Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Post »

Aniu, dołączam do fanklubu wąsko listnego hippeastrum ;:180 W ogóle hippeastra mi się podobają i to bardzo, ale będę je u innych podziwiać, po prostu nie mam na nie miejsca.
Mam nadzieję że niedługo u mnie też będzie taka wiosna jak u Ciebie, ogród już na nią przygotowałam :tan
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Aniu, dziękuję za odpowiedź, przynajmniej wiem co u mnie kwitnie, ranniki :D , dowiedziałam się też że jestem posiadaczką irysków żyłkowych i to aż trzech kolorów, a chodząc po forumowych ogrodach ciągle utwierdzam się w przekonaniu jak niewiele wiem o roślinach.
Hipeastra to piękne kwiaty, i możesz się napawać teraz ich pięknem, moje niestety już wszystkie przekwitły.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Pracowałaś wczoraj dzielnie, teraz pewnie odpoczywasz.
Podziwiam twoje domowe cudaki ;:oj i pokazuje M. To jego konik.
Fotki zachwycające.
Miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po szarym i ponurym tygodniu, pogoda zrobiła nam niespodziankę i zafundowała ciepełko i piękne słonko. Wszyscy (i ja też) wyruszyli na działki i do ogrodów. Aż forum zwolniło... :;230 A ja dodatkowo po 3 latach od wprowadzki postanowiłam dokończyć parę rzeczy, których nie zdołałam zrobić przy budowie. Zaczęłam od bramy, bo w najbliższym czasie planuje obłożenie słupków ogrodzeniowych kamieniem. Przy okazji i ogród zyska na urodzie... Panów trzeba było pilnować, bo niebezpiecznie poruszali się w okolicy tulipanów, krokusów, powojnika Dzieci Warszawy i róży Ghislaine de feligonde :;230 A i po małym kopaniu pod przewody trzeba było posprzątać. U mnie, jakby ktoś nie pamiętał, gdzie się nie kopnie, tam są kamienie...
Ale po uprządkowaniu wygląda to tak. Jeszcze tylko zrobić dosiewkę...

Obrazek

Paradoksalnie zaczęły się także przygotowania do kolejnej zimy. Zamówiłam drewno do kominka i 2 kubiki przewiozłam i poukładałam własnymi rękoma. Czuję satysfakcję i nie tylko ją :;230

Obrazek

W piątek miałam także pierwszą dostawę sadzonek :tan A z okazji Dnia Kobiet kupiłam sobie bratki, szafirki i stokrotki. Wszystko to wczoraj posadziłam.

Obrazek

Przesadziłam także wczoraj metrową jodłę koreańską, która rosła dotychczas na głównej rabacie bylinowej. Jak ją sadziłam miała jakieś 30 cm, ale urosła i przeprowadzka była konieczna. Miejsce zmienił tez tulipanowiec, posadzony przed postawieniem pergoli. Po ich posadowieniu okazało się, że to nie była dobra miejscówka. Ale to młodziak, więc obyło się bez większych problemów. Oczywiście przy okazji wykopałam wiaderko kamieni, ale to u mnie norma...

Tadku! U mnie przez cały tydzień było ponuro i parę razy spadł niewielki deszcz, ale śniegu nie było. Za to przymrozki kilkustopniowe. Ale nic to nadzwyczajnego, skoro mamy początek marca. Fajnie, że wstąpiłeś ;:138 Dla Ciebie moja nowa prymulka Elizabeth Killelay. Wydaje mi się , że lubisz...

Obrazek

Bożko (bozunia)! Dziękuję za propozycję, ale wolałabym kupić kwitnącego tak, by uniknąć pomyłki. Mam 4 doniczki hippeastrów i razem 5 - starczy.

