Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Arku niech nowości pięknie rosną i długo kwitną :wit
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Znowu udowadniasz że masz oko do ciekawych storczyków ;:oj ale wszystkie nowe nabytki piękne, niech jak najlepiej rosną ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Cyklamen rozumiem, że zakup świeżynka? :) Bardzo ładny ma kolorek i niech cieszy kwiatami jak najdłużej.
Zaciekawiła mnie Twoja Diffenbachia, ma sporej wielkości listki. Czy to jakaś odmiana bardziej zielona? Czy będzie miała więcej białych plamek?
Storczyki cudeńka. Ja uwielbiam łaciatki ;:167 I super, że Twój ma dwa pędy ;:138 Ja zakupiłam swojego z jednym pędem i bardzo szybko przekwitł. Do tego po przekwitnięciu pęd zaczął się robić żółty i usechł. Wiem, że storczyki nieraz tak mają i po prostu nie wszystkie okazy potrafią przedłużać pędy, bądź mieć odbicia z oczek. Swoim niedługo się właśnie nacieszyłam, póki co, raczy mnie nowymi listkami :)
A żółty również niczego sobie :)
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Hej Kasiu :wit
Zgadłaś,moja Diffenbachia to jedna z odmian o liściach dużych i bardziej zielonych.
Odnośnie storczyków to z odbijaniem oczek u nich zazwyczaj nie ma problemów,jeżeli spełnione są oczywiście warunki jakich wymagają-chłodne i w miarę wilgotne pomieszczenie,pośrednie nasłonecznienie,nawożenie i nieczęste i w małych ilościach podlewanie.
U mnie każdy miniaturowy wypuszcza nowy pęd a czasem i keiki i wszystko jest ok do wakacji do kolejnego "potopu",czyli ich bezlitosnego przelewania przez opiekunów i radość trwa krótko bo powrocie z wakacji są do wyrzucenia na wskutek przegnicia korzeni ;:145
Życzę Ci samych sukcesów w hodowli roślin.
Pozdrawiam.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może powinieneś trochę tych opiekunów wytrenować, nalep naklejki, np. "te podlać tylko raz - w sobotę". Moja koleżanka zimuje kaktusy u babci, pół dnia babci tłumaczyła: "babciu, nie podlewać" :;230 Musisz znaleźć sposób na opiekuna, bo szkoda takich ładnych roślin ;:108
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
anula2007
100p
100p
Od: 19 lis 2013, o 21:49

Post »

Aurakaria niezwykłej urody, taka młodziutka i "świeża", cudo ;:215 .
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Wiśnio897 :wit
Jeszcze przed poproszeniem Pani Opiekunki o pieczę nad naszymi roślinkami wydrukowałem na kompie etykiety z nazwami roślin,powycinałem je i przykleiłem do wszystkich doniczek i osłonek.Opracowałem przejrzysty w kilku kolorach zafoliowany-aby się nie zniszczył,zamókł lub tym podobne harmonogram ich podlewania również dużymi literami,które mnie aż w oczy raziły i.....efekt taki jaki jest co roku,no bo kto by tam bawił się w zaglądanie do niego i czytanie a całości dopełnili niespodziewani tegoroczni goście ;:224
Wiesz spodziewałem się prędzej czy później takiego postu jak Twój ale wolałem nie uprzedzać faktów i poczekać z informacją o naklejkach i harmonogramie ;:108
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Arku cudowne fotki jak zawsze, roślinki takie soczysto zielone. ;:333
Scindapsus tak pięknie się prezentuje, że muszę jutro zadbać o mojego, który został troszkę zapomniany.
Araukaria to prawdziwa piękność. Czy ona jest łatwa w uprawie, dużo potrzebuje światła?
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Wybacz mi, Arku, te nalepki, po prostu mnie zawsze dziwią osoby, które postępują, jakby sami kwiatów w domu nie mieli (chyba, że naprawdę nie mają) lub tez (z całym szacunkiem) hodowali jakieś bagna, gdzie codziennie muszą lać wody. Ja nigdy nie wyjeżdżam na dłużej niż dwa tygodnie więc u mnie sprawa nie jest skomplikowana, instrukcje do babci to "kaktusów nie podlewać w ogóle, a resztę kwiatów w sobotę" i sprawa załatwiona (a babcia rozumie :D ), ale jeśli wyjazd jest dłuższy, to jest problem. Jakoś Panią Opiekunkę trzeba ujarzmić, bo masz naprawdę ładne i zadbane rośliny, szkoda co roku wymieniać połowę zbioru - chyba, że zmieniasz zainteresowania i z premedytacją przelewasz, żeby zatrzymać sobie tylko kilka najsilniejszych osobników ;:306
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Witaj Arku - jak zwykle perfekcyjnie wykonane zdjęcia Twoich roślin , fakt szkoda tych przelanych a szczególnie jeśli historia powtarza się co roku . Cyklamen nieziemski kolorek - jak z plastiku . Pozdrawiam serdecznie
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Iwonko :wit
Miło mi,że znów zawitałaś do mojego wątku ;:180 ;:196
Araucarię mam od niedawna,króciutko i na temat jej hodowli wiem tyle co wygooglowałem,że:ma mieć stale wilgotne podłoże bo przy lekkim przesuszeniu podłoża zaczyna gubić igły-usycha,trzeba ją spryskiwać przynajmniej dwa razy w tygodniu,nawozić od wiosny do lipca co dwa tygodnie nawozami do iglaków,stanowisko półcień a wystawiając ją latem na zewnątrz ustawiać w cieniu.
Najlepsza dla niej temperatura to:w zimie do 12?C,latem nieco więcej a zatem najlepszy dla niej to pokój północny.
Wrażliwa na ulatniający się gaz z kuchenek oraz dym papierosowy!!!
Jak sama widzisz,drzewko sympatyczne ale bardzo wrażliwe bo ponadto w pomieszczeniu potrzebuje dużo miejsca i nie lubi towarzystwa innych roślin!
Mimo to nie zrażaj się tak jak ja i zacznij i Ty Iwonko hodować Araucarię-powodzenia.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
luna1202
100p
100p
Od: 21 mar 2014, o 09:54

Post »

Witaj Arku!
Ależ tu u Ciebie pięknie i sympatycznie ;:333
Widać, że masz serce i rękę do roślinek, jak również do fotografii. Z pewnością będę tu często zaglądać :D
Anna
Mój wątek --> U Ani
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Arku dzięki, pomyślę, z miejscem to trudno będzie jak ona nie lubi dotykania i towarzystwa innych roślin.
Zdasz relację jak u Ciebie przezimuje. Bardzo fajna roślinka, może robić za choinkę.
Twoje fotki oglądam na bieżąco, choć się nie wpisuje to zawsze podziwiam, są piękne. ;:196
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Arku - ja też z braku czasu ostatnio rzadko tu zaglądam, ale jak już jestem to cały dzień :D I z prawdziwą przyjemnością zaglądam do Ciebie. Roślinki jak malowane :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Ale cudeńka i pokazane profesjonalne,
Każdego kwiatka ściągasz do sesji? modelki. :tan