Ogród Andzi cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Andzi cz.3
Aneczko, śliczne foteczki. Różę, która tak pięknie kwitnie u Ciebie i ja miałam, lecz niestety-padła. Nie mam szczęścia do róż, nie rozumiem ich, nie umiem się nimi zająć... W tym roku nawet padł mi 1 z 2 niezawodnych Chopinów 

- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Anka, wpadłam w kompleksy. Dobrze, że ja pamiętliwa nie jestem, bo musiałabym przestać Ciebie odwiedzać
. Zapewne się powtarzam, ale Twoje skalno-roślinne kompozycje są niesamowite. Rośliny na zbliżeniach są piękne, ale sztuką jest skomponować cały ogród
. Podświetlone przez słońce głazy są piękne, nawet, gdyby nie towarzyszyły im rośliny.
Dorodna kępa wielosiła (czy to jedna roślina?) wygląda dużo lepiej, niż moje mikrusy jednopędowe, ale i ja się doczekam, prawdopodobnie
.

Dorodna kępa wielosiła (czy to jedna roślina?) wygląda dużo lepiej, niż moje mikrusy jednopędowe, ale i ja się doczekam, prawdopodobnie

Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Witaj
Maryniu
Rumba z tego co obserwuję od kilku sezonów, ładnie kwitnie...nie choruje, trzeba ją tylko zabezpieczać na zimę kopczykiem...przekwitłe kwiaty trzeba na bieżąco obrywać, będzie wtedy kwitła na okrągło przez cały sezon. Będziesz na pewno bardzo zadowolona
Mariolko
poczytaj w wątku o różach, jest tam dużo przydatnych informacji...może dojdziesz dlaczego nie chcą rosnąć u Ciebie...może problem tkwi w nieodpowiedniej ziemi, w gliniastej z dodatkiem rozłożonego obornika świetnie rosną...nigdy nie są zasilane innymi nawozami. Po pierwszych przymrozkach trzeba je też zabezpieczać na zimę
Mam jedną różę okrywową tej nie trzeba kopczykować, zimuje bez problemu...trzeba tylko poczytać i odkryć co jest nie tak, nieraz przyczyna jest bardzo prosta
Aneczka
ogród sam się tworzy...rośliny lubiące cień są sadzone w miejscach cienistych...lubiące słońce w słonecznych...co roku coś dochodzi nowego...miejsce powoli się zapełnia. Rośliny skalne błyskawicznie się rozrastają, jeszcze niedawno był pusty kawałek ziemi...trzeba je tylko podzielić i posadzić w niewielkich odległościach od siebie... efekt w pierwszym roku jest marny...w drugim, trzecim jest już ok. Wielosił był wysiany z nasion, pikowany był kępkami...dlatego jest szybki efekt. Nie usuwaj kwiatostanów jak przekwitną, obok wysieją się nasiona będą nowe sadzonki

Skalniak częściowo jest przerabiany, floksy, macierzanki nie pokazały się na wiosnę...trzeba posadzić coś nowego.

Mariolko

Aneczka

Skalniak częściowo jest przerabiany, floksy, macierzanki nie pokazały się na wiosnę...trzeba posadzić coś nowego.

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Mnie Rumba ogromnie się podoba. Jest przepiękna. I tak ładnie Ci kwitnie. Twój skalniak uwielbiam. Ja nie mam ręki do skalniaków.
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Aniu, błękitne wielosiły siałam w tym roku i ładnie powschodziły, ale nie pikuję, aż do zmiany pogody. Biały dostałam niedawno, więc zostawię pęd z kwiatami, a nuż się uda...
Podziwiam Twoje skalne rabaty, ale współczuję pielenia. W moim żwirku wciąż kiełkują mniszki. Rękawice dziurawię za każdym razem, kiedy tam pielę i zdzieram pazurki. Fakt, że na zwykłych rabatach jest jeszcze gorzej, ale łatwiej usuwać. Zobaczę, jak będzie się spisywała ściółka, czy siewek chwastów będzie mniej.
Podziwiam Twoje skalne rabaty, ale współczuję pielenia. W moim żwirku wciąż kiełkują mniszki. Rękawice dziurawię za każdym razem, kiedy tam pielę i zdzieram pazurki. Fakt, że na zwykłych rabatach jest jeszcze gorzej, ale łatwiej usuwać. Zobaczę, jak będzie się spisywała ściółka, czy siewek chwastów będzie mniej.
Pozdrawiam, Anna.
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Skalniak wygląda bardzo ładnie.Żółte plamki to rozchodniki czy smagliczki ? Macierzanki chyba są krótkowieczne.U mnie,po trzech latach,zostały
suche łodyżki.Płomyki też nie kwitły.One potrzebują,zdaje się,innych zim od tych co do nas ostatnio przychodzą.
suche łodyżki.Płomyki też nie kwitły.One potrzebują,zdaje się,innych zim od tych co do nas ostatnio przychodzą.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
To dlatego ją tak słabo wyczuwalna przez głośnikAnna11 pisze: Dorotko Rumba nie jest pachnącazapach jest praktycznie nie wyczuwalny
Irys jest dziwny, zastanawiam się czy to nie odmiana na płytką wodę
![]()

Ale skalniak , pięknie

Madziu
nie Masz ręki do skalniaków, za to jak rosną Ci róże i powojniki
do nich Masz rękę
Zobacz klemek Mazury...wspiął się na klona Flamingo.

Aniu
Wielosił jest jeszcze jeden Variegata...niedawno był posadzony...kwitnie na niebiesko.

Janku
żółty to jakiś rozchodnik, gdzie upadnie kawałek to zaczyna rosnąć.
Dorotko
no to jeszcze coś ze skalniaka.

Zobacz klemek Mazury...wspiął się na klona Flamingo.

Aniu

Janku

Dorotko

- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy ten żółty skalniaczek chyba kraspedia nie wymarza u ciebie? 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Masz rację pomyliło mi się.
Jak ja lubię deszcz.
Róże w deszczu piękne. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Nadrobiłam zaległości niezmiennie podziwiając Twój ogród.
Jednak nie tylko piękno Twoich roślin mnie zachwyca.
Ilekroć patrzę na Twój skalniak, zastanawiam się jak Ty to robisz, że nie da rady uświadczyć ani jednego, chociażby małego chwasta.
Jednak nie tylko piękno Twoich roślin mnie zachwyca.
Ilekroć patrzę na Twój skalniak, zastanawiam się jak Ty to robisz, że nie da rady uświadczyć ani jednego, chociażby małego chwasta.
-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Aniu, na pewno coś robię nie tak, że róże nie chcą u mnie rosnąć. No ale tez nie wszystkie, bo np czerwona na pergoli rośnie wspaniale, z każdym rokiem coraz większa, nawet już pergola ugina się pod ciężarem... Biało-kremowy Chopin też fajnie sobie radzi. Co prawda jeden zimą zginął- tak mi się wydawało, ale odbił od korzenia. Muszę poczytać w wolniejszej chwili o uprawie róż. Tylko kiedy ta wolniejsza chwila???
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Fajne to pierwsze ze skalniaka , takie pomponiki żółte, a u Ciebie tak pada i czy pić różycom dawałaś.
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Piękna mokra sesja. Choć róże deszczu nie lubią to ja bardzo lubię je oglądać po kąpieli. Też się zastanawiam jak Ty ogarniasz ten skalniak że taki idealnie wypielęgnowany jest.