Obrazek

Majeczko (edulkot)! Bardzo możliwe. U nas dopóki leży w górach śnieg - ranki i wieczory są zimne. Musimy poczekać aż stopnieje. Ale te ciepłe dni wystarczyły, by wiosna zaczęła pędzić. Czy wiesz, że u mnie niektóre krokusy przekwitają? Jakąś jedną lilię też znalazłam, ale tylko jedną. Lepiej by się nie spieszyły

Obrazek

Olu (maliola)! Wiosna w pełni, to i dawno niewidziani gości się zjawiają :heja Zdjęć z dnia na dzień mam coraz więcej i cieszę się, że Ci się podobają...

Obrazek

Jacku! Ja zajrzałam 2 tygodnie temu i okazało się, że w dwóch doniczkach są już spore pąki kwiatowe. Teraz sa w pełni rozkwitu :D

Obrazek

Aguniu (AgaNet)! Podejrzewam , że eM ma takie same nadzieje co do Irlandii :;230 Ale i tak przyjedzie ise wygrzać do Polski

Obrazek

Jagódko (Jagodka)! U mnie po prostu całe zbocze, na którym znajduje się ogród, jest w słonku :D Ale w tym roku jest też wyjątkowo ciepło... Miodunki kwitną wszystkie, krokusy, prymulki, przylaszczki, a szafirki coraz większe. Jest się czym cieszyć ;:138 Cybister miał być zwykłym białym hippeastrum :;230 Wiem, że lubisz niebieskości.

Obrazek

Stasiu (stasia_ogrod)! Dzięki za dobre wiadomości ;:196 Obrazki wyglądają na razie tak

Obrazek

A na kwiaty tarczownicy już się cieszę. Ciemiernik od Ciebie cuchnący kwitnie niestrudzenie od kilku tygodni

Obrazek

Danusiu (mm-complex)! ;:196

Obrazek

Małgosiu (Margo2)! Mam nadzieję, że czujesz się już lepiej. Szkoda w taką pogodę siedzieć w domu... Dla Ciebie moje przylaszczki

Obrazek

Marysiu (Maska)! Jesienią hippeastra przestaję podlewa i przechowuje do lutego w ciemnym miejscu. Wówczas sobie odpoczną i same wypuszczają pędy kwiatowe, a dopiero potem liście. Innej recepty na kwitnienie nie ma. Poza tym cebule muszą być wystarczająco duże. Niebieskich jako takich krokusów nie mam. Myślę, ze masz na myśli te intensywnie fioletowe

Obrazek

Kasiu (oxalis)! Cybister mi się wyjątkowo udał :lol: Niekiedy pomyłki są bardzo korzystne. W ogrodzie wiosna. A w domu także. Kwitną anturia, hipki, czerwona kolheria, pozostałe też ruszyły, skrętnik zwisający, szykuje się kilka hoyi (oby donosiły) - odpukać. Jest pięknie...

Obrazek

Asiu (asia2)! Nie cięłam, bo czekałam na odzew. Z tej będą dosłownie pojedyncze, bo to młodziak. A innych nie chcesz? Mój cybister jest ogromny. Pędy mają ze 120 cm ;:oj No i pokaż swoje, bo jakoś ich u Ciebie nie widziałam...

Obrazek

Ewo (jolifleur)! Dziękuję ;:196 Mail poszedł...

Obrazek

Dorotko (szarotka66)! Widzę, że cybisterem udało mi się Ciebie przyciągnąć :heja Fajna pomyłka, nie? Lubię niespodzianki!

Obrazek

Tereska (tesia39)! Masz rację. One zajmują sporo miejsca. U mnie stoją na ziemi w oknie balkonowym w pokoju gościnnym. A wiosna wszędzie dotrze.

Obrazek

Iwonko (zielonajagoda)! Hippeastra u mnie kwitną dwa, a dwa kolejne jeszcze nie. Iryski reticulata mam i ja. To śliczne kwiaty :D

Obrazek

Justynko (klarysa)! Oj faktycznie się napracowałam. Dokładnie czuję moje ręce i nie tylko... I pokazałabyś te eMowe cudaki kiedyś :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Aniu, jak to dobrze, że wiosnę można oglądać u Ciebie, ja jeszcze czekam na swoją ;:65
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie Heniu trwa kolejny tydzień. Ten rok jest dla mnie wyjątkowo łaskawy (odpukać, by nie zapeszyć...)

