Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Post »

Sąsiad się nie dziwił, że zdjęcia mu cykasz? ;:306
Ja też jakoś w tym roku zapałałam miłością do marcików. Tylko ja już miejsca nie mam :roll:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

A ja takie 2 kępy niebieskich jak masz Madziu wyrzuciłam do kompostownika , pomyłkowo wiosną wydałam białe i różowe niskie i okazało się że mam aż 3 kępy niebieskich , a że nie mam zbyt dużo miejsca marcinki powędrowały do kompostownika
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynka, nie tylko z tego powodu szkoda, że się nie znałyśmy wcześniej ;:196

Marzka, raz dwa trzy, zamawiam ;:215

Gosiu, widok wariatki biegającej w piżamie po ogrodzie dla moich sąsiadów jest już zaakceptowany :wink: Sam się śmiał, ze sesji z krowa to jeszcze miał :lol:

Geniu, pomyłki się zdarzają a potem w czasie kwitnienia mamy niespodzianki ;:173

Wczoraj miałam urlop okolicznościowy na ogród :wink:
Dokupiłam u mojego fantastycznego Pana Ogrodnika spod Tucholi kolejne Thuje Smaragd, żeby zakończyć etap sadzenia żywopłotu.
Tym samym od razu zagospodarowałam rabatę wstydu przy tarasie. To było takie miejsce, gdzie 4 lata temu przywiozłam czarnoziem i sadziłam tam wszystko co popadło, ponieważ to było jedyne miejsce bez czystego piachu. Przez ostatnie dwa sezony stopniowo znikały stamtąd rośliny i były sadzone w docelowe miejsca, część oddałam a to co pozostało zostało ostatecznie wczoraj w miarę ogarnięte, czyli 1/3 rabaty już uporządkowałam. Reszta wiosną.
Rabata przy tarasie będzie rabatą kwaśną z azaliami, RH, wrzosami i szpalerem około 20tu hortensji Vanilla Fraise oraz "czymś" w nogach hortensji, jeszcze dłuuuga droga przede mną. Ściana ze Smaragdów już powstała i to jest najważniejsze, bo teraz już można działać.

Pokażę Wam jak naprawdę wygląda rabata wstydu, bo inne forumowe określane tym mianem, to się mogą schować przy mojej :twisted:

Krótka historia obrazkowa jednaj metamorfozy.

Plany:
Obrazek

Obrazek

Plany:

Obrazek

Obrazek

Plany:

Obrazek

Obrazek

I stało się
Panowie posadzili Thuje i przesadzili Rhododendron spod płotu a ja osobiście "tymi ręcyma" zrobiłam resztę, czyli agrowłóknina, kora, odchwaszczanie, przesadzanie.
Wieczorem odruchu chwytnego w palcach brak, czucie odzyskałam dzisiaj rano :lol: Ale 1/3 rabaty przy tarasie ogarnięta :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reszta wiosną...

Obrazek

P.S.
Nie każdy tak ciężko tyrał jak ja :wink: I pomyśleć, że ten księciuniu poduchowy jeszcze rok temu leżał połamany, postrzelony z wiatrówki, zagłodzony i pewnym wyrokiem śmierci pod płotem....
a teraz ;:224
Obrazek
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Madziu podziwiam Cię , ja już nie dałabym tak tyrać w ogrodzie , ale jeszcze 5-6 lat temu też prawie wszystko robiłam sama .

