Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

Dokładnie.
Jeden darczyńca nasion, które dostała Whitedame, wysłał nasiona dyni Hokkaido i ta pięknie powtórzyła cechy.
Drugi darczyńca kupił w markecie błędnie podpisaną dynię, bo to nie jest Hokkaido to dynia z rodzaju pepo, typ halloween, może Baby Bear, i ta również pięknie powtórzyła cechy.

Tak więc nastąpiła pomyłka w opisie nasion, a cechy odmianowe obu dyń zostały doskonale powtórzone.

W tym roku, podobnie jak w poprzednim, w Tesco i Lidlu można kupić obie odmiany dużo taniej niż w poprzednim. Sama kupiłam :heja
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Także kupiłem hokkaido w markecie. Była pyszna. nasionka oczywiście wysuszone i w przyszłym roku trafią do ziemi :D
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

aria chyba nie wyczułaś ironii.
Ale zostawmy ten temat. Oto moja pierwsza w życiu dynia Ambar
Obrazek

Jest strasznie twarda i ciężko było ją pokroić ale zupa jest OK ;:215
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adik, wyczułam ironię i dlatego dokładnie wytłumaczyłam. Ale zostawmy ten temat.

Pamiętam swoją pierwszą Ambar... Byłam nią zachwycona, urodziły mi się chyba dwie dyńki z krzaka. Wierzyłam w te piękne opisy na torebce z nasionami. Brr, nigdy więcej.

Polecam Australian Butter, 12 sztuk z krzaka, każda ponad 5 kg, pyszna, dobra na zupę, do pieczywa drożdżowego, placków, klusek, itp.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

A gdzie Wy kupujecie nasiona? Mam ochotę w przyszłym sezonie na czyste odmiany, które polecacie, np: wspomniana w poprzednim poście Australian Butter.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wcześniej miałam sprawdzonego dostawcę na Alledrogo, do tego są sklepy internetowe na zachodzie, u nas też można zdobyć ciekawe odmiany.
Mogę polecić firmę Franchi Sementi, mają dużo odmian włoskich i hiszpańskich, ceny spore ale nasion naprawdę dużo, wystarczy na parę sezonów.
Jutro postaram się opisać parę firm, gdzie kupowałam, dziś już zasypiam ;:19
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najlepiej zaopatrzony sklep internetowy to KCB Samen, najmniejszy pakiet zawiera przeważnie 20 szt nasion, w praktyce jest o kilka więcej. Z polskich sklep Jacek Luty, Gadar, jeszcze kilka łatwo znaleźć.

Można też zdobyć u nas fajne odmiany za grosze ale nie chcę pozbawiać nikogo przyjemności samodzielnego polowania na okazje ;:148 małe polskie firmy sprowadzają kilka pysznych odmian ;:173 Markety wiosną sprzedają nasiona zagranicznych firm nasiennych.

Innym źródłem pozyskania nasion są zakupy owoców w marketach, można od razu skosztować czy dana odmiana nam smakuje i pozyskać większą ilość nasion. W tym roku dynie są bardzo tanie. Widziałam Sonca, Butternut, Rouge vif D'Etampes, kilka odmian dyń halloweenowych, Hokkaido, Muscade de Provence. Za zachodnią granicą kupiłam tak Sweet Mama, Mikrowelenkurbis, Sweet Dumpling, Delicata, Baby Boo.
iwas
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 sie 2014, o 17:45

Post »

Aria dzięki za info. W przyszłym roku będę próbowała :D
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Awatar użytkownika
MoWo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 13 wrz 2013, o 15:11

Post »

Pozdrawiam Wojtek
czarna199
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 wrz 2014, o 19:46

Post »

Witam,posadziłam odmianę dyni musquee d hiver de provence pierwszy raz,owoce mam duże ale jeszcze zielone.Mam pytanko czy dynia zdąży dojrzeć na polu czy trzeba zebrać ją już teraz?Proszę o pomoc,pozdrawiam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbierz teraz, najważniejsza ochrona przed przymrozkiem. Te dynie stopniowo się wybarwią podczas przechowywania.
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13

