Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2
Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2
Arku niech nowości pięknie rosną i długo kwitną 

- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Znowu udowadniasz że masz oko do ciekawych storczyków
ale wszystkie nowe nabytki piękne, niech jak najlepiej rosną 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
-
- 500p
- Od: 3 gru 2014, o 11:29
Cyklamen rozumiem, że zakup świeżynka?
Bardzo ładny ma kolorek i niech cieszy kwiatami jak najdłużej.
Zaciekawiła mnie Twoja Diffenbachia, ma sporej wielkości listki. Czy to jakaś odmiana bardziej zielona? Czy będzie miała więcej białych plamek?
Storczyki cudeńka. Ja uwielbiam łaciatki
I super, że Twój ma dwa pędy
Ja zakupiłam swojego z jednym pędem i bardzo szybko przekwitł. Do tego po przekwitnięciu pęd zaczął się robić żółty i usechł. Wiem, że storczyki nieraz tak mają i po prostu nie wszystkie okazy potrafią przedłużać pędy, bądź mieć odbicia z oczek. Swoim niedługo się właśnie nacieszyłam, póki co, raczy mnie nowymi listkami 
A żółty również niczego sobie

Zaciekawiła mnie Twoja Diffenbachia, ma sporej wielkości listki. Czy to jakaś odmiana bardziej zielona? Czy będzie miała więcej białych plamek?
Storczyki cudeńka. Ja uwielbiam łaciatki

A żółty również niczego sobie

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej Kasiu
Zgadłaś,moja Diffenbachia to jedna z odmian o liściach dużych i bardziej zielonych.
Odnośnie storczyków to z odbijaniem oczek u nich zazwyczaj nie ma problemów,jeżeli spełnione są oczywiście warunki jakich wymagają-chłodne i w miarę wilgotne pomieszczenie,pośrednie nasłonecznienie,nawożenie i nieczęste i w małych ilościach podlewanie.
U mnie każdy miniaturowy wypuszcza nowy pęd a czasem i keiki i wszystko jest ok do wakacji do kolejnego "potopu",czyli ich bezlitosnego przelewania przez opiekunów i radość trwa krótko bo powrocie z wakacji są do wyrzucenia na wskutek przegnicia korzeni
Życzę Ci samych sukcesów w hodowli roślin.
Pozdrawiam.

Zgadłaś,moja Diffenbachia to jedna z odmian o liściach dużych i bardziej zielonych.
Odnośnie storczyków to z odbijaniem oczek u nich zazwyczaj nie ma problemów,jeżeli spełnione są oczywiście warunki jakich wymagają-chłodne i w miarę wilgotne pomieszczenie,pośrednie nasłonecznienie,nawożenie i nieczęste i w małych ilościach podlewanie.
U mnie każdy miniaturowy wypuszcza nowy pęd a czasem i keiki i wszystko jest ok do wakacji do kolejnego "potopu",czyli ich bezlitosnego przelewania przez opiekunów i radość trwa krótko bo powrocie z wakacji są do wyrzucenia na wskutek przegnicia korzeni

Życzę Ci samych sukcesów w hodowli roślin.
Pozdrawiam.
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może powinieneś trochę tych opiekunów wytrenować, nalep naklejki, np. "te podlać tylko raz - w sobotę". Moja koleżanka zimuje kaktusy u babci, pół dnia babci tłumaczyła: "babciu, nie podlewać"
Musisz znaleźć sposób na opiekuna, bo szkoda takich ładnych roślin 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
-
- 100p
- Od: 19 lis 2013, o 21:49
Aurakaria niezwykłej urody, taka młodziutka i "świeża", cudo
.

- Arkadius121
Hej Wiśnio897
Jeszcze przed poproszeniem Pani Opiekunki o pieczę nad naszymi roślinkami wydrukowałem na kompie etykiety z nazwami roślin,powycinałem je i przykleiłem do wszystkich doniczek i osłonek.Opracowałem przejrzysty w kilku kolorach zafoliowany-aby się nie zniszczył,zamókł lub tym podobne harmonogram ich podlewania również dużymi literami,które mnie aż w oczy raziły i.....efekt taki jaki jest co roku,no bo kto by tam bawił się w zaglądanie do niego i czytanie a całości dopełnili niespodziewani tegoroczni goście
Wiesz spodziewałem się prędzej czy później takiego postu jak Twój ale wolałem nie uprzedzać faktów i poczekać z informacją o naklejkach i harmonogramie
Pozdrawiam serdecznie.

Jeszcze przed poproszeniem Pani Opiekunki o pieczę nad naszymi roślinkami wydrukowałem na kompie etykiety z nazwami roślin,powycinałem je i przykleiłem do wszystkich doniczek i osłonek.Opracowałem przejrzysty w kilku kolorach zafoliowany-aby się nie zniszczył,zamókł lub tym podobne harmonogram ich podlewania również dużymi literami,które mnie aż w oczy raziły i.....efekt taki jaki jest co roku,no bo kto by tam bawił się w zaglądanie do niego i czytanie a całości dopełnili niespodziewani tegoroczni goście

Wiesz spodziewałem się prędzej czy później takiego postu jak Twój ale wolałem nie uprzedzać faktów i poczekać z informacją o naklejkach i harmonogramie

Pozdrawiam serdecznie.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Arku cudowne fotki jak zawsze, roślinki takie soczysto zielone.
Scindapsus tak pięknie się prezentuje, że muszę jutro zadbać o mojego, który został troszkę zapomniany.
Araukaria to prawdziwa piękność. Czy ona jest łatwa w uprawie, dużo potrzebuje światła?