No to teraz jesteś na 200% zasłonięta od sąsiada .
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Ile pracy ;:oj . Super to wygląda!! Bardzo mi się podoba plan kwaśnej rabaty i też się zastanawiam co u siebie dać w nogi Vanilek. Myślałam o niskich azaliach japońskich. A Ty co planujesz?
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Perfekcyjna zaslona Magda za 3-4 lata jak Smaragdy zgrubieja i urosna to z pozycji lezacej ;:306 (sorry) nie bedzie widac sasiada tylko niebieskie niebo.
Za nastepne 3 lata to juz na stojaco zamierzony plan bedzie osiagniety ;:333
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Świetnie Ci to wyszło i rzeczywiście na 200% jesteś osłonięta przed sąsiadem, płot i tuje. Mów co chcesz, ale kora na rabacie czyni cuda, prawda?
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Madziu jestem pod wrażeniem! ;:138 Podziwiam i po cichu zazdroszczę?
Efekty już widać, ale wiem ile jeszcze pracy przed Tobą. Najważniejsze, że wiesz co chcesz osiągnąć.
Trzymam kciuki i czekam na ciąg dalszy ;:215 !
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Madziu, a jak Ci się podoba połączenie hortensji z trzmielinami?

http://ogrodoweforum.pl/forum/viewtopic ... &start=310
(troszkę w dół)
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Geniu, ja tez mam coraz mniej sił niestety, ale wczoraj się zawzięłam :wink:

Januszu,
dziękuję :D Myślę, że z pozycji leżącej faktycznie w miarę szybbko będzie widać efekt :lol:

Marzka, oczywiście, ze kora daje efekt ostateczny ;:108 Na ten kawałek wysypałam 20 worków i dlatego reszta działki jest i jeszcze dłuuugo będzie goła :wink:

Asiu, bardzo dziękuję za komplement. Byłaś, widziałaś i sama wiesz jak bardzo szpeci mi rabata przy tarasie. mam nadzieję, ze wiosną znowu będę miała taki zryw i kolejny kawałek zagospodaruję w ten sposób :D

Iwonka, trzmielina super, tylko, że ja mam w planach zrobienie obwódki całej rabaty od tarasu aż po Lawendowe Wzgórze chcę obsadzić trzmieliną fortune'a 'emerald gaiety'
Twój pomysł z azaliami też cudny, zwłaszcza, że taki "całosezonowy", bo azalie kwitną wiosną a hortensje późnym latem ;:215
Jeszcze ciekawym pomysłem jest połączenie z 'Kiścieniem', rozważam też połączenie z niższą odmianą hortensji. Brałam pod uwagę "Bombshell", ale po dwóch sezonach jej bytu u mnie już wiem, że jej kwiaty się pokładają i niestety trzeba ją podpierać a tego nie lubię.
Znalazłam ciekawą odmianę o nazwie LITTLE LIME PBR 'Jane' i jest to miniatura 'Limelight', tylko, że z kolei 'Limelight' u mnie paskudnie się przebarwia na brązowo. Może ta mini wersja będzie ładniejsza, ale muszę w ten temat się jeszcze wdrożyć.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też powoli się kreuje rabata hortensjowa, wczoraj podgoniłam jakieś 3-5m całą szerokością i nadgarstki dziś o sobie przypominają. U mnie też kory deficyt :(
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Marzka, mnie też nadgarstki właśnie odmawiają posłuszeństwa. Dlatego takie wielkie i ciężkie rzeczy jak np. przesadzenie RH zostawiłam ogrodnikom. Kora, ach, gdyby tak udało się przykryć nasze nowe rabaty od razu, to efekt "łał" byłby powalający ;:224
Teraz jak już mamy rabaty kwaśne to musimy zgłębiać wiedzę tutaj http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=43 :D
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz co ? To Ty czytaj, a ja będę Cię wypytywać :wink: . Mam azalie, wrzosowisko i hortensje, poproszę newsy na takie tematy :wit
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Madzia, myślę, że jak już posadzisz hortensje to pomysł sam Ci się wyklaruje. Wtedy widzisz ile masz miejsca, kolory wokół. Ja posadziłam Vanilki i od razu widziałam tam niskie azalie. Ale cały czas kombinuję jak by to połaczyć z tymi trzmielinami, bo bardzo mi się podoba. Nie będzie za pstrokato?
Pozdrawiam, Iwona
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Madziu, ledwie nadążam za Tobą, szalona kobieto, ale zmiany które widzę szalenie mi się podobają! Nawet nic nie doradzę, bo widać, że wiesz czego chcesz :D Efekt bombowy!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”