Post »

aria pisze:
Innym źródłem pozyskania nasion są zakupy owoców w marketach, można od razu skosztować czy dana odmiana nam smakuje i pozyskać większą ilość nasion. W tym roku dynie są bardzo tanie. Widziałam Sonca, Butternut, Rouge vif D'Etampes, kilka odmian dyń halloweenowych, Hokkaido, Muscade de Provence.
Tak właśnie zrobiłam. Tyle , że Sonka sprzedawana jest jako Green, a inna o szaroseledynowej skórce jako Nelson. Ani pierwsza ani druga nazwa nie "istnieje" a przynajmniej nie udało mi się znaleźć w internecie. Jedyną, którą znalazłam była Muscat de Provance. Ala ta niestety miała jeszcze niedojrzałe pestki pomimo wybarwionej już na "cielisto" skórce ( kupiłam tylko połówkę dlatego już wiem :( ).
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

danaa pisze:Też mam pytanie odnośnie dojrzewania dyni.
Dostałam w prezencie od kuzynki butternut sonca (nasiona dostała ode mnie :D ). Ma dużo więcej miejsca do ich uprawy, ale okazało się, że bardziej jej "odpowiadają" takie wielkogabarytowe, ponieważ daje je swoim zwierzakom (rolniczka :D ).
Zapomniałam jej wcześniej powiedzieć, że trzeba poczekać aż robi się pomarańczowa :oops: . Ale najgorsze jest to, że zerwała ją bez ogonka ;:145 . Nie wiem czy jest jakakolwiek szansa, żeby taka dynia doczekała dojrzałości. A przecież sonka w pełni dojrzała jest dopiero najsłodsza i najpyszniejsza.
No cóż, na praktyki supermarketów nie mamy wpływu. Kupiłaś dynię, posmakowała, zidentyfikowałaś na forum, nasiona miała dobre i powtórzyła cechy. To chyba najważniejsze.
A robiłaś próbę kiełkowania nasion dyni M. de Provence? Może są dobre. Ona ma takie mało wypełnione pestki.
Ja kupiłam zieloną M. De P. i na razie robi za ozdobę :D rozkroję ją dopiero w grudniu, żeby pozyskać nasiona.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ja dwa lata temu kupiłam na targu kawałek Muscade de Provance (nie pamiętam daty, ale to było chyba w październiku i była już w kolorze terakoty) nasionka pobrałam, wysiałam w tym roku i pięknie powtórzyła cechy :heja . Znalazłam te nasionka, one rzeczywiście wyglądają mizernie jakby były niedojrzałe a dojrzałe są. Więc żeby się upewnić, trzeba zrobić próbę kiełkowania.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Dzięki za linki na pewno poszukam czegoś dla siebie. Dawniej nie byłam fanką dyni i w ogóle dyniowatych, teraz choroba spowodowała, że zmieniłam zupełnie swój żywieniowy światopogląd a dynie i cukinie są podstawą mojej diety.
Również z akcji dostałam nasionka Muscado de Provance, długo nic się nie pojawiało, więc mylnie sądziłam, że nasionka były kundelkowe. I teraz zauważyłam w gęstwinie liści, że są dwa owoce, wyglądają tak:
Obrazek Obrazek i teraz nie mam doświadczenia jak długo mogę je trzymać na dworze?
To samo z tymi dyniami NN ( z akcji) ich siostry osiągnęły wagi około 20 kg ( 4 szt) i podsuszone zostały wyniesione do piwnicy na zimową posuchę. Teraz roślinki znów mają kilkanaście młodych Obrazek Obrazek i nie wiem czy i jak długo mogą być jeszcze na krzakach. Prognozy zapowiadają długą ciepła ale deszczową jesień.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”