McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

Widzisz Michał ostatnio oglądałam program kulinarny Jamiego Oliviera. Był częściowo poświęcony właśnie szparagom. Rosły w skrzyniach, takich z pół metra głębokości. Wysypane były czymś takim jak torf z warstwą drenażu na spodzie. Było wspomniane, że szparagi nie lubią dużej ilości wilgoci. Potwierdziłeś mi to info, dzięki :D
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aham aham, rozumiem :D Cieszę się, że mogłem pomóc :)
Sam bym hodował szparagi, jednak u mnie w domu dość rzadko się je je. Poza tym ziemię w ogrodzie miałbym kiepską jak na nie :/
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Szparagi w karpach byłyby zdecydowanie lepsze (głównie o szybkość plonowania), z nasion to może byłby plon dopiero po kilku latach gdy karpy nabiorą ciała, ludzie oferują się na aukcjach z wyrośniętymi już krzaczkami i wcale drogie nie są a bawić się nie trzeba :D .
Michał wystarczyłoby zrobić dołek i połowę ziemi z dołka zmieszać z piachem i gotowe :wink: (wujek ma stary krzak szparaga w normalnej ziemi, ale oni go nigdy nie używali jako okaz konsumpsyjny).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Ginka pisze: klombik szparagowy to bardzo dobry pomysł (tylko na takie zabawy dobrze by było przygotować dół pod jego uprawę, bo szparagi są najlepsze i najładniej rosną na piachu :wink: , widziałam program o plantacji w zachodnio-pomorskim na piachu między sosnowymi lasami). Jeśli lubi się to warzywo to chyba jest lepsze niż skorzonera moim zdaniem.
To ja mam pod nie ziemię idealną. Sam piach :). Niestety nie uprawiam, bo miejsca za mało. Po za tym mam niedaleko do znanego warszawskiego gospodarstwa ogrodniczego, gdzie codziennie rano świeże szparagi są dostarczane z pola. Bo szparagi muszą być świeże, żeby smakowały. Inaczej robią się łykowate.Polecam z sosem holenderskim i zapiekane pod sosem mornay.
W ubiegłym roku widziałam do kupienia karpy szparagów w sklepach ogrodniczych.Ech! żebym miała więcej miejsca.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Ginka pisze: Michał wystarczyłoby zrobić dołek i połowę ziemi z dołka zmieszać z piachem i gotowe :wink: (wujek ma stary krzak szparaga w normalnej ziemi, ale oni go nigdy nie używali jako okaz konsumpsyjny).
Nooo zapewne tak, jednak ja wolę tam upierać się przy sprawdzonych sposobach :D
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Potwierdzam, szparagi są łatwiutkie, mam jedną sztukę, rośnie sobie z boku, na wiosnę dostaje kompostu a ja przecinam wypustki. ;:224 Chociaż przyznam, że u mnie to bardziej ozdobne niźli na warzywko, więcej sztuk by było trzeba.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

I tu się kłania kolejna kwestia w mojej amatorskiej uprawie ogrodu warzywnego, mianowicie ciągły brak miejsca! ;:306
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tam, można je wsadzić w jakiś klomb z kwiatami do którego jest łatwy dostęp aby wyciąć młode sztuki, potem i tak trzeba je zostawić w spokoju aby mogły wypuścić część zieloną potrzebną do zdrowego wzrostu.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

No wiadomo wiadomo, choć na rabatach z kwiatami widziałbym bardziej krzaczki pomidorów koktajlowych typu cherry ;:306
W każdym razie jest to kwestia do rozważenia.

Teraz zaczynam się zastanawiać nad kolejną ogrodową kwestią, mianowicie zielnik. Jak one u Was wyglądają?
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

No cóż, u mnie to po prostu kępy ziół rosnące po sąsiedzku w słonecznym miejscu. Natomiast widział w gazecie zielnik o kształcie spirali ułożonej z kamieni wznoszącej się do góry ku środkowi. Coś jak skalniaki w latach 90-tych, tylko mniejszy.

Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kwadrat obsadzony poziomkami dookoła. Potem rzutowo mam usadowione kamienie do chodzenia po nich. Wkoło kamieni rosną zioła. Zioła zresztą u mnie są wszędzie. Uwielbiam zioła i mam ich sporo. Zresztą w zielniku sa też zioła lecznicze, takie jak tarczyce, bylice, omiegi, w tym roku dojdzie arnika i zapewne coś jeszcze.
Podstawa to zioła muszą mieć słońce. Inaczej nie mają tego zapaszku :)
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sumie u mnie ziół jako przypraw niet, jedynie co to majeranek sobie co rok odrasta z krzaczków które mama wsadziła do ziemi 2 lata temu (mam 2szt), nawet z niego nie korzystałyśmy mimo że używamy suszonego :roll: , obok jednego krzaczka rośnie szczypiorek.
Rozmaryn mamy w doniczce, biedak się męczy ale nie wiem czy dałby radę w ogródku.
Na herbatki mamy rządek różnosmakowych (w sumie bardziej różnozapachowych) mięt (cytrynowa, czekoladowa,jabłkowa, pieprzowa i jeszcze tam niby jakaś miała być ale oczywiście część okazało się być tym samym, również mam prawdziwą miętę z meszkiem), melisę wykarczowałam bo zbytnio się rozrastała i rośnie jak inne w doniczce ale w zbytnim cieniu, ogólnie rosną pod płotem bo tylko tam mam miejsce.
Szałwię mam ale w doniczce, może się zlituję i ją wiosna sadzę gdzieś pod murami domu (wysiewana była z nasion kilka lat temu), lubczyk rośnie tylko w jednym miejscu bo resztę wykarczowałam i również rozdałam, także wszystkie krzaczki są porozrzucane po ogródku.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Hmh, czyli generalnie to Wasze zielniki wyglądają podobnie do mojego :D Rośnie na nim szczypiorek, lubczyk, melisa, majeranek, mięta, tymianek, szałwia. Swego czasu (czyli jeszcze w zeszłym sezonie) był nawet rozmaryn, ale w sumie ciężko powiedzieć czy coś z niego będzie. W tym sezonie zagości wśród ziół również hyzop. Planuję wstrząsnąć skądś krzaczek wawrzynu, do którego uprawy przymierzam się już od dwóch lat ;:306
Grządka, gdzie rosną zioła "należy" do mojej siostry, także w połowie jest już na dzień dobry zawalona truskawkami i innymi takimi xD
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja się do wawrzynu przygotowuję myślowo, jak mi się wspomni to myślę ;:306 ;:306 ale bardzo fajnie byłoby go mieć :wink: .
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03

Post »

McMArchewka pisze:Nawiasem mówiąc to chciałbym bardzo podziękować za 60.000 wyświetleń mojego wątku :!: ;:138 Jesteście wielcy! ;:162 Poza tym ogromnie mnie to motywuje do dalszej ogrodowej pracy! ^^
Będę pisał z serca więc moderacja może coś poprawić jakby co :wit

Michaś , jesteś dużym chłopcem,mężczyzną i jak dla mnie te zdrobnienie w podpisie to jest trochę nie teges ;:138

Przeglądam już chyba siódmą kartkę w twoim pamiętniku i nie widzę gleby ,twoich plonów tylko laski Cię trochę pod skrzydełko biorą ;:162

Zrób cośz tym ;:162
Pozdro ;:215
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”