Obrazek
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Właśnie z przyjemnością podziwiam Twoje wiosenne kwiatki, u mnie każdej nocy mróz ok. 5st., więc mimo słońca w dzień jeszcze nic nie kwitnie.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu piękna wiosenka ;:138 spracowałaś się wczoraj okrutnie ;:180 wszystko poukładane pod linijkę :wink:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heniu! U mnie są też takie przymrozki. W zasadzie dosłownie kilka nocy było bez ujemnych temperatur. Ale w dzień jest ciepło, to i rośliny szaleją. Ostróżki, floksy, pysznogłówki, niemal wszystkie cebulowe - już się pokazały. Różom też zaczynają rosnąć listki, wiec w tygodniu mimo, iż nie ma nawet połowy marca, będę musiała rozgarnąć kopczyki. Taki rok. Zapewne w rekompensacie za zeszły ;:224

Obrazek

Iwonko (iwonaPM)! Już nieco odpoczęłam. Dziś robię sobie wolne. Jutro będę jak nowa. No i znowu tak równo to nie jest. Ale porządek owszem. To lubię!

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Aniu,ja chyba mam jak Ty, też nawiozłam drzewa na następną zimę ,tylko 20 kubików,bo tyle mi potrzeba ,panowie jeszcze nie wszystko ułożyli ,bo tego bardzo dużo ,ale powolutku tną i układają do wyschnięcia,pięknie u Ciebie kwitną kwiatuszki ,przylaszczki to moje ulubione wiosenne,ale u mnie wszystko jest później,pozdrawiam :wit ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto! U mnie drewno potrzebne jest tylko do kominka. A i tak palę w nim tylko w weekendy, bo jak wrócę z pacy, to się nie opłaca. Tym bardziej, że życie koncentruje się na piętrze i musiałabym biegać, by dokładać na dół. Poza tym zostało mi z tego roku, bo zima była łagodna. Po ułożeniu 20m3 bym chyba umarła ;:306 Skoro lubisz przylaszczki, to proszę. Jeszcze raz moje przylaszczki. Mam tylko niebieskie, ale może uda mi się dokupić i inne...

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Cybister...cybister ;:oj ;:oj i nadal nie doczytałam co to takiego :oops: :?: ;:167 mnie boli jak oglądam te nowalijki.. ;:63 i chyba wrócę do mojego archiwum i sobie wkleję ;:306 bo wytrzymać nie mogę niech sobie mówią coś o odgrzewanych...ble..ble... :heja

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu! Cybister to odmiana hippeastrum pochodząca z Boliwii lub Argentyny. Podobno rarytasik. U mnie pojawił się przypadkowo zamiast białego klasycznego hipka ;:224 Oto o w całej okazałości

Obrazek

I trochę wiosny, skoro u Ciebie coś zwleka

Obrazek

A na koniec puszysta zdolniacha. Wziął się za długopis

Obrazek
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu foiletowy kolor należy do moich ulubionych, naprawdę piękna wiosna u Ciebie. Mając większy teren masz możliwość pokazania odpowiednio dużo więcej.
Faktycznie z tymi kamieniami przy kopaniu to nie zazdroszczę, szkoda cholera że co jakiś czas nie znajdujesz coś cenniejszego niż kakloty ;:306
Dzisiaj przy takiej pogodzie zrób sobie przerwę w odrodzie na odpoczynek, ostatecznie należy się Tobie.
Słonecznej niedzieli i nadchodzącego tygodnia.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

Aniu, jednak mój cybister jest inny.
Rozpoznany przez Mateusza jako Bogota.
Fajne zakupy ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”