Ogródek Robaczka cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 8

Post »

Robinia ma kruche pędy i dlatego zrezygnowałam z jej sadzenia. U mnie nie tylko lubi potężnie powiać (halne), ale i śnieg mógłby zrobić swoje.
Kasiu, może nie będzie tak źle? Jeśli są tylko nadłamane warto spróbować usztywnienia. Tak uratowałam jabłonkę :D
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Co ja mam Ci Kasiu napisać ... :wink: ....pocieszę Cię jedynie ;:168 ...wszak natura rządzi się swoimi prawami , na które - niestety , ale nie mamy wpływu .
Cztery lata temu miałam burzę z ogromnym gradem , wielkości piłeczki ping - pongowej ....stałam i zwyczajnie ryczałam ;:145 - nie wiedząc za co się najpierw zabrać . Hosty , tulipany były pocięte , niczym na sałatkę ...nie wspomnę o okolicznych drzewach , którymi to liśćmi usłany był cały ogród . Wywieźliśmy wtedy osiem chyba taczek lodowych kulek , razem z liśćmi i resztkami z roślin potraktowanych barbarzyńsko przez grad .
Co niektórzy pukali się w czoło ;:7 ...mówiąc , że ludziom skosiło ziemniaki , kukurydzę , zboża ...etc..., a ja na to ...jakbym miała zasiewy , czy też sadzonki w polu to też bym ryczała....wszystkiego szkoda , a najwięcej - to naszej pracy i wkładu finansowego ....
Okropny ten maj ...a czerwiec - wszak zaczęły się oktawy od Bożego Ciała i trzech " myrdacy " ...jak to u nas mówią ...Roberta , Norberta i Medarda . Wówczas są u nas i wiatry , burze i ulewy ...już się boję . Gonię wtedy z donicami i doniczkami ( mam ich ponad dwadzieścia) .
Tulę ;:168 do ;:167 ...może jednak da się uratować robinię ...drzewo się zrośnie . Posmaruj maścią ogrodniczą , owiąż taśmą specjalną i daj jej podpory - coś na kształt rusztowania ...unieruchomienia ...coś , jak szyna gipsowa.
Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przykra sprawa, ale nie ma rady na żywioł. Kilka lat temu jak wylała Wisła w okolicach Warszawy na obrzeżne działki nasza pracownica straciła wszystkie powojniki, które kolekcjonowała przez wiele lat. Miała ich około 100 szt. Rozpaczała dłuuuugo. Miejmy nadzieję, że to był ostatni grad i więcej szkód nie bedziesz miała. Trzymaj się Kasieńko, rozumiem twój smutek :(
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Kasiu, oglądałam wczoraj Twoje zdjęcia i nawet nie miałam siły nic odpisać, odechciało mi się wszystkiego, bo u nas było podobnie... Na szczęście grad był tylko chwilę i nie takie wielkie kule jak u Ciebie, ale lało niemiłosiernie, burza była bardzo długa i oczywiście zalało mi cały ogródek. Woda wybiła rurą drenażową i wszystko szło na ogródek, a ja się modliłam, żeby woda mi się nie wlała do mieszkania, bo wiesz jak mamy nisko. U sąsiadki zapadły się maliny pod ziemię, taki mamy świetny drenaż :evil: Strat roślinnych nie było, oprócz bałaganu i pokładania się niektórych wyższych bylin wszystko ok. Łączę się z Tobą w bólu i ściskam mocno. Robinii nie "naprawisz"..., ale reszta szybko się zregeneruje, chociaż będzie mniej kwitnień. Czasami mam ochotę wyprowadzić się z tego kraju, gdzie zima trwa pół roku a kolejne pół to same ulewy i gradobicia...
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiulek ;:196 , wiem że to żadne pocieszenie ale rośliny są naprawdę silne i pozbierają się.
Niedawno u Marysi Mufki też przeszła podobna nawałnica, a teraz ogród już pozbierał się do życia. A robinię może jeszcze jakoś uratujesz. Chociaż ona faktycznie jest niesamowicie krucha. Ja miałam robinie ok. czterech lat i jedna burza doszczętnie ją zniszczyła.
Trzymam kciuki, żeby Twoja przetrwała. Powodzenia.
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

jejku Kasiu biedulko ;:196 ;:168
będę trzymać kciuki za robinię ;:168
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, przykro mi z powodu zniszczeń, ale głowa do góry... jestem przekonana, że rośliny za chwilę się odbudują, a przykre wspomnienia odejdą w niepamięć ;:168
Dziś aura lepsza, mam nadzieję?
U mnie zrobił się piękny dzień...
Pozdrawiam ciepło,
A
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Kasiulka no...co za kurka wariactwo pogodowe.... ;:145 Kochamy twój ogród i widzisz jak wszyscy ryczymy za robinia.i cała reszta roslinek ;:4 ...to cholera jedna ta pogoda ,jakbym mogła to bym jej nakopała za ten twój ukochany ogródek...zaraz pójde i powiem jej do słuchu...ile mozna tak wariowac ...nooo luuudzie :twisted:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Kasiu, co dzisiaj w ogrodzie? Pogoda lepsza?
Wczoraj był jakiś niekorzystny dzień. Parędziesiąt km od mojej miejscowości zerwało ok.60 dachów z domów, bo takie były trąby powietrzne :(
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Przytulam cię ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Witajcie!
Bardzo dziękuję za wszystkie ciepłe słowa i serdeczne wpisy...od razu mi lepiej ;:131
Ogrodnik obejrzał robinię, konar złamany w 80% więc szanse na odratowanie znikome, ale założy jutro 'opatrunek' i zobaczymy. Niestety to największy konar, niemal cała korona, wiec po wycięciu zostaną tylko 3 marne kikuty po bokach ;:174
W ogrodzie trochę poturbowane roślinki, kilka pędow róż, powojników i hortensji połamanych, trochę podziurawionych liści...tak jak po ostatnim gradzie.

Dla poprawy nastroju pojechałam rano na giełdę i kupiłam lawendę na małe poletko i kolejną obwodkę. Sadzenie lawendy zawsze działa na mnie kojąco i humor od razu lepszy :-)
Poza tym spędziłam dzień w przemilym towarzystwie Asi2 i po południu odwiedziłyśmy pobliską szkolkę więc było bardzo sympatycznie :D
Pogoda teraz lepsza, niemal bezwietrznie..siedzę wiec na tarasie, popijajam winko i zajadam truskawki, świerszcze grają, a lawenda pachnie obłędnie ;:170
Miłego!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

i nic nie kupiłyście w tej szkółce? ;:183
jakoś nie wierzę.....za dobrze Was znam .....no chwalić mi się tu zaraz co tam kupiłyście ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Szkoda robinii, ale one tak mają - są kruche :( Kasiu, u Ciebie wszystko tak wyjątkowo rośnie, że na pewno się zregeneruje.
Zakupy - to zawsze działa kojąco ;:224
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Oj, Robalku, biedaku, już drugi raz Ci natura taki bałagan robi :shock:.
Bardzo, bardzo mi Cię szkoda ;:174.
Dobrze, że znalazłaś sobie odstresowywacz w postaci lawendy ;:224.
Mogłaby ta pogoda już się wreszcie u Was uspokoić i być taka jak u mnie,

czego serdecznie życzę, ;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Co ja czytam - ej to nieciekawie bylo u Ciebie ;:196 Z tego co kolacze mi sie po glowie, to juz ktorys z rzedu grad u Ciebie?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”