Micha storczyków Kahim

Zablokowany
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Micha storczyków Kahim

Post »

Callanthe pisze:Co zrobiłaś Valdessa? ;:224
Nie wie o tym ale podlałam wrzątkiem z solą jego ukochane pomidory - oczywiście pomidory trafił szlak - oko za oko :evil:
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

valdessa_kane pisze:
Nie wie o tym ale podlałam wrzątkiem z solą jego ukochane pomidory - oczywiście pomidory trafił szlak - oko za oko :evil:
;:306 lepiej z toba nie zadzierać ;:306
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40

Post »

Callanthe pisze:
valdessa_kane pisze:
;:306 lepiej z toba nie zadzierać ;:306
Podobno :wink:
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

kahim pisze:Otóż ktoś... wiem kto ;:204 wrzucił mi do śmietnika na papiery przybiurkowe skórkę od banana ;:14
To ciekawe, ja co chwilę mam w śmietniku na papiery pozostałości po owocach ;:131 nie wiem czy to jest przyczyna.. etanol wydzielają owoce dojrzewające ..
Marta25 pisze:Hmm... :( Czytałam, że wypuszczanie pędu pobudza amplituda temperatur między dniem a nocą, która powinna wynosić ok. 10 st. C. Może to pomoże? :roll:
u mnie rok temu wszystkie storczyki powypuszczały pędy na jesieni, wtedy chyba miały naturalną amplitudę temp. między dniem i nocą, więc może tak samo będzie u Ciebie.. tylko te zimowe kwitnienia były mniej obfite bo część zasuszała pączki a reszta słabo się rozgałęziała ze względu na brak słonka.. :roll:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06

Post »

Ja tam pozwolę sobie podzielić zdanie Dufinowej. Od skórki by wszystkie poleciały? Skórka, perfumy... chyba troszkę przesadzacie (?) :wink:
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

ja sie tez z Dufinowa zgadzam. ;:209
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Dufin pisze:
kahim pisze:Otóż ktoś... wiem kto ;:204 wrzucił mi do śmietnika na papiery przybiurkowe skórkę od banana ;:14
To ciekawe, ja co chwilę mam w śmietniku na papiery pozostałości po owocach ;:131 nie wiem czy to jest przyczyna.. etanol wydzielają owoce dojrzewające ..
Nie mniej jednak wydaje mi się, że owoce wydzielają etylen, czyli alken. Etylen to hormon roślinny.
Etanol to związek należący do grupy alkoholi i jest to po prostu czysta wódka...
Przynajmniej tak mnie jeszcze niedawno uczyli :roll:
sprzedam
actus
1000p
1000p

Post »

Ja nie wnikam w alkohole i te inne wydzielane ,chodzi mi o to ,ze od skorki raczej nic nie pada ,ja mam storkow pelno w kuchni ,ktore kwitna ,sa zawsze jakies owoce ,co prawda ,nie przy samych storczykach ,ale jeszcze mi nic nigdy nie padlo ;:131
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Ja też mam storczyki w kuchni, prawie obok owoców i też nic. Ale może u jednego padną, a u drugiego nie? Więc ja już sama nie wiem ;:218
sprzedam
actus
1000p
1000p

Post »

Nie wiem Pati ,ale wiesz co?Niedawno pokazywalam wam ze znowu zakwitla mi Princess Kaiulani i kwiatek zwiedl po 3 dniach ,tak samo zwiedl najmlodszy "miki" a dwa starsze sie trzymaja pieknie ,wiec nie wiem co jest.Nawet z mama sie zastanawialysmy co sie stalo :?: :shock:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Callanthe
1000p
1000p

Post »

No co Ty ;:202 Kurczę, co jest grane? Wszystko więdnie? A tylko u Princess tak się stało? A stoją obok siebie? Ale dlaczego zwiędnął najmłodszy, a nie najstarszy? A wymyśliłaś Kasiu co mogło być przyczyną? :shock:

Co do owoców, to czytam, że najwięcej etylenu wydziela jabłko. Banan też oczywiście, ale mniej i nie piszą nic o skórce :?
Więc chyba przewianie to jednak najlepsza odpowiedź ;:131
sprzedam
actus
1000p
1000p

Post »

No wlasnie nie wiem Pati ,tak najmlodszy kwiatek padl ,nie stoja obok siebie i przeciez inne kwitna botaniki tez ,zaden nie padl ;:131 .Nie mam pojecia ,co moglo byc przyczyna ;:185
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

u mnie też tak było zimą, ledwo zakwitł jeden storczyk a zrzucił dwa kwiaty i to wcale nie te najstarsze.. myślałam, że go za bardzo przesuszyłam, bo wówczas kwiaty miałam w krk, gdzie albo byłam albo nie ;:218
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Jovanka pisze:
Przyczyny szybkiego przekwitania; ich jest jeszcze wiele :
-naturalne przekwitanie /indywidualne predyspozycje rośliny/
-zbyt suche powietrze,
-zbyt wysoka temperatura w mieszkaniu
-przeciągi i nawiew zimnego powietrza
-zbytnie nasłonecznienie
-obecność zapylaczy przypadkowych i szkodników
-przesuszenie storczyka nadmierne w fazie kwitnienia. Bądź skrajnie....zalanie.
-zakup storczyka w długiej fazie "sklepowego kwitnienia"
-oraz ....ogólna kondycja rośliny.
Każdy z tych czynników może przyczynić się do szybszego przekwitania.

Znalazłam coś takiego na forum. Kasiu masz nawilżacz powietrza, więc suche powietrze nie wchodzi w grę. Z kolei zbyt wysoka temperatura wydaje mi się, że też nie chociaż nie wiem jak było ostatnio u Was we Francji. Przeciągi i nawiew zimnego powietrza też nie, no na pewno nie w dzień :roll: Zbytnie nasłonecznienie, no nie sądzę. Resztę też nie, bo przecież są w świetnej formie i nie są nowo kupione.
Ale zastanawia mnie podpunkt "obecność zapylaczy przypadkowych i szkodników"? Teraz po mieszkaniach, w Polsce przynajmniej, kręci się dużo os i różnych owadów. Może to mogło być przyczyną? Ale z kolei u kwiatów Kahim u wszystkich na raz? Może u Kahim rzeczywiście przewianie? A u Ani zimą, to raczej nie ma owadów ;:173 Więc może za mała ilość światła skoro to była zima?

Takie moje główkowanie, bo trochę to dziwne, że dzisiaj Loli pokazała zwiędnięte kwiatki. Janeczka i Kahim też ostatnio. Teraz Ty Kasiu i Ania zimą ;:218
sprzedam
actus
1000p
1000p

Post »

Pati mialam ose kilka dni w domu ,to fakt!!!!Nie moglam sie pozbyc ,bo siedziala na suficie i mi sie ganiac za nia nie chcialo....A co robila ,tego nie umiem powiedziec.Zobaczymy co dalej bedzie ,Princess Kaiulani znowu zakwitnie niebawem ,tak samo jak Penang <Girl i inne jeszcze ,wiec obczaimy co sie bedzie dzialo.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”