Nie wie o tym ale podlałam wrzątkiem z solą jego ukochane pomidory - oczywiście pomidory trafił szlak - oko za okoCallanthe pisze:Co zrobiłaś Valdessa?

Nie wie o tym ale podlałam wrzątkiem z solą jego ukochane pomidory - oczywiście pomidory trafił szlak - oko za okoCallanthe pisze:Co zrobiłaś Valdessa?
valdessa_kane pisze:Nie wie o tym ale podlałam wrzątkiem z solą jego ukochane pomidory - oczywiście pomidory trafił szlak - oko za okoCallanthe pisze:Co zrobiłaś Valdessa?
PodobnoCallanthe pisze:valdessa_kane pisze:Nie wie o tym ale podlałam wrzątkiem z solą jego ukochane pomidory - oczywiście pomidory trafił szlak - oko za okoCallanthe pisze:Co zrobiłaś Valdessa?lepiej z toba nie zadzierać
To ciekawe, ja co chwilę mam w śmietniku na papiery pozostałości po owocachkahim pisze:Otóż ktoś... wiem ktowrzucił mi do śmietnika na papiery przybiurkowe skórkę od banana
![]()
u mnie rok temu wszystkie storczyki powypuszczały pędy na jesieni, wtedy chyba miały naturalną amplitudę temp. między dniem i nocą, więc może tak samo będzie u Ciebie.. tylko te zimowe kwitnienia były mniej obfite bo część zasuszała pączki a reszta słabo się rozgałęziała ze względu na brak słonka..Marta25 pisze:Hmm...Czytałam, że wypuszczanie pędu pobudza amplituda temperatur między dniem a nocą, która powinna wynosić ok. 10 st. C. Może to pomoże?
Nie mniej jednak wydaje mi się, że owoce wydzielają etylen, czyli alken. Etylen to hormon roślinny.Dufin pisze:To ciekawe, ja co chwilę mam w śmietniku na papiery pozostałości po owocachkahim pisze:Otóż ktoś... wiem ktowrzucił mi do śmietnika na papiery przybiurkowe skórkę od banana
![]()
nie wiem czy to jest przyczyna.. etanol wydzielają owoce dojrzewające ..
Jovanka pisze:
Przyczyny szybkiego przekwitania; ich jest jeszcze wiele :
-naturalne przekwitanie /indywidualne predyspozycje rośliny/
-zbyt suche powietrze,
-zbyt wysoka temperatura w mieszkaniu
-przeciągi i nawiew zimnego powietrza
-zbytnie nasłonecznienie
-obecność zapylaczy przypadkowych i szkodników
-przesuszenie storczyka nadmierne w fazie kwitnienia. Bądź skrajnie....zalanie.
-zakup storczyka w długiej fazie "sklepowego kwitnienia"
-oraz ....ogólna kondycja rośliny.
Każdy z tych czynników może przyczynić się do szybszego przekwitania.