Galeria.Dalie Stanisława cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Dalie Stanisława cz.2

Post »

Paweł, wejdź sobie tutaj: http://www.verwer-dahlias.nl/melody_collectie_en.html
i posprawdzaj. Powiedziałbym, że wygląda jak Mellody Allegro lub Pink Allegro. Tam są też inne serie Verwera, kto wie, co tzw. sprzedawca wsadził do torebki ;:134
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No dzięki Mariusz za info,będzie mi to jakimś światłem w tunelu.To jest z resztą efekt tego o czym między innymi dwaj rozmawialiśmy wcześniej.Kupujesz coś oczekiwanego a dostajesz niespodziankę,wprawdzie ładną jak w tym przypadku jednak nie do końca o to chodzi.Dzięki za sznurek.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A moim daliom do kwitnienia jeszcze bardzo daleko - mają zaledwie po 10-15 cm. Cieszę się jednak, że wyszły, bo już byłam pełna obaw, że zaschły na amen. Jakoś jednak powolutku się gramolą. Dziś wykorzystałam to, że gleba wilgotna po ostatnich deszczach i zasiliłam nieboraczki pierwszy raz. Oczywiście przemieszałam potem nawóz z glebą i oplewiłam co większe chwaściory. Teraz nie wiem, co mnie bardziej boli - nadgarstek od okopywania czy kręgosłup od schylania...
Miłej niedzieli wszystkim!
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

No wlaśnie podpowiedzcie czym zasilić dalie tak żeby im najlepiej dogodzić na piękne obfite kwitienie ?
Moje dalie różnej wielkości niczym nie zasilane ale wszystkie piękne te kupione od forumków i te od pana Stanislawa ,no moich też kilka mialam.Na kilku zauważylam pąki :heja
Malgosia
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu jeśli posiadasz kompost to możesz rozsypać go wkoło dali i lekko zmieszać z ziemią. Możesz również przygotować gnojówkę z pokrzyw rozcieńczając roztwór z wodą i podlewając. Raz też użyłem nawozu granulowanego przeznaczony do roślin kwitnących i też zdrowo rosły. Na ogół stosuję naturalne nawozy typu przerobiony obornik z kompostem co dwa lata, który rozsypuję na rabaty jesienią i przekopuję szpadlem. Przez zimę ziemia ładnie się przerobi i wiosną można śmiało działać z dalszą uprawą.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiadomo, że obornik jest najlepszy. Ale jak ktoś nie ma obornika? Musi użyć nawozów mineralnych.
W zależności od tego, co chcemy osiągnąć musimy zastosować odpowiedni nawóz. Dla uzyskania dobrych karp dobry będzie nawóz ze zwiększoną zawartością potasu, a dla pięknego kwitnienia ze zwiększoną zawartością fosforu. Na pewno dalie nie lubią nadmiaru azotu. Musicie więc zastanowić się, co jest dla Was najważniejsze. Ja stosuję polifoskę - do tej pory nie narzekałam na rezultaty. Karpy przyrastały średnio, ale w miarę dobrze się przechowywały, a kwitnienie też było udane. Jednak bardzo ważna jest gleba. Dalie nie lubią bardzo ciężkich i nadmiernie mokrych gleb. U mnie gleba jest żyzna, ale dość ciężka, gliniasta. Ratuję się rosahumusem, który dobrze rozluźnia i napowietrza glebę, co ułatwia dobre wykorzystanie składników pokarmowych przez rośliny.
Pozdrawiam
Barbara
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14

Post »

Jestem zachwycona Waszymi okazami. Przepiękne.
Ja co prawda nie mam dostępu do obornika, używam tego w granulkach. Jest z pewnością różnica między nim, a tym naturalnym ale moje rośliny jakoś specjalnie nie wybrzydzają.
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p

Post »

Dziękuję wszystkim :wit
Tak mi się wydawalo wlaśnie,że nie za dużo azotu ,czyli fosfor dla kwitnienia ;:108
Pozdrawiam Malgosia
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz DLW pisze:Tak, też chętnie zobaczę łany Adamowych kwiatów ;:108.

