Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

Wandziu :D , po zakupach widać, że jeszcze młody duch w Tobie drzemie. ;:215
Też zauważyłam, że przynajmniej hortensje drzewiaste i bukietowe wolą słońce o ile mają dostatecznie wilgotne podłoże.
Czy ta na zdjęciu o płomiennych kwiatach to Vanilka ?
Jeszcze u nikogo nie widziałam takich pięknych kolorów hortensji. ;:oj
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Cześć Wandziu... Ania tyle ciepłych słów napisała o Twoim ogrodzie.... ;:168 przyłączam się do niej...
Również lubię oglądać Twoje zdjęcia... ;:108
Nie narzekajcie na Crocus Rose..... mam 6 krzaczków.... z dwóch różnych źródeł... nie mają czarnej plamistości...
Teraz na jesieni podłapują trochę mączniaka.... ale, krzaczki wcale źle nie wyglądają, a kwiaty są cudne.... ;:173
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Patrząc jak hortensje u Ciebie pięknie kwitną i przebarwiają się - stwierdzam, że niezły kit nam w tych sklepach wciskają( to dla tych co mają dużo cienia jak ja). U Mufki też pełne słońce i jak jej hortensje świetnie wyglądają.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu dziękuję Ci bardzo za wybór róż i przepraszam, że zawróciłam Ci głowę . ;:196
Jeszcze dopisałam Ascot, bo 3 posadzę na miejsce berberysu i jednego zdechlaczka wykopię.
Ależ cudnie wybarwiła Ci się Vanilka. ;:63
Zakupy fajne zrobiłaś, ciekawa odmiana rozchodnika i już widać po nim, że wykładał się nie będzie. :)
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Wandziu Kochana cudne widoczki pokazujesz jak zawsze , wszystko super rózyczki trawki i reszta, Twoja Vanilka przepiękna moja zaś wygląda jak brudna ściera ;:185 , wpadła bym do Ciebie z wielka przyjemnością, ale na razie mam krucho z czasem jeszcze sie nie przestawiłam całkiem na szkołę, lekcje,basen dom itp. na resztę brakuje chwilowo czasu, a na dodatek złapałam wirusa jakiegos i z nocha leci okrutnie jak z dziurawej beczki, a we środę skończyłam antybiotyk na co innego ;:223 , Wandziu a jak Wy sobie radzicie z dojazdami podobno na rondku w strone Wołomina trzeba stać w korku ok. godziny
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Po zakupach patrząc, to do starości Ci daleko :;230 . Następne 3 hortensje ;:oj ; podaj patent na rozszerzenie ogrodu - poza dokupieniem ziemi :D .
Co do samego 'święta' to masz całkowitą rację. Dużo mniej wystawców, a więcej kramów z różnościami, tzw. 'przydasiami', albo i nawet nie. Byłam, jak wiesz rano, to jeszcze było luźno; można było zapytać i pomyśleć ;:131 . Ja kupiłam tulipany Aquila - wielokwiatowe, kolorowe i w drugim miejscu w jakieś powyginane płatki, ale zgubłam kartkę z nazwą ;:145 . No cóż, zobaczymy na wiosnę ;:306 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Cześć Wandziu,
Jeszcze pomyślę o konkretnym terminie i zdzwonimy się.
W czasie kiedy była impreza w Skierniewicach, ja byłam w szkółce u Sz. pod Łodzią. I dobrze się stało. To stamtąd mam kilka rzadkich - przynajmniej dla mnie - roślin. Spokój dobry dla podejmowania decyzji zakupowych, dobre towarzystwo, rzeczowe objaśnienia właścicielki... ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Wandziu Phantom jest cudny i wcale się nie dziwię że zakupiłaś dwie sztuki.
Popieram Twoje spostrzeżenia co do stanowiska dla bukietówek.U mnie część ma słońce prawie przez cały dzień a część tylko po południu i te na pełnym słońcu zdecydowanie obficiej kwitną, kwiatostany maja większe i piękniej się wybarwiają.
Rozchodnik bardzo ładny ja chyba mam takiego ale mój się trochę rozkłada.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Piękne zdjęcia Wandeczko, Twój ogród dopracowany w każdym calu, a i zakupy, że ho ho...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Annes, oh, jaka piękna laurka dla mnie, Aniu. Miło się czyta takie słowa i niesamowicie one motywują do dalszego doskonalenia się w sztuce ogrodniczej i fotograficznej. A jeśli chodzi o tę drugą, to rzeczywiście duże drzewa i krzewy sprawiają, że w przyćmionym świetle wszystko nabiera magii. U mie jest to szczególnie widoczne około 18.00, gdy słońce jest nisko i złociście maluje rabaty. Buziaki dla ciebie, Aniu ;:196

Ignis, ta płomienna to Vanilka. Chyba ona najbardziej ze wszystkich hortensji tak różowieje, by nie powiedzieć: buraczkowieje. :D Ale właśnie na słońcu, a nie tam w żadnych półcieniach ani cieniach. :wink: Cieszę się, że zdecydowałam się na jej przesadzenie w zeszłym roku.

