Wspomnienia jakże piękne, bo przecież widok kwitnących róż to sama rozkosz dla każdego z nas.

Do tej pory omówiłam róże rosnące nadłużej w moim ogrodzie. Teraz będę mogła omówić róże zakupione w 2013 i 2014 roku.
Nie ma ich dużo, proszę się nie martwić, więc na pewno Was nie zanudzę.
Tyle tytułem wstepu, a omawianie różyczek w najbliższym czasie.Pa
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Witaj
Jak Ty mnie dobrze rozumiesz :D Też uważam ,że zima potrafi pięknie przybrać ogród :D Czekam na śnieg, szadź i inne cuda natury
U nas na razie bardziej szarojesiennie niż zimowo. Ale jeszcze gdzieniegdzie złocą się w szarościach liście brzozy. Zaskoczyła mnie,że jeszcze taka wystrojona.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michasiu witaj.
Przyznam się, że zimy nie lubię ze względu na to, że jestem okropnym zmarzluchem lubię za to piękne widoki, również te zimowe, potrafią być bardzo malownicze i dlatego rozumiem Ciebie.
Zimowy pejzaż potrafi zaskakiwać. W ubiegłym roku wracaliśmy do domu samochodem mało uczęszczaną drogą przy której zrobiłam takie oto fotki.
Nie uwierzycie, ale tak wyglądały zarośnięte rowy przy szosie. Nie mogłam przepuścić takiej okazji, więc zatrzymaliśmu się i zrobiłam zdjęcia, a później nie mogliśmy ruszyć, bo na jezdni była "szklanka" Ale warto było. Obrazek Obrazek
Pięknie prawda :?:
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to zaczynamy wspomnienia. Jest wiosna 2013r. Niecierpliwie czekam na zamówione róże:
Tuscany - 4 szt
Rhapsody in Blue - 4 szt
Margaret Hilling - 4 szt
Nevada - 4 szt
oraz Mushimara - 4 szt
Wreszcie jest oczekiwana paczka i niespodzianka zamiast Tuscany otrzymałam Reine des Violettes - troszkę rozczarowana, bo bardzo chciałam ją mieć, ale nie było o co kopii kruszyć - w końcu to też róża :D

Każda miała zaplanowane swoje miejsce, ale jak to u mnie często bywa plany się często zmianiają i zostały wsadzone troszkę inaczej jak planowałam.

Mushimara miała zakryć starą szopę, ale ponieważ moje plany nie do końca mogły być zrealizowane, więc dostała duże pojemniki, które zostały zadołowane i nadal czekają na stałe miejsce.

Mushimara - tak naprawdę trudno ją oceniać, ponieważ nadal rośnie w pojemnikach i sądzę nie ma możliwości prawidłowego ukorzenienia się. Niemniej jednak mimo trudnych warunków rośnie ładnie. W tym roku osiągnęła dobre 180cm.
Kwiaty duże, aksamitne o szlachetnym kształcie, wyglądaja przepięknie. Łodygi sztywne - rośnie bez podparcia - młode przyrosty koloru bordowego. Zdrowa dopiero pod koniec lata złapała czarną plamistość.

Oto ona

Z 2013 roku mam niestety tylko te zdjęcia

Obrazek Obrazek

2014 - początek czerwca -pierwsze niecierpliwie oczkiwane różyczki pokazały się 9.06.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

2014 II połowa czerwca

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

2014 Lipiec

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tak zakwitła sadzoneczka z Mushimary

Obrazek Obrazek

2014 - sierpień
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cd Mushimara

2014 - I połowa sierpnia Mushimara odpoczywa, kwitnie pojedynczymi kwiatuszkami

Obrazek Obrazek

II połowa sierpnia - przygotowuje sie do powtórnego kwitnienia, który będzie trwał przez wrzesień i październik by pojedyńczymi kwiatuszkami w listopadzie zakończyc kwitnienie
Obrazek Obrazek Obrazek

Wrzesień 2014 - nie będę już dzieliła miesiąca, żeby Was nie zanudzać, ale naprawdę było to obfite kwitnienie

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Październik 2014

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

I listopad to już pojedyńcze kwiatuszki, ale cieszyły tak samo a może bardziej bo było to pożeganie sezonu :)

Obrazek Obrazek

Nie wiem jak Wam, ale mnie bardzo przypadła do gustu Mushimara, róża naprawdę prezentuje się pięknie zarówno swoimi przepięknymi aksamitnymi kwiatami jak i pięknym, zdrowym ulistnieniem.
Nie wiem jak długo stoi w wazonie, bo nie mogłam zdobyć się na ścięcie kwiatu. Na krzewie kwiat otwiera się wolno i długo utrzymuje swoją urodę. Jak dla mnie piękna róża ;:167 warta polecenia
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

chwilami przypomina mi moją Isabel Renessanse, też takie aksamitne ciemno-czerwone kwiaty, dziś widziałam jeszcze kwitnie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ten row bajkowy ;:oj mushimara boska a szczególnie z gipsowka :!: garden taka bukietowata teraz ale piękna bardzo :D jak o chłodzenie to musze w tym tygodniu okryc róże :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Mati ta biała roślinka to wilczomlecz "Diamont Frost". Bardzo ją lubię, bo pięknie się komponuje z innymi roślinami.
Roślinka mało kłopotliwa. Mam jedną dużą roślinkę mateczną, która dobrze zimuje w domu, i z niej wiosną robię sadzoneczki, pięknie się ukorzenia. Polecam. Kwitnie cały sezon do przymrozków. Roślinka naprawdę mało wymagająca.
To zdjęcie z 2013 roku Diamond Frost z petunią
Obrazek Obrazek

oraz z begonią

Obrazek

i z sandewillą

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:138 Przepiękne kompozycje doniczkowe!!! Wilczomlecz z pierwszej półki (warto by się za nim rozejrzeć) ale piszesz, że zimuje w domu?
Róże u ciebie kwitną niesamowicie długo a ta czerwoniasta niesamowita ;:oj
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Witaj
Nie dziwię się,że tyle uwagi poświęciłaś róży Mushimara - piękna. Nie myślałam,że wilczomlecz Diamont Frost tak pięknie komponuje się z róznym roślinami. Chyba co nieco pod patrzę u Ciebie.
A co do zdjęć zimowych - piękna jest zima :D
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, Michasiu troszkę dużo tych zdjęć Mushimary powklejałam, ale nie mogłam się zdecydować którą wybrać. Bardzo ją lubię, szkoda, że na razie musi być ograniczona doniczkami, bo myślę, że byłaby jeszcze piękniejsza.
Jeśli chodzi o Diamond Frost, to nie ma problemu z jej przechowaniem. Moja mateczna roślinka ma ju trzeci rok. Zimuje w domu, mocno przycięta, mało podlewana. Wiosną, kiedy zaczyna puszczać nowe przyrosty ścinam i wkładam łodyżki do wody. Korzonki puszczają badzo szybko i wówczas sadzę do małych doniczek. Jak za długie korzenie puści w wodzie to trudno je rozdzielić - wówczas sadzę kępkami,
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ładna ta Mushimara, właśnie dzięki tym aksamitnym, jakby zamszowym płatkom. Poza tym świetnie udało Ci się zrobić jej fotki. Mój aparat jakoś nie lubi czewonego :wink:
Nie wiedziałam, że można przechować ten wilczomlecz. Dobrze wiedzieć, bo ja co roku kupowałam nowe sadzonki, Muszę spróbować twojej metody :)
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”