Witajcie!
Dzisiaj pogoda była naprawdę piękna. Spędziłam sporo czasu w ogrodzie, ale znalazłam też czas, żeby leniwie wylegiwać się w słońcu na tarasie i skorzystać z uroków ciepłego weekendu. Bardzo udany dzień!
Rano byłam z teściową na giełdzie - kupiłam bratki, stokrotki, jaskry, dzwonki, nawet konwalie! Do tego bukiet tulipanów i frezje, które ozdobiły stół. Posadziłam bukszpany z Gardenii, róże do donic (były zadołowane od jesieni), zrobiłam oprysk miedzianem i cięcie niektórych róż. Jutro będę ciąć dalej.
Kompozycje w donicach również gotowe - taras od razu zrobił się przyjemniejszy i bardziej kolorowy!
Jutro cyknę jakieś fotki.
Juliet, zdjęcia robiłam późnym popołudniem, światło jest wtedy zupełnie inne, może stąd ten efekt na zdjęciach? Fajnie, że Ci się podobają!
Zakątek leśny to 3 duże sosny wejmutki, trochę mniejszych iglaków i 3 RH przed nimi. Nie ma miejsca na ławeczkę..poza tym to od frontu, blisko ulicy, więc niezbyt zacisznie.
Marta, skoro już sadzisz róże, to znaczy że wracasz do formy ;-)) Oszczędzaj nogę
Monia, mech specjalnie wiozłam z Borów

Teściowa jest u nas od środy, jutro wyjeżdża. Lubi spędzać czas w ogrodzie i chętnie mi pomaga. Dzisiaj razem kupowałyśmy kwiaty na giełdzie, część weźmie ze sobą. Była nieco przeziębiona, ale u nas się podleczyła, odpoczęła i wyjeżdża zadowolona
Gosiu, już ozdrowiałam ;-)) Terapia ogrodowa mi służy! Róże mają coraz większe pąki każdego dnia, wystartowały bardzo szybko - tutaj wczorajsza
Lady of Shalott
Graham Thomas
Joasiu, dziękuję

Dzisiaj kupiłam na giełdzie kolejne ciemierniki - wsadziłam je do donic i na rabatę, jutro cyknę fotki
Monia, dzięki! Pod sosnami posadziłam też tulipanki - odmiany botaniczne. Ciekawa jestem czy kolory i odmiany będą się zgadzać bo planowałam te kompozycje jakiś czas i chciałabym zobaczyć je w realu

Relacje na pewno będą
Dorotko, dzięki! Dzisiaj ponoć w całej Polsce było ładnie, więc pewnie skorzystałaś z aury na prace ogrodowe. Ciekawa jestem podpory na powojnika, muszę zajrzeć do Ciebie. Masz szczęście, że M to taka "złota rączka", korzystaj! ;-))
ps. Jakie róże zamówiłaś?
Ewa, przycinasz modrzewie? Mój jest z rodzaju pendula, nie wiem czy też go ciachnąć? Zrobiłam dzisiaj oprysk miedzianem, ale ponieważ robiłam na raty, to nie pamiętam, czy już opyskałam wszystkie róże... Powtarzać mi się nie chce, więc musi wystarczyć.
Agnieszko, u mnie już część krokusów przekwitła, inne wschodzą, kolejne kwitną. Codziennie pojawiają się nowe kwiaty!
Miedzian to oprysk grzybobójczy, stosowany prewencyjnie. Ja opryskuję róże.
Aniu, dziękuję!
Doris, skorzystałaś ze słonka w ogrodzie? Pochwal się co zrobiłaś! Uściski
Małgosiu, zdjęcia będą jutro
Grażynko, wcześniej w tym miejscu rosły tylko 3 spore sosny wejmutki na wąskiej rabacie przy płocie, a dalej trawnik i kompostownik. Wiałą nudą, dysproporcją i ?niekosekwencją, bo te sosny nijak nie pasowały o reszty przedogródka. Ale że M je uwielbia, chciałam je jakoś wkomponować z resztą. Dosadziłam niższe piętro iglaków - świerki nidiformis, jałowce, sporo bodziszków, a jesienią ciemierniki, runiankę, 3 duże RH i cebulowe. Teraz wygląda to znacznie lepiej, tak mi się wydaje.
Zrobię zdjęcie całości to sama ocenisz

Postaram się też obfocić jutro moją lobelię, porównasz czy Twoja wygląda podobnie. Przepikowałaś już? Możesz dolewać biohumusu do wody, na pewno nie zaszkodzi

Pozdrawiam serdecznie!
Januszu, to północno-zachodnia strona. Mech posadziłam tam w ubiegłym roku, jesienią. W zasadzie tylko go ułożyłam na torfie pod sosnami i tak sobie swobodnie rośnie. Krokusy wrosły w niego samoistnie

Jest tam dosyć wilgotno, ziemia lekko kwaśna, choć pod ciemierniki dosypywałam dolomit. Na całej rabacie jest linia kroplująca, a sosny dają ażurowy cień. Obok jest kompostownik.
Iwonko, dziękuję! Krokusy sadziłam tam jesienią, ponad 300 sztuk. W mech wkomponowały się same, ot - natura

Twoje tulipanki wschodzą dzielnie, przed sasankami, tutaj je widać (od lewej):
Rewi, dziękuję i pozdrawiam
Kasiu, odpoczywamy

Dziękuję za ciepły komplement! Krasnoludki?

Bardzo miło mi czytać pozytywne komentarze o tym miejscu, nabieram wiary, że coś z niego będzie
Oluniu, na giełdzie mnóstwo bratków, stokrotki, masę cebulowych, azalii. Jest w czym wybierać

Dziękuję kochana
Z wczorajszej serii zostało jeszcze kilka fotek:
Azalie mają piękne pączki:
Powojnik
Maidwell Hall
Pęcherznice mają młode listki:
Lilak Meyera
i coś tam jeszcze..