Majeczko, ależ u ciebie, miła moja, każda róża jest piękna i zdrowa, więc znajdujesz się jakby poza kategorią. I mówisz, że masz aż sześć Crocusów. ;:oj No i to jest dopiero widok! Rosną koło siebie czy w różnych miejscach?

DTJ, no ja nie wiem, dlaczego wszędzie piszą o tym cieniu dla hortensji. Pewnie one po prostu znoszą cień i dobrze rosną, ale chyba tylko głównie w liście, bo kwiaty to nie bardzo właśnie. Kwiaty lubią słońce.

Tajka, jakie "zawróciłam głowę". Toż to sama przyjemność tak sobie rozmawiać i dzielić się spostrzeżeniami. Ten mój nowy rozchodniczek wygląda teraz pięknie i mam nadzieję, że zawsze będzie taki kompaktowy, bo te rozłożone placki są tragiczne.

JSZFRED, o, jak fajnie, że się odezwałaś. Mówisz, że zdrowie ci ostatnio szwankuje? No cóż, przytulam cię w takim razie z nadzieją na Twoje lepsze samopoczucie;:168 i
Asiu, ja o korkach w Wolominie nic nie wiem. Mój M codziennie dojeżdża z pracy i bez problemów.

Pulpa, a więc podzielasz moje odczucia co do Skierniewic. A przecież zamiast tych wszystkich badziewi można byłoby tam zorganizować kramy z nawozami, narzędziami ogrodniczymi, gadżetami, donicami itd. Festyn mógłby odbywać się tylko na placu. Chyba za rok już się tam nie wybiorę. Co do patentu na nowe nasadzenia to proszę bardzo: wywalić to co stare i nierokujące, pozbyć się sentymentów. Ja wykarczowałam pęcherznicę i uzyskałam tym sposobem miejsce dla hortensji. Może ty też masz jakiegoś pożółkłego iglaczka?

Justi, dobra, to czekam na telefon albo pw. Miałaś fajny wypad, a Skierniewice jak dla mnie już są out.

Jolu, a więc potwierdzasz słoneczne miejsce dla hortensji ;:108 Z moją Vanilką to nawet nie ma porównania. Gdy rosła w półcieniu, już myślałam nad jej wywaleniem. Ale potem postanowiłam przesadzić i dzięki temu dopiero teraz wiem, jak ona może pięknie wyglądać. :heja

Kropelko, dzięki, jednak co do "każdego cala" to bardzo się mylisz, ale ciągle nad tym pracuję, żeby było coraz lepiej ;:108

Stipa brachytricha. Właśnie zachwyca mnie swoimi jesiennymi kotkami.
Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Jak ja lubię oglądać zakupione nowości. Mam wtedy takie ssanie w żołądku... :;230
Piękny ten rozchodnik. Nie wiem dlaczego ale rozchodniki u mnie rosną jak szalone i jak są w pełni kwitnienia, to się kładą na ziemi i zamiast pięknego krzaku, mam obraz nędzy i rozpaczy. :evil: Zaczynam powoli z nich rezygnować.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Helios, Ja sama nie wiem, Helenko, o co chodzi z tymi rozchodnikami. Mam na przykład w kilku miejscach jedną i tę samą odmianę, a w każdym z tych miejsc zachowuje się inaczej. A więc czasem leży rozłożony na boki jak placek, a czasem (jak na tym zdjęciu) tworzy ładną kępkę. Chyba im gorsza i badziej sucha ziemia, tym lepiej. Tak mi się wydaje.

Obrazek

Ale na przykład tutaj już leży, nie wiadomo dlaczego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Wandziu. :D . Piękny busz...zachwycam się trawami i całą resztą. ;:215 . Piękne hortensje. Moja Vanilka także pierwotnie posadzona w cieniu. Wbrew temu co doczytałam przesadziłam w słońce. Cieszę się że do ciebie zajrzałam i się utwierdziłam w przekonaniu że dobrze zrobiłam. :tan . Mam nadzieję że w przyszłym roku wybarwi się tak pięknie jak u ciebie. Pozdrawiam serdecznie. ;:168
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Zeniu, jak miło cię znowu widzieć i tym razem z nowym sympatycznym avatarkiem! Ależ dawno nie pisałyśmy ze sobą. Pobiegłam od razu do Twojego wątku, lecz nadal zamknięty, niestety. Czemu tak?
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Nie da się ukryć,WANDO,że trawy masz piękne i lepiej ode mnie je pokazujesz ;:108
Może dlatego,że w ogrodzie kompletnym łatwiej je wyeksponować :!:
Pozdrawiam,
Sławek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”