Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

Sam skład chemiczny obornika nie mówi jeszcze wszystkiego. Chcąc realnie ocenić skutki nawożenia trzeba uwzględnić równoważnik nawozowy w przypadku azotu oraz współczynniki wykorzystania fosforu i potasu

Obrazek

Tak, że nawóz o składzie podanym przez Błażeja będzie odpowiadał nawozowi mineralnemu o składzie:

0,64 % N; 0,6 % P2O5; 0,64 % K2O
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czyli jest to nawóz zrównoważony 1:1:1 i dla roślin które np potrzebują więcej potasu trzeba dołożyć nawóz potasowy. Np polifoske. Nie chodzi mi o pomidory, bo tam podawałeś gotowy przepis i tego się będę trzymać. Chodzi mi o rośliny kwiatowe, które rosną bardzo bujnie, ale słabo kwitną. Nie żałowałam im nawozu kurzego.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Polifoskę należy sobie wybić z głowy w ogrodzie, a zwłaszcza pogłównie. Nawóz ten zawiera chlorki

A tą madę warto zanalizować. Prawdopodobnie posiada odpowiednią żyzność i bez kurzeńca.
marcinek123
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 18:02

Post »

Co warto kupić do nawożenia pomidorów w potas ( siarczan potasu, siarczan potasu rozpuszczalny czy saletra potasowa)
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Wszystko zależy od potrzeb pomidorów rosnących w danym podłożu.
Ja posiadam to i to. Siarczan potasu dawałem wiosną (obniżał pH gleby) Saletra potasowa (azot + potas ), nawożenie pogłówne.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

marcinek123

Wyobraź sobie, że to zależy od tego, kiedy ten nawóz chcesz stosować i w jakim celu.
marcinek123
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 18:02

Post »

Trochę do gleby przed sadzeniem a trochę po wierzchu. Jaka jest różnica między siarczanami potasu rozpuszczalnymi a nierozpuszczalnymi
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Dlatego właśnie Cię pytałem.

Saletrą potasową nie można uzupełniać niedoboru potasu w glebie ani jesienią ,ani wczesną wiosną. Azot zawarty w saletrze zostałby wypłukany zupełnie zanieczyszczając jedynie wody gruntowe lub cieki wodne. Do tego celu jedynie siarczan potasu/ o soli potasowej nie piszę bo to praktycznie nie jest nawóz dla działkowców, gdzie na małej przestrzeni rosną różne rośliny w większości wrażliwe na chlor/ . Za to saletra jest bardzo dobra jako nawóz azotowo- potasowy do nawożenia w trakcie wegetacji czyli pogłównie.
Siarczan potasu jest stosunkowo słabo rozpuszczalny w wodzie 110 g w litrze/ saletra przykładowo ma 320 g w litrze/ ale w przypadku zastosowania rzutowego jest to jego zaletą, bo stopniowo rozpuszcza się w wodzie glebowej zmniejszając wymywanie.

Ale podstawowa sprawa. Ile w Twojej glebie jest potasu ?. Jeśli widziałeś ostatnio analizę gleby kolegi zenmach z 800 mg/l potasu to zdajesz sobie sprawę, że sprawa jest pierwszorzędne wagi.
podjadek
200p
200p

Post »

marcinek123
Zrób analizę gleby, będziesz wiedział na czym stoisz.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Oczywiście, bo dokładając jakiegokolwiek nawozu może się w praktyce okazać, że szkodzimy swoim roślinom myśląc, że im dogadzamy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

podjadek pisze:Wszystko zależy od potrzeb pomidorów rosnących w danym podłożu.
Ja posiadam to i to. Siarczan potasu dawałem wiosną (obniżał pH gleby) Saletra potasowa (azot + potas ), nawożenie pogłówne.
Czy siarczan potasu nie zakwasza gleby?
podjadek
200p
200p

Post »

Tak jak napisałem zakwasza (obniża pH).
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

Nawozicie swoje pomidory po pikowaniu? Jeśli tak to jakim środkiem w jaki sposób i ile czasu musi minąć od pikowania żeby nie zaszkodzić młodziakom :)

Posiadam florovit do pelargonii oraz substral magiczna siła do pomidorów. Proszę o opinie w tej kwestii i ewentualnie który środek będzie lepszy?
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Nawożenie rozpoczynamy zaraz po pikowaniu pomidorów, jeśli tylko zauważymy, że one ruszyły ponownie ze wzrostem. Warunkiem jest jednak zawartość nawozu w użytej ziemi, które powinno być na poziomie 0.6kg/m3. Nawozimy florivitem do pelargonii w dawce 3ml na litr wody.
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

A tym florovitem nawozić doglebowo czy dolistnie? Raz na tydzień wystarczy?
Pozdrawiam Janek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”