A poza tym znowu pytanie do Pana Stanisława, na które pewnie znowu odpowie Basia - pytanie o numery:
636 niebieska etykieta (czy kolor niebieski ma znaczenie?) -
222 -
595 -
682 czerwona -
546 -
94 czerw. -
275 czerw. -
Mariuszu - nareszcie mam odpowiedź na Twoje zapytania o nazwy powyższych odmian:
636 - na niebieskim - Woodside Finale
222 - Black Wizard
595 - Emory Paul (a to Ci się piękność trafiła!)
682 - na czerwonym - siewka z 2012 r. oznaczona przez Petera (chyba - 012/23)
546 - Apokalipsa (odmiana Stanisława)
94 - na czerwonym - Hapet Vino
275 - na czerwonym - Cambridge

Gratuluję zakończenia sadzenia! Stanisław jeszcze sadzi - podejmował ostatnio kolegów z Czech - przyjechali po daliowe nowości i wyjechali bardzo ukontentowani.
Pozdrawiam
Barbara
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

A u mnie stanisławowe dalie wypuszczają pąki kwiatowe ;:138 Specjalnie nie zaglądam co tam mam, żeby zostać zaskoczonym przez wygląd kwiatów :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08

Post »

Mam posadzone karpy dalii , ale wypuszczają dopiero malutkie listeczki czym je dokarmić , aby pięknie zakwitły?
Proszę o pomoc ;:180
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p

Post »

Stefcia
Zerknij kilka postów wyżej są tam odpowiedzi na Twoje pytanie :D
Ja też o to pytalam .
Malgosia
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

BarbaraR pisze:
Mariuszu - nareszcie mam odpowiedź na Twoje zapytania o nazwy powyższych odmian:
636 - na niebieskim - Woodside Finale
222 - Black Wizard
595 - Emory Paul (a to Ci się piękność trafiła!)
682 - na czerwonym - siewka z 2012 r. oznaczona przez Petera (chyba - 012/23)
546 - Apokalipsa (odmiana Stanisława)
94 - na czerwonym - Hapet Vino
275 - na czerwonym - Cambridge

Gratuluję zakończenia sadzenia! Stanisław jeszcze sadzi - podejmował ostatnio kolegów z Czech - przyjechali po daliowe nowości i wyjechali bardzo ukontentowani.
Jak zwykle, kłaniam się najniżej w podzięce, Basiu ;:180. Jesteś, jak zawsze, nieoceniona.

A Emory Paul zapowiada się ciekawie - duży kwiat, co prawda różowy, ale za to odmiana stara, z 1962 roku, i do tego australijska ;:63.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariuszu,
wiem, że prawdziwi mężczyźni nie lubią różowego koloru, ale ja lubię różowe kwiaty. A z różowych dalii dostałam od Stanisława Islandera. Nareszcie! Oczywiście w sadzonce...
Podziękowania za przypisanie nazw do numerków w części należą się Stanisławowi - bo na czerwonym czy niebieskim tle to tylko on potrafi rozszyfrować, co zaszyfrował.
Jak widać - mogę wiedzieć dużo, ale nie wszystko...Ma on, ten nasz Stanisław, swoje tajemnice!
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Powoli, od niedawna, uczę się różowego. W końce nie przez przypadek okulary optymizmu są różowe, prawda?
Połączenie różu i żółci działało na mnie jak olej rycynowy na żołądek, a ostatnio dostrzegam w tym połączeniu jakąś łagodność, przytulność...
Dalia Rundale - właściwie Rund?le, autorstwa łotewskiego hodowcy o imieniu i nazwisku Aivars Baroni?š (czyt. Baronińsz). To nie jest, broń Boże, jakieś angielskie randejl, tylko nazwa pałacu na Łotwie, przedtem siedziby niemieckich książąt, jednego z najpiękniejszych zabytków łotewskich. Nie byłem, nie widziałem, ale dalię mogę sobie oglądać do woli w ogródku:

Obrazek
Mariusz
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”