Po szarym i ponurym tygodniu, pogoda zrobiła nam niespodziankę i zafundowała ciepełko i piękne słonko. Wszyscy (i ja też) wyruszyli na działki i do ogrodów. Aż forum zwolniło...

A ja dodatkowo po 3 latach od wprowadzki postanowiłam dokończyć parę rzeczy, których nie zdołałam zrobić przy budowie. Zaczęłam od bramy, bo w najbliższym czasie planuje obłożenie słupków ogrodzeniowych kamieniem. Przy okazji i ogród zyska na urodzie... Panów trzeba było pilnować, bo niebezpiecznie poruszali się w okolicy tulipanów, krokusów, powojnika Dzieci Warszawy i róży Ghislaine de feligonde

A i po małym kopaniu pod przewody trzeba było posprzątać. U mnie, jakby ktoś nie pamiętał, gdzie się nie kopnie, tam są kamienie...
Ale po uprządkowaniu wygląda to tak. Jeszcze tylko zrobić dosiewkę...
Paradoksalnie zaczęły się także przygotowania do kolejnej zimy. Zamówiłam drewno do kominka i 2 kubiki przewiozłam i poukładałam własnymi rękoma. Czuję satysfakcję i nie tylko ją
W piątek miałam także pierwszą dostawę sadzonek

A z okazji Dnia Kobiet kupiłam sobie bratki, szafirki i stokrotki. Wszystko to wczoraj posadziłam.
Przesadziłam także wczoraj metrową jodłę koreańską, która rosła dotychczas na głównej rabacie bylinowej. Jak ją sadziłam miała jakieś 30 cm, ale urosła i przeprowadzka była konieczna. Miejsce zmienił tez tulipanowiec, posadzony przed postawieniem pergoli. Po ich posadowieniu okazało się, że to nie była dobra miejscówka. Ale to młodziak, więc obyło się bez większych problemów. Oczywiście przy okazji wykopałam wiaderko kamieni, ale to u mnie norma...
Tadku! U mnie przez cały tydzień było ponuro i parę razy spadł niewielki deszcz, ale śniegu nie było. Za to przymrozki kilkustopniowe. Ale nic to nadzwyczajnego, skoro mamy początek marca. Fajnie, że wstąpiłeś

Dla Ciebie moja nowa prymulka Elizabeth Killelay. Wydaje mi się , że lubisz...
Bożko (bozunia)! Dziękuję za propozycję, ale wolałabym kupić kwitnącego tak, by uniknąć pomyłki. Mam 4 doniczki hippeastrów i razem 5 - starczy.
Majeczko (edulkot)! Bardzo możliwe. U nas dopóki leży w górach śnieg - ranki i wieczory są zimne. Musimy poczekać aż stopnieje. Ale te ciepłe dni wystarczyły, by wiosna zaczęła pędzić. Czy wiesz, że u mnie niektóre krokusy przekwitają? Jakąś jedną lilię też znalazłam, ale tylko jedną. Lepiej by się nie spieszyły
Olu (maliola)! Wiosna w pełni, to i dawno niewidziani gości się zjawiają

Zdjęć z dnia na dzień mam coraz więcej i cieszę się, że Ci się podobają...
Jacku! Ja zajrzałam 2 tygodnie temu i okazało się, że w dwóch doniczkach są już spore pąki kwiatowe. Teraz sa w pełni rozkwitu
Aguniu (AgaNet)! Podejrzewam , że eM ma takie same nadzieje co do Irlandii

Ale i tak przyjedzie ise wygrzać do Polski
Jagódko (Jagodka)! U mnie po prostu całe zbocze, na którym znajduje się ogród, jest w słonku

Ale w tym roku jest też wyjątkowo ciepło... Miodunki kwitną wszystkie, krokusy, prymulki, przylaszczki, a szafirki coraz większe. Jest się czym cieszyć

Cybister miał być zwykłym białym hippeastrum

Wiem, że lubisz niebieskości.
Stasiu (stasia_ogrod)! Dzięki za dobre wiadomości

Obrazki wyglądają na razie tak
A na kwiaty tarczownicy już się cieszę. Ciemiernik od Ciebie cuchnący kwitnie niestrudzenie od kilku tygodni
Danusiu (mm-complex)!
Małgosiu (Margo2)! Mam nadzieję, że czujesz się już lepiej. Szkoda w taką pogodę siedzieć w domu... Dla Ciebie moje przylaszczki
Marysiu (Maska)! Jesienią hippeastra przestaję podlewa i przechowuje do lutego w ciemnym miejscu. Wówczas sobie odpoczną i same wypuszczają pędy kwiatowe, a dopiero potem liście. Innej recepty na kwitnienie nie ma. Poza tym cebule muszą być wystarczająco duże. Niebieskich jako takich krokusów nie mam. Myślę, ze masz na myśli te intensywnie fioletowe
Kasiu (oxalis)! Cybister mi się wyjątkowo udał

Niekiedy pomyłki są bardzo korzystne. W ogrodzie wiosna. A w domu także. Kwitną anturia, hipki, czerwona kolheria, pozostałe też ruszyły, skrętnik zwisający, szykuje się kilka hoyi (oby donosiły) - odpukać. Jest pięknie...
Asiu (asia2)! Nie cięłam, bo czekałam na odzew. Z tej będą dosłownie pojedyncze, bo to młodziak. A innych nie chcesz? Mój cybister jest ogromny. Pędy mają ze 120 cm

No i pokaż swoje, bo jakoś ich u Ciebie nie widziałam...
Ewo (jolifleur)! Dziękuję

Mail poszedł...
Dorotko (szarotka66)! Widzę, że cybisterem udało mi się Ciebie przyciągnąć

Fajna pomyłka, nie? Lubię niespodzianki!
Tereska (tesia39)! Masz rację. One zajmują sporo miejsca. U mnie stoją na ziemi w oknie balkonowym w pokoju gościnnym. A wiosna wszędzie dotrze.
Iwonko (zielonajagoda)! Hippeastra u mnie kwitną dwa, a dwa kolejne jeszcze nie. Iryski reticulata mam i ja. To śliczne kwiaty
Justynko (klarysa)! Oj faktycznie się napracowałam. Dokładnie czuję moje ręce i nie tylko... I pokazałabyś te eMowe cudaki kiedyś