Scindapsus tak pięknie się prezentuje, że muszę jutro zadbać o mojego, który został troszkę zapomniany.
Araukaria to prawdziwa piękność. Czy ona jest łatwa w uprawie, dużo potrzebuje światła?
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Wybacz mi, Arku, te nalepki, po prostu mnie zawsze dziwią osoby, które postępują, jakby sami kwiatów w domu nie mieli (chyba, że naprawdę nie mają) lub tez (z całym szacunkiem) hodowali jakieś bagna, gdzie codziennie muszą lać wody. Ja nigdy nie wyjeżdżam na dłużej niż dwa tygodnie więc u mnie sprawa nie jest skomplikowana, instrukcje do babci to "kaktusów nie podlewać w ogóle, a resztę kwiatów w sobotę" i sprawa załatwiona (a babcia rozumie
), ale jeśli wyjazd jest dłuższy, to jest problem. Jakoś Panią Opiekunkę trzeba ujarzmić, bo masz naprawdę ładne i zadbane rośliny, szkoda co roku wymieniać połowę zbioru - chyba, że zmieniasz zainteresowania i z premedytacją przelewasz, żeby zatrzymać sobie tylko kilka najsilniejszych osobników 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Witaj Arku - jak zwykle perfekcyjnie wykonane zdjęcia Twoich roślin , fakt szkoda tych przelanych a szczególnie jeśli historia powtarza się co roku . Cyklamen nieziemski kolorek - jak z plastiku . Pozdrawiam serdecznie
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
- Arkadius121
Witaj Iwonko
Miło mi,że znów zawitałaś do mojego wątku
Araucarię mam od niedawna,króciutko i na temat jej hodowli wiem tyle co wygooglowałem,że:ma mieć stale wilgotne podłoże bo przy lekkim przesuszeniu podłoża zaczyna gubić igły-usycha,trzeba ją spryskiwać przynajmniej dwa razy w tygodniu,nawozić od wiosny do lipca co dwa tygodnie nawozami do iglaków,stanowisko półcień a wystawiając ją latem na zewnątrz ustawiać w cieniu.
Najlepsza dla niej temperatura to:w zimie do 12?C,latem nieco więcej a zatem najlepszy dla niej to pokój północny.
Wrażliwa na ulatniający się gaz z kuchenek oraz dym papierosowy!!!
Jak sama widzisz,drzewko sympatyczne ale bardzo wrażliwe bo ponadto w pomieszczeniu potrzebuje dużo miejsca i nie lubi towarzystwa innych roślin!
Mimo to nie zrażaj się tak jak ja i zacznij i Ty Iwonko hodować Araucarię-powodzenia.
Pozdrawiam serdecznie.

Miło mi,że znów zawitałaś do mojego wątku

Araucarię mam od niedawna,króciutko i na temat jej hodowli wiem tyle co wygooglowałem,że:ma mieć stale wilgotne podłoże bo przy lekkim przesuszeniu podłoża zaczyna gubić igły-usycha,trzeba ją spryskiwać przynajmniej dwa razy w tygodniu,nawozić od wiosny do lipca co dwa tygodnie nawozami do iglaków,stanowisko półcień a wystawiając ją latem na zewnątrz ustawiać w cieniu.
Najlepsza dla niej temperatura to:w zimie do 12?C,latem nieco więcej a zatem najlepszy dla niej to pokój północny.
Wrażliwa na ulatniający się gaz z kuchenek oraz dym papierosowy!!!
Jak sama widzisz,drzewko sympatyczne ale bardzo wrażliwe bo ponadto w pomieszczeniu potrzebuje dużo miejsca i nie lubi towarzystwa innych roślin!
Mimo to nie zrażaj się tak jak ja i zacznij i Ty Iwonko hodować Araucarię-powodzenia.
Pozdrawiam serdecznie.
- luna1202
- 100p
- Od: 21 mar 2014, o 09:54
Witaj Arku!
Ależ tu u Ciebie pięknie i sympatycznie
Widać, że masz serce i rękę do roślinek, jak również do fotografii. Z pewnością będę tu często zaglądać
Ależ tu u Ciebie pięknie i sympatycznie

Widać, że masz serce i rękę do roślinek, jak również do fotografii. Z pewnością będę tu często zaglądać

- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Arku dzięki, pomyślę, z miejscem to trudno będzie jak ona nie lubi dotykania i towarzystwa innych roślin.
Zdasz relację jak u Ciebie przezimuje. Bardzo fajna roślinka, może robić za choinkę.
Twoje fotki oglądam na bieżąco, choć się nie wpisuje to zawsze podziwiam, są piękne.
Zdasz relację jak u Ciebie przezimuje. Bardzo fajna roślinka, może robić za choinkę.
Twoje fotki oglądam na bieżąco, choć się nie wpisuje to zawsze podziwiam, są piękne.

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Arku - ja też z braku czasu ostatnio rzadko tu zaglądam, ale jak już jestem to cały dzień
I z prawdziwą przyjemnością zaglądam do Ciebie. Roślinki jak malowane 

- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Ale cudeńka i pokazane profesjonalne,
Każdego kwiatka ściągasz do sesji? modelki.
Każdego kwiatka ściągasz do sesji? modelki.