Moi zieloni współmieszkańcy - AlfaXIII

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudny , do ramy super się nadaje!O tapecie na kompa nie wspomnę.
;:122
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Kiedyś Wam opowiadałam jak wnerwia mnie sikorka :) No to popatrzcie co udało mi się zrobić... na nic innego nie mam szans bo zaraza nie usiedzi paru sekund w miejscu.

Obrazek Obrazek Obrazek

Już wdzięczniejszym obiektem jest pszczoła :)

Obrazek Obrazek

Tylko jeszcze muszę z jakimś fachowcem porozmawiać sobie na temat przysłon, migawek itp. Czarna magia :?
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

No gratuluję Marto :D Sposobem ją wzięłaś widzę :;230
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ha ha ha... no tak :) Ale ciągle czatuję na dobre zdjęcie. Aparat leży na stole przy balkonie i ciągle nie nadążam. A sikorka robi mi tak: jestem na balkonie... ona przylatuje, siada i gapi się na mnie z odległości 1 metra max. No to powolutku sie wycofuję by capnąć aparat. Ona siedzi, je, czyści sobie piórka. Przymierzam się by zrobić fotkę i w tym momencie ona... frrrrrrru. I tylko słyszę jej szatański chichot :? :wink:
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dokładnie, większość ptaków reaguje właśnie ucieczką w momencie unoszenia aparatu, być może kojarzą to z celowaniem w nie czy co? Mój M ma ten sam problem... ale w Twoim przypadku to spróbowałabym ustawić aparat na statywie lub na czymś innym stabilnym jeśli nie masz statywu (np na parapecie na książkach itp.) i ustawić obiektyw w stronę tego chlebka co wisi (chyba chlebka?) i wtedy nie będziesz robiła typowego unoszenia aparatu i nie powinna się wystraszyć.
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To jest dobry pomysł ale... od przeprowadzki nie mogę znaleźć statywu to raz. Dwa... musiałabym postawić na środku kuchni. Ja może bym i nie wywaliła tego ale za psa nie ręczę ;) M chwilowo nie ma to i nie miałby się kto awanturować ;)
Parapet odpada... kopiato na nim. A i kąt byłby nie ten. Ale ja tę cholerę wreszcie sfotografuję jak należy :) Muszę jeszcze coś pokombinować z migawką by mi szybciej fotkę robiła. Inaczej ruch mam rozmazany. Jest chyba jakieś ustawienie... sport? Czy coś takiego. Jak na razie mam furę zdjęć na których nie powiem co widać :lol:
A to co wisi to skórka ze słoninki... chlebek to ona ma w odwłoku.

Ps. dojrzewam do tego by założyć wątek na temat sztuki fotografowania. Może znajdą się fachowcy i podpowiedzą co i jak.
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja fachowcem nie jestem, ale napiszę, co o tym wiem :D

A więc jeśli chodzi o przesłonę to im dalej jest obiekt to powinien być największy otwór przesłony żeby zamazać ładnie tło. W ustawieniach aparatu najmniejszy numer przesłony to największy otwór i analogicznie największy numer przesłony to najmniejszy otwór.

Natomiast, jeśli chodzi o migawkę to jest to czas naświetlania. Jeśli fotografuje się jakiś nieruchomy obiekt np. nocą jakiś most, czy wodospad to powinno się ustawić długi czas, wtedy będą: ładnie uchwycony most z świetlnymi liniami od przejeżdżających w tym czasie samochodów a wodospad będzie jak „żywy” z taką mgiełką wodną. Krótki czas ustawia się przy obiektach poruszających się, czyli np. ptaki.

Tak więc ptaki powinno się robić na krótkim czasie migawki i jak największym otworze przesłony (w aparacie jak najmniejszy numer).
Musisz się pobawić metodą prób i błędów. Ustaw sobie obiektyw w jakimś stałym miejscu na tą słoninkę i popróbuj, na jakim numerze przesłony wychodzi najlepiej - zapisz sobie te ustawienia i takie wykorzystaj jak już pojawi się Twoja płochliwa sikorka :wink:

No a jak znajdziesz już statyw to wyślij M z psem na jakiś dłuuugi spacer i będziesz miała miejsce i czas na fotograficzną zasadzkę :D

Życzę powodzenia :D :D :D
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

o widze że mamy tu specjalistkę od fotografi
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

eeee tam specjalistkę - ucznia swojego M :wink:
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ups... teraz muszę to jeszcze raz przeczytać, odetchnąć i ponownie przeczytać. Wtedy może coś zrozumiem :) Ogólnie wiem o czym piszesz ale... nie wiem jak to przełożyć na obiektyw. Muszę próbować, próbować i... próbować. Wreszcie się naumiem :)

A teraz pokażę Wam jakie cudne truskawki kupiłam na placu ;)
Obrazek

Prawda, że piękne? :) Jak je zobaczyłam musiałam je mieć bo moje, wysiana w zamierzchłych czasach zaliczają się do odmiany... coleus gigantacea :evil:

Obrazek

A na zakończenie miła niespodzianka ze strony dipladenii.

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Co tam truskawki,jeszcze będą a na takie rarytaski nie trafia się codziennie! :P
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Truskawki też przytaszczyłam ;)
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Marto Coleusiki cudne , kusi mnie też zakup tych roślinek .
Widzę ,że wszystkie odmiany musiały być Twoje.
Pewnie, przecież jednej truskawki się nie kupuje. :D :D :D
Gratuluje kwiatu u Sundaville(dipladenii) mam bardzo podobną
i jak na razie chętnie kwitnie i rośnie w oczach.
:D :D :D
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ta moja dipladenia nieco po przejściach jest. Stała w sklepowej doniczce na balkonie u sąsiadki. Tak się jakoś zgadało i... rośnie u mnie ;) Mam nadzieję, że pozbiera się. Jak na razie zgubiła dużo liści ale pąka ani jednego. No i jeden zakwitł :) Nieco ten kwiatuszek rachityczny w porównaniu z tymi co widzę w kwiaciarniach ale co tam... Mój ! :D

Ps. Od paru dni wieczorami do domciu wlatuje mi zapach kwiatów czarnego bzu. Bardzo miły. Właśnie mi zawoniało :)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Ja już się na nie czaję bo robię syrop z tych baldachimów-super na przeziębienia jak i do mineralnej na upały. :wink:
Moje szczepki saundavilli padły ale co tam-przynajmniej próbowałam.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”